Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Szia!
Köszönöm... na majd ha megtanultam C-ül és dsPIC-ekkel fogok játszani akkor majd visszatérek a témára.
Sziasztok!
Esetleg nem tudja valaki hogy a PIC18F45K20 Vpp lába bemenetként használva hány Voltot kaphat maximum? Adatlapból nem jöttem rá. Köszi!
Ha nem akarod, hogy programozási módba lépjen, akkor annyit, amennyit a többi láb, tehát kb. tápfeszültségnyit.
Sziasztok.
A shift_right függvénnyel kapcsolatba lenne kérdésem:
ebben az esetben a Cmd tartalmát 1-el jobbra tolja? Vagyis a Cmd értéke 0b0100000 lesz? És mi az utolsó paraméter (0) szerepe?
Kérdés hogy 5V-nál már programozási módba lép-e, mert hogy az infravevő kimenetéről annyit kapna.
Ez viszont benne van az adatlapban, hogy hány voltnál lép be. Vagy ha ott nem, akkor az adott tipus "programming specification" nevű doksijában.
Idézet: „ebben az esetben a Cmd tartalmát 1-el jobbra tolja? Vagyis a Cmd értéke 0b0100000 lesz?” Azt minden esetben 1-el tolja el. Az a kozepso parameter azt mondja meg, hogy a cimen amit megadtal hany byte hosszan helyezkedik el az adat amit shiftelni szeretnel. Idézet: „És mi az utolsó paraméter (0) szerepe?” 0-s bitet fog becsorgatni... De amugy miert nekem kell helyetted a manual-t elolvasni? Meg egy megjegyzes: Ilyen esetben jobban jarnal, ha egyszeruen shiftelnel:
Köszi a választ.
Természetesen a manual-al kezdtem csak hát az angol tudásom szinte semmi! Így most már világos, tehát ez a függvény nem csak eltolja a biteket, hanem a bal oldalra befűzi a harmadik paraméterben lévő értéket, az utolsó bit pedig elveszik.
Igy van, de a kicsorgo bitet megkapod visszateresi ertekkent -- amit aztan akar fel is hasznalhatsz a kovetkezo shiftelesnel...
Üdv!
Belebotlottam egy ilyen rajzba: http://sjeffroy.free.fr/new/images/stories/LCD128x64/devPIC_sch.gif érdekes rajta a soros "illesztés". Szerintetek az működhet ? És ha igen akkor hogyan ?
Szerencsével működik, mint a JDM. Az én alaplapomon lévő COM-al nem...
A PIC->PC irány a kritikus, ott is a RS232 "1" állapot átvitele, a másik irány biztosan működik mindenféle adóval.
A MAX232-esek vevői kb. +1.4V középponttal és 0.5V hiszterézissel dolgoznak. Az ilyen IC-vel szerelt RS232 illesztők mind hajthatók TTL szintekkel, mivel a negatív billenési küszöb legalacsonyabb értéke 0.8V körül van, azaz mindegy neki, hogy 0.8V alatt mennyi az RS232-es vonal "1"-es állapota (egészen -30V-ig). Elég sok áramkörben a MAX232-t illetve származékait használják, így akár működhet is a rajzon látható illesztés, bár kétségtelen, hogy nagyon meghágja a szabványban leírtakat. Én magam is építettem ilyen illesztést egy PIC-es infravevőhöz, azzal eddig még nem tapasztaltam problémát (a tápot is az RS232-ről veszi).
Egy újabb kérdésem van.
Nézegetem a DS1302 RTC adatlapját, és azt veszem ki belőle, hogy az adatokat bitenként kell kiküldeni az I/O lábra, mellékeltem az adatlapból az ábrát, amit beszámoztam a kiküldés sorrendjével. A kérdésem csak annyi hogy jó így a küldés sorrendje, vagy sem. Amúgy bocsi a sok kezdő kérdésért.
Igen, kétségtelen, hogy egyirányba tuti működik, de kérdem én, egy tok helyett egy másik ugyanakkorát használni milyen gondot jelentene(74xx vs. max232)?
Amúgy meglepő de működik. Nem én építettem, és rajzoltam, csak segítettem kicsit beüzemelni. Csodák csodájára működik 115200 -on, bár nekem sem tetszik ez a megoldás. Hogy miért ilyenre csinálta aki tervezte, azt nem tudom, talán olcsóbb, vagy ez volt épp otthon.
Kicsit keresgettem még alternatívát max232 -re, és még ezt találtam : http://www.piclist.com/techref/io/serial/ttl-rs232sx.gif Ez szerintem elméletileg elég jó lehet.
Helló!
Van nekem egy brenner 8-as égetőm ( http://www.sprut.de/electronic/soft/usburn/usburn.htm ). Eddig csak egyszerübb pic-ket olvastam-írtam vele, de most hozzámkerült egy 18f6520-as, amit ki kellene olvasni, de sajnos ez már meghaladja a jelenlegi tudásomat. Kérdés, hogyan tudom összekötni az égetővel (mit-hogyan)? Megtaláltam a microchip oldalán ezt a pic-et (http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/39609b.pdf ) de nem találom a megoldást, tönkretenni pedig nem szeretném. Előre is köszönöm a segítséget, üdv:András
Ezek elvileg nem működhetnek. Gyakorlatilag néha igen. Itt leírom az okokat. Bővebben: Link
Az ICSP ismerete sokat segít. Ebben az írásban minden infó benne van. ICSP_roviden
E szerint keresd meg a megfelelő lábakat a PIC adatlapjában és kösd össze az égető megfelelő lábaival Ennyi...
Amit legutoljára mutattam, abban pedig épp az a jó hogy rendes jelszintet produkál. (feltölt egy kondit a port kimenetről, így ha a kimeneten megvan a szabvány negatív fesz, akkor azt felhasználva kommunikál visszafelé )
Aha, ez elkerülte a figyelmemet.
Adatokkal talán még működik is, de pl. PIC égető fix jelszintjét nem tudja megoldani.
Hát nem is arra készült. Nem égető ez csak egy soros illesztő. Szerintem ötletes, majd kipróbálom.
Hali
Gondolom az adatlapban jol irtak le a mukodest (ok mar csak tudjak). Az adatatvitel SPI formatumu. A PIC MSSP modul alkalmas erre. Udv Vili
Szisztok.
RS232 problémába futottam!És nem tudok tovább lépni .Szóval a problémám a következő: PIC 16F690 a proci és van összekötve vel 1 eszköz ami rs232 (TTL) porton komunikál azaz csak küldi az adatokat magából(ez 1 RFID olvasó).A küldött adat 8 byte szóhosszúságu adat.Nincs is gond vele müködik a komunikáció azaz tudom fogadni az adatokat,de ha valami hibára fut FERR vagy OERR akkor van a nagy probléma mert attól kezdve ez az adat csomagot én el akarom dobni,és a következő adatcsomagot szeretném venni ami majd valamikor érkezik (azaz alaphelyzetbe szeretném hozni a rs232 portot),de elveszitem a szinkront mert a BUFFERBEN marad valami adat ami hozzárakódik a következő adatcsomaghoz és igy a 8 szóhosszuságból 10 vagy több lesz amit nem tudok lekezelni.Próbáltam ilyenkor ujra inicializálni a PICek de sajna a BUFFER nem törlödik . RS232 port ini: banksel TXSTA movlw 108 movwf SPBRG movlw B'00100100' ; TXEN=1, SYNC=0, movwf TXSTA ; bcf STATUS,RP0 ; bank0 kiválasztás movlw B'10010000' ; SPEN=1, CREN=1 movwf RCSTA ; bcf PIR1,RCIF ; megszakítás jelzőbit törlése Mi lehet a megoldás? |
Bejelentkezés
Hirdetés |