Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Egy 1k-s ellenállás, és egy AC voltot mérni képes multiméter is megteszi. Valamint kell egy erősítő null EQ-n, és egy PC-s hanggenerátor. Valahol itt HE-n már leírtam, hogy is kell, de ha nem találod, lekörmölöm még egyszer, ha lesz ma este hozzá energiám.
Pedig szeretném hangdobozba rakni csak nem tudom hogy hány literesbe tegyem szted?
Mekkorábba lenne érdemes?
Szinte mindegy. 15-20 liter körüli zárt.
Sziasztok !
Bocs hogy megzavarom a beszélgetést. szeretnék kérni tőletek valamit ! Szeretnék csinálni hangfalakat egy nem kicsit 90cm magasat szeretnék és szélességet megmondanátok meg mélység ilyesmik... Kösz.
Köszi a segitséget! További szép estét!
A szelessege legyen mondjuk 37 a melysege pedig 25.
- jo lesz ?
Hali Shalafi !
Érdeklődnék hogy mennyire ismered, volt e már dolgod Viktorsound hangszórókkal. Elsősorban a gitár hsz-k lennének érdekesek számomra, mert a közeljövőben tervezek építeni egy 30-40W-os full csöves gitárkombót. Bővebben: Link
Nem nagyon, és a weblapon szinte semmi nem derül ki. Az alkatrészekret megnézve viszont nem sok jót látok, szóval inkább "hangszóróbb" hangszórók felé keresgélj.
Sziasztok!
1 kérdésem lenne,a héten sikerült bizniszelnem 1 RCF RC15DVC 38 cm woofert és nem tudom,hogy milyen ládát csináljak neki...mert 1 bmw e30-am van és abba kellene kiszámolni a legideálisabb ládát...mivel a csomitartóm korlátozott magasságú ennek a 15"os woofernak...épp hogy befér majd... kérem segítsen aki tud... Elöre is megköszönném!
• Maximum power 350
• Nominal power 150 • Nominal diameter 38 • Nominal impedance 4+4 • Fs 26 • Sensitivity 1W/1m 96 Csak ennyi adatot sikerült találni. Kellene még legalább QTS és VAS paraméter. Vagy mérni kell a T/S paramétereket ,vagy tedd simán egy zárt dobozba. 30-40 liter már biztosan jó lesz. Ha csak szubnak akarod használni akkor a doboz formája is szinte mindegy, ahogyan legjobban kitölti a helyet.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Van két szubláda tervem egy srp2030 hangszóróra. Olvastam hogy kb. 30 literbe szólhat valahogy egy KAH-303 reflexcsővel 150mm-re beállítva. A 2 láda közül melyiket javasoljátok? Méretek: 260x400x340 (19mm MDF) 320x320x380 (19mm MDF) Ez egy 2.1 rendszer lesz. A frontokba 1-1 srp1010 és dt-66 megy. Úgy gondoltam, hogy veszek HV208 hangváltót a SAL füzetbe is azt ajánlják hozzá. De én az a 6 literes térfogatot sokallom egy ilyen kis hangszórónak. Mivan ha én csak 4 literesre csinálom? Gondolom nem megy olyan mélyre. Méretek: 160x260x150 (12mm MDF) Jó lesz ez így? Gondoltam mielőtt megveszem a faanyagot megkérdezem a véleményeteket. Köszi.
Inkább a hangszóók megvétele előtt kérdeztél volna. A SAL füzetek rossz tanácsadók.
Ha már megvetted a hangszórókat, mindegyiken érdemes impmenetet mérni, T-S-t számolni, és ezek alapján méretezni dobozokat. Valamint a kész dobozban átvitelt mérni hangszórónként (frontoknál különösen), és ezek alapján elkezdeni építgetni a frontok váltóját. Ezt a verziót csak akkor ajánlom, ha már a meglévő, nem a legjobb paraméterű hangszórókból valami elfogadhatót szeretnél kihozni. Ha csak az kell, hogy dübörögjön, meg üvöltsön hangosan.. akkor nyugodtan kövesd a füzetet és vegyél uni váltót Kb. olyasmit kapsz, mintha úgy csinálnál egy tervet, hogy az neked tetsszen és elférjen a szobában.
Áhh, majdhogynem fölösleges mérni. Ilyen 100-130Hz -es fs-nél meg 1,5-es Qes-nél úgyis mindegy, legfeljebb mozgásvisszacsatolással tudnád rendbehozni.
Vagy az aperiodikusnak nevezett csillapított reflexes megoldással.
Sziasztok!
Van 2db phoneix gold octane 12"-os hangszóróm,és ehez akarok terveztetni dupla band-pass ládát,ha valaki tud segiteni hálás lennék...... Elöre is köszi.......
Bandpass ládához mindenképpen szükség van T/S mérésre.
Thiele/Small hangszóró paraméterek. :google:
Üdv!
Pár héttel ezelőtt volt itt egy kérdésem. Aztán utána jártam és rájöttem, hogy alig kicsivel megpótolva sokkal jobb ajánlatok vannak. Most a kérdésem kicsit más jellegü. Hogy is van a dB? Mármint egyre több helyt látom, hogy teljesítmény helyett inkább ezt figyelik. Nem a fizikai meghatározás érdekel mert azt elolvastam már a neten, hanem a tapasztalatok. Pl ilyen kérdésekre: Miben tér el egy 100W 88dB és egy 100W 94dB hangszóró (konyhai nyelven)? Mennyit számít +-1dB és miben? Pl most akkor egy 100W 88dB-es hangszórót éri meg vásárolni vagy egy 50W 92-94dB-est és ez miben fog menyílánulni? Remélem érthető a problémám.
WATT vagy DECIBEL? Ha valamit nem értesz a cikkben, szívesen válaszolunk.
Köszönöm, de inkább az a problémám, hogy nagyon nincs viszonyítási alapom. Mármint látom a táblázatot, de úgymond nem mondanak sokat a számok. Nem igazán tudom elképzelni, hogy most pl. mi a különbség 92 és 93 dB között. Tudom, hogy logaritmikus a növekedés, de attól úgy fogalmazván, nem tudom elképzelni. Erősítő oldaláról a dolgok nem érdekelnek most. Hangszórók terén szinte teljesen zöldfülü vagyok, mert eddig nem is érdekelt az elektronika ezen ága és megvoltam nélküle.
Bocs de mi az a dupla bandpass? Feltételeztem ,ha valaki olyant akar , akkor némileg tisztában van az alapokkal.
Minél érzékenyebb annál kevesebb energia kell ugyanahhoz a hangnyomáshoz. De nem szabad mindennek bedőlni , mert ahogy nő az érzékenység , úgy veszít a mélyátvitelből.
Pl olyan SUB hangszóró nemigen van ami 100dB érzékenységű. Inkább a 88 -90 dB a jellemző, de akkor kellően mélyre tud menni. Van egy egyensúly ,de ezt mindig az adott helyzetben kell nézni. -3dB már határozottan halkabb.
Én most ahogy megfigyeltem a sub hangszórók 88 és 94 dB között vannak. És kb 250-300W teljesítményüeket néztem most ki 91, 92 és 93 dB kategoriában, és ezért kérdeztem elejétől, hogy ez a +-1dB mennyit számít. Mostmár látom, csak gondoltam egy tapasztaltabb ember véleményét is kikérem. Eleinte 88dB-es sub-okat néztem de mostmár hamar letettem azokról ezek után. Köszönöm.
Attól függ milyen alsó határfrekit választól. Ha mondjuk 30 Hz , vagy neadjisten az alá akkor mindenképp a 88 - 90 dB környékén keresgélj , de ha 40-50 Hz közé hangolnál akkor már lehet érzékenyebb hsz-t választani. 60-80 Hz re hangolásnál már lehet 94-100 dB érzékenységűt, de az már nem sub ,de egy gitáros biztosan örünle neki.
Még annyit , ha egy érzékeny hsz-t szeretnél mélyre hangolni , akkor irreálisan nagy dobozméretet igényel , egy nem kívánatos kiemeléssel az átvitelben.
Köszönök mindent. Egy JBL-nél azt írja, hogy 23Hz-től és 93dB. Miután pár "noname" hanszóróval volt dolgom gondoltam kicsit feljebb lépek.
sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. van 2db RFT L3702-es 40cm-es hangszóróm és szeretnék hozzá valami jó dobozt építeni. előre is köszi.
ha valaki tudna a doboz méretébe esetleg segíteni az jó lenne.köszi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |