Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Az én tapasztalatom az, hogy az ilyen dugasztápok úgy vannak összerakva, hogy kis terhelésre is hullámos, zajos lesz a kimeneti feszültség. Volt egy trafóm, ami folyamatosan búgott. Csak a trafót kicserélve, a búgás megszűnt...
Hali!
Köszi, ezt kipróbálom! Ráteszem a labortápra Kicsit lesz ha csak ez szívatott..
Igen, csillagpontról van szó, és a doboztól szigetelten kell szerelni!
Köszi mindent!
A probléma megoldódott. A táp a ludas labor tápról olyan szép halkan megy hogy valami hihetetlen Köszi szépen!
Bár itt egy végerősítőt "csillagpontosítanak", de a dolog lényege látható: Bővebben: Link
Sziasztok !
Következő lenne a problémám : Ugye nekem is van ilyen lm1036 -os előerősítő ( Urbán féle ) müködik is rendesen . Én gongoltam egyett és kötöttem utánna egy LM 4766 -os( gyári kapcsolás ) végerősítőt és valami kegyetlen nagy brumm keletkezik . Az a vicc hogy külön külön jól müködnek . A végfok tápja Greazt-ből és 2 db 4700 mikros puferból áll . Az nem okozhat problémát hogy ugye a előfok 1x 12V -al müködik a végfok 2 x 27 V működik . Van valakinek ilyesféle tapasztalata mert ha van nagyon megköszönném ha megosztaná velem .
Én is ugyan ezt tapasztaltam. Én egy stk végfok elé tettem be és nekem is iszonyatos brumm volt. Pedig az lm-nek 6000µF az stk-nak 20000µF volt berakva. Rengeteget próbálkoztam vele, de hiába. Ha kapcsoló üzemű tápról vagy 9V-os elemről működteted akkor megszűnik a brumm, de ha trafóról akkor mindig ott lesz.
Én bevágtam a fiókba és építettem egy tda1524-et. Semmi brumm semmi sistergés, még feltekert potik mellett sem. Szóval hiába drágább boltban az lm1036 közel 1000ft-al nem jobb a tda1524-nél szerintem.
Szia.
Szerintem sikerült csinálnod egy szép nagy földhurkot. Ugye árnyékolt kábellel kapcsoltad össze a két panelt? Majd beforrasztottad mind a két panelba az árnyékolást! Az egyiknél szüntesd meg. Nézd meg még azt is, hogy a jelvezeték nincs-e véletlenül 2 kondi közé kötve, mert ha igen, akkor a levegőben lóg és összeszedi a hálózati brumot.
Még nincs időm megnézni de köszönöm a válaszokat remélem hasznosak lesznek . Egyébként az az igazság hogy csak probaképpen vannak a nyákok összekötve semmi árnyékolás meg stb. :eek2:
Az LM-nél sokat számít, ha stabkockárol tápolja az ember. Én már építettem jópár ilyen előfokot, nagyrészt próbanyákra, összevissza huzalozva, és eddig mindig sikerült brumm-mentesre összehozni. A földelésekre nagyon oda kell figyelni, ha az stimmel, és mégis marad egy kis maci, azt el lehet sikálni egy 7812-vel, vagy kisebb fesznél egy 7809-cel. Én már alapból rakok be stabkockát ilyenek elé.
Nem a témába vág, de ha pl. a hűtést ventillátorosra tervezi az ember, és ilyen 12 voltos pc-ventiket használ, azok elé különösen ajánlott a stabkocka, mert elég gyakran "belezörögnek' az adásba... :yes:
Az van előtte 12V stab IC de egy áteresztő tranzisztorral megfejelve . Mivel nagyobb áramra volt szüksém mint az IC birta volna .
Sziasztok!
Ha az LM1036-ost csak hangerőszabályzásra használnám akkor van valami extra dolog amit kell végezni, gondolok ilyenre, hogy a többi szabályzást fix ellenállással bekötni vagy ilyesmi, egyáltalán lehet csak hangerőszabályzásra használni? Valamint hogy akkor most mi az igazság, mert rengetegen írtátok hogy elrontja a hangot, mások meg hogy ha minden jól van kötve akkor semmi zavart sem okoz. Köszönöm!
Helló!
Ha csak hangerő szabályzásra szeretnéd használni, akkor én inkább a helyedben vennék egy jobb minőségű, logaritmikus sztereó potmétert, jobban járnál vele, ezzel az IC-vel csak a szívás van. Nekem ezek az alpha típusú potik beváltak: Link Üdv, Arpy
Sziasztok !!
Megoldodott a probléma , jó földkábel vezetés és a jelárnyékolás megtette a magáét ...Elég jól szól pedig tényleg sok rosszat hallottam erről az IC-ről . Itt van pár kép róla ,nagyon ilyesztőnek tünik igy de mondom elég jól muzsikál még igy csupason is . Meg még egy kép hogy mit hajtottam vele meg (szintén saját ) .
sziasztok!
csináltam énis egy nyáktervet de a potikat nem a nyákon kötögettem össze hanem majd külön fogm..szóval a poti 3 lábából csak 1 megy a nyákra hátha el tudtok igazodni továbbá megfejeltem egy előerősítő ic-vel mert olvastam valahol hogy akkor nincs anyira leterhelve és szebb a hangja tervet csatoltam vélemény?
Üdv!
Lenne egy kérdésem. Van egy TDA7294-es ic-vel megvalósított erősítő kapcsolásom, ehhez rendeltem lm1036-al hangszínszabályzó panelt, azt a fajtát, amin nincs rajta az NE5532. Ezt egy külön nyákon kimarva és megépítve hozzá tudom majd illeszteni? Lenne rá egyáltalán szükség, vagy elég csak egymagában az lm1036? Előre is köszönöm!
Üdv!
Attól függ, hogy mi lesz a hangforrás. Csak úgy simán line szintű jel kell neki, legalább is az Urbán E. kapcsoláshoz. Ha mp3 lejátszót használsz hozzá, vagy telefont, akkor érdemes elé rakni egy műveleti erősítőt, de majd meglátod, hogy mennyire hajtja ki a végfokodat. Másik megoldás pedig, hogy állítasz a végfok visszacsatolásán, egyszerűbb, mint plusz egy áramkör.
A jelforrás általában telefon szokott lenni, ám azzal közel sem érhető el olyan eredmény, mint pl. laptopnál, ezért is gondoltam hogy jól jönne.
A visszacsatolás módosítása miben nyilvánulna meg? Változna a bemeneti érzékenység, vagyis kisebb(gyengébb) jellel is ki lehet vezérelni? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv!
Igen. A katalógust nézve az R3 ellenállás értékével lehet legkönnyebben változtatni az érzékenységén. Növelve nagyobb erősítés, csökkentve kisebb.
storm Nyákrajzot gyorsan átfutva szerintem jó. Én szerintem csak egy feszültségosztót adnék a műveletinek és ide kötném a 3-5 lábat.
a feszültség osztót micélból? mekkorát?
köszi
Úgy tudom, hogy nem szimmetrikus tápnál kell egy virtuális földpont, amit a 2 ellenállás közös pontja valósít meg. Nézd meg itt hogy van Bővebben: Link akár ezt is elé teheted, de akkor már plusz pár alkatrész és ott az urbán elektronikás. Készítettem hozzá nyákrajzot, az is itt van Bővebben: Link, ha csak nem szeretnél sajátot tervezni.
Sziasztok megépítettem a tda7294 es erősítőmhöz az lm1036 os hangszínszabájzót csak anyi a gond hogy recseg olyan 50 Hz frekvencián . ha külön tápról táplálom tökéletesen szól ha berakom a fémdobozba egy plusz trafóval akkor jön elő ez a fránya recsegés tudnátok adni valami épkézláb tanácsot hogy megszűnjön ez a problem? egyébként a végfok trafója szimmetrikus, és a hangszín ic trafója is szimmetrikus (én tekertem arra). Szerintem földhurok lesz de nemtudom hogy szüntessem meg.
ha jól emlékszem ennek a hangszínszabinak nem kell szimmetrikus táp..de ha azzal csináltad nem lehet belőle baj sztem nézz végig minden lábat h mi érhet hozzá a fém házhoz ha az sem segít kösd a bemeneteket 100K-s ellenállással a földre hátha az segít
Szia , egyszerűen lehetetlen hogy hozzáérjen a dobozhoz mivel osb lapból vágott sínekre van felcsavarozva minden elektronika tehát kilőle az érintkezési hiba , de a 100k ellenállással még m,egpróbálkozom vagy ha azsem akkor marad a csillagpont
Egyébként azért tekertem szimmetrikusra a trafót hogy az vigye a kivezérlésmérőt és ventillátort pluszba.
Értem
amúgy lehet még az is baj hogy rossz a diódahíd vagy nem elég a pufferkondi esetleg tehetsz 100nF-os hidegítő kondit is a tápjába más ötletem nincs
Szerintem elsszált maga az ic-is melegedik mint állat furcsa hangokat (nem zenét) generál a végfok felé és melegedik mint atom pedig előtte működött tisztántorzításmentesen meg minden szerintetek is elsszált vagy van még remény? hátha rövidzár
Így elég nehéz megmondani de pár kép talán segítenie
|
Bejelentkezés
Hirdetés |