Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   756 / 1320
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Idézet:
„Itt ugye arra kellett figyelni, hogy a leghosszabb impulzus se legyen hosszabb 0xFF TMR0 számlálásnyi időnél.”

Erre írtam, hogy ha számlálod a TMR0 megszakításait is, és annyiszor 255-öt hozzáadsz a TMR0 megszakításkori eredményéhez, akkor nem gond, hogy a TMR0 gyorsan számol és túlcsordul a jel időtartama alatt.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Persze, igazad van, de az IR-nél erre nem volt szükség. Egyébként még egyszerűbb, ha eleve 16 bites a számláló, amit használ az ember, akkor már elég extrahosszú idő a túlcsordulás és elég precíz felbontással is lehet mérni. Nyílván a megvalósítandó célhoz kell méretezni a megoldást, nálam az egyszerűség miatt győzött a 8 bites számláló.
(#) Hp41C válasza trudnai hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Szia!

A furatszerelt, teljes (Program & Go funkciót is tudó) klón tervét itt töltöttem fel...

Idézet:
„Sőt, USB-s kommunikációra áttérve még az időzítésekkel felmerülő problémát (elmegy-e a soros porton az adat a következő él adata előtt) is meg lehet kerülni.”

Egy nagyobb PIC-be belefér RAM-ba egy rövid jelsorozat, így ráér elküldeni, vagy ha nem is teljesen fér bele, akkor egy FIFO jellegű végtelenített RAM kezeléssel ki lehetne tolni a soros port lassúságából adódó időt, bár azt hiszem 115kbaud-al elég sok adat átférhet simán is, már ami az infrák sebességtartományát illeti.

Idézet:
„Nyílván a megvalósítandó célhoz kell méretezni a megoldást”

Így van.
(#) atya1 hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sajnálom de én még csak Amatőr vagyok,úgyhogy Segitséget szeretnék kérni a PIC - ek körűl!
A Segitségeteket elöre is köszönöm!
(#) icserny válasza atya1 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Ez a topik rövidebb, és talán a benne ajánlott linkek is hasznosabbak a kezdéshez: PIC kezdőknek

Watt mester honlapját sem szabad kihagyni! (különösen a "Gondolatok a kezdésről" c. írást)
(#) trudnai válasza atya1 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Es termeszetesen icserny PICCOLO projekt-jet sem, csak szerintem tul szereny volt, hogy sajat magat ajanlja

Ja, latom az AVR Miertekbe is szinte ugyanezt az uzenetet kuldted... Lehet csaik linkeket gyujtesz?
(#) atideath hozzászólása Jún 5, 2010 /

Halihó!

Esetleg van olyan Miskolci illető aki kitud a mai nap vagy holnap egy PIC16F628A-al? Nagyon fontos lenne. Elszállt a picem és melózni kellene. Természetesen rendezem az árát. Az se baj ha használt. Aki tud kérem szóljon emailben: atideath kukac gmail dot com

Köszönöm
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Igazad van, de meg kell jegyezni, hogy icserny projectje a következő lépcső, mivel magasabb profi szinten tárgyalja a témát! Ez úton is gratulálok neki!
(#) Atielektro hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sziasztok!

Igaz nem túlzottan illik bele a kérdésem a topicba, de más helyett nem tudok, ahol megkérdezhetném.
Valaki rendelt már mintapéldányt Microchip-éktől? Nézegettem a Terms and Conditions-t és én úgy vettem ki, hogy ha van valami extra költség a szállítás közben (vám stb), akkor azt kifizettetik veled. Ha van valakinek valamilyen tapasztalata ezzel kapcsolatban légyszi írjon!
(#) potyo válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Előtte nézd azért azt is meg, hogy mely országokba küldenek, mert én úgy emlékszem, hogy Magyarország nem szerepel a listán. Illetve láttam ott valami szállítási díjat is. Nem egyszerűbb megvenni a chipcad-nél? Azt még megértem, hogy az ember valami ritka, másképpen beszerezhetetlen, vagy pedig csak sokszoros áron beszerezhető alkatrészből így rendel, de ha itt a chipcad, ahol mindig van szinte minden microchip termék, akkor nem tudom megérteni a mintarendelést...
(#) sanyatuning válasza icserny hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Idézet:
„A másik lehetőség, hogy használj PIC18F14K50 mikrovezérlőt (vagy más K vagy J jelűt). Akkor mehet az egész cucc 3,3 V-on.”

Azt szeretném még kerdezni hogy mi a különbség, vagy csak hogy mit jelent a K és J jel.

Ezenkívül hogy mit jelent az LF
konkrétan az icserny által ajánlott
PIC18F14K50 vs PIC18LF14K50

Kösz
(#) Norberto válasza sanyatuning hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Egy dokumentumban az előbb ezt olvastam erről:

■ J-Series for cost-sensitive applications with high levels of integration

■ K-Series for low power, high-performance applications

Kifejtve:

Idézet:
PIC18 J-Series
The PIC18 J-series products include devices
ranging from 28-100 pins, 8-128 KB Flash, 10-12
MIPS and operating voltage range from 2.0-3.6V
with 5V tolerant digital I/O. The J-series portfolio
targets cost sensitive applications as well as those
that require integrated Ethernet MAC and PHY,
full-speed USB or segmented LCD.”

Idézet:
PIC18 K-Series
The PIC18 K-series products set a new benchmark for
low power, low cost and high performance 16 MIPS
(64 MHz). Products range from 20-44 pins with 8-64
KB Flash and up to 1 KB of EEPROM. The K-series
devices are ideal for battery operated applications that
require low power consumption. Peripherals include a
precision internal oscillator, lower power Timer 1,
rail-to-rail comparators, on-chip fixed voltage reference
and USB.”

Hasonló leírás az "általános" 18F-es szériáról:
Idézet:
„Traditional PIC18
This low power family includes devices ranging from 28-80 pins,
4-128 KB Flash, EEPROM, 10 MIPS and operating voltage ranges
from 2.0-5.5V. The traditional PIC18 family includes integrated
peripherals like 12-bit ADC, USB, segmented LCD, motor control
and CAN. In addition to the traditional products, the PIC18 family
now has more to offer with J-series and K-series devices for very
cost-sensitive applications.”

Bővebb leírás a következő linken, a gyártói oldalon: http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nod...akeoff
(#) icserny válasza sanyatuning hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Idézet:
„mit jelent az LF konkrétan az icserny által ajánlott PIC18F14K50 vs PIC18LF14K50?”
Az adatlap megmondja: A tápfeszültség (@ 48 MHz, tehát teljes sebesség mellett) PIC18F14K50 esetén 2,7 V - 5,5 V közötti érték lehet , PIC18LF14K50 esetén pedig csak 2,7 V - 3,6 V közötti.

Az LF-et tehát nem ajánlom kísérletezéshez, tanuláshoz, mert korlátoz. Adott célra, 3,3 V-os tápfeszültségre viszont mindegy... (az LF valamivel olcsóbb)
(#) Atielektro válasza potyo hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Igen igazad van. Megnéztem és tényleg nem szállítanak Magyarországra.
Miért olyan furcsa ez neked? Ha tényleg annyira teljesen ingyen lenne, mint például a Maximnál, akkor nem jobb nem fizetni érte? Jó, ha nem olyan drága akkor én is inkább megveszem, de egy 1000ft-tól már inkább megrendelném mintaként. Két hét várakozást nekem megér 1000 vagy több forint
Amúgy köszi a választ!
(#) dickheadz válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Ha jól emlékszem, régebben (jó pár éve) történt, h kis hazánkból tömegesen(!) adtak fel rendeléseket 'free sample' -re a Microchip-hez, mindenféle csipp-csupp kis IC-re (pedig ugyebár a Chipcad már akkor is létezett...)
Lehet, h ezért szüntették meg? :yes:
(#) szilva válasza Atielektro hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Igen, csak többek között a "nem jobb nem fizetni érte?" hozzáállás miatt került szállítási tiltólistára Magyarország. És amikor éppenséggel ténylegesen mintákat akarna az ember rendelni, akkor sem tud, ennek a mentalitásnak "köszönhetően".

Nekem egyszer lett volna egy bootloader leteszteléséhez pár olyan 18F-re szükségem, amiket csak megrendelés és több hónapos szállítási határidő kivárása után lehetett volna a Chipcadnél megvenni. Mivel mintaként nem tudtam hozzájutni, külön ezekért meg nem adtam le megrendelést, így nem is kerültek bele a bootloaderbe. Ha meg tudtam volna venni őket úgy, hogy bemegyek és fizetek, akkor eszembe sem jutott volna a mintarendelés.
(#) sanyatuning válasza Norberto hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Kösz-kösz!
(#) mazso1988 hozzászólása Jún 6, 2010 /

Sziasztok szeretnék egy kicsi segitséget kérni.
szeretnék 1 PIC18F2320 mikrovezérlőn beállitani a kódvédelmet úgy hogy a programozó készülékkel ne lehessen irni-illetve olvasni a programmemóriát.
tudnátok segiteni hogy hogyan is állítsam be a konfig biteket olvastan hogy ennál a családnál 3 config szó áll rendelkézésre.
(#) Hp41C válasza mazso1988 hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Szia!

Az adatlapja szerint a Config5 szóban a CPD, CPB, CP3..CP0 biteket kell 0 értékre állítani:
CPD - Adat eeprom kódvédelem,
CPB - Boot blokk 0x0000 - 0x01FF címtartományra,
CP3 - 0x1800 - 0x1FFF cítartományra,
CP2 - 0x1000 - 0x17FF cítartományra,
CP1 - 0x0800 - 0x0FFF cítartományra,
CP0 - 0x0200 - 0x07FF cítartományra kódvédelem.

Aktív kódvédelem a program illetve adatok külső eszközzel való kiolvasását akadályozza meg. A kód továbbra is törölhető (a teljes - egyszerre), törlés után az újabb verzió beprogramozható...
(#) mazso1988 válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

köszi a segítséget
(#) borvendeg hozzászólása Jún 7, 2010 /

Hello!
Volna egy feladat amiben kellene egy kis segítség. Adott egy modellautó vevője. A vevőből kijövő jel 10-20ms között változik. Ezt a jelet kellene feldolgoznom egy PIC-el és egy H-hidat vezérelni. 16ms áll a motor 20ms egyik irány 10ms másik irány. A problémám azzal van hogy ezt a 4szögjelet hogyan tudom a PIC-el mérni? Erre kellene nekem valami mérési elv. Kb 18ms-onként jön ujra a jel.
(Basic-ben programozok)
Segítséget előre is köszi.
(#) icserny válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Nem néztél egy egy nullát? A szervók vezérlése általában 1,0-2.0 ms közötti impulzusszélességgel történik, s kb. 20 ms-onként jönnek az impulzusok.
Idézet:
„Kb 18ms-onként jön ujra a jel.”
Na, most akkor gondold végig: hogyan ismétlődhetnének 18 ms-onként az általad írt 20 ms-os jelek?

Idézet:
„Ezt a jelet kellene feldolgoznom egy PIC-el és egy H-hidat vezérelni.”
Miért nem kötsz rá közvetlenül egy szervót? Az már eleve tudja...

De ha mindenáron PIC mikrovezérlővel kell feldolgozni, akkor nézz körül az Input Capture környékén!

Idézet:
„Basic-ben programozok”
Erős akarattal le lehet róla szokni!
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Idézet:
„Miért nem kötsz rá közvetlenül egy szervót? Az már eleve tudja...”

Erre könnyű a válasz, bár nem engem kérdeztél, de egy szervo nehezen vezérel egy pl. 70A-es motort.

Egyébként én is a CCP modullal oldottam meg hasonló feladatom, és valóban 1 és 2ms a jelszélesség 18-20msec-enként. A Basic-el is egyetértek!
(#) borvendeg válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Igen elnéztem egy 0-át. Watt jól írta mert írtam is hogy a PIC-el egy H-hídon keresztül vezérelnék egy motort. A basicról egyenlőre nem szeretnék leszokni. Utánanézek ennek a ccp modulnak. Gondolom magyarnyelvű leírást nem tudtok róla...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Idézet:
„Watt: de egy szervo nehezen vezérel egy pl. 70A-es motort”
Értem én, hogy lehet olyan spéci feladat, ami igényli a PIC használatát, de valami játékautó vezérlőjéről volt szó, nem lépegető exkavátorról.

Idézet:
„Borvendég: Gondolom magyarnyelvű leírást nem tudtok róla...”
Dehogynem! Capture üzemmód
(#) borvendeg válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Kössz! Viszont közben elkezdtem bújni a Kopják-Kónya könyvet. Van benne a 218. oldalon a basic utasításokról egy összefoglaló. Találtam két utasítást is ami akár nekem jó is lehetne. PULSIN és az RCTIME utasításra is azt írja, hogymegméri egy lábon megjelenő impulzus szélességét. Erről mi a véleményetek?
(#) potyo válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Idézet:
„Erről mi a véleményetek?”

Inkább az adatlapot bújjad...
(#) borvendeg válasza potyo hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Ezt vehetem ugy hogy ne használjam ezt az utastást? Pedig most elkezdtem utánaolvasni a pulsin-nak az szimpatikusnak tűnt.
Következő: »»   756 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem