Fórum témák
» Több friss téma |
Jó reggelt, sziasztok!
Pontosan, sajnos nem is az npn*pnp kérdés a fő gond, hanem ,a szilícium/germánium kérdés. Más a karakterisztikája, a ge sokkal softabb vágásra képes és jóval kisebb az erősítési tényezője. Egyszóval teljesen más a hangja. Az npn-el is lehet építeni persze, sok neves cég a reissue modelleket bc107-9 el szerei. Pár oldallal ezelőtt egy kolléga épített egy npn-est, ha jól emlékszem hangot is tett fel! Zsolti
Köszi!
Teljesen egyedi a motyó, már amennyire lehet egyedinek nevezni egy csöves erősítő kapcsolást. Főként marshall alapokon nyugszik. Egy normális ládán, nem a kis rft- hangszórón ezt egyből kiszúrni. 1968 -as évjáratú 1987kapsolás bright csatornája, pár alkatrész moddal, beiktatható boost fokozattal (one wire mod néven ismert, csak nálam kapcsolható), mosfet "katód követő" ,hangszín és még egy erősítő fokozat. Innen jön némi szintillesztés után a végfokozatra. Az ic-s mint említettem lm3876 vagy 86 már nem is emlékszem, a végfokozat kapcsolása olyan, mint csoka69 erősítőjénél, sima nem invertáló alapkapcsolás, hangszóróval orban figyelő ellenállás a föld felé, a 3 kimeneti jacken 3 különböző ellenállás ezeket a jack bedugása aktiválja,választja ki, ez valósít meg 4-8-16 Ohm kimeneti ellenállást. A figyelő ellenállásból meg egy kondin és ellenálláson keresztül nvcs az invertáló lábba (ha megnézed csoka69 végfokát, a visszacsatolás dettó ugyanaz). Így néz ki kb a cucc, turret boardon van az előfokozat, 2Wos metáloxid ellenállásokkal és axiális strioflex kondikkal, ezek remix gyártmányúak, boost beiktatás takamisawa ry24 relével, elektrolit kondi is van pár darab, azok jó minőségű 105fokosak. Pufferben a végfoknak 2X4,7mF oldalanként, a nagyfesznek 2db párhuzamos 33µF/560V EPCOS kondi. Zsolti
nem hangzik rosszul mondom nagyon jó hangja van.
Azért a full csövesnek jobb De ez egy jó kompromisszum úgy érzem, meg főként torzra van összehozva, arra meg elmegy. Főként itthonra, rögzítésre készítettem. Sajnos PP ben lehetetlen olyan kis teljesítményűt csinálni, hogy még elég legyen és ne legyen olyan hangos mert akkor jön meg a hang, ha az is túl van vezérelve, de egy okos túlvezérléssel a hangszín után hasonló hatást lehet elérni. Ezt meg már csak erősíteni kell.
Egyébként annyit mondtak rá, hogy félvezetőshöz képest nem is rossz, annyi a különbség, hogy kicsit gyorsabb az attack-ja és ez valóban így van. Kis szakértés után arra jutottunk, hogy valószínűleg a kimenő trafó lehet az oka. Lehet visszafogom még kicsit a felső határ frekvenicát a végfoknál, hogy kicsit mosottabb legyen a tranziense.Még meglátjuk
ba meg és még is van itthon germánium tranzim AC125 égre földre kerestem egy helyen nem néztem gondoltam meg nézem most ott és igen akkorát kiáltottam azt hitte fater rosszul vagy
Ez lehet hogy buta kérdés lesz.Mitől függ hogy valahova egy készülékbe ezt a kocka kondenzátort(Pl:metál papiros) rakom vagy Tantal kondit abban az esetben a ha a rajzon nincs feltüntetve vagy a leírásban?Őszintén talán egy erősítőmbe raktam ilyet de ott az volt írva azért.Azért kérdem mert az előző munkahelyemen sok ilyet használtunk én mindig hoztam egy keveset most meg aztán van belöle bőven
A powerstate kombóval nekem semmi bajon a clean csatornája az szép. Multkor szétszedtem, és TDA 2030 as végfok van benne. A torzított csatorna az viszont kuka, diódás vacak.
Hello,
a Mezei fejen nagyon fasza poti gombok vannak. Nem tudod, honnét vette? Remélem nem egyedi eszterga darab.
Szinte az összes félvezetős 10-15W-os kombót 2030-as véggel szerelik a gyártók. Vagy 2050-nel, bár arra már azt írják hogy 30W
Ja, de ennél még nagyobbat csaltak mert 20W van ráirva Mindegy nemaz a lényeg.
Szia!
Nagyon pontosan meg tudom mondani, mivel az enyém a darab én készítettem! Ha az arany előlaposra gondolsz, bár a másik is a bézs huzatos forgatógombjai is az e-tronic parts tól vannak! Bővebben: Link Meg kell hagyni megkérik az árát, de nagyon fel tudja dobni a cuccot! Zsolti
Hali!
Tantált ne nagyon rakj jelútba, maximum hidegítésnek, pl emitter/source ellenállás blokkolónak vagy tápba. Polaritása van neki, arra elég érzékeny, meg a meleget sem nagyon szereti. Jelútba nem való, bár az elkónál biztos jobb. A metál papír az jó kondér inkább azt. Az igazi vintage fílinget az adja, ha találsz valami régi készüléket és abból bontasz, ha már nem kell, akkor a félvezetőkkel tulajdonképpen egyidős dologgal tudsz szerelni pl egy fuzz esetében. Amit kerülj szerintem, azok a kerámia kondik, csepp alakú kékek. Az sem nagyon való jelútba. Zsolti
Többet tényleg nem offolok ezzel, csak beteszem az összes talis képet
Én is ott vigyorgok bárgyún egyik másikon, pirosan világító szemmel, sárga füldugóval . érdemes megnézni a szép alkotásokat, már- már műalkotások és feltűnő, hogy mindenki mosolyog egy egy cucc kipróbálásakor. Komoly tudás és kreativitás összpontosult azon a helyen, azt megmondom! 88as képen a kéken "izzó" végcsövek, talán kt66ok lehettek, sajnos ezt most meg nem mondom, de Gábor megkergette maxon azt megmondom! 81es képen is látható, hogy a szand mosolyt fakasztott mindkettőnk arcára...Nagy élmény volt, remélem ősszel is tudok menni! Bővebben: Link
elkészült a fuzz face a fönti átkötés alapján szól is de valami még semm az igazi halotatok már hasonló hangot mi lehet pedig ac125 van benn mi lehete
Hát a hang karaktere elég fuzz-ra jellemző, valami azonban mégsem kerek. Mérj feszültségeket a tranyók lábain a földhöz képest.
Csao.
Volt ma kevés időm, összedugdosni itt dolgokat, vettem föl elektrét mikivek kis akusztikus mintát, hátha valakit érdekel olcsó uniwell akusztikus hangja
És hol? 2 tranzisztor van, annak 6 lába összesen, ennyi feszültséget kérnék, ahhoz hogy tudjak valamit egyáltalán mondani, úgy írva, hogy pl
Q1 emitter=xyVolt..Q1 bázis..Q1kollektor Q2 emitter..stb.
Hali!
Teljesen jól szól! Nekem tetszik!
Helló!
Holnap ha jól tudom, a tanárom délelőttös lesz. Megpróbálom bevinni, aztán ráméregetek még, úgyis élvezem, meg még tanulok is vele. 1x próbáltam már műterhelés nélkül rámérni szkóppal, és valami nagyon dúrva zajokat mutatott és amint ráraktam a terhelést, megszűnt. Megpróbáltam megnézni milyen feszültséget ad le a kimeneten ha változtatom a tápfeszt. Ha a szemem nem csalt igazából semmi változás nem volt +/-20, és +/-35V között.Ugyan akkora feszültséget adott mindkettőnél. Most ezt megmagyaráztad nekem az "áram" kimenetű erősítő mondatoddal.!? Van jelgenerátoros progim, a BME-n használják ezt elméletileg, nekem bejön. Kösszi a képeket, nagyon tetszenekk. Az a kis piroska a sok potival, na abba mennyi munka lehet.... Tudtok valamit, az egyszer biztos. Na megvan a példaképem.
Helló!
Jól szól! A haverom gitárja is megérkezett.Elektromosra beszéltem rá, én is kíváncsi voltam. A standard hangja nekem fúrcsának tűnik, olyan mintha akusztikus húrok lennének rajta. Kellett egy kis idő, mire bejáródtak de most egész tűrhető. Erősítőn torzított csatornán nem igazán jön be a hangja, de tisztában annál inkább.Ott sokkal élettel telibb... Az 5 állású kapcsolója középső állásban először nem akart szólni, kiderült hogy kontaktos volt, meg kellett mozgassam, utána megszólalt. A tremolója elég erős rugókat tartalmaz, nem játszottam még ilyen gitáron, de szerintem maradok a fix húrlábnál.Talán azért is ilyen erős, hogy ne hangolódjon el, ezt teljesíti is. A hangszedői nem sípolnak vészesen, nagy hangerőn, pedig arra számítottam. Szerintem egy húrcsere, és húrláb beállítással meg lehet ezeket a bajokat oldani. Kicsi esztétikai hibák vannak rajta még, de nem szembetűnő Összességében ennyi pénzért szerintem megéri, kezdőknek ajánlanám inkább...
Az erősítő tápfeszültsége csak a maximálisan kivehető feszültséget adja meg.
Az áram kimenetű erősítő különböző terhelő ellenállásokon különböző feszültséget ejt. Nem a tápfeszültség a lényeg. Beadsz 100mV 1khz szinuszt. Ráteszel egy 8ohmost. A korrekt méréshez ezen kell mérni nem a "kimenet" és a föld között. Ehhez földfüggetlen szkóp azért ajánlott. Adott terhelésre lead x feszültséget. Lekapcsolod az egészet, ráakasztasz dupla akkora terhelő ellenállást. Mit várnánk? Nem kéne változni, hanem a kimenet erősítés X 100mV lenne..feszültség kimenetű erősítőnél, ez nem az. Változni fog. Bemeneti jelet ne piszkáld, csak a kimenetet mérd. Jegyezd fel a kapott értéket, innen már ki tudod számolni a kimeneti ellenállást.
A kimeneten mértem, a hangszóró (+) (-) között.
A műterheléssel párhuzamosan raktam a szkópot. Akkor megmérem először 4 Ohm-al aztán 8 Ohm al, följegyzem, aztán beszámolok.
Ajaj. Ez a link nem jelent jót tárcámnak...
Q1 EMITER 8,0 V,Q1 BÁZIS 7,9V,Q1 COLLEKTOR 7,9 .Q2 ugyan ez van úgy mértem hogy semmire nem volt rákötve csak táp volt rajta meg a műszer egyik vezetékét a - ra raktam a másikkal mentem végig a lábakon
Hát igen, de olcsóbban sajnos nem tudok utángyártott marshall tekerőgombot. Ha tudsz ilyet, vagy találsz, mindenképpen szólj!
Egyébként érdemes rákölteni, mert nagyon nagyon fel tudja dobni a kinézetet.
Hajjaj, ehhez még a rajzot sem kell megnézni, mert ez biztos nem egy normális üzemállapot. Ha mindent a rajz alapján csináltál, ennek mennie kéne! Ellenőrizd a tranyó helyzetét,. de ne úgy, hogy jéé, itt az oldalon így mutatják, nekem is így van, akkor jó.
Megnézed, hogy emitter láb, ahol a kis lemezke van a megy a földre az első tranyó esetében a másodiknál meg a torzítás potira stbstb.. Ha ez is oké, akkor vedd ki a tranyót és műszerrel mérj dióda átmenetet az emitter bázis és kollektor bázis között. ha nincs meg, vagy zárlat, akkor rossz a tranyó. Arra is kényes, ha fel van nagyon hevítve, szóval, ha nagy teljesítményű pákával csinálod és sokáig nyomod neki, akkor kinyiffanhat. Ha pisztoly pákával csináltad, akkor szinte biztos ,hogy már az örök mágneses mezőkön van... Zsolti |
Bejelentkezés
Hirdetés |