Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   108 / 316
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Szal abemebeten a 2 Megóm helyett lemehetek 500K ig.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ja, hogy 2,2van? Az nagyon sok, teljesen felesleges megemelni annyira. Azonnal csökkentsd le! Még akár lejjebb is, mint 500k
(#) alvarezlopez hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Milyen anyagú kondikat/ellánállásokat/tranyókat ajánlotok a jó hangzáshoz?

Vagy ha nincs ilyen, akkor milyet NE szereljek be?
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Aham, valamelyest mérsélkődött a dolog, 470 K találtam a 2 M helyett, most már majdnem max géjnen is használható egymagában, némi közép meg magas vágással ekussol, köszi !
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Próbálj még az első drainra kondit rakni. lehet az is segít. Közel vagy már akkor a stabilitáshoz.
Örülök, hogy jobb lett. Szélsőségesen feltekert állapotot meg célszerű mindig kerülni, nem teljesen csak amolyan 99%ra tekerni mindent

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza alvarezlopez hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Szia!

Nincs olyan, hogy jó meg rossz. Valami az adott célra jó, valami a másikra. Egy vintage csövesbe szén ellenállás. Egy nagyon nagy gainű torzítóba semmi esetre.
Ha effekthez érdekel a dolog, akkor szerintem 0,6Wos fémréteg ellenállás és wima kondenzátor. Lehetőleg a kis kapacitásoknál se kerámia, inkább valami stiró vagy ilyesmi. Tantált, elektrolitot jelútba ne, maximum tápba vagy ellenállás hidegítésre.
Tranzisztorból meg úgyis olyat kell beépíteni, amit kap az ember. Egy jó fuzz -hoz germánium dukál, azok jók, oda a szilícium nem túl jó.
Ilyesmire tudok hirtelen gondolni
Mit tervezel építeni?

Zsolti
(#) alvarezlopez válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Xotic AC Booster -t, meg Crunch Box -ot
Amúgy nagyon köszi a tanácsokat!

AC layout.gif

(#) ZSozsóó válasza alvarezlopez hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ezek jó cuccok! Ezzel meglöksz egy csövest, az nagyon bitangul fog szólni!!!
(#) kefe13 hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Csao!
Mikrofon pocíciójának váltása tényleg hasznos, és rettentően hallhtó is. Kicsit operáltam hama elektrétet, kaptt a kapszula mögé kis mosogatószivacsot (persze ujjat hihi). Meg is mutatom a különbséget. soundforge, itt kicsit jelszintet kiegyenlítettem ugyanis a szélső poz. ban halkabb lett a sound, lamedrop 192K. A miki a szóró kb. középső vizszintes síkjában van, egyszer kinn a peremnél utána középen, a szövettől pár mm re.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Hali!

Igen, a szélnél halkabb ezt már én is tapasztaltam, ha belegondol az ember, logikus is.
Jó lett a hang!
A drain kondit próbáltad?

Zsolti
(#) Norberto válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Nem rossz!

Azt vettem észre, hogy a szélén történő felvétel esetén sokkal tisztább, dögösebb lett az egész felvétel hangszíne, és szerintem a mélytartományban is hallható változás, persze pozitív értelemben. :yes:
(#) ZSozsóó válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Hali!

Ez természetes. A hsz közepéről "jön" a magas a széléről inkább a mély. Lehet tologatni jobbra balra, ki lehet "keverni" a megfelelő hangot.

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Nem, csak a 2 megómot cseréltem 470 K ra, így bugi volume féúton, jól használható.Ha a magas meg közép poti 1 óránál nincs feljebb tekerve. Egyenlőre marad így, ha lesz kedvem bütykölni belekotnyeleskedek
Köszi a segítséget !

Szerintem érdemes betenni némi kondit, nem lesz nagy változás, csak segít stabilan tartani a cuccot. Esetleg árnyékolni a hangszín poti vezetékeket, meg mondjuk mindet sem árt.
Nekem is kéne foglalkoznom a félvezetős végűvel, mert van benne kis zaj, de egyelőre nem volt lelkierőm szétszedni, majd egy nyugalmasabb pillanatomban
Az eq-t összerakom a héten, ha minden jól megy!
(#) csoka69 hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Üdv!

Tudtam szerezni 2 db 4A-es biztit, így kipróbáltam, de kis feszültségnél(+/-14V).
Csak úgy magában próbáltam, bemenet rövidre zárva, kimenet szabadon: Tápfesz lement +/-9V-ra, és az alsó tagok: BD249-esek rettentően gyorsan felforrósodtak, meg a táp felöl jövő 5W os ellenállások is.
Próbáltam úgy, hogy szabadon hagyom a bemenetetnincs rövidre zárva és nincs jel akkor ugyan ezt csinálta.
Valami tipp?
Eddig jól működött, és nem csináltam vele semmit.
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Milyen táppal hajtottad? Mekkora teljesítényt tud leadni a táp?
Melyik az az "alsó tag" tranyó? Nézem a rajzot, a rajzon az alsó végtranzisztorok?
Ki kellene mérni, hogy jók e még a végtranyók, de ahhoz ki kell őket venni és dióda átmenetet mérni a b-e és b-c között.
Mekkora feszültséget tudsz mérni a tápágak felől jövő -ha jól látom- 100mOhmos ellenálláson?
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Megint a nagy böhöm trafóról hajtom, csak az 2x10V-os kivezetésein.400VA.
A végtranzisztorokra gondolok, igen, a hűtőborda nem valami nagy, de eddig nem melegedett, főleg nem ennyi idő alatt.
A tranyók még szerintem jók, időben észrevettem a melegedést, diódavizsgálóm pedig nincsen.
Megpróbálom gyorsan lemérni a feszültségeket...az emittereken gondolod?
(#) csoka69 válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Mindkettő emitterén 8-8V mérhető.

Bennvan a kondi és úgy ahogy mondottad Teljesenjó, a hanszín is mintha jobban ahasználható lenne 100 nanot kapott, a bontott zöld drazsék közül

Húha, 100nanó? Az nem lett kicsit tompa? Inkább a pF es tartományban érdemes oda tenni.

8V az emitteren ,vagy a 100mOhmon...? Mihez 8V?

0V-hoz képest 8V, az emitterre raktam a mérőzsinórt.

Oki, 9V a tápod, én kértem, hogy a 100mOhmon mérj, de sebaj, mert ha a 9ből levonjuk a 8at, akkor a 100mOhmon marad 1.
A nyugalmi áramod 100mA barátom egy tranyóra, kicsit vedd vissza a trimmerrel! Illetve nem is 100mA!! Számolj csak utána!

A trimmerr mindkét szélső állásában ugyan úgy melegszik.

Akkor kikönyöltek a végtranyók valószínűleg. Ki kell mérni, más megoldás nincs...1V/0,1Ohm az bizony nem 100mAm,mint ahogy az előbb írtam, hanem 10A...
(#) kefe13 válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

illetve pikot , és csereltem 220 ra, így most meggyőző nagyon.

Hát ez tetszik, használat nélkül szépen meghaltak... a treimmert a suliban beállítottam, és most is abban a helyzetben volt...másnak nem adtam oda, én meg nem nyúltam hozzá, mert észrevettem, hogy kis tekerésre sokat változik az áram...Na sebaj, akkor megvan az újabb ok, hogy miért menjek boltba...Köszi!

Azért mondom, kicsit sokallottam azt a nanót Nagyon tompának kellett volna lennie! De örülök, hogy jó lett, az ilyenekben az a jó, hogy a panel alá simán fel lehet heftölni

Figyu, nincs jobb ötletem. Az is lehet, hogy gerjedés történt. Ha jól emlékszem, az eminenc-en nem szólt még. Elmesélem én hogy jártam..
leszkópoltam, gyönyörűségesen működött. Rádugtam a 4X12-t abban a pillanatban valami furcsa lett. Az időalapot feltolva egy 5Mhz körüli gyönyörűséges szinusz lett a kimeneten. nem is kicsi amplitudóval. Lehúztam a terhelést, megszűnt.
Sajnos a hangszórónak van induktivitása, nem is kevés. Az még a nagy frekvenciákon is jelentős. Mivel itt a meghajtó feszültség és áram sincs fázisban, de még a tekercs miatt az áram szintén késik/siet ezért valahol nagy frekin beáll egy olyan állapot, hogy előjelet vált a visszacsatolt jel és a negatív visszacsatolásból voilá pozitív lesz. Az elkezdi rángatni neked a végtranyókat, nem sokáig fogják bírni.
Amit megtehetsz és azzal hibát nem követsz el. Van a kimeneten egy snubbernek hívott vagy zobelnek hívott soros RC tag. Egyik fele a hsz kimenet a másik a föld. Azt a felét, ami a földre megy, vedd fel és tedd rá a hangszóró kapocsra. Így ez az RC tag párhuzamban lesz a hangszóróval és azt söntöli, kompenzálja. Ha így most kicseréled a tranyókat ide a rozsdás bökőt, hogy az eminence-vel kinyiffan megint. Ez szinte biztos. Hogy a suliban rárakott hangszóró miért nem okozta ezt? Ez jó kérdés,az a hangszóró más, valószínű hangváltó is volt benne stb stb...
Igazából az lenne a fasza, ha áramkorlátos táppal megnéznéd a suliban az eminence-vel! Ez lenne a legkorrektebb mérés, de én erre gyanakszom, hogy ez történhetett, mert nálam detto ugyanez volt. Csak a vég IC védelme nem engedte kinyiffanni a cájgot. Igazság szerint itt is van védelem ,de valamiért nem működött jól. Szerintem 99%ban ez történhetett, ha semmi más változás nem történt, csak annyi, hogy más reaktív terhelés jutott az erősítőre,mint amikor szkópoltad a suliban.

Zsolti

Ígyvan, ottan fityeg, köszi mégegyszer.

Következő: »»   108 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem