Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
A diódáid elég gyorsak? Valószínűleg lassú a diódád, és ezért ég le.
Ilyet használok. A PWM 10kHz (de ha ettől jobb lesz neki, csökkenhet).
Az 1N4007 lassú, használj inkább 1N5819-et, ez kapható a HEStore-ban is.
Nincs sok tapasztalatom a PWM-es motorvezérlésben, de 500Hz is elég neki, nem? Én a félkész digitális forrasztóállomásomban a 24V-os 1.8A fogyasztású pákát 500Hz-es PWM jellel szabályzom egy IRL540 segítségével. Esetleg nekem is emelnem kellene? (A páka belsejében az saruk halkan sípolnak az 500Hz miatt, ott ahol a saru az acél dróttal van összefogatva. Ha emelném csökkenne ez a zúgás, esetleg megszűnne?)
Az IC adatlapja alapján olyan dióda kell, ahol a trr<=200ns, viszont egyetlen általam nézett dióda adatlapon sem találtam erre értéket. Használj schottky diódát, az valószínűleg megoldja a problémát.>
500Hz azért annyira nem magas hang. Ha csökkented, akkor jutna szerintem hallható alá. Olyan 15kHz-t még mindenki hall, 20kHz fölé emelni meg szerintem nem is lehet. De mindez csak ötlet.
Ilyen sokat számítana a dióda? Az nem csak a motor visszahatását akadályozza? Holnap kicserélem a dolgokat, és meglátjuk mi történik. Az L293D-ben elvileg gyárilag benne volt a dióda; ott simán az áram volt sok? Sokszor van olyan is, hogy semmiféle vezérlőjelet nem adok rá (mert egy másik részt keltek életre, és nem gurulhat el), a motor nem forog, de tápon van, és ilyenkor melegszik. Elvileg a kimenetein nem is folyhat áram, hiszen a motor áll. Most hibásan olyat tud, hogy egyik irányba tud forgatni 400mA-el, másik irányba alig vánszorog (csak egyik irány tranzisztorai haltak meg?), és 2A-t felvesz -meg persze forrósodik .
Sziasztok!
Belekezdtem én is egy robot építésébe. Egy lánctalpas, falnak nem ütköző robot lesz, hardveres része meg is van, jelenleg a programozással bajlódok. A felépítése hasonló lesz, mint Fizikus Vili-ének, csak ez nem infravörösen néz majd, hanem ultrahangos távolságmérővel (URM37) tájékozódik. A vázhoz és lánchoz valamint a meghajtó motoroknak is tamiya alkatrészeket választottam, vezérlése egy AVR lesz, ATMega168-as, a motorok hajtásáért pedig egy L293D felel. Az építés menetéről szívesen írok ide vagy töltök fel képeket is, ha van rá igény. Üdv, z2s
Engem érdekelne az URM beszerzési forrásod.
Szia!
Engem mindenképpen érdekel (az ultrahangos távolságmérés is!)! Várom a képeket (és ha C-ben programozod, akkor a kód is érdekelne, sokat lehetne tanulni belőle). Üdv.: Fizikus
Szia!
Az URM-et a D-Robotics gyártotta, Ebay-en vettem ~5000 forintért postadíjjal együtt Angliából. Képek róla:
Képek a váz darabjairól, Fizikus neked ismerős lehet, ezek a Tamiya gyár termékei, ezeket 8ezerért vettem Amerikából postadíjjal.
Az összerakott lánctalpas csupaszon a motorok nélkül.
Ez pedig az egész áramkör próbatáblán.
Egyelőre így állok Uraim, a programmal nagyon kezdő szinten vagyok, össze kellett raknom egy másik számítógépet, hogy tudjak programozni, mert az enyémen nem működik a Topi-féle programozó, csak XP-n, az meg ezen a gépen nincs. Na mindegy a lényeg az, hogy igyekszek csinálni a programot amennyire az időm engedi. Jelentkezek amint fejlemények lesznek. Üdv
Alakul a robotod!
En a kovetkezo robotom alvazanak valami ilyen konstrukciot akarok epiteni: Bővebben: Link
Miért nem rögtön egy kígyó testet próbálsz csinálni? Nem tudom hány íz kellene hozzá, lehet túl sok meló de érdekes lehet. Nálam is ez lesz az evolúció egyik szintje...
Lánctalp -> Kerék -> Légcsavar -> Lábak -> "giliszta"
A kígyó test szerintem annyira sok csuklóból kellene álljon, hogy azt egy lánctalpas robot után következő lépésként igencsak fárasztó lenne elkészíteni. Ez, hogy Fizikus most kerekes jószágot akar csinálni, szerintem jó ötlet, sőt még egy kicsit bele is pofáznék javaslati szinten.
Ha a szervóból kiveszed a végállást, akkor -90fokos pwm.re körbe-körbe forog az egyik irányba, +90-esre pedig a másikba. Ezzel egy nagyon jó meghajtás lehetne csinálni, több robotban is láttam már a lmr oldalon, ahol amint látom Te is megfordulsz
Tetszik a lánctalpas robot alvázad! Jól megépített, igényes munka. Remélem majd láthatunk róla videót működés közben .
Az én robotom és épülget, bár nincs túl sok időm rá. Valószínűleg a jövőhéten rakom össze a vezérlőpanelt, a motorvezérlőt még ma összerakom (azon kísérletezek a nyákgyártással, mert nem vagyok túl tapasztalt benne). Üdv! EDIT: robotikával foglalkozó külföldi oldal: www.societyofrobots.com , bagyon sok hasznos anyag található rajta.
Köszönöm! Ugyan megépíthettem volna itthon talált ebből-abból, csak nem lett volna olyan.. Ezért vettem inkább direkt erre kitalált gyári cuccot, hogy szép legyen, ne csak működjön. Most nyomtattam ki egy adatlapot az ATMega168-ról, este ez lesz az olvasmány. Holnap pedig egy 300oldalas C programozási segédletet nyomtatok ki és elolvasom azt is, hogy felfrissüljenek a 4 éve nem használt dolgok. Aztán kezdem is a programozást és élesztést.
Üdvözöllek
Nyákoktól ne félj, sokkal egyszerűbb mint "tökéletes" programot írni.
Lassan az én robotomba is elkészül a 14.6-os vezérlőszoftver Bár a nyákokon már az 1.2 óta nem változtatok....
Én ezzel pont fordítva vagyok. Nálam az elektronika a mumus, után a programozás már felüdülés lesz (legalábbis remélem) Hobbiból is programozok + a robot sem teljesen idegen, suliban egy mindstorms NXT-t gyötrünk és én vagyok a csapatban a programozó.
Ó hát akkor neked a legjobb. De a nyák tényleg egyszerű dolog én a programozástól vagyok berezelve
Értem, én nagyon keresztbe tettem magamnak, tehát inkább rajzolgatok terveket mintsem a programon dolgozzak....
A motorok sebesség vezérlése nagyon megnehezíti a dolgot, és hol van még az összehangolt természetes mozgás..... Szerintem csinálok is egy képet, hátha sikerül elcsábítani valakit kerekes robotok irányából az alternatívák felé.
Az eddigi legszenvedősebb robotom:
Gyönyörű ez a hexapod! Már linkelted ezt a képet itt a fórumon korábban is, nem? Mert tuti láttam már valahol. A hexapod, vagyis úgy alapban a lábas robotok még csak szép álmok. Jelenlegi alkotásnak lesz 2 kereke + 1 csúszótalp vagy bolygerék.
Igen volt már a kép, felmértem, hogy kivakarni az alkatrészhegyekből annyi helyet amin elfér nem túl idő hatékony dolog. Váltsd valóra az álmaid! Nem olyan nehéz mozgatni, egy középiskolás sárga függvénytáblából írtam a vezérlést. Egy fokkal nehezebb ugyan mint a helikopteres próbálkozás, de megvan az előnye, hogy nem törik össze hibás programsorokra.
(csúszótalpnak ott az örök klasszikus pingpong labda)
Esetlen egy kissé, nem? Én ennek nem látom értelmét pont emiatt. Aminek kereke vagy lába van az oké, de ennek egyik sincs és így igencsak korlátoltnak néz ki.
Szia!
Viszont pont ebből van az előnye is szerintem. Se lába, se kereke,se lánctalpa. Elméletileg bármilyen terepen el tud boldogulni, lépcsőt mászni, sőt azt se tartom kizártnak, hogy még megfelelő kiegészítéssel vízen is mozoghatna. Kiborg
Tisztelettel megjegyezném, hogy itt robotika kezdőknek rovatban írunk és próbáljuk saját illetve fórumtársak robotjainak előnyeit és hátrányait, a társak tapasztalatait, stb-t megbeszélni. Mindezt a megvalósítható racionális talajon végezzük. Szerintem közel áll a lehetetlenhez házilag olyat építeni, amit te írtál. Amúgy jó ötlet, mert előbb-utóbb valaki meg fogja valósítani. De mi - vagy legalább is én - jelenleg még a lába, kereke, lánctalpa korszakban járunk.
Üdv
Igen, ebben igazad van, de én csak azt említettem meg, hogy milyen előnye van a kígyónak(amit Te nem láttál).
Én egy szóval sem mondtam, hogy házilag megvalósítható lenne, és gondolom,aki feltette a linket, ő sem házi feladatnak szánta. Üdv Kiborg
Pont az elkészítésének a hatalmas nehézségei miatt nemhogy nem láttam, nem is érdekelt, hogy milyen előnyei lehetnek, mert nem vagyok felkészülve technológiailag rá, hogy megépítsek olyasmit, ami túl sok munkával jár és előnye meg nincs annyi, hogy kompenzálja azt a szenvedést, amit a megépítése igényel.
Ezért csinálom a lánctalpas gépet, mert azt egyszerűbb megépíteni és több sikerélménnyel jár, mint egy kígyószerű valami, ami csak egy helyben csapkod jobbra-balra és nem képes 10 centit se előre mozdulni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |