Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   34 / 200
(#) peter1995 válasza Antal Miklós hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

ÖÖ.40V kell.És csak az.Akkor 0,8as drótból 2 szál.2,5menet.Mindkét oldalra vagy csak a sec-re?
(#) Antal Miklós válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 16, 2010 / 2

Szia akkor 3 menet.
A szekunder tekercs általában: 2x 3 menet az 5V-os tekercs, ennek végéhez van csatlakoztatva egy 4-4 menetes tekercs-ek melyek a 12V-t biztosítják.
Ehhez kellene csatlakoztatni az új meneteket, de menetirány helyesen. Lásd a csatolt file.
Csak a szekunder tekercshez kell hozzányúlni, a primer 2x20menetjéhez NEM. A leg egyszerübb, és könnyebb ha a vasmagon, tekercstesten van elég hely akkor a meglévő tekercsen kivül elhelyezzni, majd vasmag a helyére és próba.
Ha nincs hely, akkor "babra munka lesz" hiszen a primer is osztva van - két részre - és külön külön "szinteken", a tekercselési sorrend szerint máshol van feltekerve.
A szekunder kétutas egyenirányitás miatt, vigyázz a menetirányokra, különben nem lesz meg a feszültséged.
Ha ujra kell tekerned a trafót, a régi huzalt el kell felejteni és ujat kell feltekerni. Soronkénti szigetelés, trafó papirral, a primer és szekunder között legalább három rétegben. Tixo, Cellux szigszalag nem alkalmas a szigetelésre. (ragasztó anyaga és a lakk szigetelés). Menetek végét lekötni fonallal, hogy ne tudjanak mozogni. Lakk szigetelést is adhatsz neki, de kipróbálni, csdak azután, ha a lakk megszáradt.
Dióda adatlapját nézd meg, legalább 100V-t beépiteni. A 15A azonban felejtös, hiszen az 600W-t jelent és a primer már nem tudja biztositani, csak ha 600W tápot alakitasz át. Sok sikert
(#) ptesza válasza Antal Miklós hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Köszi.

Nagyon sokat segítettél nekem is ,de lenne még pár kérdésem.

Miből táplálják a 494-es IC-t?
A negatív táphoz nem jó a dupla dióda ,mert már össze van kötve ,csak épp nem jól. Van valami bevált típus ami olcsó és jó 8A-ig.
+-40V és 250W teljesítményre akarnám. 2*6 menet duplán 0.8-as huzalból , és finomhangolható az 1-es lábon levő ellenálás osztóval , jó ez így?

Szigeteléshez jó aza szalag amit a toroidokra tekernek?

Erősítőhöz lesz , csak a puffert nem tudtam még eldönteni ,hogy mekkora legyen.

Két egyforma táp panelem van , szerinted ez alkalmas lehet?

DSC_0052.jpg

(#) mugab hozzászólása Máj 16, 2010 /

Csak egy elméleti kérdés: Ha az 5 volt 3 menet , a 12 volt 3+4=7 menet akkor a 35 volt hogy lehet 7+2=9 menet??
Nem fogja a terhelhetőséget csökkenteni ?
(Ha a minusz ágat is kihasználná akkor is vérszegény)
(#) fater0827 válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Üdv Peter1995
A tápodon csak ez az egy kimenet van akkor ez 180W ,amit akarsz okozni (csinálni) az 525W igény , így csak kicsit több mint 5A vehető ki 35V-ón belőle .Itt nincs számolva a veszteség !.A tekercselő DRÓT keresztmetszete is kb 1/3 része.
Üdv
(#) pipi válasza mugab hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

a trafón 2*12V (2*7m) van, mindkettővel sorba 3-3menet, az 2*10m a kb 35V-ra (a középleágazást kimenetként nem használva)
(#) ptesza válasza mugab hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

De hülye vagyok , 1. osztályos matek.

40 volthoz ,23 menet x2 , mivel szimmetrikus táp kell.Ha 250 W ot szeretnék kicsikarni belőle , az max 3.125A .Vajon mekkora átmérőjű huzal kell ehhez? Vagy inkább ezt is több szálból?

A mag kb 34mmx11mmx27mm . Szerinted ez elég a 250W-hoz?
(#) mugab válasza pipi hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Ha nem használod a középleágazást akkor csak egyutasan vagy Graetzel tudsz egyenirányítani. Az egyutasnál viszont feleződik a tápfrekvencia, meg a hatásfok(szerűség) is ... Shottky, vagy gyorsdiódás Graetzet viszont még nem láttam. Te hogy csináltad?
(#) ptesza hozzászólása Máj 18, 2010 /

Kiforrasztottam mindkét trafót , és nekiálltam szétszedni. Az a főzöcskés műsor remekül bejött , nem is kell kocogtatni, jól átmelegszik ,és szét lehet venni a magot , ha nem esne le magától. Könnyedén ki tudtam tolni a magot a tekercstestből . (Hőálló a kezem)

De a bontás után elment a kedvem. Az egyik primer tekercs felül van. Plusz kapott egy árnyékoló rézlapocskát, a tekecs végéhez forrasztva.

Akárhogyis számolom csak 19 menet. Utána találtam 2x4 menetet , de nem volt belefogva a középső "korbácsba. Ezután 3 menet 4 szálból , és megint ugyanez csak ellenkező irányba tekerve, legalul a primer 19 menete egy réz szalaggal árnyékolva.

Lenne pár kérdésem , ha valaki tudja , akkor legyen szíves válaszolni.

- A 19 menet még a 220V -hoz volt ? 20 menet kellene újabban ?

- Lehet legalul a primer, úgy hogy feltekerek 38 vagy 40 menetet ?
- A réz szalagból építsek vissza a primer tekercs hátára?

- 4 A -hez mekkora vastagságú huzal kellhet?

- A toridoknál használt szigetelő , ide is alkalmas?

- Az utolsó meg a menetirányok , hogy hogy is van ez?

Köszi .
(#) mugab válasza ptesza hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

1, igen, nem
2, lehet de nem az igazi, nem ártana
3, elvileg elég 1mm2, de 2x0,4 javasoltabb minimum
4, elvileg igen, de lehet vastag lesz
5, a primer 2x 19 menet osztottan, aztán az öt voltnak 3 menet csapolás a közösre a másik oldalon, majd újjabb 3 menet, az öt volt két végéből indul ujabb 4 menet a 12 voltnak.
A speciális tekercslés rémít meg, ugyanis egy sorban két tekercs van néha tekercselve egymás mellett, ráadásul egy tekercs is több huzalból áll. (pl az öt volt legalább 4 db huzal, a 12volt is 1-4 db huzalból áll a táp minőségétől és terhelhetőségétől függően. (Az zavarhat meg hogy az öt voltnál és a 12-nél is előszeretettel alkalmazzák azt hogy egyszerre indítják a plusz és a minusz ágat is )
Remélem érthető voltam
(#) pipi válasza mugab hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

de schottky diódából csinálhatsz graetz-et
Bocs, lemaradtam valahol, mugab-ra válaszolva ugy láttam 35V a kérdés, ptesza írt +-40V-ot
(#) mugab válasza pipi hozzászólására (») Máj 18, 2010 /

Szeretnék egy költségkalkulációt mondjuk 10 amperre
(#) ptesza válasza mugab hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Köszi .

De lesznek még kérdéseim. Ha nekiállok tekercselni ,akkor lefotózom ,és feltöltöm ide.
(#) ptesza válasza mugab hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

A primert is lehet több érből összesodorva?
(#) mugab válasza ptesza hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Nem láttam még ahol a primert több érből csinálták volna. De persze nincs hátránya a nagyobb térfogaton kívül ... (Ja és a gyáriak nem sodorva vannak hanem lapként kiképezve egymás mellett vannak a vezetékek.)
(#) Moderátor hozzászólása Máj 20, 2010

CUNGI44!

A tirisztoros kérdés és az azzal kapcsolatos hozzászólások át lettek helyezve IDE.
(#) peter1995 válasza Antal Miklós hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

És ha íly módon áttekerem akkor 3 menet kell +-be és akkor 40V lesz.És ha ezt megcsinálom akkor a - ág is változik?Ott mekkora lesz az áram?Vagy ugyan akkora lesz + és - on is?
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

De hülye vagyok megint elszámoltam.

+-40 kell , nem 40V AC. Az kb 29 V , és az 17 menet...

Még jó, hogy csak a primerből tekertem egy sort.
(#) peter1995 hozzászólása Máj 21, 2010 /

Hello.Tudnátok segíteni ezzel kapcsolatban?Van az egyik oldalon a 2 láb az a primer az marad úgy.A másik oldalon van a 6 láb.Ha leszedem a szigetelést balról jobbra melyik lábhoz (hányadik) menő dróthoz kell hozzátekerni és hány menetet.Mert amit ebben leírtak nekem nem egészen magyar?40V kell egyenbe.
(#) Antal Miklós válasza mugab hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Szia peter1995, A primer és a szekunder tekercsek közötti egy menet, réz fólia fluxus kiegyenlítés. Vigyázz a tekerésnél, nem rövidrezárt menetet kell létrehozzni. A középlegázasás miatt olyan "fura" a tekercselés hiszen az egyik tekercsvég kezdete a másik végéhez van kötve, igy a két széle között a kétutas egyenirányításhoz meg van a fáziskülönbség.
Negatív ág terhelhetősége mindig az egyenirányitó diódától függ, hiszen a tekercs ugyan az. Találkoztam 2x 19, ill 20 menetes primerrel is, annak menetszámához ne nyúlj. De nagyon jól elszigetelni!
A 494 tápját általában a segédtáp biztosítja amig elindul, utána általában a 12V-ból van biztosítva, de ez táp tipusfüggő.

Vagyis ha berakok egy erősebb diódát a negatív ágba akkor azt is lehet terheli rendesen?A sec. oldalon hányadik lábhoz menő dróthoz kell a +3 menetet tekerni?Mert ugye +3 menet és úgy lesz 40v.
(#) Antal Miklós válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Szia, mind a két 12V tekercs véghez kell , plussz hozzátekerni, de a menetirányokra ügyelni, hogy az eredeti menetirány szerint folyamatos legyen. Ha kicsit hosszabbra hagyod a tekercselöhuzalt, akkor ha eltéveszted, forditsd meg a kivezetés végeket. Mielött beforrasztod a diódákat váltófesz állásban külön, külön a végeken mérjél. Sikerülni fog.
(#) mugab válasza Antal Miklós hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Idézet:
"Negatív ág terhelhetősége mindig az egyenirányitó diódától függ, hiszen a tekercs ugyan az. "
Javított verzió:
Negatív ág terhelhetősége mindig az egyenirányitó diódától függ, ha a tekercs ugyan az.
Merthogy korántsem mindíg ugyanaz!

Vagyis az első és az utolsó lábhoz menő dróthoz kell hozzátekerni.Kössz.Inkább kérdezek mint hogy utána mérgelődjek hogy nem jó valami.
(#) szilva válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Nem biztos, hogy az első és az utolsó láb! Amikkel én általában találkozok, ott az egyik végén volt a 12V két szélső kivezetése egymás melett, majd 2-2 lábon kivezetve az 5V-os rész két szélső vége. A tekercsek középpontjai pedig a trafó tetején kijövő "korbács"-ban vannak összefogva. Tehát mondjuk ilyen sorrendben:

12V egyik széle
12V másik széle
5V egyik széle
5V egyik széle
5V másik széle
5V másik széle

A legjobb, ha megnézed a fóliarajzolatot, hogy melyik lábakról mennek a kétutas egyenirányítókhoz a fóliacsíkok.
(#) ptesza válasza peter1995 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Nem , nem 3 menet!

Épp most tekerek én is . 40 volt egyenhez kb 29-30 volt váltó kell.

7 menet ad 12 voltot. Ugye az 5 volt 3 menete , és vele sorban még 4 ment és úgy lesz 12 volt.

1 menet = 1.71V
29 volt = 17 menet

10 menetet kell hozzátekerned ha megmarad az eredeti tekercs.
(#) ptesza válasza Antal Miklós hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Akkor azokat a réz lapokat vissza kell tenni? Nálam a primer tekercs kezdetével össze volt forrasztva.
(#) szilva válasza ptesza hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Itt nem úgy kell számolni, hogy 40V-hoz hány V váltó kell. Az eredeti menetszámot kell arányosan megemelni a kívánt feszültséghez. Azaz a 12V-os tekercsből ha 40V-ot akarsz, akkor 40/12-szeresére kellene a menetszámot növelni: ha 7 menet volt eredetileg a 12V-hoz, akkor 7*40/12=23 menet kell 40V-hoz, azaz a meglévő 2x7-hez kellene még tekerni 16-ot mindkét végén.
(#) mugab hozzászólása Máj 22, 2010 /

Ennek az egész menet/feszültségarány dolognak persze csak akkor van jelentősége ha valami miatt meg kell tartani az öt voltnál a három menetet! (feszültség figyeléssel)
És azt is szem előtt kéne tartani hogy a 20 menet az már a primer fele tehát a 200voltos diódák is veszélyben lehetnek... (általában a 12 volt azokkal van megvalósítva)
(#) ptesza válasza szilva hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Bővebben: Link

Akkor tényleg keverem.

Hát persze ,hogy 23 menet kell. Feszültségfigyelésnek ,meg kell hagyni egy 5 voltos tekercset ,vagy inkább egy 5 voltos ,meg egy 12 voltost is meghagyjak? Eredetileg mindkettő vissza volt kötve. Vagy lehetne ,hogy a 40 voltot csatolom vissza?

Ha esetleg nem férnék be a 2x23 menettel akkor lehet azt ,hogy az IC 1-es lábán levő feszültség osztó módosításával emelem meg 40 voltra?
Következő: »»   34 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem