Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
nem feltétlen elektro kérdés, de örülnék ha valaki tudna segíteni... Szóval adott egy Compaq Scenario r3000-es laptop, aminek valószínű lehalt az lcd invertere. egyelőre az a gondom, h az lcd csavarjai kiszerelése után az istennek sem akar úgy lepattanni a keret, ahogy azt videókban láttam, így elég nehéz az inverterhez hozzáférni... szóval az lenne a kérdés, h van e valakinek tapasztalata/tippje hogy hogy ne robbantsam szét a keretet? előre is kösz, fontos lenne ja itt egy kép róla: Bővebben: Link
Nem egyszerű eset én már szedtem szét ilyet Óvatosan késsel vagy valami vékony eszközzel megkell feszíteni a keretet és akkor elengedik a klipszek de ha nincs szerencséd akkor ragasztva is van mert találkoztam már olyannal is! Biztos ,hogy inverter romlott el benne? Halványan látsz benne képet?
Szia!
Igen, nagyon valószínű, maga az LCD az működik, lámpával megvilágítva látszik is, hogy megy, meg utánaolvastam, és szériahibának tűnik ennél a sorozatnál... Megpróbálom óvatosan, de lehet hogy szerviz lesz a vége, csak idegesít, hogy lehet hogy én is meg tudnám csinálni, pláne ha csak valami trafó vagy ellenállás van elmenve... De azért köszi a választ!
Nekem ugyanez a gondom volt a Toshibámmal (M70-340).
(Nem volt háttérvilágítás, de a kijelző ment.) 25000 Ft-ba fájt a szerviz. Meg amúgy se biztos hogy inverter, lehet a fényforrás égett ki. (nekem mintha azt mondták volna, hogy ez volt a baj az enyémmel)
Igen, mérlegelnem kell. Néztem az invertereket, körülbelül 16 és 18e Ft között vannak, ha azt cserélik, akkor reális az ár, de ha csak egy 1000Ft-os "izzót" cserélnek, az már azért kicsit sok...
Mindenesetre köszi a válaszokat, majd írok ha van fejlemény...
Háttérvilágítás van a hq videonál is, nem hirdetés csak segítség miatt írom. Multkor nézegettem én is.
Szia Vakerán 1500-5000Huf-ért van Compaq inverter.
A szétszedéshez pedig adok neked egy szerszámot amit erre találtak ki. Műanyag, nem teszi tönkre a burkolatot! Mobilokhoz és szinte minden pattintós cucchoz jó.
Szia
A minap javítottam a havernak a lap topját ugyan ezzel a hibával (FUJITSU SIEMENS) ott az átmenő táp kábel negatívja volt el törve azt ne felejtsd kimérni ez a kábel egy árnyékoló harisnyában volt több kábel társaságában. A havernak is olyat szóltak a szervizben,hogy szerintem még nálatok is lehetett hallani
Köszönöm mindenkinek a segítséget, sikerült szereznem "célszerszámot", holnap elkezdem lekapni a burkolatot, hogy lássam végre mi a helyzet.
A tulaj azt mondta, hogy leesett az asztalról, azóta van ez(csak most mondta, mikor meghallotta hogy 25ezer is lehet a javíttatás), úgyhogy elképzelhető hogy csak szakadt valamelyik fólia/forrpont. Ha sikerült szétszednem, akkor frissítem majd a témát, addig is kösz mindenkinek a segítséget! Üdv
Ha leesett akkor nem hiszem hogy inverter vagy kábel hiba
Az inkább fénycső törése, vagy forraszának leugrása lesz. 25-be akkor sem fog kerülni. Csövet tudok adni, HQ-nak nem lesz szerintem noteszbe való 15,4-es átmérőhöz alkalmas darabja. Ha inverter ugrott meg, azt is lehet javítani. Kábel macerásabb, hogy tartósan is jó legyen, de az is megoldható.
Lehet belekerül 25Ezerbe nagyon macerás egy LCD-t szétbontani én egyszer egy rossz samsung LCD-t próbáltam szétszedni de nem jött össze, mert nem úgy van az mint ahogy videókon is látni :no:
Sikerült szétszedni, a primer körben bemenő feszültségnek 18,5V-ot mértem. Nem találtam sehol kapcsolási rajzot a neten erről a panelről, de úgy tudom hogy 12V-nak kellene lenni a bemenő feszültségnek? Az alaplapi vezérlőIC lenne rossz, vagy az inverterIC van elszállva?
Előre is kösz az ötleteket, üdv.
Táp nélkül a trafó szekunder kapocspárján szakadást mérek, elvileg annak vezetnie kellene, de a vezérlőic is meg van barnulva kicsit. Lehet hogy túlfeszt kapott/kap az ic és a nagyobb kivezérlés megszakította a a menetet a szekunder tekercsben?
A szekunderen nem feltétlen minden az, aminek látszik. Az egyik lábon jól láthatóan hozzávezetés van egy kerámiakondenzátorokhoz, a másik láb sokszor vakláb, a közös pont ekkor a GND. A mérés során 700Ohm-2kOhm közötti eredményt kell mérj. Az IC típusa alapján többet tudnánk mondani a kapcsolásról.
A tápfesz 18V-on rendben van,nyers betápot kap meg az inverter, vagy ritka modelleknél 5V-ot.
Én tudom, mert szoktam szétszedni. Ahány panel, annyiféle megfejtés, noti LCD-nél 2-4 csavar, néhány fémklipsz, fólia és óvatos kéz szokott többnyire lenni. Asztali monitorok macerásabbak szoktak lenni, pláne, ha a felső cső ég ki, mert miért ne az égne ki, ami az LCD meghajtó alatt van.. Azokat dirib-darabra kell szedni.
Én csak kiváncsiságból szedtem szét nem javítás céljából de nem volt egyszerű sőtt szerintem el is rontottam
Sziasztok!
Történt egy kis update, a következő IC van az inverterpanelben: mp1010bef adatlap a trafó kimeneten(szekunder) egyáltalán nincs semmilyen fesz, az ic megkapja(lábig) a 18V-ot, valamint van még egy 1V-os jel, amit nem tudtam beazonosítani h mi lehet(nincs pontos rajzom a panelről), illetve van 2 másik vezérlőjel, ahol 0V(zaj?) van. a trafó bemenetei minuszhoz képest a primer körben kb 1600KOhm mindkét lábon. Ha "zárlatos" a fénycső, akkor elvileg a visszacsatolás leoldja az IC-t, sajnos nem tudtam a panelt másik ccfl-lel tesztelni, így ezt nem tudom megállapítani ... Ja, már a trafó bemeneten sincs semmilyen jel, a passzív alkatrészek a körben mérve jónak tűnnek(diódák, kapacitások és ellenállások), az IC nem melegszik. Érdemes vennem egy új panelt(kb 5ezer forint), vagy esetleg van valami ötletetek? Előre is köszönöm a válaszokat, sorry az update késése miatt... Üdv
Sziasztok!
HP gép monitorja lett csatlakoztatva az alaplaphoz úgy, hogy az akkumulátor a gépben volt. Akkor és azóta sincs képem, bár kiderült az alaplap is rossz. A monitor amit csatlakoztattam előzőleg jó volt. Jelenleg nincs lehetőségem megnézni, hogy világítás nélkül, de ad-e képet. A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mit érdemes először átnéznem, hogy rábukkanjak a hibára? Inverter? Ha maga a panel ment tönkre, azt hogyan deríthetem ki, ha úgy van mi a teendő? Esetleg Budapesten tudtok olyan szervízt/szervízest, akinél nem kerül 5000e Ft-ba az, hogy belépjek az ajtaján? A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |