Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   522 / 2544
(#) kadarist válasza korgs2 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Szia!
Akkor van értelme, ha a terhelő impedanciát (hangszóró ohm) is csökkented. Különben nem történik semmi, nem fog több áram kijönni az erősítőből akkor sem, ha párhuzamosítod a tranyókat.
(#) korgs2 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

És esetleg valamilyen kisebb átalakítással se lehet megoldani?
(#) fleta válasza korgs2 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ha a tranzisztorokat párhuzamosítod, a teljesítmény nem nő, de jobban bírja a kisinpedanciás terhelést. Ha nagyobb teljesítményt akarsz, növeld a feszt, persze ennek is van határa, nem tudom ennél a tranzisztornál mi a max ami még elfogadható. DE ha tényleg nagyobb hangerőt akarsz használjál nagy érzékenységű hangszórókat, vagy válassz másik tranzisztort vagy Fet-et. Esetleg vannak jó íc-k is
(#) Electricboy hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Üdv!
Beleszeretnék kezdeni egy erősítőbe. (melléklet)
De viszont lenne egykét kérdésem:
-Ennek a bemenetére köthetek pl: egy mp3-lejátszót
-Nem kell +- tápellátás ?
-Miért 2x14W?
(#) Imi65 válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Hol a melléklet?
(#) Electricboy válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Bocsánat lemaradt!

Igen, köthetsz. Nem árt egy hangerőszabályzó (bár az MP3-ason van, de alacsony hangerőre állítva leromolhat a jel-zaj viszonya (sistereg).
Csak 3 táp kell.
Nem 2x, ez csak 1x14W. Ha sztereó kell, csináld meg ugyanezt még 1x.
(#) Electricboy válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Köszönöm a választ!
-Hangerőszabályzót hogyan oldhatnám meg?
-Milyen 3 táp?
Bocs hogy ennyit kérdezek de nem csináltam még erősítőt.

Elnézést, nem 3 táp, hanem + táp, nem "sikerült a másik billentyűt is megnyomnom.
Erre találsz sok ábrát, pl. így.
Ahogy ennél.
(#) Szikra Lacika válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Táp feszültség rendben van amint írtam is. A tranyók is rendben akkor mi lehet a bibi?
(#) szamóca válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ha a táp rendben, akkor már írták hogy a végtranyók nincsenek, hiába írod hogy igen. Ha kiveszed a végtranyókat, és úgy nem veri ki a biztit, akkor elhiszed?
Vagy jókora zárlat van valahol az áramkörben. De ehhez látni kellene, vagy legalább rajzot mutatnál róla.

amint írtam is.
(privátba nem válaszolok kérdésekre, ezért van a
fórum)
(#) Szikra Lacika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Azokat még nem de megmérem azonnal!
(#) Szikra Lacika válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Bocsi szamóca nem tudtam!
(#) skero hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Szereztem egy "nagyáramú" trafót. Arra gondoltam valami erősítőt kellene csinálni. 5 db 13,6 voltos kimente van váltóáramon. Nem csapolásos ,függetlenek egymástól a kimenetek. Legalább 7-800W -os körüli az összteljesítménye ,de lehet ,hogy több. Ti milyen erősítőt építenétek vele? Gondoltam arra ,hogy 2x2 kimenetet sorbakötve 2x27,2 V váltó egyenirányítva +- 38 V kb.
(#) fleta válasza skero hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

38 volt kb tda7294-hez elég, ebből 7-8 -at elvinne.
de ha nagyobb teljesítményt akarsz, akkor a tda-kat hídba kötöd, és kb 150 watt kijön, ebből 4 csatornát elvinne a trafód.
Szerintem add el vagy cseréld el, és vegyél kisebbet.
vagy csináljál 2x400wattos monstert kdmester félét.
(#) skero válasza fleta hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Kössz a tippet. A gyári adat 8 ohm -on hídbakötött 7294 -nél +- 25 V-on 150W. Más megküldte nagyobb feszültséggel +- 43V ott már több mint 300W -ot mértek. +-38 V -on kb mennyi lehetne max? Azt a MONSTER-t hol találom?

TDA7294b.pdf

(#) saraha válasza skero hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Na azt azért nehezen hiszen el,hogy a hídba kötött verzió tartósan elviselne +-43V-ot.
Van kereső is: monster
(#) skero válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Nekem is "érdekes" de még nincs ezzel a tipussal tapasztalatom. Lehet ,hogy kipróbálom és megírom ide a észlelt dolgokat. Valójában nincs rá szükségem. Van két gyári erősítőm meg egy pár saját. De valamit építeni kell . Lehet ,hogy a +-38 at még bírná. (a remény hal meg utóljára )
(#) saraha válasza skero hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ha rám hallgatsz akkor megnézed ezt és nem mész +-25 főlé,csak annyival amekkora feszültség esni fog majd rajta az kb:2-3V tapasztalatom szerint.
16 Ohm-ra írnak max. +-35V-ot.
Ez a költségtakarékos megoldás,ám te tudod.
(#) skero válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Köszönöm a segítséget. Az adatlap megvolt nekem is és néztem. Az a helyzet ,hogy ezt így árulják kittként ,ahogy a link mutassa. Azért is érdemes lenne megcsinálnom ,hogy kipróbáljam és itt közzétegyem az eredményt. Ha nem működik a dolog akkor figyelmeztetni lehetne másokat a nemkorrekt adatokra. Ha működne akkor sokan számíthatnának erre a teljesítményre és a trafómnak is lenne értelmes felhasználása .Bővebben: Link
(#) pinyó39 válasza skero hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Én tekernék rá egy 6. tekercset, 2x40V rol már sok komoly vég közül válogathatsz.
(#) skero válasza pinyó39 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Igen egy 6.tekercs tényleg újabb lehetőségeket kínálna. Úgy van tekercselve ,hogy az 5szál teljesen együtt van feltekerve ,de zománcszigeteltek így 5 független tekercsként használhatom. Én nem merem visszatekerni ,hogy egy 6.szállal újratekerjem . Túl kevés az ilyesmiben a gyakorlatom . És hát valjuk be toroidot tekercselni főleg ilyen sok és ilyen vastag szálakkal (én esetemben először még letekerni) nem egy fákjásmenet. Azért köszönöm ,az ötlet jó.
(#) Szikra Lacika hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Hali! Valaki nem tud BD250-249 típusú tranzisztor párra valami bevált erősítő rajzot. Megköszönném!
(#) hangszoros válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ez igy kevés.
Igénypont ? hangszoró ohm ? Watt ? alkalmazás ( ottholi, hangositás, minőségi, biztonsági faktor és még nagyon sok szempont) ?
Még az se mindegy hol használod !
(#) Szikra Lacika válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szia! Hangszóró Ohm az mindegy. Olvastam hogy ezekből még akár 100W-ot is ki lehet csikarni. Otthoni célra kellene unalom űzésből.
(#) saraha válasza Szikra Lacika hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Tessék Lacika ez garantáltan beválik.-->Vidi
Otthonra meg nem kell 100W,minek?
(#) Szikra Lacika válasza saraha hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Köszi szépen. Szinte ugyan ez van meg nekem most ami vacakol. Legalább kijavítom.
(#) zetyere hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Üdvözlet mindenkinek! Segítséget kérnék egy erősítő javításában vagy hiba meghatározásában! Adott egy yamaha r-500-as tuner amibe van egy STK2040-es végfok.Először csak nem szólt majd elkezdett piszkosul melegedni.Füstölgött is egy kicsit a szagáról ítélve de komolyabb égés nélkül.Biztit kiverte.Még soha nem volt javítva.Most ha bekapcsolom egy biztosíték csere után csak forrósodik a végfok.Rátettem egy hangszórót és megsegítettem a relét a végfoknál de sajna a hangszóró is füstölt.Ebből biztos hogy elszállt a végfok.De miért? Nem is volt hajtva !Esetleg tud valaki egy helyettesítő ic-t mondani?üdv Ottó és előre is köszönöm a segítséget! Közben megmértem hogy a végfokon mi jön ki és nem csodálkozom hogy lefüstölt a hangszóró mivel 40voltot adott le.
(#) J-O-E válasza zetyere hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ilyenkor a STK és a hűtőborda közötti szilikon hővezető kiszáradt és emiatt a végfok és környezete magasabb hőfokon dolgozott, aztán már nem! Ennek oka a szűrőkondik elöregedése a nagyobb hőfok és az idő múlása miatt, és a végfok meghibásodása, a relét ilyen esetben nem szabad erőltetni de erre már magadtól is rájöttél.
STK-ból utángyártott lesz helyette, de vigyázz TDA-ban is létezik 2040, fotót küldhetnél a betegről.
(#) saraha válasza zetyere hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Idézet:
„megsegítettem a relét a végfoknál de sajna a hangszóró is füstölt”

Gratulálok,ennél jobbat nem is tehettél volna
A belső kapcsolásuk úgy néz egyformák de nem biztos,hogy kompatibilisek.
STK 2030,2040,2050 vagy STK2230,2240,2250
Adatlap.
Itt van-->HQ
De te inkább ne állj neki megjavítani...
Következő: »»   522 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem