Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   275 / 731
(#) Zupp87 válasza zitzaki hozzászólására (») Máj 17, 2010 /

Egy 1k-s ellenállás, és egy AC voltot mérni képes multiméter is megteszi. Valamint kell egy erősítő null EQ-n, és egy PC-s hanggenerátor. Valahol itt HE-n már leírtam, hogy is kell, de ha nem találod, lekörmölöm még egyszer, ha lesz ma este hozzá energiám.
(#) prinx válasza shalafi.66 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Pedig szeretném hangdobozba rakni csak nem tudom hogy hány literesbe tegyem szted?
Mekkorábba lenne érdemes?
(#) shalafi.66 válasza prinx hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Szinte mindegy. 15-20 liter körüli zárt.
(#) Basszus92 hozzászólása Máj 19, 2010 /

Sziasztok !
Bocs hogy megzavarom a beszélgetést.
szeretnék kérni tőletek valamit !

Szeretnék csinálni hangfalakat egy nem kicsit 90cm magasat szeretnék és szélességet megmondanátok meg mélység ilyesmik... Kösz.
(#) prinx válasza shalafi.66 hozzászólására (») Máj 19, 2010 /

Köszi a segitséget! További szép estét!
(#) hugi00 válasza Basszus92 hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A szelessege legyen mondjuk 37 a melysege pedig 25.
- jo lesz ?
(#) Bassmester hozzászólása Máj 21, 2010 /

Hali Shalafi !

Érdeklődnék hogy mennyire ismered, volt e már dolgod Viktorsound hangszórókkal. Elsősorban a gitár hsz-k lennének érdekesek számomra, mert a közeljövőben tervezek építeni egy 30-40W-os full csöves gitárkombót.
Bővebben: Link
(#) Basszus92 válasza hugi00 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Jó lesz,kösz szépen!
(#) szamóca válasza Basszus92 hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Ú! Ez már erős!
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 21, 2010 /

Nem nagyon, és a weblapon szinte semmi nem derül ki. Az alkatrészekret megnézve viszont nem sok jót látok, szóval inkább "hangszóróbb" hangszórók felé keresgélj.
(#) szaby86 hozzászólása Máj 23, 2010 /

Sziasztok!
1 kérdésem lenne,a héten sikerült bizniszelnem 1 RCF RC15DVC 38 cm woofert és nem tudom,hogy milyen ládát csináljak neki...mert 1 bmw e30-am van és abba kellene kiszámolni a legideálisabb ládát...mivel a csomitartóm korlátozott magasságú ennek a 15"os woofernak...épp hogy befér majd...
kérem segítsen aki tud...
Elöre is megköszönném!
(#) ptesza válasza szaby86 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

• Maximum power 350
• Nominal power 150
• Nominal diameter 38
• Nominal impedance 4+4
• Fs 26
• Sensitivity 1W/1m 96

Csak ennyi adatot sikerült találni. Kellene még legalább QTS és VAS paraméter. Vagy mérni kell a T/S paramétereket ,vagy tedd simán egy zárt dobozba. 30-40 liter már biztosan jó lesz. Ha csak szubnak akarod használni akkor a doboz formája is szinte mindegy, ahogyan legjobban kitölti a helyet.
(#) fricihun hozzászólása Máj 24, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Van két szubláda tervem egy srp2030 hangszóróra. Olvastam hogy kb. 30 literbe szólhat valahogy egy KAH-303 reflexcsővel 150mm-re beállítva. A 2 láda közül melyiket javasoljátok?
Méretek:
260x400x340 (19mm MDF)
320x320x380 (19mm MDF)

Ez egy 2.1 rendszer lesz. A frontokba 1-1 srp1010 és dt-66 megy. Úgy gondoltam, hogy veszek HV208 hangváltót a SAL füzetbe is azt ajánlják hozzá. De én az a 6 literes térfogatot sokallom egy ilyen kis hangszórónak. Mivan ha én csak 4 literesre csinálom? Gondolom nem megy olyan mélyre.
Méretek: 160x260x150 (12mm MDF)

Jó lesz ez így?

Gondoltam mielőtt megveszem a faanyagot megkérdezem a véleményeteket. Köszi.
(#) shalafi.66 válasza fricihun hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Inkább a hangszóók megvétele előtt kérdeztél volna. A SAL füzetek rossz tanácsadók.
(#) Zupp87 válasza fricihun hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Ha már megvetted a hangszórókat, mindegyiken érdemes impmenetet mérni, T-S-t számolni, és ezek alapján méretezni dobozokat. Valamint a kész dobozban átvitelt mérni hangszórónként (frontoknál különösen), és ezek alapján elkezdeni építgetni a frontok váltóját. Ezt a verziót csak akkor ajánlom, ha már a meglévő, nem a legjobb paraméterű hangszórókból valami elfogadhatót szeretnél kihozni. Ha csak az kell, hogy dübörögjön, meg üvöltsön hangosan.. akkor nyugodtan kövesd a füzetet és vegyél uni váltót Kb. olyasmit kapsz, mintha úgy csinálnál egy tervet, hogy az neked tetsszen és elférjen a szobában.
(#) shalafi.66 válasza Zupp87 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Áhh, majdhogynem fölösleges mérni. Ilyen 100-130Hz -es fs-nél meg 1,5-es Qes-nél úgyis mindegy, legfeljebb mozgásvisszacsatolással tudnád rendbehozni.
Vagy az aperiodikusnak nevezett csillapított reflexes megoldással.
(#) filling hozzászólása Máj 25, 2010 /

Sziasztok!

Van 2db phoneix gold octane 12"-os hangszóróm,és ehez akarok terveztetni dupla band-pass ládát,ha valaki tud segiteni hálás lennék......
Elöre is köszi.......
(#) ptesza válasza filling hozzászólására (») Máj 26, 2010 /

Bandpass ládához mindenképpen szükség van T/S mérésre.
(#) filling hozzászólása Máj 28, 2010 /

Bocs de mi az a t/s mérés
(#) szamóca válasza filling hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Thiele/Small hangszóró paraméterek. :google:
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 28, 2010 /

Üdv!
Pár héttel ezelőtt volt itt egy kérdésem. Aztán utána jártam és rájöttem, hogy alig kicsivel megpótolva sokkal jobb ajánlatok vannak. Most a kérdésem kicsit más jellegü. Hogy is van a dB? Mármint egyre több helyt látom, hogy teljesítmény helyett inkább ezt figyelik. Nem a fizikai meghatározás érdekel mert azt elolvastam már a neten, hanem a tapasztalatok. Pl ilyen kérdésekre: Miben tér el egy 100W 88dB és egy 100W 94dB hangszóró (konyhai nyelven)? Mennyit számít +-1dB és miben? Pl most akkor egy 100W 88dB-es hangszórót éri meg vásárolni vagy egy 50W 92-94dB-est és ez miben fog menyílánulni? Remélem érthető a problémám.
(#) Action2K válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

WATT vagy DECIBEL? Ha valamit nem értesz a cikkben, szívesen válaszolunk.
(#) nagy_david1 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Köszönöm, de inkább az a problémám, hogy nagyon nincs viszonyítási alapom. Mármint látom a táblázatot, de úgymond nem mondanak sokat a számok. Nem igazán tudom elképzelni, hogy most pl. mi a különbség 92 és 93 dB között. Tudom, hogy logaritmikus a növekedés, de attól úgy fogalmazván, nem tudom elképzelni. Erősítő oldaláról a dolgok nem érdekelnek most. Hangszórók terén szinte teljesen zöldfülü vagyok, mert eddig nem is érdekelt az elektronika ezen ága és megvoltam nélküle.
(#) ptesza válasza filling hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Bocs de mi az a dupla bandpass? Feltételeztem ,ha valaki olyant akar , akkor némileg tisztában van az alapokkal.
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Minél érzékenyebb annál kevesebb energia kell ugyanahhoz a hangnyomáshoz. De nem szabad mindennek bedőlni , mert ahogy nő az érzékenység , úgy veszít a mélyátvitelből.
Pl olyan SUB hangszóró nemigen van ami 100dB érzékenységű. Inkább a 88 -90 dB a jellemző, de akkor kellően mélyre tud menni. Van egy egyensúly ,de ezt mindig az adott helyzetben kell nézni.

-3dB már határozottan halkabb.
(#) nagy_david1 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Én most ahogy megfigyeltem a sub hangszórók 88 és 94 dB között vannak. És kb 250-300W teljesítményüeket néztem most ki 91, 92 és 93 dB kategoriában, és ezért kérdeztem elejétől, hogy ez a +-1dB mennyit számít. Mostmár látom, csak gondoltam egy tapasztaltabb ember véleményét is kikérem. Eleinte 88dB-es sub-okat néztem de mostmár hamar letettem azokról ezek után. Köszönöm.
(#) ptesza válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Attól függ milyen alsó határfrekit választól. Ha mondjuk 30 Hz , vagy neadjisten az alá akkor mindenképp a 88 - 90 dB környékén keresgélj , de ha 40-50 Hz közé hangolnál akkor már lehet érzékenyebb hsz-t választani. 60-80 Hz re hangolásnál már lehet 94-100 dB érzékenységűt, de az már nem sub ,de egy gitáros biztosan örünle neki.
Még annyit , ha egy érzékeny hsz-t szeretnél mélyre hangolni , akkor irreálisan nagy dobozméretet igényel , egy nem kívánatos kiemeléssel az átvitelben.
(#) nagy_david1 válasza ptesza hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Köszönök mindent. Egy JBL-nél azt írja, hogy 23Hz-től és 93dB. Miután pár "noname" hanszóróval volt dolgom gondoltam kicsit feljebb lépek.
(#) mate31 hozzászólása Máj 28, 2010 /

sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. van 2db RFT L3702-es 40cm-es hangszóróm és szeretnék hozzá valami jó dobozt építeni.
előre is köszi.
(#) mate31 hozzászólása Máj 28, 2010 /

ha valaki tudna a doboz méretébe esetleg segíteni az jó lenne.köszi.
Következő: »»   275 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem