Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Azokat már néztem, csak érdekelne, egy modernebb kapcsolás, nyákterv, mostani méretű alkatrészekkel.
(persze a bal és jobb nincs közös testen)
Ez ugyanaz mint a gyári rajz, Te is ezt használtad?
Jól látom, hogy kettős táp kell neki?
Ugyanaz, csak nekem sztereó kellett.
Nem kell kettős táp, elég neki egy 19-20V 2A-es darab.
A csatolt rajzhoz kettős táp kell!
Van szimpla tápos kapcsolás is hozzá az adatlapon, de az más mint amit csatoltál.
Üdv az uraknak!
Ebben a rajzban van valami hiba? ![]()
Én szerverekkel dolgozom, ott is általános a szívásra épülő hűtés. A számítógépház hátoldalán vannak a ventilátorok, amik a levegőt kifelé fújják, cserébe a dobozon belül a légáramlás útja tisztességesen ki van alakítva (esetenként még a kártyák között is műanyag légterelő idomok vannak).
Levegőt csak a ház elején tud a rendszer beszívni, az ott elhelyezkedő HDD-fészkeken keresztül, majd az alaplap és a szerelvényei fölött végigáramolva a tápegységeken keresztül távozik hátul. Ezekben a gépekben a memóriákon és a processzoron is csak passzív hűtés van, de természetesen a processzorhűtőkön lévő (elég sűrű) bordázat "irányba" van állítva, a levegő a bordák között áramlik el. Ugyanígy a memóriák is irányba vannak állítva, köztük a levegő szabadon áramolhat. Ezeknél a gépeknél követelmény, hogy csak rendesen bezárt dobozban üzemeltethetők, a komolyabbak nem is engedik felbootolni magukat nyitott házzal. Egyébként a fentiek alapján én nem vagyok abban sem biztos, hogy a nagy nyári melegben olyan népszerű "leveszem a számítógép oldalát, hogy jobban hűljön" típusú gondolkodás célravezető. Ha a légáramlás biztosított a házon belül, és jól definiáltak a be- és kilépő levegő nyílásai, akkor szerintem jobb zárva tartani azt a házat. Mindazonáltal (otthoni, vagy otthon is használandó) audiotechnikára én semmiképp nem tennék ventilátoros hűtést, inkább csinálnám a készülék egész tetejét hűtőbordából.
Azért egy trafó ára simán vetekszik egy ilyen lerobbant erősítő ("roncs") árával, tehát ha trafóbaja van, akkor erősen meggondolandó, hogy érdemes-e megjavítani. Leginkább talán akkor érdemes, ha magának csinálja az ember, vagy valamiért a szívéhez nőtt a kapcsolás vagy maga az erősítő.
Nem jó! Nem elég a műv. erősítő + és - bemenetét felcserélni, hanem az egyik erősítőnél feszültségkövető, a másiknál a fázisfordító alapkapcsolást kell kialakítani, természetesen úgy, hogy az erősítés mindkét eretben azonos legyen. A másodiknak, mintaként betett képen jól van kialakítva a dolog, de nézd meg jobban, mert nem csak egyszerűen fel van cserélve a két bemenet, máshogy van a környezetük is kialakítva!
Tehát akkor ez egy szimpla tápról nem fog rendesen működni?
Sziasztok.Egy 4-500w-os erősítő kapcsolására esetleg NYÁK tervére lenne szükségem.Tudna nekem ebben valaki segíteni.
Előre is kössz. ![]()
Egyáltalán nem fog működni.
Szimpla táphoz van egy külön kapcsolás.
Na jó.. igazad van tessék itt van Bővebben: Link
pedig én is 15-öt nézek
Értem, akkor ezt elnéztem. Tehát akkor ilyesmire lenne szükségem, és a Gnd megy testre?
Igen, ez pl. egy szimmetrikus táp.
Aha és működő kapcsolás?Nyákrajz esetleg van hozzá?
Igen működő kapcsolás. Nyákrajzát itt a fórumon megtalálod, monster erre keress.
Helló !!!
A TDA2030-as + tranyós kapcsolással csak az az egy bajom van hogy szimmetrikus táp kell neki, nekem pedig asszimmetrikus trafóm van. Írtad hogy talán LM IC-vel el lehetne érni ekkora teljesítményt. Tudsz konkrét típust mondani ??? ![]()
Megnéztem a TDA7294 adatlapját, sajnos szimmetrikus táp kell neki, nekem pedig asszimetrikus van.
![]()
egyszerüen megoldhato
![]() fogsz két diodát. lehetöleg nagyáramu legyen. és a trafod szekunder oldalára kapcsolod . az egyik kivetéshez. ugy hogy az egyik nyitoba . a másik zároba legyen elöfeszitve. igy a szekunder másik kivezeéséhez képes lesz pozitiv és negativ fesz. és ezeket elkokkal simitod és jo lesz. de igy a bugofesz 50 hz-el fog lüktetni . olyan mint egy egyutas együtemü egyenirányitás, ha gondolod rajzot is mellékelek üdv Kezd el használni a shift billentyűt! szamóca
Lehet, hogy én magamból indulok ki, de nálam 100-150VA trafó nem pénz, vaterán, vagy sok helyen lehet lőni ilyet. Bár az is igaz, hogy én pár óra alatt megtekerem, igaz nem mindenkinek van rá lehetősége. Persze csak ha nem torroid, de az ilyen csillivilli végfokokba nem igazán lakik ilyen.
Az a baj, hogy ekkora feszültségből nem nagyon lehet 100W-os erősítőt építeni. A kocsi erősítőkben is fel van tolva a fesz 30V- vagy akár még többre, de mindenképpen át is van alakítva szimmetrikusra, így képesek nagy teljesítményre, sima 12V-os trafóból nem nagyon lesz tisztességes 100W-od.
Hát fog müködni, de elég fogyatékos. Mit akarsz ráakasztani, mert a BD 139 3-400mA-ig érzi jól magát maximum
Én szívesen megnézném azt a rajzot, amin egy trafótekercsből szimmetrikus feszültséget lehet csinálni. Nekem ez annyit jelent, hogy van egy GND, amihez képest van a pozitív és negatív kivezetés.
Vannak fen egytápos rajzok, mintha lenne 2030-as topik is
A 7294-es topikba találsz egytápos rajzot
Hát ez az . cak hogy kicsit nyomi rajz de sztem érthetö
![]()
Azzal a hidalással óvatosan, mert nem adják meg az IC áramát. Lehet, hogy csak 3 A-es
Most volt itt egy nepper hozta Skytec 480-as. 25ért adja, azt nem mondja mennyiért gyüjti. Korrektül meg van csinálva 51V-os +, - táp 6.8 ohmos toroiddal. 4 Ohmot nem biznák rá
Holnap hoznak egy Ibiza 480-at. Azt meg is hallgatom majd. Nem lepne meg ha úgyanaz lenne belseje |
Bejelentkezés
Hirdetés |