Fórum témák
» Több friss téma |
Nem szép dolog magamnak válaszolni, de gondoltam megosztom itt mindenkivel amit megtudtam...
Szóval a büfékocsiknál a betáplálást szabványos ipari csatlakozóval szokták megoldani, az előírás csak annyit mond hogy kék fedelű legyen. pl ez : Csatlakozó A másik fontos dolog hogy itt ugye, értelem szerűen, a fali részen kell lenni a tűs végnek (apának). Azt ajánlották hogy választhatom ugyan a 3 fázisú bekötést is de az nem biztos hogy ahhoz mindenhol tudják biztosítani a betápot, így inkább a hagyományos 3 pólusú változat mellett döntöttünk ami ugyan kissebb terhelhetősígű de akár egy konektorról is üzemeltethető. A villanyszerelésnél pedig az általános dolgokat kell szem előtt tartani....pl vizesblokk köröl 60cm távolságban lehet a legközelebbi dugaj stb. Illetve ajánlatos olyan konektorokat szerezni amin visszacsapó fedél van, hogy a olajos gőz ne rakódjon le benne. És hát persze...bár mondanom sem kell....fí relé mindenképpen ajánlott hiszen egy fém kalitka az egész büfékocsi... Hátha valaki másnak is hasznos volt
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a FI relé nem ajánlott, hanem kötelező. Ez ugyan olyan szituáció, mint az ideiglenes mérőhely. Mindig máshonnan van táplálva ( illetve a lehetősége adott ) és változó lehet a földelés hatékonysága!!
sziasztok
azt szeretném megtudni ha van piros vezetékem meg barna akkor melyikre kössem a fázist
Bátor válasz. Főleg annak tudatában, hogy nem tudunk semmit arról, hol van ez a vezeték. Lehet, hogy lakásban egy régi vezetékelés.
Annak tudatosulnia kell mindenkiben, hogy a villanyszerelés az veszélyes szakma!! Nem illik felelősségteljes választ adni alapinformációk hiányában. :eek2:
A barnára, vagy a pirosra! De az biztos!
Egyetértek ego2-vel. Ilyen kérdésnél nincs jó válasz.
A mozgásérzékelős-fénykapcsolós lámpásoknál van piros-barna kombináció. Azért kérdeztem vissza.
Szia!
Igen a fázist ki tudom mérni, de azt honnan tudom megállapítani, hogy a másik 2-ő küzül melyik a nulla, és melyik a védőföld? Sajnos nincs semmi támpontom, hogy mi hova van kötve, mert elég régi a ház vezetékezése. Még aluminium vezetékes. Előre is köszönöm a segítséged.
Áramtalanítás után a bekötésnél (villanyóraszekrény) megbontod a nullbontót, és "kicsengetéssel" beazonosítod a nulla vezetéket.
Igen. De van olyan gyártmány is, ahol fekete és fehér, fekete és barna, fekete és piros stb variációk vannak mozgásérzékelőknél.. De a lényeg, hogy vannak régi vezetékelésű épületek, ahol a barnának látszó és a piros vezetéket használták. A probléma ezzel, hogy mindkét színt használták fázis és nullaként is. Házanként változott. Ha ilyen helyről van szó és mondjuk valahol a dugalj szabálytalanul helyileg van nullázva, akkor fordított bekötésnél azonnal fázis kerül a védőérintkezőre!
Sziasztok!
Villanyszerelőként néha belefutok olyan problémába, hogy egy hagyományos halégén izzót ki kell cserélnem ledesre, de a ledes izzó kikapcsolt állapotban is világít fél fényerővel. Főleg váltó kapcsolóknál fordul ellő, hogy az egymás mellett futó váltószálakon feszültség indukálódik, és ez a feszültség éppen elég ahhoz hogy a led fél fényerőn világítson. Mit lehet ez ellen tenni, van valakinek ötlete? Üdv!
Esetleg a foglalatba párhuzamosan kötött 100k ohm ?
Az ellenállás melegszik.
Jobb megoldás 470nF 400V AC kondi. Tutira működik én is ezt használom.
A tápot is cserélni kell, mert a ledeknek magas lesz a feszültség és hamar tönkre mennek.
Ezt kifejthetnéd bővebben! Mitől lesz magasabb a feszültség?
A normál halogén trafók üresen 14-16V-ot is leadnak.
(Az elektronikusak egy része kis terhelésre meg sem indul) A terhelés után lesz kb 12v. A ledes lámpák nem terhelik meg kellően és így magas marad a feszültség ami a lámpák élettartalmát jelentősen csökkenti.
Na de hol volt itt szó törpefeszültségről? 230 VAC -ról beszélünk, nem?
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni villanyszereléssel kapcsoltban. a probléma a következő lenne: a nemrég épített házamban a fi relé szabáltalan időközönként leold néha akkor amikor felkapcsolom a lámpát kb 6db energiatakarékos spot) de van olyan hogy csak a hűtő megy meg a bojler éjszaka és arra ébredtünk hogy már megint nincs áram vajon a Fi-relé lehet rossz esetleg valahol szivárgó áram van vagy valami melegedne(bár a melegedést nem tapasztalatam)
Nagy valószínűséggel szivárgó áram van valahol. Könnyű meggyanúsítani a relét, de tapasztalatom szerint mindig más a hiba.
A hibát mindenképpen ott keresd, ahol földelt készülékek vannak. Azok a fogyasztók, melyek csak két kapoccsal csatlakoznak (fázis + 0) földelés nélkül, nem tudnak fi relé lekapcsolást okozni. Rosszab a hibakeresés, ha nem állandóan jelentkezik, csak néha. A leggyoesabban egy szigetelés vizsgálóval lehet célt érni, mert az nagyfeszültséggel hamar megtalálja a hibás szigetelést. A melegedés nem jellemző tünet, ne keress ilyesmit!
Jelenleg azt az áramkört amin a hűtő van megszakítottam a kismegszakitóval és hosszabítóról üzemeltetjük a hűtőt ha pár napig bírja kiszedem a konnektorokat meg a kötődobozt átnézm. Ki lehet ezt igy szűrni vajon?
Első körben próbálj meg minden földelt dugaljba csatlakozó berendezést kihúzni mindig amikor nem használod (zavarszűrő kondi szeret átvezetni) .Ha ilyenkor előfordul,akkor a potenciális gyanúsítottak száma csökken.Ha a lecsapást tetten éred,azonnal rohanj a biztikhez kapcsold le mindet FI relé fel majd a biztik egyesével fel ,ha szerencséd van megtalálod melyik ágon van a hiba.Minden kültéri berendezés gyanús (volt a hangyák teli túrták földdel a kötést,ami csak párás időben jelentett hibát)
Kiszűrve az eddigi gyanus dolgok 1. Hűtő köre
2. Műhold beltéri 3. Van egy kinti dugalj 4. Bojler bár az közvetlenül csatlakozik a kismegszakítóhoz sehol egy kötés.
Hello!
Sorba, vagy párhuzamosan kössem a kondit? Üdv!
Mi köze a zavarszűrő kondinak a fi reléhez? Akár zárlatos is lehet, nincs kapcsolata a földdel.
A bojler bőven lehet, mert földelt berendezés, akkor is, ha nincs dugalj!
A beltérid nem hiszem, hogy földelt berendezés lenne, így annak semmi köze a fi relé leoldásához. Arra tessék figyelni, hogy minden olyan berendezés lehet gyanús, ahol fázis vagy a nulla föld felé átvezethet.
Kivéve ha 3/5 lábú. Bővebben: Link Y1 ,y2 ill y3 kondenzátorok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |