Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves "PIC-es" fórumtársak!
Már jó ideje tervezem, hogy tovább fejlesztem a WPB_F18 PIC égető szoftveremet, hogy a 16F-es család tagjait is tudja égetni. Sokat rágódtam rajta, hogy a PICKit2 klón mellett van-e létjogosultsága az LPT és COM portos égetőknek, de miután oly sokan jeleztétek, hogy problémák vannak a WLPT_mini és egyéb LPT-s programozó használatával a 16F-es család égetésénél, elhatároztam, hogy olyan égetőszoftvert fejlesztek, ami támogatja ezeket az egyszerű égetőáramköröket és a 16F-es családot a 18F-ek mellett. A program béta verzióját csatoltam. Az io.dll-t be kell másolni a Windows/System32 könyvtárba. Jelenleg 5 PIC-et kezel a 627 és 627A családból. Be lehet konfigurálni mindegyik LPT-s és a WPB_RS_V2 COM portos égetőáramkörhöz. A kérésem az lenne, hogy próbáljátok ki, és jelezzétek ha hibát találnátok! További PIC-ek felvételét tervezem, ezért ha olyan 16F-es PIC-etek van, ami nincs a listában, jelezzétek és igyekszem felvenni. A programot kipróbáltam több égetőáramkörrel, mindegyikkel jól működik, eltérő sebességgel. A megfelelő sebességet mindenkinek meg kell találnia a PC-től és az égetőáramkörtől függően. Én arra számítok, hogy a korábban nem működő égetők működésre bírhatóak lesznek. Ez ügyben is visszajelzéseket várok, ha valami még sem úgy működik, ahogy kéne, megpróbálom megoldani. (Hibásan megépített égetők ezután sem fognak működni...) WLPT_mini használatához külön check boxot lehet kijelölni. Ha ez megtörtént, a program üzenetekkel segíti a Vpp/Vdd kapcsolók kezelését. Olvassuk el figyelmesen és kövessük az instrukciókat, mert a 16F-ek elég önfejűek, szemben a 18F-ekkel. Egy idő után már automatikusan menni fog a dolog, de itt jegyzem meg, hogy a WLPT_mini alkalmi égető, így tekintsünk rá, ennek ellenére jó szolgálatot tehet. Várom építő jellegű válaszaitokat! Üdvözlettel: watt
Hali
Hogyan tudom kivalasztani a soros portot? Nekem csak a LPT-t engedi. Udv Vili
Port kiválasztása gombbal. Meg kell adni a port címét. Ezt az eszközkezelőben lehet megnézni.
Szia, nagyon szép program, gratulálok!
Nálam amikor 18F-re váltok, kilóg alóla a 16f es ablak jobb oldala. Ez szándékos? (xp, klasszikus stílusban próbáltam)
Nem, ez így maradt, mert még csak a 16F-re koncentrálok, a 18F-es rész működik, de nincs fókuszban. 18F-ekre addig ott a régi verzió(v4.25b), ami az oldalamról letölthető. Természetesen a végén egymásra fog fedni, illetve, majd figyelek a következő verziónál, amit hamarosan felteszek, mert egy bug-ot találtam(nem törölte és ezért nem írta rendesen az User ID Loc területet). Délután felteszem... Ja és köszi az észrevételt!
Csatoltam a következő verziót, remélem ez már nem fog mellé nyílni. Csak az exe-t teszem fel.
És itt a következő verzió, néhány PIC hozzákerült a listához.
Jelenleg kezelt példányok: 627A, 628A, 648A, 627, 628, 870, 871, 872, 873, 874, 876, 877
Felvettem még a 818-at és a 819-et is. Ilyen PIC-em nincs itthon, ezért ha nem menne jelezzétek! (azt is ha megy)
Szia!
Egy olyan javaslatom lenne, hogy a párhuzamos port címét be is lehessen írni, mert az én gépemben bővítő kártyaként van LPT port ( KV-220N-2 ) és a címét nem tudom megváltoztatni, viszont így meg nem lehetne használni ( képekben csatoltam a címeket! )! Nekem van programozóm, nem szándékozom egyelőre megépíteni, de hátha másnak is gondot okoz ez a probléma... Egyébként nagyon szimpatikusnak tartom a z ötletedet és a hozzáállásodat, további jó munkát ! Steve
Megpróbálom megoldani, hogy ki is lehessen választani(van akinek egyszerűbb) és be is lehessen írni. Köszi a javaslatot!
Egyébként nem tudnád a WLPT_minit összedobni, hogy nálad működik-e? Nálam két 270ohm os ellenállás az egész, meg némi táp és egy kétáramkörös kapcsoló(egyszerre kapcsolom a Vdd-t és a Vpp-t és lespóroltam a védődiódákat is). Csak ha van időd...
Szerintem érdemes lenne esetleg a következőkben a 877-est (tudásban is) kiváltó 887-es típussal is bővíteni a kört! Jó fejlesztést!
Ha megoldod a címet, akkor én kipróbálom!
Steve
Megoldom, ez tuti, mert érdekelne, hogy PCI-os kártyát is tud-e kezelni az io.dll! Előre is köszi!
Rendben, a következő család ez lesz!
Azt vegyétek figyelembe, hogy időigényes egy család beillesztése akkor, ha eltér a programozási módja a többitől, márpedig eltér itt-ott. Azt nem értem mi ennek az oka, de talán ez mindegy is. Legyetek türelemmel és meglesz mindegyik... Az is gond, hogy sok PIC nincs itton(én inkább 18F-eket használok, ha nagyobb PIC kell), és elég költséges lenne ugyebár e miatt..., ezért a próbákat tőletek kérném, ha megoldható! Köszi!
OK!
VB6-ban én csináltam rá egyszerű működtetést ( végigszámol a 8 biten ) , az működött, de az időzítésekkel nem tudom mit csinál !? Másik: A próbánál van valami kritikus rész, vagy "csak" írjunk valamit a programmemóriába, configba és az EEPROMba ? Steve
Úgy gondolom, ha sikeres az égetés(Flash, EEPROM, Config, User ID Loc.), majd törlés és újra égetés, illetve a program által kínált működési variációk az égetésre olvasásra működnek, akkor az kielégítő.
Cím beállítása megoldva. Ha lesz időd próbáld ki légyszíves! Köszi!
Felkerült 5 új PIC a listára. (16F882/883/884/886/887) Nincs ilyen PIC-em, ezért kérem valaki tesztelje le! Köszi!
Ui. Gondoltam elmondom, hogy ha elektronikailag jól van illesztve egy égető áramkör(pl. másik programmal már működött, vagy félig-meddig működött), akkor nem kell félni attól, hogy egy ki nem próbált program, jelen esetben a WPB, kárt okozhat a PIC-ben! Legfeljebb nem jól égeti be a programot, de ez bármikor újra égethető másik programmal, illetve ha jelzitek a hibát és korrigálom, akkor a WPB-vel is. Úgyhogy csak bátran, ettől nem mehet tönkre ez elvileg kimondható! Én nem egy és nem két PIC-et teszteltem már a programmal, helyes bekötés esetén a PIC tönkretehetetlen programból. Arra azért vigyázni kell, (pl. a 818 és 819 és minden hasonló PIC esetében) ahol a PGD és a PGC a T1OSCI és T1OSCO lábakra kerültek, és az égetőáramkör nem leválasztott kimenetű, hogy abban az esetben ha a T1OSC külső oszcira lenne konfigurálva, akkor előfordulhat, hogy az égető szembe kapcsolódik a T1OSCO-val, ami a láb tönkremeneteléhez vezethet(A PIC az utolsó beégetett programmal működik, kivéve az T1 oszcit). Ezeknél a PIC-eknél érdemes egy 270ohm-os ellenállást bekötni az ICSP kábelbe! Ezzel a problémával még fogok foglalkozni,mert nekem régebben egy 18F1320 itta meg a levét a dolognak, de egyelőre nincs mindenható megoldásom rá, csak az odafigyelés.
Felkerült még 10 PIC.
A teljes lista jelenleg:
Az előző verzió a flast az új PIC-eknél nem tökéletesen írta, javítottam.
Még 5 PIC:
Szia
18F2550 van test?
A 2550 már ezer éve támogatva van. Én most csak a 16F-eket vettem fel a 18F-ek mellé. Vagy mást akartál kérdezni? (Olvasd el mégegyszer a mondatot amit írtál, szerinted van értelme?
Ma kipróbáltam egy új égetőáramkört(furatszerelt alkatrészekkel), ami a PC COM portjára csatlakozik, helyes illesztéssel. Sok PIC-et teszteltem vele, tökéletesen működik(4magos Intel, Win7, alaplapi COM port kivezetve).
Nyákot nem terveztem még hozzá, de a rajzot közzéteszem. Két verzió van, az egyik külső 16..20V-os tápot kíván a másik csak 5V-ot, pl. az USB 5V-ját. Az áramkör a WPB_F16_F18 programhoz illesztkedik, más programmal nem garantálom a működését, de nincs kizárva természetesen, ha a program jól időzít és kezelni tudja az egyedi Vdd-Vpp kapcsolási módot! Az égető PGD,PGC kimenetén ellenállásokat használtam, hogy véletlenül se tehessen tönkre PIC-et. Gyakorlatilag a WPB_RS_v2 leválasztott égetővel egyenértékű, de egyszerűbb kivitel. Sok sikert az utánépítéshez és a használatához! A WCOM_v4.gif fájl kérésre javítva! Frankye
Fogadd minden elismerésem a munkád iránt!
Szia!
Most jöttem haza, de holnap igyekszem kipróbálni! Már gyorsabban frissítesz, mint a Microchip Természetesen csak köszönet a munkádért ! Steve
Szia!
A 16F84A -hoz hasonlóan megy a 16F84 illetve a 16C84 is. Ezekből rengeteg lehet a fiókokban. Egy kérdés - A bekapcsolt kódvédelmmel programozott pic-eket is tudja törölni a program?
Szia!
A PIC törlés úgy töröl, hogy fullra. Ha EEPROM-ot vagy Flash+User ID+Config-ot írunk, akkor csak egyedi törlések vannak, ilyenkor nem törli a kódvédett PIC-et. A PIC törlést nem kell mindig használni, elég simán írni. Néztem a 84-et de nem egyforma, ezért sem került fel egyelőre, mert a 84A úgy égetődik és törlődik, mint a 627/628, de a 84 és társai nem. De megnézem mégegszer, lehet, hogy nem jól láttam. A 84-ről egyébként az a véleményem, hogy manapság már el kéne felejteni... A többieknek köszönöm a reagálásokat!
Eszembe jutott, még azért sem vettem fel, mert nem találtam Device ID értéket hozzájuk. Úgy tűnik ezeknek még nincs. Ez eléggé kilóg a programom működési koncepciójából...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |