Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   532 / 2544
(#) zetyere válasza szilva hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Akkor ez jó mert a GND + - közötti értékek 42 illetve 43 volt.Ennek az összege 85 volt.Tehát nem a táp. A kicsi füstölgés egy ellenállás az STK2250 tövében.A 3-as lábon van egy kerámia ellenállás amin csak szakadást mérek.Ez egy 3 lábú ellenállás aminek a közepe egy tranzisztorhoz a másik vége az 5 lábhoz van kötve. Kivettem de az is rendben van.Mi a következő lépés szerinted?
(#) szilva válasza zetyere hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Hát ez így elég nehézkes lesz, de mindenképpen mérd meg a végfok 1, 7, 16 és 10-es lábain lévő feszültségeket! Valamint jó lenne tudni a 3, 5 és 12, 14 lábak feszültségét is. A "füstölgő" ellenállásról tudsz valamit leolvasni?
(#) hangszoros válasza Gery hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Az IC-ék belső áramkorlátja be van löve valamekora áramra. Ha hidalni akarsz akkor nagyobb áram a kivánatos. Ha az IC-éd csak 3A-es nem szerencsés
(#) Gery válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Hát én erről az IC-ről még csak rosszat hallotam
De a trafóm 28VDC-t ad le üresbe, de nem tudok hozzá végfokot ami 20-30Watt körül ad le....
Ha valakinek van azt megnézem...
(#) Kovidivi válasza zetyere hozzászólására (») Máj 6, 2010 /

Én csak kinyitottam az ajtót...
(#) zetyere válasza szilva hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

0.47 ohm az ellenállás.A többit majd este mert melózok.
(#) skero válasza Gery hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Ha 24 v -ig lestabilizálod ez is jó lehet neked. Legalább is az egyik felhasználó szerint jó neki az a feszültség.Bővebben: Link
(#) Gery válasza skero hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Ez egész jó kis kapcsolás. A srác mondjuk azt írja, hogy 36V-ig az IC adatlapja engedi a feszültséget. Nem tudom, a 28V beleférne-e....
(#) Gery válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Ez jól hangzik... Alszok még rá egyet, aztán lehet, hogy ezt építem meg a buta lm4755 helyett.
(#) saraha válasza Gery hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Szia.
Nekem 2 ilyen van a kocsimban 24V-ról hajtva.A teljesítménye is több,mint ami kell.
Nagyon jó hangú végfok az.Az LM-nél biztosan jobb.
(#) Gery válasza saraha hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Hát nagyon úgy néz ki már meg is győztetek. Nyílván én is ezt építem meg.

Még egy végfok sincs kész. Mert 2.1es rendszer lesz.

Hát ja. Eredetileg csak sima stereonak indult, két 30Wattos 14Cm-es hangszóróval, aztán eszembejutott, hogy megvan a régi házimozinak a komplett mély ládája egy szintén 30Wattos 16cm-es hangszóróval, és aztis hozzácsatolom. Szóval ebböl a végből 3db lesz. A trafó szintén a házimozié 22VAC van ráírva, egyenírányítva-pufferelve kimértem és üresbe 28VDC-at le.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 7, 2010 /

Hello.Ma volt osztálybuli ki tudtam próbálni az erősítőt.Mitől lehet az hogy a 100W-os erősítőmnek az egyik végtranyója jobban melegszik mint a másik.Mert persze a 3-400W-ot megkell hajtania melegszik de az egyik kicsit jobban.Mitől lehet?
(#) CIROKL válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Hogy mit hajt az a 100Wattos erősítő ezt nem értem ?
Idézet:
„3-400W-ot megkell hajtania”

Az meg hogy az egyik tranzisztor jobban melegedik honnan vetted , mérted vagy saccoltad ? De egyébként ha így van miért gond ez!
(#) peter1995 válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

3-400wos hangszórót.Kézzel saccoltam hogy az egyik jobban melegszik.Csak azért kérdeztem hogy nem-e valami betegség miatt van?
(#) Tomi20 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Valószínű, hogy nem válogattad össze a végtranzisztorokat, és egyik-másikon egy picivel nagyobb áram folyik, és jobban melegszik. Igazából ez nem gond, ameddig nem túl nagy az eltérés. Esetleg egy rajzot láthatnánk a végfokról?
(#) peter1995 válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

itt a rajz.Mind a kettő új használatlan 2N3055.

100W.jpg

(#) skero válasza Gery hozzászólására (») Máj 7, 2010 / 1

Ha elkészült akkor várom az eredményt.
(#) hangszoros válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Remélem nem akarod 4Ohmra használni,
(#) highand válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 7, 2010 /

Kb 4 A-nál amúgy is belépne a védelem.
(#) Gery válasza skero hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Hát még én. Az elkövetkező 2-3hónapon belülre terveztem a határidőt, majd feltétlenül megosztom!
Két kérdés jutott eszembe az este folyamán.
Az egyik, hogy ennek kell előfok a teljes kivezérléshez, pl mp3 lejátszóról?
A másik, pedig hogy fontos lenne, hogy az erősítőn legyen egy jack aljzat, ha alkalom adtán fülest kell használni. Van egy jack aljzatom, amelyen van két "tűske" amely rövidre van zárva, ha viszont behelyezem a jacket, megszakad. Ezt akartam kombinálni az lm mute funkciójával. Ezen külön mute nincs. Van erre ily módon jó megoldás?
(#) trionaudio válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szerintem azt szerette volna mondani, hogy egy 100as végfokkal, egy 3-400 wattos hangfalat, hangszorot hajt .Sztem a terhelés nem egyenlöen oszlik el a végtranzisztorokra.
(#) peter1995 válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Hogy érted?Nem 4 ohm-os hangszórók vannak.
(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Nálad az igazság.Az egyik alatt tényleg vastagabb a szigetelés.De maga a tranyó melegszik.Torzítani nem torzít csak hangerő 3/4ed felett.Addig szépen hajtja.Nem mondom hogy 30-40 fok az eltérés de kb 10-15 fok van.
Olyan mitől lehet ha lehet hogy nem egyenlő a terhelés eloszlás.Mono nem sztereo
(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Persze hogy gátolja a hűtést a tranyó mindig melegebb mint a borda.Na minegy akkor egészségtelen dolog nem valószínű ez a borda meg úgyis ideiglenes.
(#) trionaudio válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Például akkor is lehet ilyen, ha a tranyok bétája nagyban eltér.
(#) drhati hozzászólása Máj 8, 2010 /

Helo!
Építettem egy végfokot TDA7293-ból a csatolt rajz alapján. Olyan problémám lenne, hogy marhára fűt, és nem tudom, hogy ez normális-e? Ha teljes kivezérlésen hallgatom, akkor sem fűt sokkal jobban, mintha nem is lenne jel a bemeneten. Egész addig forró, míg kikapcsolás után az összes töltést el nem diszipálta a pufferből. Elvileg nem lehet baja, mert van benne hőfokvédelem, de az ic-k folyamatosan olyan forrók, hogy nem lehet hozzáérni. És mielőtt azt hinnétek, nem, nem spóróltam a hűtéssel. Egy jó nagy bordára van szerelve. Ja és a tápfesz is csak +-30V.
(#) zacc válasza drhati hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Ha jol nézem akkor ez a rajz nem csinál mást mint 2 IC-t párhuzamosan köt. Ebböl soha nem lesz 200 W csak ha kisebb elenalasu difut raksz ra . Honann van a rajz? Szerintem kezd elölröl es csinald inkabb hídba vagy ugy ahogy az adatlapon van a modular résznél.
(#) drhati válasza zacc hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Helo!
Nem érdekel igazán, hogy nem 200W. De nem is számítottam rá, hogy az lesz. Nekem ez elég volna, csak az a melegedés... Nem tudom, hogy normális-e vagy nem?
Következő: »»   532 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem