Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   156 / 489
(#) janocsi válasza titi hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Szia!
Hmmm! Ez bizony elképzelhető, meg is fogom nézni. Valóban nem ugyanolyan elrendezésben vannak a két propeller órában elhelyezve az infra adók. Itt a prop-II-ben éppen "telibe" kapja a TSOP1736-ot. Ragasztok alá egy vékony fémlemezt, aztán meglátjuk.
Ez egy nagyon jó gondolat, és talán meg is lesz a hiba remélem.
Köszönöm szépen az ötleted, már is látom az eredményét.

- Ez volt a fő probléma! Megy a propeller-II. is rendesen. Raktam alá egy 0.2-es rézfóliát árnyékolásnak. (Van, hogy az ember nem látja a fától az erdőt).
Köszönöm mégegyszer, szia.
(#) titi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Örülök, hogy segíthettem! De ha sikerül életre kelteni a motoromat, akkor hamarosan nekem is rengeteg kérdésem lesz!
Ha már itt tartok, próbált már valaki olyan videófejet, amelyikben 3 tekercs van? (három fejes)
(#) janocsi válasza titi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Szia!
- Szerintem ugyanúgy kell a 3 tekercset sorba kötni, mint a 2 fejes társainál. Nincsennek nagy menetszámok a forgórészen, talán csak 2-3 menetek. Az állórészen is a soros tekercs bekötésekkel lehet kezdeni. Ezután célszerű tesztelni, de egy soros 10 Ohm-on/3W, egy bázis á.k.-val, vagy valamilyen 555/FET-es kapcsolással hajtva, a teljesítmény átvitel vizsgálatához. Mint itt: És itt:

- Átnéztem a lehetőségeket a bázisáramköri infra LED-del kapcsolatban. Miután ezt áthelyezni már nem lenne célszerű, a TSOP vevőt 10mm-rel előrébb raktam, és az adóra ideiglenesen egy rézlemez csövet húztam 20mm hosszban. Ezután már nem kellett árnyékolni a vevőt sem, megy rendesen minden parancs vétele.
Már jónéhány propellert építettem meg, de sehol ilyen gond nem merült fel az infra kapcsolat miatt. Ezt is átalakítom nemsokára Hall szenzoros megoldásra, csak egy konzolt kell az álló kis mágneshez készíteni, hogy megfelelően közel legyen a propeller alatt elhelyezett Hall IC-hez, (1-2mm).
(#) titi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Jól látom, hogy ezt a kapcsolást használod a meghajtásra?
Ennek a szekunder része gondolom használható hozzá?
(#) janocsi válasza titi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Igen, annyi külömbséggel, hogy a szekunderen a LED-ekhez nem kell a Graetz sem a teszteknél. Direktben bekötve egymással ellentétesen, és párhuzamosan.
(#) titi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Köszönöm!
Viszont még nem megy a motorom. Csak ennyit találtam a vezérlőjéről.
A kapcsolást visszafejtve arra jutottam, hogy a 7-es lábbal kell valamit kezdenem. Illetve mi lehet a 15-ös láb?
Ha a 7-es lábat kézzel tapogatom, akkor meg-megindul hol erre, hol arra. Van rá tipped?
Vagy mint más eseteknél olvastam, próbáljam meg egy 100k-s ellenálláson keresztül ingerelni?
(#) janocsi válasza titi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Megkeresed az IC 11. lába hová van kötve a csatlakozón, ez lesz a Vcc, (+12V). Ezután megkeresed az IC 5. lába szintén hová van kötve a csatlakozó soron, az lesz a GND. Rá lehet kapcsolni a tápfeszt biztonságosan. Ezután már gyorsan ki lehet találni a szervo bemeneti pontot is, egy 100K-val a + tápról bátran keresheted a még szabad csatlakozó pólusain. (2-3V lehet a max azon a ponton!) Ha elindult, nincs tovább gond vele. A 100K-t a panelre már be is forraszthatod, így csak két vezeték kell majd a tápláláshoz.
(#) titi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Úgy néz ki a dolog, hogy a vezérlő IC a videó táp panelján van, innen egy szalagkábellel csatlakozik a motorhoz.
Tehát gyakorlatilag csak áram alá helyezem a tápot. Így az IC 11-es lábán +5V van, a 16-os lábán +12V. Ez utóbbi ha jól veszem, ki a motor tápja.
Szóval a lényeg, hogy nem is kell keresgetnem, hogy mi hová megy, mert minden a videóban megfelelően van kötve. Csupán a már említett két láb a kérdéses, mert az a két láb egy másik csatlakozóra van kötve, ami valahová az alaplapra ment.
De akkor megpróbálom a 7-es lábat bekötni a 100k-val.
(#) janocsi válasza titi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Valóban a 16. láb a +12V-os tápfesz, tanulmányozva az IC adatlapját. Ha a vezérlő nem a motor elektronikára van szerelve, érdemes lesz valahogy majd egy külön panelre építve a végleges áramkört elkészíteni. Most nagyon nagy segítség, hogy be tudod üzemelni a motoráramkört a saját tápjáról.
(#) titi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Megy a motor! Mint kiderült, a motor és a vezérlő közötti szalagkábel egyik vége fordítva volt. Tehát amint áram alá helyezem a tápot, a motor szépen elindul és forog.
Természetesen majd kap egy szép nyákot! Most pedig kereshetek alkatrészeket a trafó meghajtáshoz.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy mechanizmust, (Prop_III.), újra összerakok, annyira megtetszett a fazékmagos áramátvitel megoldása. Annyi a különbség, hogy most csak egy ”fél” fazékvassal próbálom megoldani. Ez a fél vasmag 28mm átmérőjű, 11,5mm magas, álló 36menet/0.3 CuZ, a forgó 55menet 0.2 CuZ. Ekkor jóval alacsonyabb lehet a mechanika felépítése. A készülő nyers szerkezetről, és az áramátviteli kísérletről néhány képben.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Helló.
Ilyen fazékmagot honnan szerzel?
Egyébként gondolkodtam azon, hogy megpróbálom beindítani a legnagyobb HDD motorom és inkább arra tervezek majd egy órát (csak először az elsőt kéne befejezni ). Szerinted ezzel a motorral mekkora fordulatot lehetne elérni? Csak nem tudom, hogy kéne beindítani. A vezérlője az megvan szerencsére. Egyébként a youtubon megtaláltam a vinyót a vezérlő alapján felismertem, csak nem tudom elolvasni milyen típusú lehet, sajnos nekem csak a motor és a vezérlő van meg.Bővebben: Link
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szia! A vinyó motor nagyon jó lenne az órákhoz csak a vezérlése az igen bonyolult és drága! Nekem van egy hall szenzoros ősrégi de azzal is az a baj,hogy a fordulatot nem lehet szabályozni eredetileg meg nagyon gyors és hangos az óra vele. Én tervezem a jövőben egy univerzális vezérlő építését de még nagyon az elején vagyok meg most más projecten vagyok még..
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szia C27!
A fazékmagok bontásból erednek, nem is tudom honnan lehet beszerezni megfelelő méretekben.
A leg ideálisabb olyan fazékmag lenne, amelyen 4mm-es a luk, (ezen a 3.5mm-es motortengely kényelmesen átmegy). a magasság nem nagyonbb mint 12-15mm, az átmérője 20-30mm is lehet. Az Al érték itt nem izgalmas, legfeljebb össze lehet csiszolni a magokat. Amivel most kisérletezek, az túl magas lenne, ezért csak a felét alkalmaztam, pusztán kiváncsiságból.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Elindítottam a fél fazékmagos forgótrafót, be is üzemeltem egy próba erejéig. Kitöltéseket hozzá kellett programozni, most a készenléti 8%, üzemi 22%. 12V-on a felvett áram üzem közben 500mA. Elég közel sikerült a propellert elhelyezni a felső takarólemezhez. Ez a propeller III. mechanika is jól működik, de ez sem lett annyira jó, mint a propeller_I. (Ott össz. 270mA-el működik üzem közben az óra).
Úgy néz ki az összehasonlításoknál, elég jól meg lehet csinálni ilyen Capstan motor hajtásával a propellert. A legjobb a ”teljes” fazékmagos megoldás, annak ellenére is, hogy magas lesz az építmény. Ekkor a legjobb a hatásfok, pl. a prop_I-ben 140mA, de a ”fél” is megfelel, ha sikerül szépen beilleszteni a forgó tekercset is a vasmagba. A fél vasmagos forgótrafó összesen a szerelvényekkel együtt mindössze 13.5mm magas lett, (az áramfelvétele 260mA). Ezzel egy darabig kellett szórakozni, hogy a légrés, és eközben a forgás ne okozzon súrlódásokat. Most a harmadik Capstan motoros órát is be fogom fejezni, de ehhez egy új propellert kell majd készíteni, ha ehhez is meglesznek az alkatrészek. (A felszerelt propeller a prop_II-höz tartozik). Most szétszedem, és lefestegetem a fődarabokat matt feketére.
Néhány kép a már működő óra, csak nyers állapotáról.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 15, 2010 /
 
Szia! Hát te egy óragyűjtő vagy Hány órád is van most a Wandokkal? Nekem van egy propeller és a deszka Wand én veled ellentétben midig ugyanazt fejlesztem tovább bár közben sokszor szinte minden kicserélődik,felváltódik. Viszont van egy marék kontrollerem mert megvan mindegyik órába és egyéb dologba volt de már nem használt. Most én is fogok egy egyszerű bázist építeni és én is készítek sima,RTC,a 886 rendes forgórészes (nekem még mindig az van mit legelőször készítettem ezen fordítva vannak a portok Hp41C átírta nekem a szoftvert mivel megy) órákat. De!! A ledeket ki fogom váltani SMD-re az nagyon tuti!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia Patexati!
Ezeket kísérleti célból építem meg, nincs egyéb haszna, vagy jelentősége. Amint elkészült, működik, teszteltem egy ideig, bekerül a ”szekrénybe” a többi közé. A ”falon” csak két órám van felrakva, egy első szériás propeller clock, 32cm-es átmérőben, videó-fejmotoros hajtással, és egy RTC-s fali-Wand. Még nem számoltam, hány működő óra is készült nálam, de szinte kivétel nélkül megvannak ugyanabban az állapotban, ahogy működőképesen elraktam őket. (Valószínű, hogy legalább 20-25 darabot építettem eddig, rezgő, vagy forgó kivitelezésben). Egy SMD LED-es változatot is szeretnék építeni a közeljövőben, azt csak azért nem tettem eddig, mert a kétoldalas nyáktechnológiát még nem próbáltam ki, kicsit tartok is tőle. A legközelebbi projekt ilyen propeller lesz, de csak a forgórészt fogom megépíteni, valamelyik meglévő mechanikához. (Lehet, ez utóbbi mechanikához). És még néhány kép csak a forgótrafóról, (ezzel szenvedtem a legtöbbet), miért is olyan érdekes számomra ez a hobby, pláne ha működik is amit elkészítek.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia! Ne félj a kétoldalastól!! KB két perc a többletmunka A két papírt egymásra fordítod és erős fénynél pozicionálod majd tűzőgéppel összetűzöd,hogy legyen hely a nyáknak bőven (ne legyen szűk) és ha kész beleteszed a nyákot azt megy a laminálóba! A Wand karom is sikerült elsőre meg régen a többi is. Kell csinálni a tervbe kis kereszteket a könnyebb pozicionálás érdekében Ha egyszer eltalálod már megy mint a golyó!
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Egy iciri-piciri kérésem lehet? Fehér hátteret használj légyszi a fotókhoz mert ettől a pirostól kisül a szemem. Szeretem nézegetni a munkáidat...
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Helló.
Nekem 2db hall szenzoros hdd motorom van az egyik egy jó nagy, a másik kb. mint egy videomotor csak sokkal laposabb. A fordulatszámot úgy nem lehet szabályozni, hogy a vezérlő már eleve pwm jelet kap? Esetleg azt is meg lehetne csinálni, hogy egy videofej motort fel kellene áldozni és annak az ic-jével meg lehetne hajtani a hdd motort (persze csak amelyik hall szenzoros). A szenzor nélküliek elég könnyen kiesnek a szinkronból azokat a motorokat valahogy sose szerettem. Viszont most olvastam, hogy janocsinak van egy 32cm átmérőjű órája, hát azt nem tudom, hogy bírja a videofej motor és alacsony fordulaton mehet csak. Arra gondoltam csinálni kéne majd valamikor egy olyan órát ami teljesen plexi dobozba lenne és akkor lehetne nagyobb fordulatszámon használni légüres térben. Mennyivel lesz "rosszabb" az óra, ha plexi dobozba lenne? Sokat vesz le az óra jól láthatóságából? (Neten már látam, de szerintem nem olyan vészes, csak ne a nappal szembe legyen az óra.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia C27!
Még két egyforma videó-fejmotort nem sikerült szereznem, így összehasonlítani sem tudtam őket. Az a "nagyobb" propeller csak azért maradt így meg, mert nagyon szépen működik azóta is. 1350 fordulattal dolgozik, nem kellett erőltetni sem. (1mm-es nyák, 5mm-es LED-ekkel, 160mm karral. A nyákrajzolat kézzel készült). Éppen ez a típusú fejmotor nagyon bevált, (2 fejes lejátszóból való), a forgótrafója is csak 4 kivezetéses, még vezetékkel kihozva. Nagyon könnyű volt beüzemelni is. Jó lenne ilyet még találni valahol.
Itt látható:
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia! Sajnos ezek a motorok az eredeti vezérlővel csak fix fordulaton mennek ezért akarok egy mikrokontrolleres kivitelt készíteni. A pelexi elrontja az óra lényegét (azt,hogy lebeg a levegőben) inkább a kis légellenállású SMD lesz a járható út a magas fordulatú óráknál.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Sziasztok!
Meglett a festése a lapoknak, (3 db), újra összeraktam a prop_III.-at. Így most egész másként fest az egész. Nagyon jól be tudtam állítani minden mechanikai álló/forgó elemet. (A forgótrafó részegységeit is tudom állítgatni megfelelő helyzetre, minden tartóeleme csavarozhatóan lett szerelve). Hamarosan az elsőt mégis át fogom alakítani hasonló módon, egy harmadik takarólemezes burkolatot kap. Ezzel ki is merült a Capstan motor állományom, de ezeket is teljes értékűen fel lehet használni a propellerek hajtására. Ez az építési mód végül egyáltalán nem lett magasabb, mint a videó-fejmotorral szerelt hajtások.
Ha sikerül a Calibra féle propeller_628/RTC-s nyákot kétoldalasra áttervezni, meg is építem hozzá az SMD-s változatot. (Tulajdonképpen, csak a LED-ekhez kell a másik oldalra is az az áramköri részlet).
Még néhány kép a legfrissebb összeállításról.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia! Én tervezem a nyák áttervezést csak akkor szerintem tiszta smd kivitel kéne mindenben (nekem itt sorakozik egy halom kontroller DIP tokban) mégis így gondolom mert javítgatok,cserélgetek mostanában SMD cuccokat és szerintem nagyon egyszerű a beforrasztás! Most szedtem szét a régi Wad kart a méregdrága (200FT/db) ledekkel melyek már a harmadik nyákban voltak de kipróbálva még mindig tökéletesek! Kérnék javaslatokat,elképzeléseket,terveket az SMD verziókra és szívesen megtervezem munkaidőben esténként mivel már nem férek hozzá a nethez sem ha dogozom Ezzel megy az idő legalább!
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia Patexati!
Egy RTC-s f628(A) verziót nagyon szivesen látnék SMD-s kivítelben. Természetesen lehet mindenben SMD alkatrészekkel szerelt a tervezet, (kivéve a DIP tokozású kontrollert), ezt támogatnám is a lehetőségekhez képest. A kétpontos felfogatási pontokat javasolnám tervezéskor, amelyek furattávolsága 25mm-es. Ezt lehet könnyen szerelni videó-fejmotorkhoz, Capstan motorokhoz. A winhester motorokhoz inkább 3 pontos felfogatási lehetőség az adott, erre is külön lehetne a tervet módosítani. A 0803 méretkódú LED-eket javasolnám alkalmazni.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Szia! Akkor javaslom,hogy legyen mindkét felfogatás betervezve! Én maradnék a teljesen SMD kivitel mellett mivel a légellenállás és a súly csökkentése a cél egy DIP tokos és foglalatos kontroller nagyon "nehéz" (magam ellen beszélek mert nincs egy SMD kontrollerem sem de inkább beszerzem!) A programozás is régóta bántja a csőrömet.. Én a további verziókon áttérnék az ICSP programozó beépítésére mi megoldható néha simán, védődiódával esetleg jumper-el mit úgy alakít ki az ember,hogy ne lehessen addig rátenni a programozót még nem megfelelő a jumper állása! A terveknek valószínűleg jövő héten nekiesek. Bár nem bonyolult de eltart ez is pár nap! (egyszer a 886-os verziót is áttervezem kétoldalas SMD-re ha sikerül (ez lenne egy igazi kihívás..talán ősszel vagy télen)
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Máj 16, 2010 /
 
Sziasztok!

ICSP programozásnál majd jumper kell a MCLR lábhoz, mert a TSOP kimenő jele csatlakozik rá...
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Szia! Igen erre gondoltam
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Szia!
A propeller_I. mechanikai felépítését átalakítottam. Átszerveztem a forgótrafó és a motor magasság beállításait egy új kivitelezésben, ahol az alaplaphoz nagyon közel került a forgórész. Most teljesen más benyomást kelt a magasság, vagy ”vastagság” láthatósága.
Az átalakításról néhány felvételben.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Máj 17, 2010 /
 
Szia! Ez a megoldás is nagyon jó! Én azért akarok egy extra laposat mert az mutatna a legszebben ha falra akasztható kivitelben készül!
Következő: »»   156 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem