Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
ÖÖ.40V kell.És csak az.Akkor 0,8as drótból 2 szál.2,5menet.Mindkét oldalra vagy csak a sec-re?
Szia akkor 3 menet.
A szekunder tekercs általában: 2x 3 menet az 5V-os tekercs, ennek végéhez van csatlakoztatva egy 4-4 menetes tekercs-ek melyek a 12V-t biztosítják. Ehhez kellene csatlakoztatni az új meneteket, de menetirány helyesen. Lásd a csatolt file. Csak a szekunder tekercshez kell hozzányúlni, a primer 2x20menetjéhez NEM. A leg egyszerübb, és könnyebb ha a vasmagon, tekercstesten van elég hely akkor a meglévő tekercsen kivül elhelyezzni, majd vasmag a helyére és próba. Ha nincs hely, akkor "babra munka lesz" hiszen a primer is osztva van - két részre - és külön külön "szinteken", a tekercselési sorrend szerint máshol van feltekerve. A szekunder kétutas egyenirányitás miatt, vigyázz a menetirányokra, különben nem lesz meg a feszültséged. Ha ujra kell tekerned a trafót, a régi huzalt el kell felejteni és ujat kell feltekerni. Soronkénti szigetelés, trafó papirral, a primer és szekunder között legalább három rétegben. Tixo, Cellux szigszalag nem alkalmas a szigetelésre. (ragasztó anyaga és a lakk szigetelés). Menetek végét lekötni fonallal, hogy ne tudjanak mozogni. Lakk szigetelést is adhatsz neki, de kipróbálni, csdak azután, ha a lakk megszáradt. Dióda adatlapját nézd meg, legalább 100V-t beépiteni. A 15A azonban felejtös, hiszen az 600W-t jelent és a primer már nem tudja biztositani, csak ha 600W tápot alakitasz át. Sok sikert
Köszi.
Nagyon sokat segítettél nekem is ,de lenne még pár kérdésem. Miből táplálják a 494-es IC-t? A negatív táphoz nem jó a dupla dióda ,mert már össze van kötve ,csak épp nem jól. Van valami bevált típus ami olcsó és jó 8A-ig. +-40V és 250W teljesítményre akarnám. 2*6 menet duplán 0.8-as huzalból , és finomhangolható az 1-es lábon levő ellenálás osztóval , jó ez így? Szigeteléshez jó aza szalag amit a toroidokra tekernek? Erősítőhöz lesz , csak a puffert nem tudtam még eldönteni ,hogy mekkora legyen. Két egyforma táp panelem van , szerinted ez alkalmas lehet?
Csak egy elméleti kérdés: Ha az 5 volt 3 menet , a 12 volt 3+4=7 menet akkor a 35 volt hogy lehet 7+2=9 menet??
Nem fogja a terhelhetőséget csökkenteni ? (Ha a minusz ágat is kihasználná akkor is vérszegény)
Üdv Peter1995
A tápodon csak ez az egy kimenet van akkor ez 180W ,amit akarsz okozni (csinálni) az 525W igény , így csak kicsit több mint 5A vehető ki 35V-ón belőle .Itt nincs számolva a veszteség !.A tekercselő DRÓT keresztmetszete is kb 1/3 része. Üdv
a trafón 2*12V (2*7m) van, mindkettővel sorba 3-3menet, az 2*10m a kb 35V-ra (a középleágazást kimenetként nem használva)
De hülye vagyok , 1. osztályos matek.
40 volthoz ,23 menet x2 , mivel szimmetrikus táp kell.Ha 250 W ot szeretnék kicsikarni belőle , az max 3.125A .Vajon mekkora átmérőjű huzal kell ehhez? Vagy inkább ezt is több szálból? A mag kb 34mmx11mmx27mm . Szerinted ez elég a 250W-hoz?
Ha nem használod a középleágazást akkor csak egyutasan vagy Graetzel tudsz egyenirányítani. Az egyutasnál viszont feleződik a tápfrekvencia, meg a hatásfok(szerűség) is ... Shottky, vagy gyorsdiódás Graetzet viszont még nem láttam. Te hogy csináltad?
Kiforrasztottam mindkét trafót , és nekiálltam szétszedni. Az a főzöcskés műsor remekül bejött , nem is kell kocogtatni, jól átmelegszik ,és szét lehet venni a magot , ha nem esne le magától. Könnyedén ki tudtam tolni a magot a tekercstestből . (Hőálló a kezem)
De a bontás után elment a kedvem. Az egyik primer tekercs felül van. Plusz kapott egy árnyékoló rézlapocskát, a tekecs végéhez forrasztva. Akárhogyis számolom csak 19 menet. Utána találtam 2x4 menetet , de nem volt belefogva a középső "korbácsba. Ezután 3 menet 4 szálból , és megint ugyanez csak ellenkező irányba tekerve, legalul a primer 19 menete egy réz szalaggal árnyékolva. Lenne pár kérdésem , ha valaki tudja , akkor legyen szíves válaszolni. - A 19 menet még a 220V -hoz volt ? 20 menet kellene újabban ? - Lehet legalul a primer, úgy hogy feltekerek 38 vagy 40 menetet ? - A réz szalagból építsek vissza a primer tekercs hátára? - 4 A -hez mekkora vastagságú huzal kellhet? - A toridoknál használt szigetelő , ide is alkalmas? - Az utolsó meg a menetirányok , hogy hogy is van ez? Köszi .
1, igen, nem
2, lehet de nem az igazi, nem ártana 3, elvileg elég 1mm2, de 2x0,4 javasoltabb minimum 4, elvileg igen, de lehet vastag lesz 5, a primer 2x 19 menet osztottan, aztán az öt voltnak 3 menet csapolás a közösre a másik oldalon, majd újjabb 3 menet, az öt volt két végéből indul ujabb 4 menet a 12 voltnak. A speciális tekercslés rémít meg, ugyanis egy sorban két tekercs van néha tekercselve egymás mellett, ráadásul egy tekercs is több huzalból áll. (pl az öt volt legalább 4 db huzal, a 12volt is 1-4 db huzalból áll a táp minőségétől és terhelhetőségétől függően. (Az zavarhat meg hogy az öt voltnál és a 12-nél is előszeretettel alkalmazzák azt hogy egyszerre indítják a plusz és a minusz ágat is ) Remélem érthető voltam
de schottky diódából csinálhatsz graetz-et
Bocs, lemaradtam valahol, mugab-ra válaszolva ugy láttam 35V a kérdés, ptesza írt +-40V-ot
Szeretnék egy költségkalkulációt mondjuk 10 amperre
Köszi .
De lesznek még kérdéseim. Ha nekiállok tekercselni ,akkor lefotózom ,és feltöltöm ide.
A primert is lehet több érből összesodorva?
Nem láttam még ahol a primert több érből csinálták volna. De persze nincs hátránya a nagyobb térfogaton kívül ... (Ja és a gyáriak nem sodorva vannak hanem lapként kiképezve egymás mellett vannak a vezetékek.)
És ha íly módon áttekerem akkor 3 menet kell +-be és akkor 40V lesz.És ha ezt megcsinálom akkor a - ág is változik?Ott mekkora lesz az áram?Vagy ugyan akkora lesz + és - on is?
De hülye vagyok megint elszámoltam.
+-40 kell , nem 40V AC. Az kb 29 V , és az 17 menet... Még jó, hogy csak a primerből tekertem egy sort.
Hello.Tudnátok segíteni ezzel kapcsolatban?Van az egyik oldalon a 2 láb az a primer az marad úgy.A másik oldalon van a 6 láb.Ha leszedem a szigetelést balról jobbra melyik lábhoz (hányadik) menő dróthoz kell hozzátekerni és hány menetet.Mert amit ebben leírtak nekem nem egészen magyar?40V kell egyenbe.
Szia peter1995, A primer és a szekunder tekercsek közötti egy menet, réz fólia fluxus kiegyenlítés. Vigyázz a tekerésnél, nem rövidrezárt menetet kell létrehozzni. A középlegázasás miatt olyan "fura" a tekercselés hiszen az egyik tekercsvég kezdete a másik végéhez van kötve, igy a két széle között a kétutas egyenirányításhoz meg van a fáziskülönbség.
Negatív ág terhelhetősége mindig az egyenirányitó diódától függ, hiszen a tekercs ugyan az. Találkoztam 2x 19, ill 20 menetes primerrel is, annak menetszámához ne nyúlj. De nagyon jól elszigetelni! A 494 tápját általában a segédtáp biztosítja amig elindul, utána általában a 12V-ból van biztosítva, de ez táp tipusfüggő.
Vagyis ha berakok egy erősebb diódát a negatív ágba akkor azt is lehet terheli rendesen?A sec. oldalon hányadik lábhoz menő dróthoz kell a +3 menetet tekerni?Mert ugye +3 menet és úgy lesz 40v.
Szia, mind a két 12V tekercs véghez kell , plussz hozzátekerni, de a menetirányokra ügyelni, hogy az eredeti menetirány szerint folyamatos legyen. Ha kicsit hosszabbra hagyod a tekercselöhuzalt, akkor ha eltéveszted, forditsd meg a kivezetés végeket. Mielött beforrasztod a diódákat váltófesz állásban külön, külön a végeken mérjél. Sikerülni fog.
Idézet:
"Negatív ág terhelhetősége mindig az egyenirányitó diódától függ, hiszen a tekercs ugyan az. " Javított verzió: Negatív ág terhelhetősége mindig az egyenirányitó diódától függ, ha a tekercs ugyan az. Merthogy korántsem mindíg ugyanaz!
Vagyis az első és az utolsó lábhoz menő dróthoz kell hozzátekerni.Kössz.Inkább kérdezek mint hogy utána mérgelődjek hogy nem jó valami.
Nem biztos, hogy az első és az utolsó láb! Amikkel én általában találkozok, ott az egyik végén volt a 12V két szélső kivezetése egymás melett, majd 2-2 lábon kivezetve az 5V-os rész két szélső vége. A tekercsek középpontjai pedig a trafó tetején kijövő "korbács"-ban vannak összefogva. Tehát mondjuk ilyen sorrendben:
12V egyik széle 12V másik széle 5V egyik széle 5V egyik széle 5V másik széle 5V másik széle A legjobb, ha megnézed a fóliarajzolatot, hogy melyik lábakról mennek a kétutas egyenirányítókhoz a fóliacsíkok.
Nem , nem 3 menet!
Épp most tekerek én is . 40 volt egyenhez kb 29-30 volt váltó kell. 7 menet ad 12 voltot. Ugye az 5 volt 3 menete , és vele sorban még 4 ment és úgy lesz 12 volt. 1 menet = 1.71V 29 volt = 17 menet 10 menetet kell hozzátekerned ha megmarad az eredeti tekercs.
Akkor azokat a réz lapokat vissza kell tenni? Nálam a primer tekercs kezdetével össze volt forrasztva.
Itt nem úgy kell számolni, hogy 40V-hoz hány V váltó kell. Az eredeti menetszámot kell arányosan megemelni a kívánt feszültséghez. Azaz a 12V-os tekercsből ha 40V-ot akarsz, akkor 40/12-szeresére kellene a menetszámot növelni: ha 7 menet volt eredetileg a 12V-hoz, akkor 7*40/12=23 menet kell 40V-hoz, azaz a meglévő 2x7-hez kellene még tekerni 16-ot mindkét végén.
Ennek az egész menet/feszültségarány dolognak persze csak akkor van jelentősége ha valami miatt meg kell tartani az öt voltnál a három menetet! (feszültség figyeléssel)
És azt is szem előtt kéne tartani hogy a 20 menet az már a primer fele tehát a 200voltos diódák is veszélyben lehetnek... (általában a 12 volt azokkal van megvalósítva)
Bővebben: Link
Akkor tényleg keverem. Hát persze ,hogy 23 menet kell. Feszültségfigyelésnek ,meg kell hagyni egy 5 voltos tekercset ,vagy inkább egy 5 voltos ,meg egy 12 voltost is meghagyjak? Eredetileg mindkettő vissza volt kötve. Vagy lehetne ,hogy a 40 voltot csatolom vissza? Ha esetleg nem férnék be a 2x23 menettel akkor lehet azt ,hogy az IC 1-es lábán levő feszültség osztó módosításával emelem meg 40 voltra? |
Bejelentkezés
Hirdetés |