Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   533 / 2544
(#) tatabike válasza drhati hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Lehet nagyfrekvenciás gerjedés is. Azt nem hallod, de ott van, és ha sokat hajtod így, akkor le is éghet. Borda mérete jó? Kellene fotó az egészről, meg a tápról is.
(#) skero válasza Gery hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Szerintem mp3 játszóhoz elkellene egy előfok. Ott a teljesítmény másként alakul mint egy vonalkimenetnél ,mások a volt - amper viszonyok. Az mp3 kb 200mV -os jelet ad ki még a vonalkimenetek 0 db-nél 775 mV -ot. Ha jól következtetek 890mV bemenőfeszültséggel lehet kivezérelni optimálisan ezt az ic -t. De kérdezz meg mást is mert ebben a 890 mV -ban nem vagyok biztos. Kérdezd meg Alkotót ,mert ő már megépítette. Azért adok egy linket ahol egy jó (számomra bevált) előfok van. Pedró nevű felhsználónk terve. A jack csatlakozóddal a legegyszerűbb egy jól méretezett ellenálás lenne. Persze van bonyorultabb (relé + külön meghajtó stb...). De mindenképpen csökkenteni kell a teljesítményt mert nem élné túl a fejhalgató.Bővebben: Link Bővebben: Link

névtelen.JPG

(#) ToXeN válasza skero hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Egy ellenállás nem elég! Ez a helyes módszer: Bővebben: Link
(#) skero válasza ToXeN hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Igen ez a megoldás. Köszi a helyesbítést.
(#) Gery válasza skero hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Köszönöm szépen az előfok kapcsolást, ez nagyon jó lesz.
Erről annyit még, hogy a hangerőszabályzó potmétert elé illik betenni? Abból egy 100kohmos megfelelő?

A jack csatlakozón meglepődtem, mert én idáig úgy képzeltem el, hogy az erősítőbe bemenő jel megy rá a jack aljzatra, és mikor bedugom a jack dugót, akkor a végfok mute funkcióba megy. Ezek szerint tévedtem.
Viszont ezzel a kis kapcsolással annyi kérdésem lenne, hogy amit pirossal bekarikáztam az megy a füles egyik felére? Mert az a nyíl és R betű egy kicsit megzavart, nem tudom mire vélni.

p100-f1.png

(#) Tetye válasza Gery hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Ahogy mondod... az R nyila azt jelzi, hogy a másik oldalra megy ugyan ilyen megoldással.
(#) skero válasza Gery hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Igen! A bemeneten írva is van a rajzon ,hogy amp L tehát az R betű a másik csatornát jelenti! A 100K Ohm jó lessz , de logaritmikus ( B -s ) potit rakjál hangerőnek. Rakhatod az előfok elé. Én az előfok után raknám a potit mert az előfok esetleges zaját igy csillapítaná és nem kerülne a végfokra valamint ha nem kellően van árnyékolva a potméter kábele (csak ha nem egyből a nyákra van téve) az sem lessz olyan zajos mintha az előfok elé raknád ,rádásul letekert hangerőnél így nem zárod rövidre a meghajtót (főleg mp3 játszónál számít mert jobban merül az elem terhelt kimenet esetében).
(#) Gery válasza skero hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Ahhan. Egyenlőre akkor értek mindent.
Köszönöm szépen az eddigi segítségeket.
(#) Doncso hozzászólása Máj 9, 2010 /

Sziasztok, megkérdezném, hogy EBBEN nem tudna segíteni valaki? Hátha találkozott már valaki ilyennel.
Köszi.
(#) torcsi2 hozzászólása Máj 9, 2010 /

Hallott már valaki Piret Endre erősítőjéről.
1990-ben építettem meg mai napig használom .
A kivitelezés tükrözi , hogy még csak húsz éves voltam tapasztalat nélkül.
(#) saraha válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Akkor bizony jól megcsináltad.Gratula.
Piretnek vannak még ezen kívül erősítői.
(#) torcsi2 válasza saraha hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

A fetes változatra gondolsz?
(#) szamóca válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Rejtély és valóság című RT cikksorozat 25W-osa. :yes:
(#) torcsi2 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Pontosan ez van megépítve.
Hobby elektronika közölte az előerősítőt is hozzá.
A motoros poti saját ötlet
A hangszínszabályzó kikapcsolható.
Túlvezérlésnél a védelem oldja a bemenetválasztó relét. És még tud egy pár dolgot.
(#) szamóca válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Teljes értékű integrált erősítő.
Van ám fejlesztett verziója is.
(#) bbatka válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Én is megépítettem a Piret erősítőt. Legalább 10 éve szinte minden nap szól. (és elég jól)
2x39V-ról hajtom, ami elég necces az alkalmazott félvezetők miatt, de ilyen trafóm volt.
(#) szilva válasza szamóca hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ez a "komplementer-szimmetrikus" végfoka, ugye? Azt anno a papámmal megépítettük és évekig azt hallgatta nagy megelégedéssel. Később került egy Onkyo rádióerősítő hozzájuk, aztán ezért "nyugdíjazta" a "komplementer-szimmetrikusat", de ha minden igaz, még ma is be lehetne röffenteni. Nemrég viszont vittem neki egy LM1876-tal és átalakított PC táppal megépített egyszerű kis végfokot (ezt), azóta csak azt hallgatja. Azt mondja, egyik korábbi otthoni erősítőnek sem volt szerinte ilyen jó hangja.
(#) hangszoros válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Melyikjéről ? Volt Neki több is
Gyanitom ha a boltban most kapható anyagokból csinálnád ezt az erősitöt rosszabu. Kapcs rajz ?l szólna
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Huh ez tetszik
A fejlesztett még jobb ?
(#) torcsi2 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Ezt a változatot még nem láttam.
Bár nem is keresgéltem.
Van róla több doksi is?
Érdekelne miért cserélte 084-re a komplamenter előerősítőt.
(#) szamóca válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Nos nekem csak ez a rajz, és egy fénykép van róla. Nem is szándékozom egyenlőre megépíteni. Áll most 3 projektem is.
(#) zoly15 válasza torcsi2 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Szép kis munka!
Jól látom? Motoros potit készítettél?
(#) Moderátor hozzászólása Máj 11, 2010

Nos kiszedtem a (duplán) nem ide illő hozzászólásokat.
Ez egy erősítős topik, és nem hangszórós, hangsugárzós!
Hangszórós-t nyomatékosan kérem, hogy az ilyen jellegű megnyilvánulásait a HE portálon kerülje! Ez itt nem személyes jellegű toborzótér, ne hozzuk ide más fórumokról sérelmeinket, és ne használjuk a témákat erre a célra!
(#) torcsi2 válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A hangerő szabályzónak eredetileg távszabályzót is akartam építeni, de csak motoros hajtásig jutottam.
Manuálisan is működik, ha benyomom a tekerő gombot old a mechanika és már lehet is kézzel forgatni.
(#) isti014 hozzászólása Máj 11, 2010 /

Sziasztok!! Segítséget szeretnék kérni egy tda7294 - es ügyében . A nagybani helyzet az hogy megépítettem működik csak nagyon halkan szol kb. mint egy tda 2030 as félig kivezérelve . És azt szeretném kérdezni hogy lehet -e az ennek az oka hogy a mute és a stby lábra a kapcsoló elé én a pozitív tápfeszültséget kötöttem ?? És ha ez az oka akkor oda mit kellene kötnöm ?? Mert ugye ha a pozitív feszültséget lekapcsolom akkor nem is szol egyáltalán . A kapcsolást az ic adatlapja alapján készítettem el és +-27 voltról járatom. Az ic szinte melegedni se melegszik. Segítségeteket előre is köszönöm .
(#) Directors válasza isti014 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Szia!

Van külön topikja a TDA7294-nek ott kellett volna megkérdezned. Mekkora a trafód teljesítménye?
(#) isti014 hozzászólása Máj 11, 2010 /

Hello!
A másik topikban is megkérdeztem már tegnap de ott még senki se válaszolt és gondoltam itt is megkérdezem .
A trafom teljesítménye 260VA . De akkor az nem lehet baja amit már fentebb is kérdeztem ?? A mute és a stby láb??
(#) tatabike válasza isti014 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

A stand-by és mute lábat én úgy szoktam bekötni, hogy +5 voltot kapjanak, és akkor szól. Minimum 3.5 volt feszültséget kell, hogy kapjanak a mute/stand-by lábak.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Máj 11, 2010 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy adott egy STEREO erősítő és egy hangszóró, ami biztos nagyobb teljesítményű mint az erősítő. Hogyan kell bekötnöm hogy pl. 2*10W-os erősítő ne egy csatornán adja le a 10W-ot hanem a kettőt összekötve 20W legyen, elég egyszerűen mindkét csatorna vezetékét rákötni, vagy bonyolultabba dolog? hogy van ez?
(#) tatabike válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Csak azért, mert összekötöd, nem lesz 20 watt. Elvileg egy kiegészítő kapcsolással lehet hidalni a két végfokot, de 10 wattnál nem sok értelme van. Ha elég a 20 watt, akkor elég a 10 is szerintem, nem olyan nagy a különbség a 20 watt javára, mint első ránézésre...
Következő: »»   533 / 2544
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem