Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   554 / 2499
(#) peter1995 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Igen már rájöttem .A + fesz van rajta.
(#) szamóca válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 1, 2010 / 1
 
Először kérdez, aztán gondolkodik. Vagy először gondolkodik, aztán (nem) kérdez.
(#) Flashhun hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Sziasztok, Bár még kezdő vagyok a témába, de arra adtam a fejem hogy építsek egy Nagyobb teljesítményű komolyabb Erősítőt. Ha egy TDA 1524A -s IC-t a Hangszín, balance szabályzó miatt betennék. És a Végfoknak építenék két STK-t (Mono+Mono) Kivitelben. Akkor rosszabb hangja lenne magának a Végfoknak, mintha egy az egy az egybe kötném rá a hangbemenetet? Vagy egyáltalán az STK fokokhoz kell Előerősítő?

Válaszotokat előre is köszönöm !
(#) Dióda válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Kell neki előerősítő de könyörgöm nehogy tda vagy lm ic-s előerősítőt használj hozzá mert lessz olyan hányinger hangja hogy húha. Vagy tranyós vagy műveletierősítős diszkrét hangszínt válassz.
(#) bankimajki válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Én meg azt mondom keresd elő az adatlapjukat, ott minden meg van adva. Nézd meg a torzítást. Mindenki ócsárolja a TDA meg LM IC-ket. Pedig nem olyan rosszak, persze ha kihozod a határadatokat belőle, akkor lényegesen nagyobb a torzításuk, mint egy igényesen elkészített végfoknak. De istenem ezek az IC-k azért készültek hogy egyszerű és tűrhető erősítőket készítsünk belőlük (Nem kell 100 alkatrész, csupán pár passzív esetleg 1-2 aktív elem). Arra viszont tökéletesen megfelelnek. Tehát egy szó, mint száz az adatlapban mindent megtalálsz. (Bemeneti jelszint, alapkapcsolás, torzítás, frekvenciaátvitel.)
(#) doomkiller válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Hali! Találtam egy kapcsolást (elég egyszerű). Az lenne a kérdésem, hogy a Q1 -Q2 -nek használhatnék e BC337-et , Q3-nak 2SB731-et Q3-Q4 -nek pedig BD249/BD250-et. Csak ezek vannak itthon. Ha igen akkor kíváncsi lennék az ellenállás értékeire. C1-nek 1µF MKT-t használnék C2-nek pedig 2200µF/25V, diódának pedig 1N4007-et. +24 V-ról hajtanám. Ha ez sikerül akkor nekifogok az általad ajánlottaknak.
(#) kadarist válasza doomkiller hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Mivel az alkatrészeket nem ismerjük, ezért megépíteni sem tudjuk ezt a kapcsolást. Persze ki lehetne számolni az értékeket, de ebbe inkább ne menjünk bele.
Nézd meg ezeket is:Egyszerű erősítők
(#) Flashhun hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Sziasztok, Köszi a válaszotokat. Édesapám szerint pedig jó kis IC, És ha nem a Max feszültséget adom neki, akkor elvileg nem torzít akkorát. Ahogy néztem az IC "belsejét", arra következtetek hogy az egy kész műveleti erősítő. Tehát, hogyha mondjuk 15V helyett, 12V-t adok neki, és nem tekerem ki MAX-ra, akkor elviekben még szép hangja lesz? Egyébként a Végfokok 100W/100Wattosak lennének. Válaszotokat köszi
(#) Dióda válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Nekem egyik ilyen csodakütyü ic-nek sem volt hallgatható a hangja. Ráadásul mindkettőnek vannak alap nyűgjei. Szerintem gondold meg jól illetve hallgasd meg őket és figyeld ki a menetközbeni működésüket , majd utánna válassz.
(#) Flashhun válasza Dióda hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Persze, tiszteletben tartom a véleményed, éppen ezért szeretném ha segítenél. Tudsz nekem valami jó egyszerű sztereó müveleti erősítőt linkelni? Aminek szerinted halható a hangja, és méltó párosa lehetne a két STK Foknak?
(#) skero válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Ne5532 superkiszajú Jfet-es műveleti erősítő.
(#) zsozso72 válasza skero hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Szia!
Én inkább egy OPA ic-t ajánlanák az STK-hoz mivel az NE tipusoknál azért ezek merőben sokkal szebb dinamikusabb és csendesebb ic-k.
(#) J-O-E válasza zsozso72 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Jogos a profik is így fejlesztik a gyári ólcso 5532 IC-vel szerelt technikákat cserélik DIP 8 OPA 2604-esre és a javulás kiemelkedő.
De van egy kis üröm is az örömben a durván 15x es alakatrész ár különbség
(#) unitraman válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Én egytranzisztoros előfok/hangszínt csinálok, ha majd ráérek. Csináltam hozzá már nyáktervet is. Teljesen külön van a két csatorna, még a GND is. Ha érdekel, felteszem. Ha TDA meg LM IC-ken kezdtél gondolkodni, biztosan hangszínszabályzást is akarsz.
(#) unitraman válasza A.d.r.i.á.n. hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Nem, Neked előszőr azt kell megoldanod, hogy az erősítőd ne füstölje el a biztosítékot. Nem azért ég ki a biztosíték, mert rossz, hanem mert zárlatod van valahol a készülékben (túl nagy az áramfelvétel). Mondjuk elég durva gond lehet, ha elfüstöl egy 15A-es biztosítékot. Szóval hiába raksz be új biztit, az is elfüstöl.
(#) atysdoktor hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Sziasztok! Délután írtam a Sherwood erősítős problémámról... Neki is ugrottam, darabokta szedtem, és JÓ LETT! Valaki már kontárkodott benne mert le volt szakadva 1-2 helyen a vezetősáv... Egy darab vezetékkel áthidaltam és jobb mint újkorában
Mégegyszer köszi hogy segítettetek! Üdv.
(#) Flashhun válasza unitraman hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Így van, ahogy mondod. Feltudnád nekem tenni ? Nagyon megköszönném. Cserébe tudok adni Labortáp nyáktervet És rajzot persze Köszönöm szépen előre is
(#) Bassmester válasza zsozso72 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Inkább kapcsolást kéne ajánlani szerintem, nem egyből OPA-t. Javasolnám egy egyszerűbb gyári cucc lekoppintását, valami megbízható szervizdoksiról. Egy kezdőnek nem érdemes elsőre BB OPA ícéket ajánlani a 072, 5532 stb "kommersz" tipusok helyett, mivel egy adott tipus helytállósága bizony, igen csak felhasználásfüggő és egyáltalán nem biztos hogy a 900 Ft-os (BB) OPA 2604 "szebben" fog zenélni egy adott kapcsolásban, illetve hangrendszeren, mint egy max 100 Ft-os, jó kis (SN) TL072, vagy egy (PHI) NE5532.
(#) jampi válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Hali! Tudom te sokmindenben, használod a tda 7294-est nekem is van ilyenem,hangszóróvédelemmel, visszahalgatónak akarnám csak 1-a baja szerintem nem szól 10-15 wattot. Kétszer 24-v ac ról megy de, sehogy se szól. Képet tudok majd felrakni.
(#) AnonymNo1 hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Hello!
Alap dolgokat szeretnék megtudni egy erősítőről.
UNITRA LZR Wzmacniacz stereo pw 8010!
pl.hogy hány W-os?
Aki tud segíteni nagyon megköszönném!
További szép napot
Üdv.

Kép010.jpg
    
(#) Bassmester válasza jampi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Azt is megmérted hogy üzem közben hány volt DC-ről megy? Jó a tápja? 2x24 AC, azaz pufferelve kb 34V DC-ről, lazán le kéne adnia 60W-ot 8 Ohm-ra. Milyen hangot ad csutkán? Milyen hagsugárzó van rákötve? Miről hajtod? Van előtte előfok?
(#) hapro válasza AnonymNo1 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Én ebből 0 lengyel tudással azt veszem ki, hogy 2X 20W 8 ohmon zeneiben, és 2X15W szinuszban. Bővebben: Link
(#) fricihun hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Sziasztok! Egy TDA7250 végfokról van szó. Mint régebben írtam mindig kiverte a végtranyókat. Most betettem azt amit a kapcsolás ír a Tip 142/147-et de a védelem világít. Na most akkor mivan?
IC csere is volt.

Köszi.
(#) AnonymNo1 válasza hapro hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) doomkiller válasza kadarist hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia! Találtam még 1 rajzot (innenszedtem le) a neve 60W Power Audio Amplifier with 2N3055. Az lenne a kérdésem, hogy mennyi legyen a nyugalmi áram? Lehet e helyettesíteni a 2N3055 -öt TIP3055 -el, csak azért szeretném helyettesíteni mert nincs itthon TO-3-hoz hűtőbordám. Ehhez majdnem minden alkatrész megvan itthon kivéve a BC286-bc287 ezt mivel lehetene helyettesíteni? A táp ugyanúgy +24V lenne, mekkora teljesítménye lenne ezen a feszültségen?
(#) unitraman válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Oké, itt van a hangszín, amit én csinálok, a kapcsolási rajz, és csatolom a nyáktervemet is hozzá, Layout-tal csináltam. A kapcsolási rajz egy csatornát ábrázol, a nyákterv pedig sztereo, de mivel én egy full dual mono erősítőbe szánom, teljesen külön van választva minden, még a GND is. Még a balance potit is sztereopotival oldom meg ezért. Persze, egy tápról is és egy földeléssel is mehet, értelemszerűen.
Szerk.: Ja, és a kapcsolási rajzon BC108-as tranzisztor van, a nyáktervben már BC414, kadarist ajánlotta. Kisebb a zaja, meg a 108-as már elég régi, zajos, és nem nagyon lehet kapni sem.
Szerk2.: Most vettem észre, hogy a bal oldali BC alatti 33k-s forrszeme belelógott az emitter láb sávjába. Javítottam.
(#) drhati hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Sziasztok! Mivel egy audio jelről több készüléket is szeretnék hajtani ezért szükségessé vált, hogy készítsek, egy audio jel elosztót. Meg is építettem a kapcsolást. Működni működik, de olyan problémám lenne, hogy nagyon halk. Bemenetére line szintű jelet kötöttem, kimeneteit pedig fejhallgatóval néztem végig. Hogy pontos legyek, szól ez elég hangosan is, de ott már nagyon torzít. Én rontottam el valamit, vagy ennek így kell működnie, és minden kimenet igényel még egy előfokot?
(#) drhati válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Remek, akkor megnyugodtam! Holnap majd kipróbálom úgy is, hogy rákötöm végfokra.
(#) skero válasza zsozso72 hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szerinted az NE5532 mi ,ha nem OPA? [quote]Én inkább egy OPA ic-t ajánlanák az STK-hoz mivel az NE tipusoknál azért ezek merőben sokkal szebb dinamikusabb és csendesebb ic-k.
(#) unitraman válasza skero hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Az Ne5532 egy opamp. Az OPA is egy opamp. Az OPA az a gyártó/márkanév, nem pedig a funkciójára utaló kifejezés. Illetve arra utal, de ez a neve. Ugyanúgy mitn az NE5532-nek az NE.
(Flex vs. sarokcsiszoló, tudod :yes: )
Következő: »»   554 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem