Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED kijelzős hőmérő

Témaindító: ZLED, idő: Márc 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) atya28 válasza dtomi86 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szia!
Az NTK a hőmérséklet emelkedésével csökkenő ellenállást mutat, a PTK pedig pont fordítva. Neked a kapcsoláshoz NTK kell,különböző értékűeket árulnak.
A 3915 IC-t ajánlom, mert széles tartományban akarsz mérni. Üdv
(#) proli007 válasza dtomi86 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Hello!

Azt neked kell eldöntened. Lineáris az nem lesz soha, de közelítő lehet.
Az ábrán a feszültségosztó kimeneti feszültség változását látod, a hőfok függvényében. (Az értékét ne figyeld, csak a jellegét abban a tartományban ahol használni szeretnéd.)

üdv! proli007

NTC-char.png

(#) dtomi86 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

köszi mindenkinek a segítséget! jövő héten nekilátok.
(#) krissz555 hozzászólása Jún 11, 2009 1 /

Üdv! kicsit kihalt a topic!
Eljött a suliban a nyári gyakorlat ideje és valami kellene építeni!
Egy led kijelzős hőmérőre gondoltam. Ha valaki tud egy jó kapcsolás akkor azt megköszönném!
Egy ilyesmire gondoltamBővebben: Link
(#) proli007 válasza krissz555 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Hello!
Nem baj, hogy a kereső, erre a "hétszegmenses hőmérő" kulcsszóra 53 témát talál? :no:
üdv! proli007
(#) jdani hozzászólása Nov 2, 2009 /

Üdv építenék egy ICL7107-es vezérlésű hőmérőt. kijelzőnek egy bazi LED kijelzőt használnék. (kép) Természetesen tranyók kapcsolgatnák a kijelzőt, mivel egy szegmens 9-12V-on működik. Szeretném ha a kijelzés tized pontosságú lenne, és mérne mínuszba is, amit ki is jelezne egy csíkkal. Szeretném még, ha az ICL7107-en kívül más IC nem kellene bele, csak R C és potméter.. (természetesen még más is ha kell, ami itthon megtalálható, de mindenféle IC-m nincs itthon) egyszer meg is építettem egy ilyet, de nem használtam, mert igencsak ugráltak a számok értékei. Mit ajánlanátok?

DSC06922.JPG

(#) lapose válasza jdani hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia!

Pl.:Bővebben: Link
(#) jdani válasza lapose hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Ebbe kell 4049 IC... ICL7107-en kívül más IC ne legyen benne. olyanra lenne szükségem.
(#) zolika60 válasza jdani hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Az adatlapján szereplő kapcsolások nem jók?Bővebben: Link
(#) lapose válasza jdani hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Szia!

Kicsit utána kellene olvasni! Ennek az IC-nek +-5V stabil feszültség kell. Nem tudod megoldani, mert a +5V-nak legalább kell egy 7805, és az is IC.
Ha ilyen igényeid vannak próbáld meg a 7106-ot LCD-vel, annak elég egy 9V-os elem.
(#) jdani válasza lapose hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Na jó, azon kívül gondoltam, mert az van, de egyébként már találtam egyet, és nagyszerűen működik az 57mm-es kijelzőkön
(#) Ricsi89 válasza jdani hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Bővebben: Link Csak 6 IC van benne az ICL-en kívül, de mér kinti, benti hőmérsékletet is. Minuszba is. A cikkem róla még csak sajnos a 2. oldalnál jár. Pedig régóta tervezem a befejezését. :hide:
(#) jdani válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Úgylátom a kinti és benti hőmérést kapcsolóval váltod. Nem szekálás képen, kössz a videót is, de miért kell bele egy csomó IC?... az én kapcsolásomban csak egy darab ICL7107 van, és egy 7805-ös stabilizátor. tizedes pontosság, mér -199,9 től 199,9-ig. Esetemben csak -99,9 +99,9, mert csak 4 kijelzőm van, és az első kijelző csak télben mutat egy mínuszt Egyébként az enyémmel is lehet kintit-bentit mérni, tök egyszerűen, egy kapcsoló beiktatásával

DSC06976.JPG

(#) Ricsi89 válasza jdani hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Nem kapcsolóval váltom. Magától vált kb fél percenként a két kijelzendő érték között, plusz sokkal lassabb a mintavételezése, hogy ne zavarja bármilyen kis szellő. Így nem ugrál az érték sem. Sokat szórakoztam vele, mire jó lett. Ezért kell a plusz IC bele, mert mindent magától csinál. ja és a negatív tápfesz IC és a stabilizátor is bele van számolva.
(#) jdani válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 3, 2009 /

Az én eredeti kapcsolásom szerint volt benne egy NE555N (na jó az is van itthon) ami magától kapcsolja a külső és belső hőérzékelőt, de én azt nem építettem bele. Egyébként a szám nekem stabilan áll.
(#) kaloz20 válasza gtk hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

hello engem érdekelne elküldenéd a terveit mindennel együtt ide reapergergely@gmail.com
(#) vicsys válasza kaloz20 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

(#) kaloz20 válasza gtk hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

a terveit mindennel el tudná küldeni erre a címre gergelyferenc18@gmail.com ? Előre is köszönöm !
(#) kaloz20 válasza Kallai Csaba hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

ezt a ict nem lehetne hejettesiteni pic 16f628 - ass al ?
(#) Baxi hozzászólása Jan 13, 2010 /

Hi Mesterek.

Szeretnék egy hómérőt csinálni motor henger mérésére.

Van nekem egy LM335-ős és ennek az adatlapján van egy kapcsolás LM 3914-essel összehozva.
Úgy szeretném megcsinálni hogy 90 és 130 C° között mérjen. Gondolom ezt valahogy be kellene kalibrálni.
És max. 1db IC-vel azaz 10 leddel szeretném.
Segítséget előre is köszönöm.

névtelen.GIF

(#) (Felhasználó 57860) hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Sziasztok nekem olyan kérdésem lenne, hogy az LM3914 IC kapcsolását alapul véve csináltam egy kijelzővezértlőt. Van valamilyen más IC, amelynek a bemeneti jele nem csak 1 V, hanem 12 V is lehet?
Előre is köszi

LM3914.gif

(#) proli007 válasza (Felhasználó 57860) hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Hello!
Miből gondolod, hogy csak 1V lehet a bemeneti feszültsége?
Az IC a Refhi és RefLo közötti feszültséget osztja 10 felé, és ehhez képest jelzi a bemeneti feszültség értékét.
De ha kicsit utána néztél volna, számos példát találsz itt a lapon, ahol 10V körüli a referencia feszültség. De ha az adatlapot megnézted volna, akkor láttad volna, hogy "Internal voltage reference from 1.2V to 12V" Tehát a mérési tartomány teteje 1,2V..12V között változhat.
Természetesen ha a tápfeszültség nem nagyobb mint a referencia (pld. 12V), akkor a referencia sem lehet nagyobb a tápnál.
Viszont semmi nincs veszve, mert a bemeneten egy feszültségosztó alkalmazásával a mérendő feszültséghez igazítható. (pld. 6V a RefHi, és 1:2 bemeneti osztóval, már is a kívánt 12V lesz a végérték.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /

Hello!
Az LM335 10mV/K jelet szolgáltat.
A 90°C=363,15K=3,631V
A130°=403,15K=4,031V
Ezt a két feszültséget kell a RefHi és RefLo lábakra vezetni, hogy a kijelzés 90..130°C között legyen.
A mellékelt referencia osztóval a kívánt feszültségek beállíthatók. (Először az alsó értéket, majd a felsőt kell a potival kalibrálni.) De jobb lenne a 85..135°C választása, mert akkor egy Led 5fokot jelentene..
(Az LM335-nek kb. 1mA áram szükséges. De katalógus szerint az LM335, nem mér csak a 100fokig. LM315 lenne szükséges.)
Azt nem tudom, hogyan dolgozza fel az LM3914 a 400mV-os tartományt, mert a minimális RefHi-RefLo feszültségre az adatlap nem tér ki (vagy én nem láttam)
üdv! proli007
(#) Krisz03 hozzászólása Ápr 11, 2010 /

Helló!

Lenne egy "buta" kérdésem, amire nem találok választ. Függ a hőmérséklet kijelzés a tápfeszültségtől? Tehát pl motorban, ahol az akku feszültsége közel sem állandó, ott szükséges a stabIC használata?
(#) proli007 válasza Krisz03 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Hello!
A kérdés, nem azért "buta" amire gondolsz, hanem azért, mert nem mondtad meg mi méri a hőmérsékletet. Tehát, ha higanyos a hőmérő, akkor nem függ a tápfeszültségtől.
üdv! proli007
(#) Krisz03 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Ezt valóban nem mondtam, de a témában lévő kapcsolásra gondoltam. Tehát LM3914 és NTC. Bővebben: Link
(#) proli007 válasza Krisz03 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Helló!
Nem függhet a tápfeszültség változástól, mert az IC belső referencia feszültségét használja az NTC ellenállás is.
üdv! proli007
(#) Krisz03 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Értem. Köszönöm!
(#) (Felhasználó 57860) válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Hello!
Bocsánat, hogy itt értetlenkedek, még kezdő vagyok az elektronikában. Ha a RefLo 0V, a RefHi pedig 12V, akkor a signal jel nem kap áramot, akkor a Ledek nem világítanak. Ha 6V-ot kap, akkor 5 világít, illetve ha 12
V-ot, akkor mind a 10 Led világít. Jól értelmezem a témát, vagy nagyon mellé nyúltam?
(#) proli007 válasza (Felhasználó 57860) hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Hello!
Jól értelmezed, csak mint említettem, a tápfeszültségnek, legalább 1,5V-al magasabbnak kell lenni mint a referencia feszültség. Viszont ha a Led-ek feszültsége is ennyi, akkor 10mA mellett, már biztos túlmelegszik az IC.
De nincs értelme ekkora referenciát beállítani, mert a maximális bemeneti jel, leosztható a RefHi értékére.
üdv! proli007
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem