Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC monitor javítása

Témaindító: pedrock, idő: Máj 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 72
(#) Laki válasza janocsi hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Megvan! Egy A1273 jelű alkatrész nem volt rendesen beforrasztva, 3-ból 2 lába csak lógott. Kicsit hanyag volt a munkavégzés az LG-nél úgy látszik... Mindenesetre örülök, működik a monitor újra!

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Találtam adatlapot BIT4193-hoz mi valószínű megegyezik vele. Most nézegetem igaz műszer nincs most nálam de ebédidőben elhozom és megmérem a feszültségeket. Ha jól emlékszem nem kapott tápot ez az ic van előtte egy ILYEN amire gyanakszom és remélem az lesz a rossz mert az egy Sininél találtam ilyen vezérlő ic-t 3-4 hét szállítási idővel 12600Ft Akkor inkább teszek bele ledet!
(#) janocsi válasza Laki hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szia!
Örülök, hogy újra megy az a monitor.
Azt valóban elfelejtettem mondani, hogy a 30 pólusú csatlakozó bekötése bizony eltérő lehet az 5V-os tápfesz bekötésére vonatkozóan. Elnézésed kérem.

Most méregettem nincs meg a táp a vezérlőn! A monitorvezérlő rész megkapja a 12 és az 5 Voltot de az inverter nem kap a bekarikázott részen kell a hibának lenni szerintem csak ezek most fetek vagy tranyók azt nem tudom A három forrpont a referencia ic lába.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szia!
Ott van az a két SMD tranzisztor, (az az ON áramköre), azok kapcsolnak a vezérlő IC-re tápfeszt. A védelem is be van kötve az egyikhez úgy, hogy máris letiltja a tápot az IC-ről, ha valami nincs rendben. Azokat alaposan mérd át. Ha az inverterek tápját ideiglenesen lekötöd, talán meg lehet mérni ezt az IC-t működés közben is. Ez esetben adhatsz "direktben" is tápot rá.

Új fejlemény! Az egyik (képen jobb oldali) dual fet 3-4 lábai között zárlatot mérek! A másik nem zárlatos! Valószínű ez miatt tilt de lehet más baj is mert a 3A-os biztit ha kicsapta valami engedett még mivel most nem nyomta ki a vékony kis szálat mit ráforrasztottam!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Szia!
Az egy P és N csatornás dual FET, a teljes neve AF4502C. Itt van az adatlapja is.
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Szia!
Ha átalakítod LED-es háttérvilágításra, akkor ezeket a LED strippeket nézd majd át. 12V/4.8W. (Ezek sem drágábbak egy CCFL csőnél, de legalább a kialakításuk figyelembe vehető, ha készítesz ilyet a megfelelő hosszal.)
Itt:
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Valószínű ilyeneket csinálni fogok! Másik dolog a szabályzás azt akarom még valahogy megoldani,hogy az eredeti kezelővel menjen Ha sikerül megoldani teszek fel majd rajzokat képeket a fórumba mert nem találtam róla normális anyagot csak egy Youtube videót de azon semmi nem látszik rendesen meg labortápról táplálja!

Szia!
Van itt egy LED háttérvilágítással kapcsolatos magyar leírás (cikk), érdemes elolvasni mielőtt hozzá kezdel. (Igaz, nem pontosan erről a monitor tipusról szól, de tanulmányozni azért érdemes lehet.)
Itt:

Köszi! Körülbelül hasonló az elképzelésem mint a leírtakban csak én gyártok hozzá egy vékony kétoldalas nyákot és azon lesznek a led csoportok és külön áramkorláttal fognak rendelkezni! A ki be kapcsolása is megoldható akár N akár P csatornás fettel mivel az eredeti invertertben egy P csatornást kapcsol egy N csatornás tehát mindkét megoldás jó (szerintem N csatorna lesz a jó a bekapcsolásra) a szabályzáson még gondolkodom lehet meg lehet oldani azt is esetleg mikrokontroller felhasználásával Ha ezt is átlátom és kész leszek a világítással akkor majd megkeresem esetleg Zsoltot a kontroller ügyben! Szia!

Szia!
Az az áramkör ami az inverter bekapcsolásához be van építve, itt is megfelelhet némi átalakítással. A fényerő/kontraszt szabályozása már más kérdés, de elképzelhető, hogy működik mindenféle átalakítás nélkül is bizonyos intervallumban. Néhány TFT monitornál ez a kilelző modul fényáteresztő képességének szabályozásával működik és nem biztos, hogy a LED-ek fényerejét is fontos szabályozni hozzá(?) Ezen még ráérsz töprengeni akkor, ha már "megy" a világítás.

Most szedtem szét a kijelzőt! A CFL csövek nagyon épnek látszanak

Szia!
Akkor érdemes ezt mégis tovább gondolni. Talán egy "apróhidetés" a monitor tipusára és meglehet, hogy találsz hozzá "törött" kijelzős darabot. Egy ilyenből talán meg tudod oldani a problémát. (Ez akár a legolcsóbb megoldás is lehetne.)

Szia! Minden probléma megoldva a monitorral kapcsolatban! Kipróbáltam a szétszedett lcd panelt és az is hibás csak nem láttam a lámpa fénye alatt mikor még össze volt rakva majd elmegyek veszek a guberálósoknál egy párat valamikor azt összedobok egy másikat! Sajnálom de egy csomó időt pazaroltam rá feleslegesen! Valószínű le volt dobva ez a monitor mert meg van a kijelző pattanva és csíkozik egy sávban.
(#) patexati válasza patexati hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Végül is a szélén nem megy kb 3cm bal oldalt függőlegesen ha ezt a részt kimaszkolnám mögötte lehetne használni csak kisebb lenne Félreteszem ha unatkozom valamikor kipróbálom meg azt is,hogy belefúrom a 3mm-es ledeket alul felül a plasztikba mi leghátul van kíváncsi leszek úgy milyen a fénye Kösz a sok fáradozást! Én nem bánom mert tanultam az esetből

Szia!
Ez inkább már csak egy kisérleti átalakitáshoz lenne jó a LED-es háttérvilágítás kipróbálásához. Az a 3cm a bal oldalon függőlegesen nagyon sok információt letakarna éppen a sorok elejéről.

Szia!
Ma alaposan átnéztem egy SONY17"-os TFT monitort. Itt szinte minden rendben volt, csak a VGA vezérlőpanel hibája miatt félretettem. Most egy kapcsolófet cseréjével helyreállt az 5V a kb. 3V helyett. Már lemondtam róla korábban. Régebben javítottam az inverteres részét, nemsokkal aután keletkezett ez a hiba. Mostmár kitünően dolgozik ez a monitor is. Néhány felvétel erről.

Na ugye! MONDTAM JÓ LESZ MÉG! Amitől sokat remél az ember attól jön ki a legkevesebb főleg ha sajtja! De! Ha elosztogatom a darabjait biztos szükségem lesz rá később! Ez tény és tapasztalat nálam! Gratulálok a monitorhoz! Az eszmecsere és a kíváncsiság sokszor vezet célra Az átalakítást úgy gondoltam amúgy,hogy a monitort alul felül oldalt összehúzom és így teljes lesz a kép csak kisebb! Kipróbáltam működik! A sarkára eshetett mert ott hibás az LCD és van bent folt is de ez sajna nem látszott még nem bontottam meg a vándorló menü meg nem megy ki a szélére teljesen ezért nem vettem észre! Amúgy szélesebb lett a szétszedéstől mert most már észreveszem a vándorló "nos signal" feliratnál is! Ha neked ezen múlott a monitor akkor megérte a befektetett munka,próbálkozás nem feleslegesen segítettél! Lehet ez miatt sikerült neked is és nem vetted volna elő amúgy! Látod az élet ilyen sok mindenen múlik sok minden és sok a véletlen Én sem vagyok amúgy szomorú mert most rajz nélkül feltérképeztem a működését és ez "maradandó" benyomást tett rám!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Szia!
Igen, így van. Már majdnem ezt a monitort is szétszedtetem volna, ha nem beszélünk a problémákról és a megoldások lehetőségeiről.
Csak érdekességképpen: a 17"-os monitorokban eddig a leggyakrabban ezt a kétféle TFT/LCD kijelzőmodult láttam. LM170E01-A4, M170EG01-A5. A panelcsatlakozó bekötésük megegyezik, ezeket lehet egymással helyettesiteni. Érdemes a "meglévő" adatlapját tanulmányozni, és alkalomadtán kicserélni egy használt, de jó modulra.
(#) AM2k hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok,

Van egy Lg 1730b TFT monitorom ami elhalálozott.
Szétszedtem és csak villognak a háttérvilágítás csövei. Az elkók egyáltalán nem puposak, az inverter végén a csatoló kondik nem zárlatosak. Az inverter egy panelon van a táppal. A csöveket megcseréltem, próbáltam külön is, nehogy vmelyik zárlatos legyen és az miatt tiltson le a táp. De mindkettőnél ugyanaz a szituáció.

Hogyan menjek tovább? Mit kellene leellenőrizni
Esetleg vkinek van hozzá rajza vagy service manuálja?
(#) janocsi válasza AM2k hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Szia!
Először a puffer tápot ellenőrizd le. Esetleg (ESR) mérése az elkón. Ha nincs hozzá mérőeszköz, cseréld ki ideiglenesen. (400-450V/50-100uF).
(#) didyman válasza AM2k hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

cső sosem lesz zárlatos, inkább üzemileg szakadt, azaz megfut a gáz belőle, vagy erodál az elektród, így nem tud gyújtani.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Rendelkezem egy Samsung,Sync Master 793DF monitorral. Hibája nem volt kép de viszont bekapcsolta monitor, részben sikerült megoldanom mivel a LM1237 ic hibás volt (forrósodót), most pedig vízszintesen csíkodzik a képernyő néhány csatolt kép.
(#) muabid hozzászólása Ápr 9, 2010 /

hello

nekem is van egy F-S lcd monitorm és az a bajom hogy ha jo szögböl nézem akkor a képet látom de nincs háttér villágitásom nem akar világitani.a panel amelyiken rajta van az inverter ugy néz ki mint ami a 3.oldal körül van egy srácnak.
ugy kaptam hogy nem kapcsol be,szét szedtem és a kondikat ki cseréltem amik vannak benne.6darabot.
arra tippelek hogy valamelyiket el nézhettem és az értéke vagy passzolok.

fsp043-2pi01 ez a sorszám van rajta gondolom valami serial vagy azonosito lehet mert ha a google-ba be irom képeket ad ki belöle de nem találok kapcs rajzot se semmit.aki tud annak help
(#) didyman válasza muabid hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Ennek az FSP inverternek a trafói szeretnek elmakkanni. Mérd ki a szekundereket: 700Ohm-2kOhm között kell legyenek, párban persze egyezőek.
(#) muabid hozzászólása Ápr 12, 2010 /

ksözi a választ.
a kérdésem az lenne még hogy meg éri szenvedni vele vagy olcsobb egy uj monitort venni.
mert látcik amit mutatni akar csak ugye háttérvilágitása nincsen.
(#) mnorb hozzászólása Ápr 15, 2010 /

Sziasztok!

Van nekem egy Fujitsu SCALEOVIEW C17-3 monitorom és szétakarnám szedni csak hát a hátulja vmiért nem akar lejönni
A fő problémám az az lenne hogy vettem használtan és zúgott a táp azt szétkaptam de nem csináltam vele semmit zizegett a nagyfesz trafó benne ment egy napig és este meg vmi zümmőgő hangot kezdett a monitor is kiadni gondolom mivel a tápan is a nagyfesz tarfó zenélt ezért a monitorban meg az inverternek a trafója....
Mitől van ez? lehetséges hogy a tép elrontotta a monitort

Előre is köszi a válaszotokat!
(#) didyman válasza muabid hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

A kimérése kb. 2 perc. Ha hibás, a trafó olyan 1-3k körül szerezhető be+posta. Ennyiért nem kapsz másik hasonló monitort.
(#) didyman válasza mnorb hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Patentek fogják. A burkolatot az illesztésnél nyomva és feszítve finoman megugrik valahol, vagy hitelkártyával végigfeszíted.
Következő: »»   38 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem