Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   56 / 189
(#) frissadam válasza mex hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Holnap tudok majd új infókkal szolgálni. Köszi az eddigi segítséget is.
(#) mex válasza frissadam hozzászólására (») Máj 31, 2010 /
 
Közeli képet egy nagyító segitségével tudsz késziteni elfogadható minőségben, ha a géped nem alkalmas makrózásra.
(#) polyakdav hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Sziasztok! nemrég építettem egy ilyen áramkört (egy két oldallal vissza). Az lenne a kérdésem hogy a hideg és a pára árt ennek az kapcoslásnak? Mert reggeli hidegben nem időzít. Folyamatosan van kimenet. Lehet az is hogy a mostani nagy esőzések miatt (95% páratartalom) csinálja ezt? Kisüt a nap akkor müködik.
(#) polyakdav válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Vajasba van, leszigetelőszalagozva de kitalálok akkor neki valami mást. Esetleg műgyanta? Még nem csináltam, de sok helyen láttam hogy mügyantába öntik a kapocslást. ha az mügyanta.
(#) _JANI_ válasza polyakdav hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
A műgyanta az jó dolog ha véglegesen be akarod "fagyasztani" az áramkört.
( A műgyantás kiöntés után az áramkört nem lehet javítani. )
Ennél még a lakkba mártás is sokkal jobb megoldás!
(#) polyakdav válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
köszönöm! megpróbálom azt majd. Bár most ugy tsztelem hogy cipűs dobozból azt a páramentesítő kis szcsit tettem bele a dobozba (5 db-ot). Megnézem ér e valamit.
(#) frissadam válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Hi! Végre volt időm leellenőriztem a kapcsolást. Az ic fordítva volt berakva. Viszont most Semmit nem csinál a kapcsolás. 3 ic-vel próbáltam már. Az a baj hogy a 100 mikrós kondi nem tölt fel. Az R1 ellenállás másik oldalán nem jön ki feszültség. Nem tölt így fel a kondi és nem csinál semmit a kapcsolás. Próbáltam azt hogy az R2-őt átkötöm direktbe de ugyan ez a helyzet. A kondin nincs feszültség.
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Méregettem. Ha discarge lábat kiforrasztom akkor eljut a kondiig a fesz, ha ne be van forrasztva akkor egyből 0 a fesz attól a csomóponttól.
(#) frissadam válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Van ehhez esetleg a kapcsoláshoz nyákterved?
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Itt van 2 közeli kép.
(#) mex válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Idézet:
„Pár panelt legyártottam már eddig és nem szoktam ilyet elhibázni mint a fordított beültetés.”


Szoktál, nemszoktál, végülis csak sikerült forditva betenned....
Próbáld meg a trigger bemenetet (2 láb) 1k ellenállással a testre zárni egy pillanatra. Az időzitésnek el kell indulnia. Ha nem teszi, akkor az ic (és a másik kettő is) kuka.
(#) frissadam válasza mex hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Igen előfordul hogy kapkod az ember és nincs idő ellenőrzésre... A triggerest megoldást kipróbálom. Már 4 IC-nél tartok és mind ugyan azt csinálja. Nem lehet hogy megint nem vettem valamit észre?
(#) _JANI_ válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Az MMV ezen elrendezés szerint a C időzítő kondenzátort 0 V-on tartja a kisütő (7-es) lábon keresztül. Amikor a trigger jel a 2-es lábon megjelenik ( egy negatív él ), akkor "ereszti el" a kondenzátort. ( Azaz a a trigger után kezdődik el a C időzítő kondenzátor töltése, a mi T-x ideig tart.) Amint a kondenzátor elérte a megfelelő feszültséget, az időzítő a kondenzátort ismét "söntöli" és ezzel alap állapotba hozza az időzítést. ( Ha nem az 555-ös időzítő süti ki a C időzítő kondenzátort, hanem egy külső vezérlésű tranzisztor, akkor egy újraindítható MMV.t kapunk. De ez csak példa a kisütő láb használatára. ) A túl kicsi trigger indító jel is okozhat hatástalan indítást. De ezt a 2. láb GND-re húzásával könnyen lehet ellenőrizni.
(#) frissadam válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Tehát a 2. lábra "gnd körüli" feszültséget kell létrehoznom? Ezt hogy érem el? Növelem a kondit és csökkentem az ellenállásokat? R3 R4 C2?
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Ha lekötöm a 2. lábat GND-re, akkor szépen töltődik a kondi addig míg GND-n tartom trigger lábat. Viszont ha feltöltődik a kondi , az ic nem billen át. A led sehogy nem világít. Nem valószínű hogy a led ment tönkre mert mikor fordítva volt bent az ic, folyamatosan világított.
(#) gaboca323f hozzászólása Jún 5, 2010 /
 
Üdv!

Szükségem lenne egy olyan kapcsolásra, amiben ha ráadom a tápfeszt (12volt) akkor 1-2 másodperc múlva meghúz egy relé, pontosabban 5db.

Koppanásgátló lenne autóhifi jelrendszerhez.

Aki tud kérem segítsen.

Előre is köszi!
(#) proli007 válasza gaboca323f hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Hello!
Itt van a rajz, a kapcsolások között. Ha az idő sok, akkor a C1 kondi értékét csökkented. Ha nem akarod állítgatni, a poti felesleges (rövidre zárhatod a helyét), és természetesen nem lámpát, hanem azt kapcsolsz, amit szeretnél. Reléket párhuzamosan kötöd.
üdv! proli007
(#) uli válasza gaboca323f hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Szia!
Én ezt úgy csináltam anno, hogy egy tranzisztort , egy ellenállást és egy kondenzátort összemókoltam, és a tranyó végére egy alap helyzetben zárt relét tettem. Bekapcsoláskor a relé hamarabb behúzott, mint hogy pattant volna a hangfal, és a kondi és ellenállás miatt csak később engedett ki, amikor már jó volt. Így a relék nem üzemeltek folytonosan és ezzel is védtem a környezetet
uli
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Egy kis segítségnek örülnék
(#) mex válasza frissadam hozzászólására (») Jún 5, 2010 /
 
Ha a trigger lábat egy pillanatra testre teszed, ahogy írtam, akkor elindul az időzítés, (olvastam így is történt), és a hármas lábnak magas, tápfeszültségközeli szintre kell kerülnie. Ezt ellenőrizd le műszerrel. Ha így van, akkor a lednek világitania kell, ellenkező esetben, vagy a vele soros ellenállás, vagy a led sérült, vagy ne adj isten, valami ok folytán a led lábait is megcserélted. Természetesen feltétel, hogy a led katódja (a tok lapolt oldalán található láb testen legyen).
Egyébként ha az időzítés idején túl is testen tartod a trigger lábat, akkor a 3-as láb mindaddig magas szintű, mig a testelést a trigger lábon meg nem szünteted.
Tulajdonképp nem is kell a trigger testre húzásához más mint, hogy az 1-2 lábat csipesszel összezárod egy pillanatra. Bajt nem okozol vele, hogy nem használsz korlátozó ellenállást (csak azért írtam, nehogy véletlenül másik lábat piszkálj egy sima drótdarabbal), mert még az is tönkremehet ami eddig jó volt....
Úgy gondolom már minden segítséget megkaptál ennek az egyszerű áramkörnek sikeres kivitelezéséhez, többet esetleg az 555 működését, sokrétű felhasználását bemutató anno a Rádiótechnikában megjelent sorozatból, vagy a Lambert Miklós által írt: RC időzítésű billenőkörök című könyvéből lehet megtudni.
Ha az alkatrészeid, és a nyák kifogástalanok, akkor a hiba nem az áramkörben keresendő....
(#) vyky hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Sziasztok Mesterek. Volna egy olyan kérdésem hogy milyen kapcsolás kell megépíteni hogy 20 sec-os késleltetésű jelet adjon az 555-ös ic? Kezdjük ott hogy Láma vagyok Ha valaki egy skiccet össze dobna nekem annak ezer hálámat fejezném ki. Előre is köszönöm Viktor.
(#) vyky válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia Simpi. Először is köszönet a linkért , amúgy végig nyálaztam a fórumot ezen topikban,de ezek szerint figyelmetlen voltam Esetleg egy nyáktervet valaki tudna adni?
(#) vyky válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia Simpi. Nem ledet villogtatni szeretnék hanem egy motort indítani.Ez egy kapu nyitó szerkezetnek lenne az időzítő része ami nyitás után 20 mp-re elindítaná a motort, és így záródna az. Nagyából ennyi volna a funkció, persze ez az elektronika csak makkor lenne "élő" ha a kapu nyitva van
(#) vyky válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Köszi Simpi a segítséget ,de azt hiszem marad az időrelés megoldás . Nézegetem a linket keresőben lévő témák tartalmát de semmi Vagy legalábbis nekem nem sokat mondanak Mert így nem fogok előrébb jutni.
(#) proli007 válasza vyky hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Hello!
Nem tudom ere gondolsz-e. Ez a tápfeszültség megjelenése, és a késleltetés letelte után, meghúzza a relét. Nézd meg az ábrán az idődiagramot. (Lámpa az persze csak modellezi a motort) Viszont egy tényleges nyákhoz, a relé típusa, és a tápfeszültség típusa, értéke is szükséges.
üdv! proli007

TMR5-25s.png
    
(#) TR9507 hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Sziasztok!
A tegnapi napon megépítettem az oldalon található villám-érzékelőt. Mivel nagyobb feszültséggel működő (45 voltos) vakut szeretnék vele kapcsolni, a tranyót helyettesítettem egy BD243C típusú NPN tranzisztorral. Az a problémám, hogy az új tranyónál a bázis feszültség időnként indokolatlanul megemelkedik, és ezáltal elsül a vaku úgy, hogy a kontroll LED nem is világít. De amikor lekötöm a kimenetet, akkor nincs a bázison feszültség.

Előre is köszönöm segítségeteket: Ákos
(#) proli007 válasza TR9507 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Hello!
Biztos, hogy ott csak 45V van? De próbálj meg a tranyó Bázis-emittere közé, egy 1kohm-os ellenállást kötni, hátha megoldja a gondodat. (Esetleg egy 10nF-os kondit)
üdv! proli007
(#) TR9507 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Köszi az ötletet! Megoldódott az 1 kohm-os ellenállással a probléma.
(#) vyky válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /
 
Szia Proli007. köszi a kapcsolási rajzot de közben megoldottam egy külföldi oldalról lenézve. Igaz csak annyi a baja hogy a felvillanás és a sötét periódus egyforma hosszú ,de nem baj úgyis csak egy jel kell De még egyszer köszönöm mindenkinek
(#) Petibá hozzászólása Júl 12, 2010 /
 
Sziasztok. Egy injektorvezérlő kapcsolást szeretnék építeni ill. építettem is 555-el,de sajna nem ugy működik ahogy szeretném.Az autóm injektorának nyitási idejét szeretném nyújtani,szal a computer által kiadott négyszögjel kitöltési tényezőjét növelni.De. Az 555 időzítése monostabil módban akkor kezdődik,amikor a jel megjelenik a triggeren.Viszont nekem az lenne a cél,h a bemenő jel időtartama(pl5ms)jelenjen meg a kimeneten s csak ez után kezdődne az időzítés.Tehát a mindenkori nyitási időhöz kéne hozzáadni az RC tagokkal beállított (pl 2 ms) időt. Megoldható ez? Valakinek valami Ötlet?
Előre is köszönöm
Következő: »»   56 / 189
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem