Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Compaq laptop lcd szétszedés

Témaindító: pme023, idő: Ápr 27, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pme023 hozzászólása Ápr 27, 2010 /

Sziasztok

nem feltétlen elektro kérdés, de örülnék ha valaki tudna segíteni...

Szóval adott egy Compaq Scenario r3000-es laptop, aminek valószínű lehalt az lcd invertere.

egyelőre az a gondom, h az lcd csavarjai kiszerelése után az istennek sem akar úgy lepattanni a keret, ahogy azt videókban láttam, így elég nehéz az inverterhez hozzáférni...

szóval az lenne a kérdés, h van e valakinek tapasztalata/tippje hogy hogy ne robbantsam szét a keretet? előre is kösz, fontos lenne

ja itt egy kép róla:

Bővebben: Link
(#) Pyte válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nem egyszerű eset én már szedtem szét ilyet Óvatosan késsel vagy valami vékony eszközzel megkell feszíteni a keretet és akkor elengedik a klipszek de ha nincs szerencséd akkor ragasztva is van mert találkoztam már olyannal is! Biztos ,hogy inverter romlott el benne? Halványan látsz benne képet?
(#) pme023 válasza Pyte hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szia!

Igen, nagyon valószínű, maga az LCD az működik, lámpával megvilágítva látszik is, hogy megy, meg utánaolvastam, és szériahibának tűnik ennél a sorozatnál...

Megpróbálom óvatosan, de lehet hogy szerviz lesz a vége, csak idegesít, hogy lehet hogy én is meg tudnám csinálni, pláne ha csak valami trafó vagy ellenállás van elmenve...

De azért köszi a választ!
(#) cNobody válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Nekem ugyanez a gondom volt a Toshibámmal (M70-340).
(Nem volt háttérvilágítás, de a kijelző ment.)

25000 Ft-ba fájt a szerviz.

Meg amúgy se biztos hogy inverter, lehet a fényforrás égett ki. (nekem mintha azt mondták volna, hogy ez volt a baj az enyémmel)
(#) pme023 válasza cNobody hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Igen, mérlegelnem kell. Néztem az invertereket, körülbelül 16 és 18e Ft között vannak, ha azt cserélik, akkor reális az ár, de ha csak egy 1000Ft-os "izzót" cserélnek, az már azért kicsit sok...

Mindenesetre köszi a válaszokat, majd írok ha van fejlemény...
(#) SALáta válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Háttérvilágítás van a hq videonál is, nem hirdetés csak segítség miatt írom. Multkor nézegettem én is.
(#) tiggersoft válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 / 4

Szia Vakerán 1500-5000Huf-ért van Compaq inverter.
A szétszedéshez pedig adok neked egy szerszámot amit erre találtak ki. Műanyag, nem teszi tönkre a burkolatot! Mobilokhoz és szinte minden pattintós cucchoz jó.
(#) dizi válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Szia
A minap javítottam a havernak a lap topját ugyan ezzel a hibával (FUJITSU SIEMENS) ott az átmenő táp kábel negatívja volt el törve azt ne felejtsd kimérni ez a kábel egy árnyékoló harisnyában volt több kábel társaságában.
A havernak is olyat szóltak a szervizben,hogy szerintem még nálatok is lehetett hallani
(#) pme023 válasza dizi hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget, sikerült szereznem "célszerszámot", holnap elkezdem lekapni a burkolatot, hogy lássam végre mi a helyzet.
A tulaj azt mondta, hogy leesett az asztalról, azóta van ez(csak most mondta, mikor meghallotta hogy 25ezer is lehet a javíttatás), úgyhogy elképzelhető hogy csak szakadt valamelyik fólia/forrpont.

Ha sikerült szétszednem, akkor frissítem majd a témát, addig is kösz mindenkinek a segítséget!

Üdv
(#) Pyte válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 27, 2010 /

Ha leesett akkor nem hiszem hogy inverter vagy kábel hiba
(#) didyman válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Az inkább fénycső törése, vagy forraszának leugrása lesz. 25-be akkor sem fog kerülni. Csövet tudok adni, HQ-nak nem lesz szerintem noteszbe való 15,4-es átmérőhöz alkalmas darabja. Ha inverter ugrott meg, azt is lehet javítani. Kábel macerásabb, hogy tartósan is jó legyen, de az is megoldható.
(#) Pyte válasza didyman hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Lehet belekerül 25Ezerbe nagyon macerás egy LCD-t szétbontani én egyszer egy rossz samsung LCD-t próbáltam szétszedni de nem jött össze, mert nem úgy van az mint ahogy videókon is látni :no:
(#) pme023 hozzászólása Ápr 29, 2010 /

Sikerült szétszedni, a primer körben bemenő feszültségnek 18,5V-ot mértem. Nem találtam sehol kapcsolási rajzot a neten erről a panelről, de úgy tudom hogy 12V-nak kellene lenni a bemenő feszültségnek? Az alaplapi vezérlőIC lenne rossz, vagy az inverterIC van elszállva?

Előre is kösz az ötleteket, üdv.
(#) pme023 válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Táp nélkül a trafó szekunder kapocspárján szakadást mérek, elvileg annak vezetnie kellene, de a vezérlőic is meg van barnulva kicsit. Lehet hogy túlfeszt kapott/kap az ic és a nagyobb kivezérlés megszakította a a menetet a szekunder tekercsben?
(#) didyman válasza pme023 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

A szekunderen nem feltétlen minden az, aminek látszik. Az egyik lábon jól láthatóan hozzávezetés van egy kerámiakondenzátorokhoz, a másik láb sokszor vakláb, a közös pont ekkor a GND. A mérés során 700Ohm-2kOhm közötti eredményt kell mérj. Az IC típusa alapján többet tudnánk mondani a kapcsolásról.
A tápfesz 18V-on rendben van,nyers betápot kap meg az inverter, vagy ritka modelleknél 5V-ot.
(#) didyman válasza Pyte hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Én tudom, mert szoktam szétszedni. Ahány panel, annyiféle megfejtés, noti LCD-nél 2-4 csavar, néhány fémklipsz, fólia és óvatos kéz szokott többnyire lenni. Asztali monitorok macerásabbak szoktak lenni, pláne, ha a felső cső ég ki, mert miért ne az égne ki, ami az LCD meghajtó alatt van.. Azokat dirib-darabra kell szedni.
(#) Pyte válasza didyman hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Én csak kiváncsiságból szedtem szét nem javítás céljából de nem volt egyszerű sőtt szerintem el is rontottam
(#) pme023 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok!

Történt egy kis update, a következő IC van az inverterpanelben:
mp1010bef
adatlap

a trafó kimeneten(szekunder) egyáltalán nincs semmilyen fesz, az ic megkapja(lábig) a 18V-ot, valamint van még egy 1V-os jel, amit nem tudtam beazonosítani h mi lehet(nincs pontos rajzom a panelről), illetve van 2 másik vezérlőjel, ahol 0V(zaj?) van.

a trafó bemenetei minuszhoz képest a primer körben kb 1600KOhm mindkét lábon.

Ha "zárlatos" a fénycső, akkor elvileg a visszacsatolás leoldja az IC-t, sajnos nem tudtam a panelt másik ccfl-lel tesztelni, így ezt nem tudom megállapítani ...

Ja, már a trafó bemeneten sincs semmilyen jel, a passzív alkatrészek a körben mérve jónak tűnnek(diódák, kapacitások és ellenállások), az IC nem melegszik.

Érdemes vennem egy új panelt(kb 5ezer forint), vagy esetleg van valami ötletetek?

Előre is köszönöm a válaszokat, sorry az update késése miatt...

Üdv
(#) pme023 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Közben megtaláltam a teljes schemat
itt

le kell tölteni, köszi
(#) BeNO52 hozzászólása Jún 3, 2013 /

Sziasztok!
HP gép monitorja lett csatlakoztatva az alaplaphoz úgy, hogy az akkumulátor a gépben volt. Akkor és azóta sincs képem, bár kiderült az alaplap is rossz. A monitor amit csatlakoztattam előzőleg jó volt. Jelenleg nincs lehetőségem megnézni, hogy világítás nélkül, de ad-e képet.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mit érdemes először átnéznem, hogy rábukkanjak a hibára? Inverter? Ha maga a panel ment tönkre, azt hogyan deríthetem ki, ha úgy van mi a teendő?
Esetleg Budapesten tudtok olyan szervízt/szervízest, akinél nem kerül 5000e Ft-ba az, hogy belépjek az ajtaján?
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem