Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemről wifi

Témaindító: chipi, idő: Máj 1, 2010
Lapozás: OK   1 / 2
(#) chipi hozzászólása Máj 1, 2010 /

Sziasztok!

Egy olyan technikai megvalósítást szeretnék elkészíteni, amivel tudok működtetni egy AP -t és egy IP kamerát.
A cél.: viharvadász célból olyan helyre akarom kitelepíteni IP kamerámat ahol a kilátás jó, de a lényeg, hogy áramforrás nincsen. Napelemes töltő áramkör az elképzelésem.
Az AP felvevő teljesítménye 12V 2A; kamera: 5V 5Watt.
Minél olcsóbban akarom e projektet megvalósítani.

Köszi előre is a segítséget!
(#) Action2K válasza chipi hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Szia!
Akkor számoljunk: Az össz fogyasztás óránként, cirka 30Wh. Ugyebár, ezt 24 órán keresztül biztosítani kell. akkor ez összesen 720Wh. Optimális esetben 8 órán át tudunk tölteni. A másik 16 órában csak merítjük az akksit, tehát 480Wh-t veszünk ki. Töltéskor vissza kell ezt tölteni és ellátni a maradék 240Wh-és igényt.
Viszont nem egyenletes teljesítménnyel tudunk tölteni. A töltési görbe egy hullámvasúthoz hasonlít. ebből adódóan kb 1,5-2 szeres szorzó kell a megtermelt energia előállításához. 720Wh*2=1440Wh. Mindezt a mennyiséget 8 óra alatt, tehát osztjuk 8-ak, az 180Wh összteljesítményű solárpanelek kellenek. Ez 18 darab jó hatásfokú, 10W-ost jelent, ami cirka 45000/db*18-al, összesen: 810 ezer forint. Kiszámoljam az akksik árát is? Egyébként az olcsó bóvli 20000Ft-os panelekből is kijönne 400 ezer körül.

Sajna ez a valóság! Sokat zabál a cuccosod. Amit látsz az autópályák szélén, azok is vagy 150-200-ezer forintos kis napcellás állomások, viszont a kütyük benne csak időszakosan rádióznak, s a készenléti fogyasztása is csak pár-száz mW körüli.
(#) (Felhasználó 4577) válasza chipi hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Szerintem szerezz be kisebb fogyasztású Access Point-ot, vagy egy Wifi-s IP kamerát.
De arra is készülj fel, hogy 100eFt-ból biztos nem úszod meg, ugyanis akkora napelem és akkumulátor fog kelleni hozzá, hogy biztosan működjön. A napelem is csak egy adott napszakban tölti az akkut, érdemes 12-15,16 órára beállítani, ilyenkor a legerősebb a nap.
(#) fassenkugel válasza Action2K hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Hácc... ha tegyük fel 5W-ot fogyaszt egy ap, ami reális, és 50%-os Ah hatásfokkal megy az akuumlátor, akkor 24 órára 5Wx2x24Wh kell. az 240Wh, ha 5 órát tud tölteni a napelem akkor 240/5 vagyis 48W az igényelt napelem teljesitmény. Egy 50W-os napelem durván 40khuf az aksi kb egy 20-as. +doboz+töltö+kamera talán 100k-ból kijön.

Persze 5 óránál többet tölt a napelem (igaz nem 50W-al) és az aksik is többet tudnak 50%-nál, szóval ez egy jó közelités.
(#) Stewe válasza chipi hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Még az előzőkhöz: a napelemek csak akkor működnek optimálisan, ha megfelelő szögben éri őket a fény, tehát ha nincs automatikus forgatás, akkor egész biztosan kb. dupla méretre lesz szükséged...
Szélerőgépben nem gondolkodtál? (Párhuzamosan is működhetne kiegészítésként, és nagyságrenddel olcsóbb, mint egy nagyobb napelemblokk.)
(#) belganarancs hozzászólása Máj 1, 2010 /

Az egyéb költségekről nem is beszélve,hiszen egy ideális világban elmondhatnánk,hogy 500eFt-ot kitelepítek a pusztába mondván senki nem viszi el...Manapság viszont a cucc jövője erősen kérdéses..A telepítés is problémás lehet,egyáltalán hol szeretne viharra vadászni,természeti elemeknek ellenállóvá kell tenni a rendszert és még sorolhatnám..Ezek mind-mind azonnal,vagy csak később,de megjelennek egyéb költségként.
Nem ócó..,Action2K-árkalkulációját osztanám,plusz emelném az egyéb költségekkel..
Egyébként magát a projectet izgalmasnak tartom,kár,hogy korrekt megvalósítása ilyen drága.
Szélerőgép lehet megoldás,csak ott is kérdéses,hogy sikerül-e olyan méretű,teljesítményű,relative olcsó gépet beszerezni,ami megfelel a célnak.A korrekt megoldáshoz ez esetben is mélyre kell nyúlni a zsebben..
(#) krissz555 válasza chipi hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Helló! Itt nézzél szét! Link itt pl:. Egy 45 W 44,8 v 635x1245x6 30. 000Forint
Szerintem egy kis hozzáértéssel olcsóbban is ki lehet hozni mint 400 ezer
(#) fassenkugel válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

az a kalkuláció az alapjaitól kezdve rossz. aztán nagy a homály a napelem árak körül is ez nem egy olcsó hely..
(#) idlob válasza fassenkugel hozzászólására (») Máj 1, 2010 / 7

Mit is írt A2K?
terhelés: 12V*2A =24W; 24W+5W = 29W kerekítve 30W
30W*24h = 720Wh
720Wh*2 = 1440Wh
1440Wh / 8h = 180W
Mit is írtál te?
terhelés: 5W
5W*2*24h = 240Wh
240Wh / 5h = 48
Miben különbözik a kettő?
Te 5W terheléssel számoltál, ő 30W-tal. Ő 8 óra töltéssel, Te 5-órával.
Cseréljük meg a bemenő peremfeltételeket!
Az Te módszereddel az ő adatai.
30*2*24 = 1440
1440 / 8 = 180
Most nézzük az ő módszerét a Te adataiddal:
5*24 = 120
120*2 = 240
240 / 5 = 48
Idézet:
„a kalkuláció az alapjaitól kezdve rossz”

Ha igen, akkor bizony a tiéd is. De jó hírem van! Szerintem mindkettőtök módszere jó, csak A2K a 8 órával túllőtt a célon, Te meg az 5W-al alul.
(#) tbence3 hozzászólása Máj 1, 2010 /

Én napelemet cellákból építenék. Szerintem olcsóbbra jönne ki mint a bolti. Hetekben találtam rá erre az oldalra: http://napelemcella.info
Már felvettem velük a kapcsolatot és ha minden jól alakul akkor egy SC-6P6-01 csomagot fogok vásárolni.

Szerintem ha itt szétnézel akkor biztos találsz megfelelő napelemcellát.
(#) sprofan válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Ez valami eszméletlen drága. Nem azért mondom, mert Magyarországon jó ár, de ha már itt ülünk a gépe lőtt, akkor fel lehet nézni ebay-re és ámulni.
Ott 30.000Ft-ért 100db-ot kapok postával együtt. (USPS Priority Mail)
Vagy 40db-ot 17.000Ft-ért szintén postával.
Ráadásul jobb hatásfokú 1,6W/cella darabokat.
Szóval nem cseszegetésnek írtam, inkább jó tanácsnak hogy onnan vedd meg. Egyszer rendeltem eddig Amerikából cellákat, így nincs nagy tapasztalatom de a 108 cellából 108 épségben megjött.
(gondolom írnom sem kell hogy a SC-3P6-01 csomagról beszélek, de ahogy az egyre nagyobbakat nézzük, egyre nagyobb az árkülönbség is)
(#) tbence3 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Tudom de nekem napelem és ebay nem volt jó párosítás.
2x rendeltem kisebb összegben és mind a kétszer megszívtam vele. Vagy sok törött volt benne vagy nem hozta a leírt paramétereket.
(#) sprofan válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Hát igen, az egyetlen dolog ami miatt érdemes megfontolni a dolgot. Árulnak gyártók is az oldalon, pl. a Nevada Solar Technic, de postával közel olyan áron lenne mint a linkelt oldalon.
(#) baloghzoli1 válasza chipi hozzászólására (») Máj 1, 2010 /

Szia
Ha már viharvadászathoz kell a ketyere akkor jobb volna talán szélkerékben gondolkodni szerintem
(#) chipi válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Ez milyen árból jönne ki?
Dinamó meghajtás
(#) fassenkugel válasza idlob hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Tudod mi a különbség a W és a Wh között? Nem ártana tisztában lenni legalább a mértékegységekkel mielőtt messzemenő okoskodásba kezdesz...

Hogy miért rossz? Nem vette figyelembe az aksik hatásfokát, de igy is 180W jött ki neki napelem teljesitményre...
(#) idlob válasza fassenkugel hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Sajnálom, hogy félreértettél, pedig nem akartalak megbántani.
A hatásfokot bizony mindkettőtök beleszámolta (külöben hogy jött volna ki ugyanaz?). Te is írtad, ő is írta, bár igaz te kimondottan az akkura, ő az egész rendszerre együtt számolta a 2-es szorzót. El lehet vitatkozni, hogy melyik a hibásabb megközelítés, de lényegében mindkettő ugyanarra az eredményre vezet.
A mértékegységekkel nem tudom mi a baj, főleg hogy azokat csak Te írtad el, ugyanis W*Wh = W2h és nem Wh majd ha azt órával osztod, akkor W2h/h = W2 és nem W. Ha esetleg nem hiszed el nekem, hogy ezt Te írtad, akkor itt a link a saját hozzászólásodra. :awink:
(#) geribass válasza chipi hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

figy ha acces pointal akarsz dolgozni akkor választhatsz b/g/n ek közül ami annyit tesz 50 méter/150méter/300Méter a yogi vagy egyéb spéci antennákat nehéz beállítani lézeresen kell őket, egyszerűbb ha leteszel a napelemről, és 230-ről üzemelteted az előttem szólóknak igaza van drága dolog ez. egyébként ezeknek a kiépitése elég költséges és 100-200 méter távolságtól nagyobb (gép és az ap között) akkor az antennák is drágák kb 30-40 ezer nem beszélve hogy ahhoz n-es modem és ap kell! figy vagy csináld meg aközell a géphez 230ról vagy vegyél ethernet kábelt abból is a jól szigetelt feketét és hozzá 3 eres kábelt a 220nak és akkor occoszág van.
(#) 20sz Jófiú válasza chipi hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Én úgy csinálnám, hogy egy CCD kamerát összekötnék egy kis UHF adóval és tuner kártyával venném a jelét. Két AA-s akkuról sokáig megy, főleg akkor ha töltöd is egy pár wattos napelemmel.
(#) chipi válasza geribass hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Hát nekem a távolság 4Km. Meg is van az adó vevő egység már. 7km-lő át.
Ha pár száz méter lenne akkor nem lenne ilyen gond.
(#) Lucifer hozzászólása Máj 2, 2010 /

(#) cimopata válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

24W eléggé sok egy AP-nek.

Vagy választani kell egy olyan típust ami, kevesebbet eszik, vagy le kell faragni belőle.

Pl olvastam neten, hogy van aki átalakította belül az AP-t mert úgy volt megcsinálva hogy pl a 12V-ból a 3,3V-ot disszipatív módszerrel állította elő az AP.

Az illető átalakította kapcsolóüzemű feszültségstabilizátorosra és fele energiát megspórolt.

Vagy ha egyik sem megoldás akkor valóban lehet szélgenerátorban gondolkodni, hátha olcsóbban kijön.
(#) dcsabi válasza cimopata hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Támogatni tudom, sok az a teljesítmény amiről szó van
Az új tipusu Ruterek, amivel sok mindent meg lehet csinálni, elég kevés a fogyasztása.
Akár erre a feladatra is jó lehet...
Egy gagyinak mondható TP-Link-et (TL-WR543G) mértem meg ebben a pillanatban "dugaszolható teljesítmény mérővel" úgy hogy elvittem a Laptopomat a kb 40-50m-re, alig ment főlé a teljesítmény 4 W-nak.
Ittben 3,5 W...
A jó kamera sem lehet 1-2Wnál több...
Ezt egy jó 12-15W-os napelemnek el kell vinni.
Szürkületben is adnak a napelemek teljesítményt, nem kell csak a csúcs teljesítményükkel számolni, ebbe még akár belefér, hogy egy praktikus hajtómű pár 5-10W-os motorral kétszer utánaállítja a napelemet.
Ez néhány másodperces procedura.
(#) dcsabi válasza chipi hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Most nézem mekkora távolságról beszélünk!
A 4 Km átlővése nem is biztos hogy WIFI kategória, ha éppen nincs rálátás.
És 4km-rel odébb ki vigyáz a kamerádra? - ha csak egy van belőle.
Simaszkban,-akár jó kis zsákmány lehet a napelemeddel együtt, bár mem tudom milyen környékre tennéd fel(?)...
(#) chipi válasza dcsabi hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Hegyre lenne kint, optikai rálátás az van. Próbáltam már nettezni és sikerült. 5.5Mb/s stabilan jött fél órán keresztül amíg teszteltem.

Egyik hegyen lakó ismerősnél lenne mind ez. Ezért akarom önáram ellátóval megoldani, hogy ne terheljem az ő számláját.

Erről a kameráról van szó.
(#) Action2K válasza chipi hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Ezt, nem hiszem el! Van ott vellany, s te napelemezgetni akarsz?
30W-ot fogyaszt a cuccosod. kiszámoltam az elején, hogy ez napi 720Wh, azaz, havi 21600Wh, kilósítva 21,6kWh. Ez forintosítva (szolgáltatótól függően 25-35 között mozog, most átlagoljuk) 30 Ft/kWh-val számolva 648 Ft/hó, ami évente 7776 Ft. Ez tíz év alatt (évi 10% inflációval számolva, ami magas) 123'929Ft villamos energiát használsz el.

10 év alatt elhasználsz két garnitúra akkumulátort, s a napcellákra sem nagyon garantálnak 10 évnél nagyobb élettartamot.
De még mindig ott tartunk, hogy a 30W-os fogyasztásoz nem tudod 123'929Ft-ból (két garnitúra akksival) kihozni a bulit. Kihangsúlyoztam a 30W-ot, mert ne számolja senki a napcellák árát úgy mint fassenkugel, aki csak 5W-al számol.

Szóval, jobban jársz, ha azt a havi 648Ft-ot kicsengeted annak a hegylakónak. Vagy, van egy jó ötletem. Nem fizetsz neki semmit, viszont, kap cserébe ingyen netet. Persze ez csak akkor járható út, ha van számgápe, s nyitott a "nagyvilágra".

Mielőtt valaki nagy projektekbe vág, érdemes egy kis kalkulációkat megvizsgálni az alternatívákat is.
(#) tbence3 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Idézet:
„a napcellákra sem nagyon garantálnak 10 évnél nagyobb élettartamot.”

Ezt azért megcáfolnám. A nono vagy poli cellákra 25év garanciát szoktak adni (80%-os hatásfok). Egyedül az amorf napelem esetén beszélni 10éves élettartalomról.
(#) Action2K válasza tbence3 hozzászólására (») Máj 2, 2010 /

Viszont, tudtommal épp az amorfok azok, amik már kisebb fényviszonyoknál is képesek elegendő áramot szolgáltatni. Ez sem lenne egy elhanyagolható pozitívum.

Az akkumulátorokkal még nem is számoltunk. 30W fogyasztás, 12V-on, az annyi mint, 2,5A. Egy órára 2,5Ah, 20 órára (4 órát töltünk) 50Ah kell. Viszont ezt vissza is kell tölteni 4-5 óra alatt. 5 órával számolva óránként 10Ah-val, azaz, 10A pillanatnyival kellene tölteni. Ha ugye a töltési áram csak a kapacitás 10%-a lehet, akkor 100Ah-s akksit kell tölteni. Egy ekkora akksi ára kb 50 ezer forint. 10 év alatt 2 darab kell, ami 100 ezer forint. 10 év-re a villanydíj az előző adatok alapján kb. 123'929Ft. ebből levonjuk az akksik árát, marad 23'929Ft. A 3'929Ft legyen a töltőelektronika ára. A maradék 20'000Ft-ot költhetnénk el a napcellákra.
De számoljunk most a 25 évessel, amikor a második tíz évben szintén kb 20 ezer marad meg az utolsó öt évben pedig kb 10 ezer. Ezeket összeadva, a 25 év alatt pont 50 ezer forint marad, amit napcellákra költhetünk. Ebből a pénzből tudunk most 180W összteljesítményt biztosító paneleket venni?
(#) tbence3 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Ez mind szép és jó. Nem is a számolásodba kötöttem bele hanem abba, hogy 10év a napelemek élettartalma. Ami ebben a formában nem igaz.
(#) belganarancs válasza Action2K hozzászólására (») Máj 3, 2010 /

Kettő 100Ah akksit már durván 60-ért lehet 2év garival vásárolni.
(A VARTA-az tényleg 50eFt/db.)
Azonban nem hiszem,hogy ott a "hegyen" a nap 24 órájában viharok dúlnak,tehát a rendszernek sem kell folyamatosan működnie,szvsz.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem