Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   979 / 2208
(#) marciart hozzászólása Máj 15, 2010
sziasztok

Az lenne a kérdésem hogy mi a véleményetek erről a kapcsolásról?
link: http://www.elektroncso.hu/cikkek/modern.php

illetve milyen elő erősitőt javasoltok hozzá
(#) marciart válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 15, 2010
szia

Nagyon köszönöm a válaszodat.
Azért szeretnék hozzá előerősitőt mert van egy lemezlejátszom.
(#) walter válasza marciart hozzászólására (») Máj 15, 2010
Szia!
Én elkészítettem, előtte én is ugyanezt kérdeztem az okosabbaktól, és biztatást kaptam tőlük ,most már tudom, hogy ÉRDEMES elkészíteni!
Nagyon szép hangja van azóta értem a fórumtársak "elfogultságát a csövesek miatt" engem is rendesen megfertőzött ez a hangzás. Nem ez vagy az jobb, mint egy tranzisztorosnál (bár mindet nem hallhattam), hanem minden. A tér nagyobb, tágas és van mélysége az egész sokkal tisztább a hangszerek részletesek elkülönülnek, az egész hang tartomány megvan kiegyensúlyozottan...
Ez a tény csövek a legjobbak. Írom ezt annak ismeretében , hogy készítettem több tranzisztorost ezelőtt, most a rájuk fordított időt sajnálom.
A kimenő trafó min 10-12 cm2 legyen (ajánlom Fletát)
és jó alkatrészek gondos szerelés.
Készíts el nem bánod meg!
:yes:
(#) walter válasza marciart hozzászólására (») Máj 15, 2010
Ja és, nálam: C3 nincs, C11 270 pF, R18 4,7 K
(#) marciart válasza walter hozzászólására (») Máj 16, 2010
szia

Köszönöm szépen a segitségeteket, egyre több kedvet érzek hozzá hogy megépitsem.
(#) JZoli válasza marciart hozzászólására (») Máj 16, 2010
A kapcsoláshoz mellékelt cikkben lévő kimenő elég kevéske ehhez a rajzhoz. Szerintem érdemesebb nagyobb vaskeresztmetszetű trafót alkalmazni, a megfelelő mély hang átvitel miatt!
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 16, 2010
meghibásodott csatolókondi szivároghat, ami "eltolhatja" a munkapontot, ez okozhat torzítást. olajpapír csatolókondi száradhat ki ... még mielőtt ... hogy elkót nem használnak csatolónak ....
(#) kocos válasza hgy hozzászólására (») Máj 16, 2010
jaja ! ráadásul minél öregebb a cső, annál kevesebb a getter ! Szóval a "tükör" is elfogy ..
(#) kocos válasza varttina hozzászólására (») Máj 16, 2010
Jó az a légmentes olajpapír kondi !
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Máj 16, 2010
Grat ! Én s gondolkodok már egy ideje csöves RIAA-n, de még mindig rossz az AKAI
Ezeket a Tayákat adták anno az Orion toronyhoz ?
(#) varttina válasza kocos hozzászólására (») Máj 16, 2010
Egyik ismerősömtől kaptam egy dobozzal. Gondoltam, inkább ezt rakom az erősítőmbe, mint a bolti MKT-t. Egyébként 50nF / 700V-osak.

6n6p.png

(#) kocos válasza varttina hozzászólására (») Máj 16, 2010
Nagyon jó tapasztalatom van ezekkel a kondikkal ( Remix, Siemens, de még a Koweg gyártmányokkal is ), van egy pár nekem is, bár én a 25 nF-osra buknék, sajna abból kevés van ... Úgy alles elég kevés darabom van, de vadászok rá mindenhol
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Máj 16, 2010
A hibákkal szembeni lojalitás kérdése jellemzője és súlyos tévedése volt közelmúltunk történelmének. (Egy eltünt bejegyzés margójára)

Ha meguntad a küzdést az Akaival jelentkezz
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 16, 2010
Á, azóta hozzá sem nyúltam Tudod a motort kellene megnézni, hogy szorul-e
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Máj 16, 2010
Azt nem tudom.
(#) hangszoros válasza JZoli hozzászólására (») Máj 16, 2010
A nagyobb kimenővel óvatosan, mert mentől kisebb annál jobb, mivel a kapacitását a méret határozza döntöen meg. Persze azonbelül, hogy a szükséges egyebbek teljesülnek. Ezért olyan meghatározzo a vasminőség
(#) hangszoros válasza varttina hozzászólására (») Máj 16, 2010
Gondolom az a 50nanos porcelános kivitel. Ha igen meg kellenne nézni szigetelési ellenálásra. Én már szivtam velük
Az a 6n6p csöves a tiéd ?
Hát nem tartom szerencsésnek
(#) sturbi válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 16, 2010
Ez így már tulzott leegyszerűsítése a dolognak. A Beag a 211-esébe (ECL86-hoz) 16 cm2-nyi kimenőt pakolt, és megtalálta vele a hangot. Az említett kapcsoláshoz igencsak alulméretezett trafó van megadva, egy nagyobbal biztosan jobb eredményt lehetne elérni (10-12 cm2-el pl.).
Kis frekvencián hiába a kiváló, gyors vas (pl. valamilyen amorf), ha szeretnénk kivenni az elvárt teljesítményt 30 Hz-en is, rá kell tekernünk annyi menetet, hogy ne telítődjön a vasunk, ahhoz meg hely kell, főleg ha a rézveszteséget is alacsonyan akarjuk tartani (elegendően vastag drót).
Alacsony frekvencián a vas telítődése, magasabb frekvencián a primer induktivitás korlátozza a kivehető teljesítményt általában (egy jó teljesítmény trafónál oda kell figyelni a vasra megengedett mágneses indukcióra is, nem lehet csak a primer induktivitás alapul vételével kalkulálni).
Egyetértesz ezzel ?
(#) JZoli válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 16, 2010
Hát én is megépítettem ezt a kapcsolást, de természetesen nem tudta a 15W-ot. A mély hang átvitele meg csapnivaló lett. Nagyobb kimenővel (12 cm2) sokkal jobb lett, csak ezért írtam le, hogy az nem jó. A kisebb vas meg biztosan nem jobb, nem tudom ezt honnan vetted, szerintem ennek olvass utána, de az előttem szóló Sturbi (mester) is ugyanerre próbált rávilágítani!
(#) hangszoros válasza sturbi hozzászólására (») Máj 16, 2010
Van igazság irotadba, de....
Kisebb trafó rovidebb menethossz, kisebb rézveszteség.
Jobb vason lényegesen kevesebb menet kell, kisebb kapac, 10-12000ig is torzitás nélkül még nem megy telitésbe, és nem torzit
És a legfontosabb: sok kilós vasnak a doménatfurdalásához - föleg ha ócska- több energia kell odavesznek a finom részletek.
Ezt vasveszteségnek szokták speckozni, de többről van szó
Az Ampec kimenőjeire szoktam rácsodálkozni, hogy milyen kicsik, és ennek ellenére milyen jók mélyre is
Mindez a jó vasuktól. Akkoriban még nem volt Amorf, vagy Nanokristályos.
Valószinü Megapermet használtak
Egyébbként a 211-es (TK 782) trafóját jobbnak tartom mint az EA 057 -est, de ennél is nagyon nagy a darabok közötti szórás a vas függvényébe
Volt egy Klein Hummel 2x10W Nevetséges kicsi volt, a trafói is . Minden hangszoróm eladtam vele olyan jól szólt. Az Auidotörös dealer hozott egy ugyanolyan modelszámut Berlinből javitásra. Tök más volt a bele Nagyobb trafó, ECC 808, de sokkal roszabbul szólt.
Aki megvette a Heybrook lemezjátszóm kiénekelte . Megbántam az erösitöt, a játszót is. Ez volt
(#) sturbi hozzászólása Máj 16, 2010
Megkérek mindenkit, hagyjuk már el ezt a "mester"-ezést (legalábbis velem kapcsolatban), roppant kellemetlen.
(#) llaci56 válasza sturbi hozzászólására (») Máj 16, 2010
Értjük Mester!
(Bocs!)
(#) hangszoros válasza JZoli hozzászólására (») Máj 16, 2010
Nem tartom magam gurunak, de jól tesszed ha hallgatsz rám.
Bár hangszoróról vagyok elhiresülve, de az audio téma minden szegletébe közepesnél jobbra beleástam magam. Az alkatrészekbe is
Igy eléggé látom az egészet . Kevés ember van ilyen
Ez igy öntömjénezésnek tünik, pedig csak félreértést akartam tisztázni.
(#) sturbi válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 16, 2010
Ebben az aspektusban teljesen egyetértek veled, talán a válaszomból ki is kitűnik, hogy relatívként értelmeztem a kicsi trafóméretre tett utalásodat, és ezért nem is kritikaként fogalmaztam meg a hozzászólásomat sem, de annyira globális volt az eredeti kijelentésed, amit már könnyen félre lehet értelmezni (ezt az utánam szóló rögtön alá is támasztotta).
A mostani hozzászólásod már világossá teszi, mit is értettél a minél kisebb trafó alatt.
(#) PetAd hozzászólása Máj 16, 2010
Sziasztok
Tegnap összedobtam egy PCL85 PP-t, azt hittem, hogy meg se szólal vagy nagyon torz lesz, de egész jó hangja van. Bár nem válogattam bele a csöveket, ezért az elején nem volt jó hangja, de találtam 1 tökéletes párt, a katódellenállásokon és a csöveken eső fesz. is teljesen megegyezik A teljesítménye elég sovány, mert katódkondikat nem raktam bele, mert elég zsúfolt a hely a foglalat alatt, meg 1 trióda sem tudja rendesen meghajtani, majd holnap elé rakok egy triódába kötött E180F-et, bár akkor meg kell növelni a triódák előfeszültségét.
Felraktam a munkaegyenesekről képet, van valami ötletetek, hogy hogy tudnék jobb hangot kihozni belőle?
NVCS-t tudnék bekötni, mert az előerősítő katódellenállását 2 ellenállásból raktam össze és oda pont be tudnám kötni, de talán máshogy is lehet javítani rajta.
Az eredeti tápfeszültség 320V lett volna a pentódánál, de sikerült megölnöm a börzén vett táptrafót így a másik trafóról tápláltam meg ami 250V-ot ad le, ezért a kimenőt egyből a tápfeszre dugtam szűrés nélkül, a triódák meg 200V-ot kapnak az eredetileg számolt ellenálláson keresztül, brummot nem hallok szerencsére.
A képeken ott vannak a mért és ebből számolt értékek, bal oldalt a katódellenálláson eső feszültség és az ebből számított katódáram, alul pedig a csövön mért feszültség. Végül egy kép az elkészült erősítőről, a kábelrengeteg nagy része a többi erősítőmhöz (PCL85 SE, PCL84 SE, 18046 SE) tartozik, és nincsenek feszültség alatt.
(#) hgy válasza lpcollector hozzászólására (») Máj 16, 2010
A Paravichini tizenegykét Wattjához még elég az SM102 A is. Nekem ilyem magra, 18 W-ra (AN-P2SE) tekerte DP, márpedig szerintem ért hozzá.

A 102 B már egy fél Magnumra elegendő. 25-30 W SE !!! Ez több, mint elég. És még minőségben is jobb lehet mint az eredeti dupla teljesítményű, kevesebb párhuzamos végcső, szimmpla E/PCL82 meghajtás.

Hogy mire lehet használni egy 5K/8 ohmos 15 W-os kimenőt, ha nem válik be? Mondjuk elcseréled velem csövekre...
Komolyra fordítva: 500 V tápfeszről járatott SE erősítőhöz ideális. (KT88, 6550, GU50!)
(#) hangszoros válasza hgy hozzászólására (») Máj 16, 2010
Hát a mezei hypersilek nekem nem jöttek be. Kis hangerön nagyon soványak.
Viszont járt nálam 0.05lemezből spec vas, És ha hiszitek hanem 0.02-os is !!! Éppen nem volt pénzem megvenni.
(#) hgy válasza hangszoros hozzászólására (») Máj 17, 2010
No: mi az a hipersil???
(#) hangszoros válasza hgy hozzászólására (») Máj 17, 2010
Vizsgáztatsz ?
Probálom megfogalmazni, nem könyvből bemásolni
Mágnesesen irányba állitott , és hülyén hangzik, de áramvonalasan, kiképzett geometria . Az elterjedtek, hálózati trafó céljaira vannak gyártva, nagy 1.8-1.9 Tesla gerjesztésre. Nagyon nagy a kivezérlés fügvényébe a permabealitás változásuk . 1:40 körüliek
Vágott szalagmag a szabatos nevük. Vannak egész spécik is horor árért, mint amit irtam 0.02os lemezből Egy cég tudja a világon megcsinálni
Van ennek mégspécib változata nincs felvágva. Nem a toroid ! Most nem jut eszembe a neve.
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 17, 2010
Biza ! Nekem is van két R40... a csévetest forgatásával kell tekercselni ...
Következő: »»   979 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem