Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   731 / 1320
(#) Attila86 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Szia!

Köszönöm... na majd ha megtanultam C-ül és dsPIC-ekkel fogok játszani akkor majd visszatérek a témára.
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Van ez asm-ben is: Link
(#) Kriss hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Sziasztok!

Esetleg nem tudja valaki hogy a PIC18F45K20 Vpp lába bemenetként használva hány Voltot kaphat maximum? Adatlapból nem jöttem rá. Köszi!
(#) potyo válasza Kriss hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ha nem akarod, hogy programozási módba lépjen, akkor annyit, amennyit a többi láb, tehát kb. tápfeszültségnyit.
(#) kisfesz hozzászólása Ápr 24, 2010 /

Sziasztok.

A shift_right függvénnyel kapcsolatba lenne kérdésem:

1. Cmd = 0b10000000;
  2. shift_right(&Cmd,1,0);

ebben az esetben a Cmd tartalmát 1-el jobbra tolja?
Vagyis a Cmd értéke 0b0100000 lesz?
És mi az utolsó paraméter (0) szerepe?
(#) Kriss válasza potyo hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Kérdés hogy 5V-nál már programozási módba lép-e, mert hogy az infravevő kimenetéről annyit kapna.
(#) potyo válasza Kriss hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Ez viszont benne van az adatlapban, hogy hány voltnál lép be. Vagy ha ott nem, akkor az adott tipus "programming specification" nevű doksijában.
(#) trudnai válasza kisfesz hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /

Idézet:
„ebben az esetben a Cmd tartalmát 1-el jobbra tolja?
Vagyis a Cmd értéke 0b0100000 lesz?”

Azt minden esetben 1-el tolja el. Az a kozepso parameter azt mondja meg, hogy a cimen amit megadtal hany byte hosszan helyezkedik el az adat amit shiftelni szeretnel.

Idézet:
„És mi az utolsó paraméter (0) szerepe?”

0-s bitet fog becsorgatni... De amugy miert nekem kell helyetted a manual-t elolvasni?

Meg egy megjegyzes: Ilyen esetben jobban jarnal, ha egyszeruen shiftelnel:

1. Cmd >>= 1;
(#) kisfesz válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Köszi a választ.
Természetesen a manual-al kezdtem csak hát az angol tudásom szinte semmi! Így most már világos, tehát ez a függvény nem csak eltolja a biteket, hanem a bal oldalra befűzi a harmadik paraméterben lévő értéket, az utolsó bit pedig elveszik.
(#) trudnai válasza kisfesz hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Igy van, de a kicsorgo bitet megkapod visszateresi ertekkent -- amit aztan akar fel is hasznalhatsz a kovetkezo shiftelesnel...
(#) kisfesz válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Köszi a részletes magyarázatot!
(#) lidi hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Üdv!

Belebotlottam egy ilyen rajzba: http://sjeffroy.free.fr/new/images/stories/LCD128x64/devPIC_sch.gif

érdekes rajta a soros "illesztés". Szerintetek az működhet ? És ha igen akkor hogyan ?
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szerencsével működik, mint a JDM. Az én alaplapomon lévő COM-al nem...
(#) cNobody válasza lidi hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ez a rajz milyen programmal készült?
(#) vicsys válasza cNobody hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Eagle
(#) cNobody válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Köszi!
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

A PIC->PC irány a kritikus, ott is a RS232 "1" állapot átvitele, a másik irány biztosan működik mindenféle adóval.

A MAX232-esek vevői kb. +1.4V középponttal és 0.5V hiszterézissel dolgoznak. Az ilyen IC-vel szerelt RS232 illesztők mind hajthatók TTL szintekkel, mivel a negatív billenési küszöb legalacsonyabb értéke 0.8V körül van, azaz mindegy neki, hogy 0.8V alatt mennyi az RS232-es vonal "1"-es állapota (egészen -30V-ig). Elég sok áramkörben a MAX232-t illetve származékait használják, így akár működhet is a rajzon látható illesztés, bár kétségtelen, hogy nagyon meghágja a szabványban leírtakat. Én magam is építettem ilyen illesztést egy PIC-es infravevőhöz, azzal eddig még nem tapasztaltam problémát (a tápot is az RS232-ről veszi).
(#) kisfesz hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Egy újabb kérdésem van.
Nézegetem a DS1302 RTC adatlapját, és azt veszem ki belőle, hogy az adatokat bitenként kell kiküldeni az I/O lábra, mellékeltem az adatlapból az ábrát, amit beszámoztam a kiküldés sorrendjével. A kérdésem csak annyi hogy jó így a küldés sorrendje, vagy sem.
Amúgy bocsi a sok kezdő kérdésért.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Igen, kétségtelen, hogy egyirányba tuti működik, de kérdem én, egy tok helyett egy másik ugyanakkorát használni milyen gondot jelentene(74xx vs. max232)?
(#) lidi válasza watt hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Amúgy meglepő de működik. Nem én építettem, és rajzoltam, csak segítettem kicsit beüzemelni. Csodák csodájára működik 115200 -on, bár nekem sem tetszik ez a megoldás. Hogy miért ilyenre csinálta aki tervezte, azt nem tudom, talán olcsóbb, vagy ez volt épp otthon.
(#) lidi válasza lidi hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Kicsit keresgettem még alternatívát max232 -re, és még ezt találtam : http://www.piclist.com/techref/io/serial/ttl-rs232sx.gif Ez szerintem elméletileg elég jó lehet.
(#) PajaTEC hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Helló!

Van nekem egy brenner 8-as égetőm ( http://www.sprut.de/electronic/soft/usburn/usburn.htm ). Eddig csak egyszerübb pic-ket olvastam-írtam vele, de most hozzámkerült egy 18f6520-as, amit ki kellene olvasni, de sajnos ez már meghaladja a jelenlegi tudásomat. Kérdés, hogyan tudom összekötni az égetővel (mit-hogyan)? Megtaláltam a microchip oldalán ezt a pic-et (http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/39609b.pdf ) de nem találom a megoldást, tönkretenni pedig nem szeretném.

Előre is köszönöm a segítséget, üdv:András
(#) watt válasza lidi hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Ezek elvileg nem működhetnek. Gyakorlatilag néha igen. Itt leírom az okokat. Bővebben: Link
(#) watt válasza PajaTEC hozzászólására (») Ápr 26, 2010 / 1

Az ICSP ismerete sokat segít. Ebben az írásban minden infó benne van. ICSP_roviden
E szerint keresd meg a megfelelő lábakat a PIC adatlapjában és kösd össze az égető megfelelő lábaival Ennyi...

Amit legutoljára mutattam, abban pedig épp az a jó hogy rendes jelszintet produkál. (feltölt egy kondit a port kimenetről, így ha a kimeneten megvan a szabvány negatív fesz, akkor azt felhasználva kommunikál visszafelé )

Aha, ez elkerülte a figyelmemet.
Adatokkal talán még működik is, de pl. PIC égető fix jelszintjét nem tudja megoldani.

Hát nem is arra készült. Nem égető ez csak egy soros illesztő. Szerintem ötletes, majd kipróbálom.

Világos, de nálam ez játszik...
(#) vilmosd válasza kisfesz hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Hali
Gondolom az adatlapban jol irtak le a mukodest (ok mar csak tudjak). Az adatatvitel SPI formatumu. A PIC MSSP modul alkalmas erre.
Udv Vili
(#) zoox hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Szisztok.
RS232 problémába futottam!És nem tudok tovább lépni .Szóval a problémám a következő:
PIC 16F690 a proci és van összekötve vel 1 eszköz ami rs232 (TTL) porton komunikál azaz csak küldi az adatokat magából(ez 1 RFID olvasó).A küldött adat 8 byte szóhosszúságu adat.Nincs is gond vele müködik a komunikáció azaz tudom fogadni az adatokat,de ha valami hibára fut FERR vagy OERR akkor van a nagy probléma mert attól kezdve ez az adat csomagot én el akarom dobni,és a következő adatcsomagot szeretném venni ami majd valamikor érkezik (azaz alaphelyzetbe szeretném hozni a rs232 portot),de elveszitem a szinkront mert a BUFFERBEN marad valami adat ami hozzárakódik a következő adatcsomaghoz és igy a 8 szóhosszuságból 10 vagy több lesz amit nem tudok lekezelni.Próbáltam ilyenkor ujra inicializálni a PICek de sajna a BUFFER nem törlödik .
RS232 port ini:
banksel TXSTA
movlw 108
movwf SPBRG
movlw B'00100100' ; TXEN=1, SYNC=0,
movwf TXSTA ;
bcf STATUS,RP0 ; bank0 kiválasztás
movlw B'10010000' ; SPEN=1, CREN=1
movwf RCSTA ;
bcf PIR1,RCIF ; megszakítás jelzőbit törlése

Mi lehet a megoldás?
Következő: »»   731 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem