Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Coilgun

Témaindító: a1356, idő: Márc 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 24
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Második felvonás, újra elvoltam és találtam is.
7db 400V/470µF állítom a csatasorba. Ha hozzá adom a többihez, így kb 10-12 ezer µF és 200-210 volttal lesz töltve. Ezekről is van kép. A panel vannak valami táp, azthiszem kapcsoló üzemű dolog lehet, inkább nem akarok hülyeséget beszélni, mert én csak egyszerű áramkörökkel foglalkozok.
(#) Collector válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /

Kapcsoló tényleg nem kell, nem tudom, miért írtam, úgy látszik kissé régen foglalkoztam vele.
Viszont, a legegyszerűbb coilgunhoz elég egy tekercs, és egy dióda. Hálózati feszről is működik, egy félperiódusnyi időre kell a tekercsre kapcsolni a hálózatot. Ez nem praktikus, viszont ilyen egyszerűen nem lehet railgunt csinálni
(#) fassenkugel válasza Collector hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /

azokhoz tényleg elég, de azok 1..2J-nál nem tudnak többet. egyébként coilgun-t.
(#) alfa007 válasza fassenkugel hozzászólására (») Ápr 13, 2010 /

Én csak a raingunról csak annyit tudok hogy a le kritikusabb rész a sín ha nincs jól beállítva, illetve elkészítve akkor biztos hogy jól fog működni, A másik a lövedék, azt hiszem hogy erősen mágnesezett fém. A kondibank mérete a sínpár méretével arányosan növekszik. Talán egyszer én is építek egyet, csak még infót gyűjtök.
Amúgy miért nem nyit valaki egy ilyen topicot?
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Railgunhoz jól vezető fém lövedék kell. De akármilyen fém jó, nem kell, hogy mágnesezhető legyen, sőt, plazmát is ki tud lőni. Van egy rakás számítás hozzá, de a legtöbb mellőzhető, ha csak arra kell, hogy lásd, hogy működik.
Azért nincs topik, mert szinte senki nem épít, ami kérdés meg van, az belefér ide.
(#) fassenkugel válasza Collector hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

ja. általában aluminiumot használnak, abbol csinálnak egy "szoknyát" ami plazmává válik amikor a két sint rövidrezárja és az a plazma tolja ki a valódi lövedéket.

a bonyolultabb része a sin rögzitése nagyon merevnek kell lennie, mert akár tonnás erőhatások is létrejönnek. a kopás nem akkora gond, mert a lövedék egy szigetelő sinben csúszik ami nem kopik, a szoknya meg túlér azon és érintkezik a sinnel.

általában egy fecsekfrarok bevágás van a vezető sinben a töltő oldalon, amikor belövik a lövedéket az mechanikailag tömörititi a szoknyát, ami kell a pontos ivgyujtáshoz. a legfontoisabb rész a nagysebességű belövés, különben szétég a sin.

egyébként sinágyú már van rendszerbe állitva pár usa rombolón, tomahawk rakéták kiváltásást tervezik vele, mert a nagy sebesség miatt nagy távon is pontos és sokkal olcsóbb.
illetve közeli rakéta lelövésre is akarják használni hajókon, de arra már évek óta ott a szabad elektron lézer amit nem hinném, hogy lecserélnek.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Ezt a videót találtam, amiben egy össze gyűrt alumínium galacsint tesznek a sínek közé.

Bővebben: Link
Ezek már nem játékszerek.
Ez pedig egy 100kJ-os railgun próbálkozás:
Repkednek is az alkatrészek meg a kábelek, meg a sín tartó szerkezet.

Hmmm.. fincsi cuccok, de én nem deszkát akarok átlőni. Kondibank az tényleg durva, nem tudom hogy házilag lehet-e kondit készíteni. Látom hogy a powerlabs-os fiuk nem unatkoznak.

Házilag ilyen kondit nem lehet készíteni. Túl nagy lenne.

Ohh... szomorú olvasni, igaz mér készítettem nagyfeszkondit, tök jó, de nagyon gyenge. (Mondjuk ennek a negyfeszkondik című topicba helye.)
(#) alfa007 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

Helló mindenki.
Sikerül összeraknom az új kondibakomat, sokat szenvedtem vele. Tízszer erősebb mint 2030µF/110V-os
kondibankom.
Adatok:
összes kapacitás:5040uF
kondi feszültségek: 350V, 385V, 400V
kondi kapacitások: 100-370µF-ig
kondi mennyisége: 20db
kondik típusai: elko, TV, és monitor tápokból
töltő feszültség 220V/ ~1A (visszatranszformálva)
töltési idő:kb 45mp
tárolt energia: kb 121J
egyéb: 220V-os izzó 2 az 1-ben feszültség szint jelzés, és lágytöltés
Íme egy kép az kondibakomról.

DSCF1655.JPG

(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Kíváncsiságból kipróbáltam az kondibankomat, csak egy szimpla kisütési próba.
Az eredmény:
Akkorát szólt hogy majd be...!
Egy számolgatás után a csúcsáram kb. 500-520A
A kivezetések végén két kúpos fogó, az egyiken egy csúnya kisülési heg.
A vezetékek felforrósodtak, és a csillagpontban lévő csoki megolvadt. Ha valaki csokikkal oldja meg a csatlakozásokat, KIZÁRÓLAG csak a kerámiát használjon!
Erre képes 220V/500A(impulzusban)/121J. Lásd kép.

DSCF1658.JPG

(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Csokikat eleve felejtsd el, lehetőleg ne is legyen ilyen csatolási pont, 1 vagy 2 vezetékkel oldd meg a legrövidebb úton a tekercshez a csatlakozást.
Na, hát a fogón egy kis ideig 110kW teljesítmény jelent meg
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szerencsére a blokkokra osztottam fel a kondibankot, a blokkok vezetékei egy csillagpontba megy (ez a csoki, ami szépen szétolvadt). Akkor egy 121J biztos elég. a 110kW miatt elkel felejtenem a kacsolót vagy relét. Mekkora tirisztort érdemes használni? Egy 400V/600A körüli is jó, vagy érdemes nagyobbat használni?
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hát a 600A-es már nem kis darab, az jó, de arra figyelj, hogy meredek felfutású jellel vezéreld (és főleg tranziens mentessel!), mert ha nem nyit ki teljesen azonnal a tirisztor, akkor kuka.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szóval előbb kell kinyitnia, mielőtt a kondiban eléri a csúcs áramot. Akkor ez az idő us-ban van meghatározva?
Ó.. ilyesmit meg tudok nézni az adatlapon.( mert "adatvadászatban" jó vagyok)
(#) andras1 hozzászólása Ápr 21, 2010 /

Ma bontottam Nektek való kondikat! Bedobtam az apróba.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Teljesen mindegy, hogy mikor indítod a kisütést, a kisütéskor kell a tirisztort a már említett módon vezérelni.
(#) Collector válasza andras1 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

1,2kJ-os bank, nem is rossz.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Ok. Nem is mondtam hogy egy tirisztorrom BT151 500R.
Tudom, tudom hogy KICSI! De tanulmányozni jó, pl egy kis motort, vagy kislámpát kapcsolok be.
(#) alfa007 hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Van egy videóm, a youtube-n erre képes a kondibankom.
Extrame capacitorbank test néven, és nem is lett semmi baja.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Helyesebben: Extreme capacitor bank test
Most használsz leválasztó trafót? Egyébként használhatsz enné is vastagabb kábelt. Ilyen robbantásokhoz pedig nagyon fontos, hogy a vezeték és a terhelés közt tökéletes legyen a kontaktus, akkor a legtöbb teljesítmény a terhelésre jut.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Leválasztó trafó?? Én vissza transzformálom így: 220VAC-->18VAC --> ~200-220VAC(egy trafó fordítva) --> egyen irányítás --> kondibank ---> dupla relé ---> az elégetni kívánt drót.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Még nem is mondtam hogy egy mini railgunt is építtettem, ami a youtube-n láttam, és a következő dolgok történtek.
1. a fólia golyó kitudja sütni a kondibankot
2. a fólia golyó egy része valóban kijön (de csak 1-2 darabka)
3. a fólia golyó (hihetetlen de igaz) kb 1mm-t haladt előre.

szerintem ha sűrített levegővel lövöm át a lövedéket akkor nem égne oda.

amúgy egy videó is van róla itt
(#) fassenkugel válasza alfa007 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Úrjaértelmezted a gányolás fogalmát
(#) alfa007 válasza fassenkugel hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Gondoltam, hogy ennél precízebbre kell megépíteni, de nem értem hogy annak a csávónak hogyan sikerült, pedig azt hiszem neki 49.5J-os kondibankja volt de szerintem az is darabokat lőtt ki.
Ez csak PROTOTÍPUS, de következőhöz most gyűjtöm az anyagot.
(#) fassenkugel válasza alfa007 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

szerintem beletömködi az alufóliat igy jobban vezet
(#) alfa007 válasza fassenkugel hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Nah nem is gondoltam, de inkább építek egy rendeset. De most a coilgunommal vagyok elfoglalva és a lövöldöztem is vele. Egy képet is mellékelek. Valamint nem egyedül, hanem a bátyám is ott volt, aztán a sógorom is a haverjával, nem okkal később az egyik nővérem is oda jött, és ennyi mondott "ŐRÜLTEK!!"

DSCF1713.JPG

(#) alfa007 hozzászólása Máj 2, 2010 /

Ammmm..., van egy kis probléma a kondibankom nem akar rendesen feltöltődni, az arra utalhat h valamelyik zárlatos lehet. Most szedhetem szét.
Na most tök ideg vagyok.
Következő: »»   7 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem