Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy olyan technikai megvalósítást szeretnék elkészíteni, amivel tudok működtetni egy AP -t és egy IP kamerát. A cél.: viharvadász célból olyan helyre akarom kitelepíteni IP kamerámat ahol a kilátás jó, de a lényeg, hogy áramforrás nincsen. Napelemes töltő áramkör az elképzelésem. Az AP felvevő teljesítménye 12V 2A; kamera: 5V 5Watt. Minél olcsóbban akarom e projektet megvalósítani. Köszi előre is a segítséget!
Szia!
Akkor számoljunk: Az össz fogyasztás óránként, cirka 30Wh. Ugyebár, ezt 24 órán keresztül biztosítani kell. akkor ez összesen 720Wh. Optimális esetben 8 órán át tudunk tölteni. A másik 16 órában csak merítjük az akksit, tehát 480Wh-t veszünk ki. Töltéskor vissza kell ezt tölteni és ellátni a maradék 240Wh-és igényt. Viszont nem egyenletes teljesítménnyel tudunk tölteni. A töltési görbe egy hullámvasúthoz hasonlít. ebből adódóan kb 1,5-2 szeres szorzó kell a megtermelt energia előállításához. 720Wh*2=1440Wh. Mindezt a mennyiséget 8 óra alatt, tehát osztjuk 8-ak, az 180Wh összteljesítményű solárpanelek kellenek. Ez 18 darab jó hatásfokú, 10W-ost jelent, ami cirka 45000/db*18-al, összesen: 810 ezer forint. Kiszámoljam az akksik árát is? Egyébként az olcsó bóvli 20000Ft-os panelekből is kijönne 400 ezer körül. Sajna ez a valóság! Sokat zabál a cuccosod. Amit látsz az autópályák szélén, azok is vagy 150-200-ezer forintos kis napcellás állomások, viszont a kütyük benne csak időszakosan rádióznak, s a készenléti fogyasztása is csak pár-száz mW körüli.
Szerintem szerezz be kisebb fogyasztású Access Point-ot, vagy egy Wifi-s IP kamerát.
De arra is készülj fel, hogy 100eFt-ból biztos nem úszod meg, ugyanis akkora napelem és akkumulátor fog kelleni hozzá, hogy biztosan működjön. A napelem is csak egy adott napszakban tölti az akkut, érdemes 12-15,16 órára beállítani, ilyenkor a legerősebb a nap.
Hácc... ha tegyük fel 5W-ot fogyaszt egy ap, ami reális, és 50%-os Ah hatásfokkal megy az akuumlátor, akkor 24 órára 5Wx2x24Wh kell. az 240Wh, ha 5 órát tud tölteni a napelem akkor 240/5 vagyis 48W az igényelt napelem teljesitmény. Egy 50W-os napelem durván 40khuf az aksi kb egy 20-as. +doboz+töltö+kamera talán 100k-ból kijön.
Persze 5 óránál többet tölt a napelem (igaz nem 50W-al) és az aksik is többet tudnak 50%-nál, szóval ez egy jó közelités.
Még az előzőkhöz: a napelemek csak akkor működnek optimálisan, ha megfelelő szögben éri őket a fény, tehát ha nincs automatikus forgatás, akkor egész biztosan kb. dupla méretre lesz szükséged...
Szélerőgépben nem gondolkodtál? (Párhuzamosan is működhetne kiegészítésként, és nagyságrenddel olcsóbb, mint egy nagyobb napelemblokk.)
Az egyéb költségekről nem is beszélve,hiszen egy ideális világban elmondhatnánk,hogy 500eFt-ot kitelepítek a pusztába mondván senki nem viszi el...Manapság viszont a cucc jövője erősen kérdéses..A telepítés is problémás lehet,egyáltalán hol szeretne viharra vadászni,természeti elemeknek ellenállóvá kell tenni a rendszert és még sorolhatnám..Ezek mind-mind azonnal,vagy csak később,de megjelennek egyéb költségként.
Nem ócó..,Action2K-árkalkulációját osztanám,plusz emelném az egyéb költségekkel.. Egyébként magát a projectet izgalmasnak tartom,kár,hogy korrekt megvalósítása ilyen drága. Szélerőgép lehet megoldás,csak ott is kérdéses,hogy sikerül-e olyan méretű,teljesítményű,relative olcsó gépet beszerezni,ami megfelel a célnak.A korrekt megoldáshoz ez esetben is mélyre kell nyúlni a zsebben..
Helló! Itt nézzél szét! Link itt pl:. Egy 45 W 44,8 v 635x1245x6 30. 000Forint
Szerintem egy kis hozzáértéssel olcsóbban is ki lehet hozni mint 400 ezer
az a kalkuláció az alapjaitól kezdve rossz. aztán nagy a homály a napelem árak körül is ez nem egy olcsó hely..
Mit is írt A2K?
terhelés: 12V*2A =24W; 24W+5W = 29W kerekítve 30W 30W*24h = 720Wh 720Wh*2 = 1440Wh 1440Wh / 8h = 180W Mit is írtál te? terhelés: 5W 5W*2*24h = 240Wh 240Wh / 5h = 48 Miben különbözik a kettő? Te 5W terheléssel számoltál, ő 30W-tal. Ő 8 óra töltéssel, Te 5-órával. Cseréljük meg a bemenő peremfeltételeket! Az Te módszereddel az ő adatai. 30*2*24 = 1440 1440 / 8 = 180 Most nézzük az ő módszerét a Te adataiddal: 5*24 = 120 120*2 = 240 240 / 5 = 48 Idézet: „a kalkuláció az alapjaitól kezdve rossz” Ha igen, akkor bizony a tiéd is. De jó hírem van! Szerintem mindkettőtök módszere jó, csak A2K a 8 órával túllőtt a célon, Te meg az 5W-al alul.
Én napelemet cellákból építenék. Szerintem olcsóbbra jönne ki mint a bolti. Hetekben találtam rá erre az oldalra: http://napelemcella.info
Már felvettem velük a kapcsolatot és ha minden jól alakul akkor egy SC-6P6-01 csomagot fogok vásárolni. Szerintem ha itt szétnézel akkor biztos találsz megfelelő napelemcellát.
Ez valami eszméletlen drága. Nem azért mondom, mert Magyarországon jó ár, de ha már itt ülünk a gépe lőtt, akkor fel lehet nézni ebay-re és ámulni.
Ott 30.000Ft-ért 100db-ot kapok postával együtt. (USPS Priority Mail) Vagy 40db-ot 17.000Ft-ért szintén postával. Ráadásul jobb hatásfokú 1,6W/cella darabokat. Szóval nem cseszegetésnek írtam, inkább jó tanácsnak hogy onnan vedd meg. Egyszer rendeltem eddig Amerikából cellákat, így nincs nagy tapasztalatom de a 108 cellából 108 épségben megjött. (gondolom írnom sem kell hogy a SC-3P6-01 csomagról beszélek, de ahogy az egyre nagyobbakat nézzük, egyre nagyobb az árkülönbség is)
Tudom de nekem napelem és ebay nem volt jó párosítás.
2x rendeltem kisebb összegben és mind a kétszer megszívtam vele. Vagy sok törött volt benne vagy nem hozta a leírt paramétereket.
Hát igen, az egyetlen dolog ami miatt érdemes megfontolni a dolgot. Árulnak gyártók is az oldalon, pl. a Nevada Solar Technic, de postával közel olyan áron lenne mint a linkelt oldalon.
Szia
Ha már viharvadászathoz kell a ketyere akkor jobb volna talán szélkerékben gondolkodni szerintem
Ez milyen árból jönne ki?
Dinamó meghajtás
Tudod mi a különbség a W és a Wh között? Nem ártana tisztában lenni legalább a mértékegységekkel mielőtt messzemenő okoskodásba kezdesz...
Hogy miért rossz? Nem vette figyelembe az aksik hatásfokát, de igy is 180W jött ki neki napelem teljesitményre...
Sajnálom, hogy félreértettél, pedig nem akartalak megbántani.
A hatásfokot bizony mindkettőtök beleszámolta (külöben hogy jött volna ki ugyanaz?). Te is írtad, ő is írta, bár igaz te kimondottan az akkura, ő az egész rendszerre együtt számolta a 2-es szorzót. El lehet vitatkozni, hogy melyik a hibásabb megközelítés, de lényegében mindkettő ugyanarra az eredményre vezet. A mértékegységekkel nem tudom mi a baj, főleg hogy azokat csak Te írtad el, ugyanis W*Wh = W2h és nem Wh majd ha azt órával osztod, akkor W2h/h = W2 és nem W. Ha esetleg nem hiszed el nekem, hogy ezt Te írtad, akkor itt a link a saját hozzászólásodra. :awink:
figy ha acces pointal akarsz dolgozni akkor választhatsz b/g/n ek közül ami annyit tesz 50 méter/150méter/300Méter a yogi vagy egyéb spéci antennákat nehéz beállítani lézeresen kell őket, egyszerűbb ha leteszel a napelemről, és 230-ről üzemelteted az előttem szólóknak igaza van drága dolog ez. egyébként ezeknek a kiépitése elég költséges és 100-200 méter távolságtól nagyobb (gép és az ap között) akkor az antennák is drágák kb 30-40 ezer nem beszélve hogy ahhoz n-es modem és ap kell! figy vagy csináld meg aközell a géphez 230ról vagy vegyél ethernet kábelt abból is a jól szigetelt feketét és hozzá 3 eres kábelt a 220nak és akkor occoszág van.
Én úgy csinálnám, hogy egy CCD kamerát összekötnék egy kis UHF adóval és tuner kártyával venném a jelét. Két AA-s akkuról sokáig megy, főleg akkor ha töltöd is egy pár wattos napelemmel.
Hát nekem a távolság 4Km. Meg is van az adó vevő egység már. 7km-lő át.
Ha pár száz méter lenne akkor nem lenne ilyen gond.
24W eléggé sok egy AP-nek.
Vagy választani kell egy olyan típust ami, kevesebbet eszik, vagy le kell faragni belőle. Pl olvastam neten, hogy van aki átalakította belül az AP-t mert úgy volt megcsinálva hogy pl a 12V-ból a 3,3V-ot disszipatív módszerrel állította elő az AP. Az illető átalakította kapcsolóüzemű feszültségstabilizátorosra és fele energiát megspórolt. Vagy ha egyik sem megoldás akkor valóban lehet szélgenerátorban gondolkodni, hátha olcsóbban kijön.
Támogatni tudom, sok az a teljesítmény amiről szó van
Az új tipusu Ruterek, amivel sok mindent meg lehet csinálni, elég kevés a fogyasztása. Akár erre a feladatra is jó lehet... Egy gagyinak mondható TP-Link-et (TL-WR543G) mértem meg ebben a pillanatban "dugaszolható teljesítmény mérővel" úgy hogy elvittem a Laptopomat a kb 40-50m-re, alig ment főlé a teljesítmény 4 W-nak. Ittben 3,5 W... A jó kamera sem lehet 1-2Wnál több... Ezt egy jó 12-15W-os napelemnek el kell vinni. Szürkületben is adnak a napelemek teljesítményt, nem kell csak a csúcs teljesítményükkel számolni, ebbe még akár belefér, hogy egy praktikus hajtómű pár 5-10W-os motorral kétszer utánaállítja a napelemet. Ez néhány másodperces procedura.
Most nézem mekkora távolságról beszélünk!
A 4 Km átlővése nem is biztos hogy WIFI kategória, ha éppen nincs rálátás. És 4km-rel odébb ki vigyáz a kamerádra? - ha csak egy van belőle. Simaszkban,-akár jó kis zsákmány lehet a napelemeddel együtt, bár mem tudom milyen környékre tennéd fel(?)...
Hegyre lenne kint, optikai rálátás az van. Próbáltam már nettezni és sikerült. 5.5Mb/s stabilan jött fél órán keresztül amíg teszteltem.
Egyik hegyen lakó ismerősnél lenne mind ez. Ezért akarom önáram ellátóval megoldani, hogy ne terheljem az ő számláját. Erről a kameráról van szó.
Ezt, nem hiszem el! Van ott vellany, s te napelemezgetni akarsz?
30W-ot fogyaszt a cuccosod. kiszámoltam az elején, hogy ez napi 720Wh, azaz, havi 21600Wh, kilósítva 21,6kWh. Ez forintosítva (szolgáltatótól függően 25-35 között mozog, most átlagoljuk) 30 Ft/kWh-val számolva 648 Ft/hó, ami évente 7776 Ft. Ez tíz év alatt (évi 10% inflációval számolva, ami magas) 123'929Ft villamos energiát használsz el. 10 év alatt elhasználsz két garnitúra akkumulátort, s a napcellákra sem nagyon garantálnak 10 évnél nagyobb élettartamot. De még mindig ott tartunk, hogy a 30W-os fogyasztásoz nem tudod 123'929Ft-ból (két garnitúra akksival) kihozni a bulit. Kihangsúlyoztam a 30W-ot, mert ne számolja senki a napcellák árát úgy mint fassenkugel, aki csak 5W-al számol. Szóval, jobban jársz, ha azt a havi 648Ft-ot kicsengeted annak a hegylakónak. Vagy, van egy jó ötletem. Nem fizetsz neki semmit, viszont, kap cserébe ingyen netet. Persze ez csak akkor járható út, ha van számgápe, s nyitott a "nagyvilágra". Mielőtt valaki nagy projektekbe vág, érdemes egy kis kalkulációkat megvizsgálni az alternatívákat is. Idézet: „a napcellákra sem nagyon garantálnak 10 évnél nagyobb élettartamot.” Ezt azért megcáfolnám. A nono vagy poli cellákra 25év garanciát szoktak adni (80%-os hatásfok). Egyedül az amorf napelem esetén beszélni 10éves élettartalomról.
Viszont, tudtommal épp az amorfok azok, amik már kisebb fényviszonyoknál is képesek elegendő áramot szolgáltatni. Ez sem lenne egy elhanyagolható pozitívum.
Az akkumulátorokkal még nem is számoltunk. 30W fogyasztás, 12V-on, az annyi mint, 2,5A. Egy órára 2,5Ah, 20 órára (4 órát töltünk) 50Ah kell. Viszont ezt vissza is kell tölteni 4-5 óra alatt. 5 órával számolva óránként 10Ah-val, azaz, 10A pillanatnyival kellene tölteni. Ha ugye a töltési áram csak a kapacitás 10%-a lehet, akkor 100Ah-s akksit kell tölteni. Egy ekkora akksi ára kb 50 ezer forint. 10 év alatt 2 darab kell, ami 100 ezer forint. 10 év-re a villanydíj az előző adatok alapján kb. 123'929Ft. ebből levonjuk az akksik árát, marad 23'929Ft. A 3'929Ft legyen a töltőelektronika ára. A maradék 20'000Ft-ot költhetnénk el a napcellákra. De számoljunk most a 25 évessel, amikor a második tíz évben szintén kb 20 ezer marad meg az utolsó öt évben pedig kb 10 ezer. Ezeket összeadva, a 25 év alatt pont 50 ezer forint marad, amit napcellákra költhetünk. Ebből a pénzből tudunk most 180W összteljesítményt biztosító paneleket venni?
Ez mind szép és jó. Nem is a számolásodba kötöttem bele hanem abba, hogy 10év a napelemek élettartalma. Ami ebben a formában nem igaz.
Kettő 100Ah akksit már durván 60-ért lehet 2év garival vásárolni.
(A VARTA-az tényleg 50eFt/db.) Azonban nem hiszem,hogy ott a "hegyen" a nap 24 órájában viharok dúlnak,tehát a rendszernek sem kell folyamatosan működnie,szvsz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |