Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
A te volt szakmád éppen arról szól, hogy üzemi körülmények között be kell tartani az előírásokat.
De kimondottan nem veszi figyelembe -nem véletlenül említettem a hangtechnikát-, hogy lehetnek olyan szempontok is ahol nagyon jó okkal óvakodni kell a hálózat védővezetőjére való csatlakozástól (ezért van nekünk a kettős szigetelés intézménye kitalálva). Alapvető különbség van egy mosógép és egy előerősítő között. Esetleg ezt nézd meg, kimondottan nem az érintésvédelemről szól, de talán kiderül belőle valami.
Nagyon eltorzítjátok a dolgot, de még a utoljára én is beleszólok.
Idézet: Ezt nem tudom megcáfolni, nem értek az orvosláshoz sem és a kozmetikához sem„Bizonyos készülékekbe....” Idézet: Ehhez viszont már nagyon is jól értek. Feltételezem, hogy amit idéztél, az esetleg arra vonatkozik, hogy ha Lemezelt a vasmag, akkor az legyen osztott csévés, de nem zár ki egyéb konstrukciókat.„...az átütési szilárdsága rendkívül nagy.” Csak a tisztánlátás kedvéért egy példa. Ha egy toroid trafó esetében a primer és a szekunder között van egy szigetelt rézszalagból készített "árnyékoló" réteg, akkor az biztonsági fokában legalább olyan, de inkább sokkal magasabb átütési szilárdságot jelent mint az osztott cséve, és e mellett még az elvileg elérhető, maximális nagyságú árnyékoló hatást is nyújt.
Az ÉV ellenőrzés arra hálózatra terjedt ki, amire a hang és fénytechnikát csatlakoztatják.Magára a technikára nem. Azt a gyártócégnek kell garantálni a termékszabványban, hogy a berendezés megfelel a mindenkori szabvány előírásainak.Azok pedig a buktatók amiről az írás szól.Itt jönnek azok a trükkök,amitől szép ez a szakma. :yes:
A dolog nem attól torzul el, hogy valaki ismeri a szabványt, hanem attól hogy valaki nem ismeri és próbálja magyarázni.
Értelek. Ez is mint a biztonsági trafós téma annak idején. Mikor már mindenki rád cáfolt, akkor azt mondtad, hogy innen már nem érdekel a téma.
De kor halad, van aki követi, van aki lemarad. Én látok különbséget a következetesség, és makacsság között.
Vagy pl. ha valaki ismeri a hálózatokra vonatkozó szabványokat, és azt próbálja készülékekre vonatkoztatni.
De ennek tényleg semmi értelme. Mindenki döntse el kinek hisz szívesebben.
Sajnálom hogy félre érted és kevered az alapvető fogalmakat. A következetesség és a makacsság között valóban van különbség.
+1 pont köbzoli mellett... nem érdemel magyarázatot, az "valakinek" az adatlapján már szerepel leírva...
Üdvözlök mindenkit! Segítségeteket szeretném kérni. Ma kaptam egy toroid trafót (1 hét alatt már a másodikat kapom ) Végeznék rajta méréseket csak elbizonytalanított ,hogy rá van írva "Made in USA". Lehet akkor ,hogy csak 110 V -os. Hogyan deríthetném ki? Mérete alapján kb mekkora teljesítményű lehet?
A következő lenne a kérdésem. Van egy szimplatápos trafóm 400VA-es 42V-os szekunder feszültséggel. Meg akarom csinálni, higy 2x21V-os legyen erősítőhöz. Szétszedtem a vasmagot (lemezes) és levettem a két tekercset. Letekertem a szekunderről sz összes vezetéket. Ezután hogyan csináljam? Hajtsam ketté a közepénél a vezetéket és utána az egészet tekerjem vissza? Sorrend az mindegy?
Előre is köszi.
Ugyanúgy kell visszatekerned, ahogy leszedted, de felénél, húzd ki a drótot, tehát hagy egy fület rajta.Nem szabad kettéhajtani, mert akkor csak 21Vod lesz, de kétszeres áramerősséggel.
Ha az adott huzal megfelelt, (és ha van rá lehetőség hogy a huzalt megfelezd ), a párhuzamos kétszálas tekercselés a legjobb megoldás. Így tuti egyforma feszültség értékeket fogsz kapni, még akkor is ha esetleg a plusz kivezetések miatt kevesebb menet menne vissza. A tekercsvégeket meg így is eltudod kötni. Az egyik tekercs befejezőjét a másik tekercs kezdetéhez kell kötni és kész is van a középmegcsapolásos szekunder. (PL: Bővebben: Link ( A pontok a kezdeteket jelölik. )) Persze érdemes külön szigetelőcsővel kivezetni a kivezetéseket... De az egyszálas tekercselés is jó. Csak ha a külső tekercs kevesebb lesz és nincs több huzal az gondot okozhat.
De én úgy értem a kettéhajtást, hogy kihúzom az egészet egyenesre (már amennyire lehet) a közepénél félbehajtom, visszatekerem az egészet és amikor kész vagyok vele ahol félbehajtottam elvágom és így van még 2 kivezetés. Szóval szerintem ugyanazt mondom mint _JANI_
Úgy, igen, de ha nem vágod el utólag a közepét, akkor csak sokkal trükkösebb a bekötése. Ha úgy csinálod, akkor a középpont lesz, az elvágás egyik pont összekötve, az indulás tőle független kivezetésével.
Inkább megfelezem a kábelt és párhuzamosan egyszerre megpróbálom visszatekerni. Másnem összefogom majd a két véget kötegelővel míg tekerem. Köszi.
Sziasztok.
Méreteznem kéne egy trafót. Magot elviekbe letudom gyártani. A csatolt képen látható módon. +/- 26 VDC (VCC = 52 VDC) kéne a végeredménynek. Ehhez az erősítőhöz itt találtam a csatolt képet is. Létszíves segítsetek. Köszönöm előre is.
Minek egy magot "legyártatni"?
Épelméjű barkácsoló ilyenre nem is gondol. Irány a MÉH telep, lomtalanítás, TV szerelő, stb. Ezrével kapható hulladékból tetszőleges méretű trafóvasmag. A feszültségek és a kapcsolás megvan. Csupán 1 lényegtelen tétel hiányzik. Mekkora teljesítményt igényel az erősítő?
Itt minden meg van az ic röl:
Bővebben: Link Ha jól néztem a táblázatot akkor ez jött ki belőle ami szerintem terhelés nélküli fogyasztásnak is kicsit kicsi : Total Quiescent Power VCM = 0V, 110 170 mA (max) fura.... én a trafomat 13A -re méreteztem így biztos elég hely meg van neki. Köszi a gyors válaszokat. W-ba meghatározott fogyasztási info nincs...
Hát szerintem nem jól nézted a táblázatot.
2*60 W-os sztrereo erősítőhöz kompromisszumokkal 150, de inkább 250 W-os trafó dukál. 52 V DC mellett a 13 A meg már túlzás. ~700W
Hali mindenkinek!
Van egy SM55 típusú hipersil magom. Ezt szeretném megtekerni egy mini akkutöltőnek. De sajnos nem tudom hogy ennek a magnak mennyi a voltonkénti menetszáma :no: Valaki tudna segíteni? Vagy ha egy hipersil trafókra vonatkozó számítást valaki tudna adni, azt is megköszönném! Előre is köszönöm! Idézet: „ennek a magnak mennyi a voltonkénti menetszáma” Számold ki. EI trafóhoz képes csak a gerjesztés változik. Ebben a témában sokszor le lett már írva.
Parancsolj:
--Visszaraktam. Szabi
Sziasztok!
Elkezdtem egy kicsi trafó megtekerését(3.2cm^2). A primer 1602 menetre jött ki a szekunder 69-re. A gond csak az, hogy elfogyott a hely a csévetesten. Letekerni nem akarom, mert 810 menet már fent van a primerből. Megtehetem-e azt, hogy itt lezárom a primer tekercset és így használjam? Persze a szekunder menetszámokat után számolnám (ha jó tévedek akkor kb. a dupláját kéne venni), és így hoznám le a 9V-ot. Üdv!
Túlgerjesztenéd a vasat, nagyon melegedne, és leégne a primer.
És, ha 1200-ig tekerném még úgy is veszélyes?
Azt elfelejtettem mondani, hogy hipersyl mag
Szerintem vékonyabb dróttal kellene tekerned.
Ezt tudom, de csak ez volt itthon sajnos. Ez 0.45mm-es.
Ezzel számoltam ki. De olyan kis erősítőt szeretnék építeni, aminek abszolút 0 a költsége(Mayan kis erősítőjéről lenne szó), és nem olcsó dolog a helyi boltokban a rézhuzal.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |