Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   527 / 2544
(#) zoly15 hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Hali mindenkinek!
Egy általános kérdéssel fordulnák hozzátok.
Van egy ST151 végfokom (sztereó).
A múltkor elvittem a haverhoz egy tesztre hogy mit tud.
Hajtottuk is rendesen, ami a csövön kifért
Közben néztem a végtranzisztorok (BD249-250) hőmérsékletét, igaz csak újjal.
Közel maximális kivezérlésen, basszus kiemeléssel kb. 85-90 fokosak lehettek a végtranzisztorok.
Tisztában vagyok vele hogy volt hajtva keményül. Ez az érték még üzemi hőfoknak felfogható? Vagy már ez sok?
Előre is köszönöm a választ!
(#) CIROKL válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Idézet:
„hőmérsékletét, igaz csak újjal”
Ezt nem mondod komolyan hogy te ujjal megállapitottad a tranzisztor hő fokát ? Mérd már meg egy rendes hőmérővel , mert addig csak a sötétben tapogatózol !
Idézet:
„Ez az érték még üzemi hőfoknak felfogható”
Ezt az értéket meg saccolás alapján nem lehet megmondani , elfogadható , vagy nem !
(#) zoly15 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Igen, én tudom saccolásra
Ugyanis mikor nagyfekis gerjedésem volt, akkor volt ekkora hőmérsékletű.
Amúgy végkép egyszerű megállapítani hogy kb hány fokos.
Ugye a tok nem a leg jobb hővezető, ezáltal nem egyből süt meg.
Én rátettem az újamat (itthon felejtettem a hőmérőmet) aztán számoltam milyen gyorsan kezdi el sütni az újamat.
Mert még "át kel vennem a hőfokot"
(#) CIROKL válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Idézet:
„Igen, én tudom saccolásra”
Most már csak egyet nem értek Zoli ! ha te tudod saccolásra a tranzisztorok hő fokát megállapitani akkor már csak azt nem értem miért kérded ezt a kérdést , hisz megnézed az adott tranzsizor adatlapját és máris fogod tudni a kérdésedre a választ ! :worship:
(#) zoly15 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Nézegettem én, de pontosan nem tudom mit is kell nekem nézni
Azt tudom hogy az üzemi hőmérséklet -65től150C fok-ig.
Mint általában minden Si-nek.
Ki tudnál segíteni hogy pontosan mit is kéne nézni,
(#) Directors hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Üdv!

Vettem a kapcsolóüzemű táphoz 2db 1000µF ESR kondit és azt csinálja az erősítő ha egy kicsit több bemenő jelet adok neki akkor lüktetve szól.Elhalkul majd újra hangos lesz majd ismét elhalkul és így tovább.Ez mitől van?Kicsit lenne a táp vagy a szűrés? 30VA a táp.Jó lehet nem teljesen elég neki maximális kivezérlésénél de ennél amit most produkál annál jóval hangosabbnak kellene lenni még fülre is.TDA 2030-as erősítő üzemelne róla.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Netán pont ez az ami kell nekem?
Tehát ahogy nő a hőmérséklet a disszipáció úgy csökken?

görbe.JPG

(#) zitzaki hozzászólása Ápr 28, 2010 /

Sziasztok lenne két kérdésem
1. Van 2 db 30 300 wattos centis hangszóró párhuzamosan kötve a hangváltó mély kimenetére és a magas kimenetre meg egy 80 wattos magas sugárzót.
2. van egy 200 wattos 30 centis hangszóró meg egy 100 wattos magas sugárzó hangváltóra kötve és egy másik 30 centis 300 wattos hangszóró van a hangváltó bemenetére kötve. (Elvileg mind a két esetben 4 ohmosak így a hangfalak külön külön.)
Az lenne a kérdésem hogyha egy 2 x225wattos erősítőt kötök rájuk a magasaknak lesz valami bajuk?
ezt az erősítőt szeretném rákötni

Mellékelek egy rajzot mert lehet hogy elsőre egy kicsit összevisszának néz ki

cuccmány.JPG

(#) Electricboy válasza skero hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Köszönöm a választ!
Erről az OPA -s dologról tudnál nekem felrakni egy kapcsolási rajzot. Lehet hogy megépítem azt a tuningolt verziót de előbb a fentebb látható kapcsolást szeretném késznek tekinteni.Valamint annál a 'tuningoltnál' nem léphet fel ugyan ez a probléma?('Tuningolt')
(#) ToXeN válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Ha 15 perc maxon járatás után működött az erősítő akkor 5 óra múlva is fog... Elég hamar be tud állni a hőmérséklet, és ha még meg is tudtad fogni a tranyót, akkor aztán főleg nem félteném! Ha megfogod a tranzisztort és hirtelen nem érzed milyen meleg, csak mintha nedves lenne és mikor elengeded (hamar elfogod) már nincs ujjlenyomatodat, na az már meleg (hozzáteszem, hogy az ujjadnak, ettől lehet hogy az erősítő vígan szól)
(#) Ge Lee válasza amat hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Nem akarom elvenni a kedvedet de ha arra vársz hogy a Vf2 "nagyságrendekkel" jobban szóljon mint a QUAD, akkor várhatsz még egy darabig. Nem fog jobban szólni, sőt... Erről írtam már a QUAD-os topic-ba is. Nem tudom ki milyen teszteket csinált, de a QUAD már egy sima "átkapcsolós" tesztben is jobb mint a Vf2. Lágyabb, a hangszerekben több "élet" van és a tere is nagyobb. A Vf2 picivel tompább és olyan mint ha a zenekar hátrébb ülne fél méterrel. Ha kellően felmelegszik akkor valamivel jobb lesz, de a QUAD még ekkor is szebben szól.
(#) Ge Lee válasza pingvin23 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Az a nyák a BEAG AET 453-é.
(#) skero válasza Electricboy hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Nálam tökéletesen szolgált a linken található előfok! Többször megépítettem mc1458 -al mert abból volt sok de a legjobb profi hangja a tl072 és az ne5532 -nek van a felsoroltak közül mert szuperkicsi a zajuk (a többi sem rossz). tda2005 és tda1554q -hoz is használtam ,de nem rendeltem meg csak lekoppintottam az előfokot. A két potméter nem hangerőszabályzó mert nem lehet nullára levenni a hangot ,a két oldal között birsz erősségi külömbséget szabályozni valamint a bemeneti jelerősségtől függően gerjedési küszöböt. A "tuningoltat" nem építettem meg ,de azért is ajánlom mert egy gyári 5.1 es erősítő subb csatornájának erősítésére láttam hasonló kapcsolástechnikát a 2030-assal. De megakarom építeni én is mert van egy pár ilyen ic-m itthon.Bővebben: Link
(#) hangszoros válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

Az igénybevehetőség csőkken, %-osan leolvasható a diagramról Tehát ha melegebb, akkor nem lehet akkora diszipációra igénybeveni a tranyót
A fémtokosak 200Celsiusig mehetnek, vagyis többet birnak
(#) hangszoros válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2010 /

A gond csak az hogy minden darab másként szól
Az anyag, és a megépitéstől függően
Ez a többire is vonatkozik
(#) szilva válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Ha ujjal meg tudod nézni a hőmérsékletét, akkor az 60 foknál sokkal több nem lehet. A 90 fokos tranzisztos már levasalja a bőrt az ujjadon és égési sérülést okoz. Legjobb lenne valami multiméteres hőmérővel megmérni.
(#) szamóca válasza zitzaki hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Atya világ!
Kesze-kusza, össze-vissza, erre-arra jellemző itt mindenre.
Ha vettél egy somogyis hangváltót, és rákötöttél ilyen olyan hangszórókat, eleve nem lesz jó a frekimenet-átvitel, a különböző hangszóró érzékenységekről nem is szólva. De még ezt figyelmen kívül hagyva is, az első rajz legalább helyesen van bekötve impedancia illesztés szempontjából, ami a másodikra már nem jellemző.
Ráadásul ezt két bigyót használni két külön csatornára, a "Mindegy hogy szól,csak pia legyen" jegyében érdemes.
Nem utolsó sorban ez egy erősítős topik, nem hangsugárzókkal foglalkozó. Mert a hozzászólásban van egy erősítő is, attól a fő irány a hangszórókra vonatkozott.
És koronaként az említett erölködő. Kína egyik csodája, amit "félprofi"-ként /ez mit jelent?/ reklámoz az oldal. "Haladó DJ"-nek. Na ja inkább a könnyen befírolhatóknak. "A beépített hűtő tökéletes légmozgást eredményez". Már ez is egy szolgáltatás?
"a teljesítmény szint szabályozható." Basszus ez mindent visz! Van benne hangerőszabályzó poti, ez akkor a de luxe verzió lehet.
2 x 240 W/28,5k ár-teljesítmény viszony sem hiszem hogy megfelel a valóságnak. A teljesítményfelvételt nem is adják meg az adatlapon. (Ha csak egy 650VA trafó árát megnézed.)
(#) szilva válasza Directors hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Lehet, hogy a táp áramkorlátja szól bele, amikor a beütéseknél ezt eléri az erősítő áramfelvétele, akkor lekapcsolja a kimenetet vagy áramgenerátoros jellegűbe megy. Valószínűleg egy beállított időállandó után, ha már nincs a kimeneten a túlterhelés, a tápegység "magához tér".
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Az mit jelenthet, hogy számlált teljesítmény?
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Az egy tranzisztorra jutó teljesítmény, és a készülékben számlált tranyók szorzata.
Ez lehet az RMS, furcsa (szándékosan rejtett, paligogó?) kifejezést használva.
(#) zetyere hozzászólása Ápr 29, 2010 /

Valaki megtudná mondani mennyi kondi kell a tápszűrésnek? Jelenleg 40 000mikrofarádnál járok és még egy kicsit még van alapzaja az erősítőnek.
(#) szamóca válasza zetyere hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

A tápelkók (kapacitás) növelése miért járna alapzaj csökkenéssel?
(#) zetyere válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Te jobban megtudtad fogalmazni amit kérdezni akartam. Sokat csökkent az alapzaj! Eredetileg ez a játékgép erősítő igencsak hangosan zúgott az eredeti helyén is! Tehát gyárilag lenne rossz konstrukció? Van valami szűrés még a tápra?
(#) Directors válasza szilva hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Ezt az áramkorlátot meglehet szüntetni valahogy vagy ez nem lenne jó ötlet?
(#) Electricboy válasza skero hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Köszönöm az eddigi segítséget!
Azon a linken található kapcsolásnak amit lemásoltál fel tennéd vagy elküldenéd a kapcs.rajzát. Mert én nem tudom hogy másoljam le.(ha nem akarod megosztani azt is megértem)
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

Ez tetszik, jó kis irka
Egy cimbi hozat most Berlinből erősitöt Ibizát
Mondom neki vegyen szervizmanuált is hozzá.
Jön a válasz: Nekik se adnak. A német dealernek!
Agybaj
Semmit nem érdemes gyárit venni. Pénztárakban állt " a pénztártól való távozás ....." Manapság azt kellenne irni húzzál el
(#) szamóca válasza zetyere hozzászólására (») Ápr 29, 2010 /

A zaj alatt konkrétabban sistergés szerű alapzajt, vagy 100Hz-es brummot értel?
(#) saise hozzászólása Ápr 30, 2010 /

Sziasztok! Van nekem egy Tesla moderato erősítőm hogyan tudnám úgy megnövelni a teljesítményét anélkül hogy trafót cserélnék.
(#) Imi65 válasza saise hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Sajnos nem igazán van rá lehetőség, hogy a teljesítményt megnöveld, ott minden erre a képességre van méretezve.
(#) zetyere válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /

Brummot értek! Nagyon hangos volt eddig és még mindíg van.
Következő: »»   527 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem