Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Megépítettem a kapcsolási rajzon lévő végfokot. Egész jól müködik, de két problémám azért lenne vele, az egyik hogy 400-450kHzen kapcsolgat ami szerintem sok az IRFP260-nak, ezt szeretném valahogy lassítani ezt hogyan tudom? a másik pedig, hogy zárt bemeneti kapcsoknál teljesen néma a végfok, de ha nincs rövidrezárva akkor marha nagy alapzaja van, ha még kábelt is teszek a bemenetre akkor pedig még durvább.A zene egyébként tisztán jön belőle, de marhára zavaró az a nagy alapzaj. +-80Vról szeretném használni, most jelenleg +-52Vról próbálgatom. Ötletek esetleg? Jah még annyi hogy szkóppal még nem néztem meg, nemtudom jó e a deadtime, de ha esetleg nem akkor hogyan tudom azt növelni? (a 2,2ks ellenállásokat kellene növelnem?)
Sajnos, az IRFP260 nagyon nem erősítőbe való tranyó. Túl nagy a substrat diódájában tárolt töltés, emiatt nagyon nagy áramok folynak akkor, amikor egy tranyő a másik tranyóban levő diódától veszi át az áramvezetést... Rendesen melegedhet...
A dead time-ot ebben a kapcsolásban sehol nem lehet állítani korrekt módon. Ha a 2,2 k-s ellenállásokat változtatod, akkor csak a rajtuk eső feszültség fog változni. Ez a fokozat egy differenciál erősítő, a felső két tranzisztor alkotta áramgenerátor áramát kormányozza a vezérlésnek megfelelően hol az egyik, hol a másik 2,2 k-s ellenállásra. Tehát, ez a szinteltoló. Nem is igazán gyors megoldás, de kisebb igényeknek még megfelel. A baj ott van, hogy az IR ic-nek viszonylag magas a bemeneti szintje, ahol már a jelet 1-nek érzékeli. Ez 9 V feletti. Nyilván, sokkal nehezebb 9...12 V -nyi jelet csinálni a diff. erősítőnek, mint mondjuk csak 3-at. Lassabb lesz és ez már a minőségbe nagyon bele fog látszani. Ebből ered a másik baj, hogy holtidőt lehetne csinálni bele két-két darab schmitt triggerrel, de pont az a baj, hogy a 15 V-os CMOS sorozatot kell használni, ami viszont azt jelenti, hogy további 80...100 ns körüli késleltetési idő kerül beépítésre. Ahhoz, hogy egy ilyen erősítő igazán jó minőségű legyen, a komparátor kimenetétől a félhíd kimenetéig nem szabadna a holtidőnek 150 ns-nél nagyobbnak lennie. Itt ez sokkal több lenne, mert ugye van a FET, van az IR ic, van a holtidő a két schmitt trigger késleltetésével, meg van a diff.erősítő. Mélyhangokra azért meg lehet csinálni és egész jó lesz, de teljes sávszélességre már nem az igazi. Ha nem nézted még szkóppal, akkor honnan tudod, mekkora frekin megy?
IRFP260-at használnak a PKN Controls erősítők is, amik azért nem rosszak. Egyébként csak mélyre szeretném használni, az eredetiben irfp250 van, nem emléxem pontosan de azthiszem az minden tekintetben gyengébb fet. A frekvenciát egy multiméterrel mértem(de nem gagyival, fluke 189 rms müszerrel). Amcsi oldalról van a rajz, és ott eléggé dícsérik mind minőségileg mind teljesítmény tekintetében. Jah és csinál kb 5 percenként egy k**va hangos becsipogást menet közbe, véletlenszerüen.
Nézd meg szkópon, aztán tegyél be fotókat. Egy Fluke még nem jelent semmit, látni kell, hogy milyen az ábra. Egyébként, 250...280 kHz már elég egy 0,005 % torzításhoz, 1 kHz-en.
( Ha felteszek valamit a netre, én is bizonygatom, hogy milyen jó és okos megoldás... Csak gondold végig: milyen megoldás az, ahol a tranyók együtt vezetnek és esetleg kilovattos tartományról van szó? Szóval, csak kritikával... Az, hogy a PKN mit használ, megint nem jelent semmit, hiszen amikor azokat kifejlesztették, még nem volt igazán ide illő FET. Most már van. )
Üresjárati zaj nekem is van eléggé hangos, pedig IRS20955 cél IC-t használtam IRFB4019 fettel, mindegyik direkt class-d végfokba.
A jelenség nálam is súgás, de inkább mondhatnám lyan mint egy rádióvevő. Én az enyémben a visszacsatolásra gyanakszom, de még nem sikerült kiderítenem, nem volt még időm rá. Lehet a tiednél is valami visszacsatolási probléma van, esetleg nyáktervi hiba. A szub PWM végfokomban nincsen ilyen probléma, ott teljesen zajtalan minden.
Ez a réteg továbbra is inkább az IPod-ban hisz, és szarik a hifire, úgy ahogy van. Azt sem tudja, mi fán terem. Mert ahhoz, hogy a t-amp akárcsak megközelítse a kicsit is hifi szintet, ugyanannyit kell hozzátenni, mint a mesében a kőlevesbe. (A poén itt az, hogy a kő csak ürügy, a leves ízét a zöldségek adják, amiket körítésként a vízbe tesznek) Bővebben: Link
Milyen "friss" témát találtál
Vannak ilyen vélemények is a D-class-ról. De azért arra északon nem így gondolják és nem is így csinálják...
Üdv All
van kapcsoloüzemü trafohoz excel-es táblázatom figyelembe vesz szinte mindent freki fesz áram négyszög vagy sinus ...stb akit érdekel annak privibe odaadom ... csak a használati jog miatt.
Hali!
Milyen nyákra építetted? Arra ami a PDF-ben is van? Meg tudnád mérni az átvitelét? Nagyon kiváncsi vagyok rá. Van hozzá itthon mindenem, ha érdemes akkor kipróbálnám.
Ugyan már
Komolyan mondom vicc az ilyen dokumentáció. Az IRFP fetek 200V-osak. A bus-pumping jelenség, és az esetleges túllövések miatt kis ráhagyással max +/-90V lehet a tápfesz. A moduláció az ilyen végfokoknál (nem fix frekis, önrezgő) kb 0.8 az annyit tesz hogy 90*0.8=72V max Uki Ez 4 Ohmon kb 600-650W RMS maximum!!! A nyákon az állítólagos 1250W nagy egy akkora fojtó van betervezve mint egy fet. Ez a másik gyanús dolog. Szerintem ezt valaki megépítette ment neki 50W-on, örült neki aztán megnézte az adatlapban mennyit bírnak feszültségben a fetek, simán osztott szorzott és csinált egy gyönyörű kis táblázatot amit jobban végiggondolva látszik hogy badarság. Ezek után az egész dokumentáció hitelességét veszti. Egyébként 100V^2/2*4Ohm=1250W valóban....
Rendes fetekkel és normális fojtóval el lehet érni 400W-ot 8 Ohm-ra szerinted? Tetszik az egyszerűsége ennek a kapcsolásnak és már egy rendes nyákot is terveztem hozzá, amin elférnek az alkatrészek. Milyen fetekkel próbáljam ki szerinted? Ha végképp felejtős a kapcsolás akkor ajánlanál helyette valamit, ami nem túl bonyolult?
Ja, ...ha mentek toroid magot venni, akkor kéne nekem olyan is amiből lehet ilyen fojtót tekerni.
Nem arról van szó, hogy nem éri el a 400W-ot, hanem sajnos minőségi korlátokat szabnak az ilyenfajta egyszerűbb fetek. Megpróbálni meglehet vele.
Pl egy kicsit ideálisabb fet az IRF640. Normális feteket az IRFB sorozatban lehet kapni. Ilyeneket én csak a tme.hu-n láttam. fojtónak valót intézek majd
Oké, akkor összedobom olyannal amilyen van itthon (IRFP 450, IRF 540/730/840) valamelyikkel csak megszólal, aztán ha érdemes, akkor rendelek majd bele "igazi" pwm-be való feteket. A TME az jó cég, rendeltem már tőlük, csak a szállítási idő volt kissé hosszabb a megszokottnál.
TME-től majd lehet akkor meg kellene ejtenünk egy közös rendelés a nyár folyamán.
Oké, rendben van :yes:
Majd szólj ha aktualizálódik a dolog, aztán megdumáljuk. Az IRFB 5620 pbf fetet néztem ki a TME-től. Mi a véleményed róla? Rajzolatam egy nyákot ehez a végfokhoz... Mivel a saját elgondolásom alapján terveztem és sajnos semmi tapasztalatom nincs a PWM-ek nyákos rigolyáival kapcsolatban, megtennéd hogy ránézel egy kicsit? Várom a kritikákat, helyesbítő ötleteket (de csak ha nem gond)
Bocs de hibás LAY-t tettem fel és már nem tudtam törölni
Remélem ez már nem hibás:
Ami a kapcsolásról lemaradt és a nyáktervről is az a táp pufferelése illetve a tápágakban levő fóliakondik.
Ezek nagyon fontosak! Valamint arra ell ügyelni mint kapcsüzemes cuccban hogy ne legyenek nagy áramhurkok. Ha a kapcsolás jó lenne akkor rajta az igazán nagy áramhurkok a pufferekből a feteken és a fojtón keresztül záródik. A GND bekötések lehetőleg 1 pontban jöjjenek össze. Tehát ahol van a pufferek GND-je a közelbe legyen a kimeneti szűrő kondi GND-je. Ide jöjjenek a bemeneti jelek GND-i. Pl ha a bemenőjelnek a GND-jét máshol veszed le akkor a bemenőjelhez hozzáadódnak azok a tüskék amik a két GND (nagyáramú kisáramú) közt keletkeznek. Nyáktervezésből nehéz tananyagot készíteni, valahogy rá kell érezni. De beszéljenek inkább a tervek: SP5-ben van a vonalzó alatt a Photoview nézet, érdemes úgy tanulmányozni. A képen látható végfok működik kb 150W-ig hajtottam, de 1-2 apró problémája még van (említettem az alapzaját a halk rádióvétel effektust). Egyébként nem kötelező SMD-ben tervezni, de a dupla oldalas nyák erősen ajánlott.
van egy kis kérdőjel ikon a hozzászólásnál, ott tudsz kérni moderációt és akkor gondolom törlik a hsz-t
Köszi az okítást
Tehát még egy kérdés a GND-ről: Hogy érdemesebb kialakítani, csillagpontosan vagy földfóliásan? Tervezhetem úgy hogy a nyákon a GND vezetősávok fussanak egy pontba (csillagpontosra)? Tápkondinak milyen fóliatipusok jók? MKT,MKP,MKS ? Szerinted célszerű volna a tápegységgel együtt közös nyákra integrálni? (persze nem a kisérleti példányt ) Milyen mértékben áll fenn oszcillációs probléma lehetősége a tápágakban? A két nagy elkó tehát mindenképpen kell a nyákra, ugye? Fontos hogy L.esr fajta legyen?
Idézet: „Hogy érdemesebb kialakítani, csillagpontosan vagy földfóliásan? Tervezhetem úgy hogy a nyákon a GND vezetősávok fussanak egy pontba (csillagpontosra)?” csillag Idézet: „Tápkondinak milyen fóliatipusok jók? MKT,MKP,MKS ?” momexben van ideillő 4µF/100V fólia, ami a képen van sárga. Az nagyon jó. Idézet: „Szerinted célszerű volna a tápegységgel együtt közös nyákra integrálni?” lehet, én nem tenném Nagy elkó kell, nem muszáj lesr, 100v-os ban nincs is.
Sziasztok!
Ismét én (=. Ihletet ütöttetek a fejembe. Ugyebár régebben fél éve kb vettem egy 800W-os panelt. 4ohmos. 2x100-120V kell neki és gondolom min. 1-1.2kW-táp. Én abba gondolkodtam hogy a régi AT-s (kávéfőző kapcsolós) számítógép tápegységeket használnék fel erre a célra 8-10 db-ot. A számítógép tápegységek amik olcsók és nem kell alaplap a bekapcsolásához azok max 200wattosak és 12Voltos +/- Szóval szerintetek mi lenne ha sorba kötnék sok sok 10x200W-os 12Voltos kis kapcsolós tápot???. A kérdés azért fordul meg a fejembe mert olvastam a rajzon és ott a 12V+ az 16 amperes, a -12 V meg 0.8 Amperes. Gondoltam megkérdem mielőtt még 5 ezret elköltök régi AT-s tápok vásárlásával feleslegesen. Ha jó az ötletem; akkor 2000W és +/- 120Voltom lenne. ats táp PC bontókba 2-500 Forintokért mennek. Csak azért érdekel mert rohadt olcsó (= Ez igaz??? Válaszokat előre is köszönöm!! Üdv: Tibi
Szia!
Igaz, hogy a régi AT tápok elég olcsók, sőt, már az ATX-ek is. Viszont az ötleted elég necces. Azokat a tápokat valahogy földfüggetleníteni kéne, mert tudniillik a kimenetek hidegpontjai (tehát a közös föld) megegyezik a hálózati védőföldeléssel. Viszont ilyen számítógép-tápos okoskodáson már én is gondolkodtam, de nem ekkora teljesítményben. Én úgy gondoltam, hogy 1-1 AT táppal előállítok 20-20V feszültséget, és ezzel kötök sorba egy "középleágazásos" (valójában 2 szekunderes) trafót, ami egyenirányítva van, 2×50V-ot ad. Tul.képen a "végén" , ahol a 70V-ot akarom levenni, azt gondoltam visszacsatolásba kötni az AT tápnak. Szerintem gondolkodj ilyenben, mert ha el is száll az egyik tápegység, akkor is marad még egy kis feszültség a hibás tápoldalon. (akár több kisebb trafó egyenirányításából származó feszültséget is érdemes lenne összekötni)
Üdv mindenkinek!
Szeretném megépíteni a mellékelt orosz ucd erősítőt. A kérdésem az lenne, hogy a kimeneti induktivitáshoz, mennyi menetet kellene feltekerni a csévetestre. Ha jó emlékszem, egy N67-es fazékmag van ott. A másik kédés, hogy a tápágakban lévő 10uH induktivitásokat, honnan lehetne beszerezni? A ret elektronikánál nézelődtem, találtam olyat ami 5A elvisel, csak nem tudom hogy megfelene-e bele. Még arra gondoltam, hogy az IRFB23N15d feteket nem lenne érdemesebb lecserlni például IRFB42N20D-re? A válaszokat előre is köszönöm
A 10uH-s tekercsnek nem kell nagy áramúnak lennie.
Elegendő lesz az 5A-s is. A fet amit választottál sajnos nem megfelelő.
Üdv!
Értem, akkor marad a kapcsoláson szereplő fet. Abban esetleg tudnál segíteni, hogy mennyi menetet tekerjek a csévetestre a megfelelő induktivitás eléréséhez? Kellen valami képlet amivel ki lehet számolni, de az is ha meg tudnád mondani. A vas Al értéke 4200 nH ez gondolom kell a kiszámításhoz. Még az érdekelne, hogy kb mekkora teljesítmény leadására képes +-75V-ról? Gondolom olyan 500W körül.
500W hmm... talán.
Minden a fojtón múlik, hogy bírja e még. Légrést mindenképpen kell bele tegyél, mekkora magról is van szó?
Üdv!
A mag egy RM10-es, N67-es fazékmag. Az este még elfelejtettem említeni, hogy a 10uH-s induktivitásokat úgy tervezték bele a nyákba az oroszok, hogy az egész erősítő rajta keresztül kapja meg a tápfeszültséget, ami a mellékleten látszik. Így is megfelel az 5A-es? Vagy ha az értéke nem annyira lényeges, akkor 5,6uH 8A-et lehetne bele tenni.
Mindegy mi van a nyákterven, az induktivítás legyen a fetek után, különben akkor semmi értelme.
A menetszámokkal kísérletezni kell majd, RM10 szerintem kevés lesz 500W-hoz, de majd elválik. Légrésnek kezdésnek tegyél bele 1mm-t azzal állítsd be az induktivítást. Próbáld ki megy-e utána majd mehet a pontos érték kikísérletezése.
Köszönöm a segítséget, majd ha sikerült odáig eljutnom hogy beindul, jelentkezni fogok mit produkál az erősítő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |