Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   517 / 2544
(#) skero válasza smate hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Azthiszem azon a nyákterven el tudsz menni. Az előfoknál pedig egyértelmű. A kimenete a végfok bemenetére csatlakozik. Az előfok nélkül is nagyot erősítene az mp4re de igazából csak azzal (vagy más ,előfokkal) tudod kihozni a maximumut (mármint egy mp4-el) és másrészt egyébb illesztési problémákra is megoldás. Van amit még nem értesz?
(#) smate válasza skero hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

igen eligazodok rajta egyenlőre enyi ja igen még nem találtam 2200 µF es kondit de 1000 se

Van itt egy kis video ,de olvasd el a 16.-hozzászólást mert az egyik lábat elkötötték ,de amúgy nagyon jó video. Amit kuldtem képet az általam csinált végfokról az nem az általam küldött pdf szerinti azt. Elküldöm azt ahogyan én csináltam érdekesség képpen de a pdf-en a gyári ajánlást használják és így árusítják kittként is ,ezért építsd meg nyugodtan de ha egyenáramot észlelsz a hangszórókon akkor rakjál kondikat a kimenetre (utólag is megoldható) az általam rajzolt ábra szerint. Az elózőleg felrakott képemen 16 V -os kondi látszik de Te 25V -osat rakjál vagy nagyobbat. A videón szereplő ic megegyezik a 1554q lábkiosztásával és paramétereivel. Bővebben: Link
(#) smate válasza smate hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

ja bocsi már találtam Bővebben: Link ez jó?

Persze. Az jó!

Érdekesség képen írom ,hogy a sors üldöz a 1554q -val. Eddig kettőt vettem még csak azokon már túladtam de mindig kerül hozzám (bár most egyéb TDA -k ból is van egy jópár). Most 4 db 1554q van itthon. Ha megépíted nem fogsz csalódni. Adatok ide vagy oda meglepően nagyot tud szólni ,főleg korrekt hangfalakon. Még annyi hogy a videón a 4csatornás változatot készítik ,de így kissebb a teljesítmény a 1554q val is ugyanígy van a 4 csatorna.

PICT0016.JPG

(#) smate válasza skero hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

hát igen szeretném egépiteni ha lesz egy kis szabadidőm megcsinálomigazán jo lenne meg az árut is beszerzem
(#) smate hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Jaojat lehet venni vagy bontani kell mama hangszötö kábelt amil be dghatok az erősitőbe

Nem vagyok biztos benne ,hogy értem a kérdést. Olvasd el mit írtál ,nem rosszból de tényleg nem tudom mire gondolsz!
(#) sound.man válasza skero hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Nem csodálom, hogy nem érted... Így írni...
(#) smate hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Mindegy hagyuk már megvan!
Bocs a hibákért

Ezek közül is találhatsz számodra megfelelőt ,én pl már házilag is oldottam meg korrekt módon. Bővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: LinkBővebben: Link
(#) skero válasza skero hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Vagy bemeneti csatlakozó kell? RCA is van a HE storén.
(#) zodo válasza zodo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Bocsánat, de a kérdés végül lemaradt.
Mi lehet a baja?
Gondolom javítható, de kb. mekkora javításra lehet szükség?
Úgy értem, lehet csak egy alkatrész romlott el vagy egy komplett xy panel csere is szóba jöhet?
(#) Kovidivi válasza zodo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Én még akár azt is el tudom képzelni, hogy a vezérlő IC-ben lévő program a hibás. Esetleg egy összekötő kábelben el vannak csúszva a vezetősávok. Ha működik az erősítő, csak rosszul, akkor ott nm biztos, hogy hibás alkatrész van, lehet, hogy valami rosszul van csatlakoztatva. Ha hibás lenne, akkor néhány funkció nem működne egyáltalán. A szakszerviz tud majd mondani megoldást. Csak nehogy túl sokba kerüljön...
(#) fricihun hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!

Építettem a TDA7250 IC-vel egy végfokot. Az erősítő működik de csak pár percig, és utána kiveri a biztosítékokat, mert elszáll a 2 végtranyó az egyik oldalon. BDX 53/54C tranzisztorok vannak benne, amik az adatlap szerint 2x30W-ot adnak le 8 ohmon. Mi lehet a probléma? A tranyók előtt 0,33R 5W ellenállások vannak. Én egy bevált nyáktervet építettem után amire ez volt írva, de az adatlapon 0,15R 5W van. Lehet ez a gond? Várom az ötleteket.

IC csere most volt összeraktam szólt 5 percig azt vége. Ja és +/-35VDC-ről megy 2,5A tápáganként a biztosíték és 200W (+/-25VAC) a toroid.

Kapcsolási rajz

Köszi.
(#) Doncso válasza fricihun hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia a másik oldal jó? Amelyik oldalon kilövi a tranyókat, ott melegszik mint atom ?
(#) fricihun válasza Doncso hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia!

Nem melegszik semmi. Csak elszáll. Legelőször csak a jobb oldalán volt rajta egy hangszóró azt tekertem neki a hangerőt. Akkor kiverte egy bizonyos foknál. És most ahányszor cseréltem mindig csak bal oldalon száll el.

Adtam neki jelet, 2 szám végigment majd zenét váltott a discman és vége. Éppen csak szólt nem volt odatekerve neki a hangerő.

A nyákterv meg biztos hogy jó mert egy működő rajzot építettem meg én is.

Szóval azt mondod, hogy kis hangerőn rendben, de ha kivezérled elpukkan az egyik oldal? egyébként itt jegyezném meg, hogy a BDX54 egy 60W os tranzisztor, a TIP147, ami bele való az meg egy 125W-os. Lehet kicsi oda a BDX? :hide:

Először én is azt hittem hogy a kivezérléstől megy ki, de nem. Pont azt akartam írni hogy most a 2. szám után zenét váltott a discman és akkor durrant el és ez mind kis hangerőn. Éppen csak szólt. Hűtőborda jelenleg egy darab alu lemez volt, ami egy picit langyos volt de olyan kézmeleg. Lövésem sincs miért halnak meg a tranyók. Azt hittem hogy az az 5Wos ellenállás sokat számít. Mert amint írtam nem 0,15ohm hanem 0,33ohm van benne. A többi alkatrész viszont ugyanaz mint a kapcsolásban.

Lehet. De ha nagyobbat rakok akkor szétszedi a hangszórókat. Azért raktam ezt bele mert 2x30Wosat akartam. De amúgy már kezdek én is arra gyanakodni hogy az IC ad ki ekkora jelet és a tranyó egy darabig tűri azt vége.

No, a kis alu lemez szerintem kevés, lehet hogy hideg, vagy langyos, de ott hirtelen meg tud szaladni a tranyó pláne ha fele akkora disszipációra képes tipust használsz. Apropó, gondolom csillámot, és szilikonzsírt használtál, tehát a két tranyó háza nincs kontaktusban, és ezt multival előtte ellenőrizted. Én így első körbe azt mondanám, szerezz bele való tranyókat, és egy normális bordát, szereld fel őket, az se baj, ha az 5W-osellenállásokat kicseréled 0.15-re, így kevesebb fesz esik rajtuk. Az Rt mekkora? 8 vagy 4 ohm?

Az rendbe van, hogy kisebb tranyót tettél bele, mert nem kell akkora teljesítmény, de ezt a kapcsolás többi része nem tudja. Ő azt várja el a BDX-től mint amit a TIP tud.

Természetesen csillámpapír van alatta le is ellenőriztem multival nem volt zárlat. Viszont nem pasztáztam be gondoltam mert csak ki akartam próbálni. 8ohm-os hangszóró lesz rajza (azzal is próbáltam).
Szerintem a következőt fogom tenni: Veszek vagy BDW93/94-et (ami 80W) vagy veszek TIP142/147-et és egy trimmer potméterrel leszabályzom a jelet és akkor hiába tekerem fel maxra nem fog leadni csak annyit hogy be szedje szét a hsz-kat. Meg persze kicserélem azokat az ellenállásokat is.
Így talán már működni fog. Hát köszi a segítséget. A többi majd elválik.

Szia!

Ha rám hallgatsz, TIP tranyót vegyél bele, meg 4 db 0,15-öt és nem lesz gond, a bemenetre meg dobsz egy trimmert a hangerő poti elé aztán rendbe lesz az.

Had kérdezzek még valamit. A trafó az egy 200VA-s toroid ami 2x25VAC-t ad le. és és 4 A-t ad le tekercsenként. Most 2,5A-es biztosíték van a táppanelon. Nem kicsi az oda?

Ha a 25VAC-t egyenirányítom és pufferelem akkor lesz belőle 33-34 VDC (annyit is mér a multi). Ha 100W-ot elosztom a 34V-tal akkor az 2,94A.

Szerintem kevés oda a 2,5A, kell oda egy 3A-s nem?
(#) fricihun válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Oké.

Inkább veszek TIPeket azt biztosra megyek. Legalább nem száll el. Aztán majd kap trimmert a bemenetre.
Köszi szépen a sok segítséget Doncso és köbzoli.

Szia!
(#) potenciameter hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Hello, van egy erősitőm , amit házilag épitett egy haverom kb.3éve, ez idő óta müködik baj nélkül, csak az a probléma vele, hogy ha 55-60%nál följebb akarom hangositani, akkor lekezd erősen torzitan, és recsegni. A haverom szerint ez azért van mert kevés a végfokna a 47volt amit kap, a kapcs.rajzon 50V-ot ir, de a haver kipróbálta 60V-ról és azt mondta hogy úgy kisogástalanul működött. Szóval az lenne a kérdésem, hogy szerezzek egy 60Vos trafót bele, jobban fog ugy menni? Hangositásra használnám az erősitőt és azt sem tudom, hogy kibirnák a tranyók a 60voltot, ha minden hétvégén 6-7órát mennének megállás nélkül( a hűtésével nincs gond)?
(#) petemazi válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szerintem meg a puffer kevés, és lefullad a végfok.
(#) vilmosd válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hali
Ha 60V DC kell akkor a trafo feszultsege 42v legyen terhelve. Az mas kerdes hogya tranyok kibirjak-e ezt a tapot. Miert nem viszed el a haverodhoz es ott kuldjetek meg 60 volttal teljes kivezerlessel. Azonnal kiderul hol hibadzik.
Udv Vili
Következő: »»   517 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem