Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Milyen végfokot építsek?
Helló!
Szeretnék egy normális erősítőt építeni. Két 8ohmos 40W-os Videoton hangfalhoz kéne, úgyhogy olyan 20W-ra gondoltam. (Most egy Orion SE1025 B -vel megy, de nem szól jól, és szerintem az ersítő a hibás) Van egy szimpla 12V-os 75W-os toroidom, olyan kellene amit ezzel el lehet hajtani. Ha egyáltalán látezik ilyen ![]() Nem kell A osztály meg extra jó hangzás, csak jó dinamikus és egyenletes hangkép. Ha valaki ismeri az Oriont, akkor annál szóljon jobban.
ekkora tápfeszre tda8560(2*22W és 40W-ot disszipál)
Kössz a tippeket. Valószinűleg a tiéd lesz szabi. Mert elvileg az nem csak autóba való, meg jobbank tünik. Nézegettem az adatlapját. Ha jól értem az ötleted akkor középnullás trafót kéne kialakítanom belőle. Tehát lenne a pufferrel olyan +17V 0V és -17V.
Az adatlapi grafikon alapján ezzel 8 ohm 1%-on olyan 15W teljesítmény jön ki. Ami nekem elég is lenne szerintem. Csak egy valamit nem értek. Az adatlapban van szimpla és középnullás kapcsolás is, viszont a táblázat adatai meg úgy vannak megadva hogy +-V. Akkor a nem szimmetrikus táp esetén felét kéne nézni?
Hi!
Én a TDA 2030-ast ajánlom neked használhatod 12V-rólm is. ![]()
2007 május 19-n tartjuk Hódmezővásárhelyen az audiofil csináld magad mozgalom találkozóját. (Ez már az V. alkalom.) Itt nagyon sokféle, saját gyártmányú erősítő meghallgatható, megnézhető. Olcsó alkatrészbörze is lesz. Mindenki hozhatja a saját konstrukcióját. Itt lehetőség van a személyes pocskondiázásra is. Bejelentkezni a 30-2557603.
Valószínű nem tudjátok de egy könyvet a szerző engedélye nélkül az internetre felrakni nemcsak szemétség hanem bűncselekmény is! Sürgősen vegyétek le mert feljelentést teszek! Üdv a szerző.
ez most csak egy rossz vicc vagy tényleg Ágoston Lajos-t üdvözölhetjük a fórumon?
![]() Amúgy EBBEN a topikban nem találtam semmilyen könyvet...
"így lesz 2*20W 8 ohm thd =1%"
nekem is ez az erősítőm volt elsőnek nem rossz IC de 2x20W-os már 10% a torzítás én ezért cseréltem le.
Én sem látok sehol egy darab könyvet sem itt. Ellenben említést, hogy jó könyv már láttam, úgyhogy kérlek ne reklámozzátok, mert nem fizetett érte a szerző egy forintot sem. Érdemes lenne tisztelt Ágoston Úr körbenézni, mielőtt ezt a hangnemet megüti. Talán a LM1036 sztereó hangszínszabályzó topikban van fenn valami kapcsolás. De nem az egész könyv.
A személyes véleményem az, hogy ennek én örülnék ha az én könyvemből lenne, ugyanis egy jó kapcsolás jó reklám egy könyvnek és nagyon valószinű hogy megvennék sokan, például én is. Természetesen ezek után nekem eszembe sem jut megvenni.
Régebben már szemeztem a 2030-al, de valamiért elvetettem. Talán nem elég neki a trafóm, nem tudom. Majd átnyálazom a topikját.
Én megértem a szerzőt. A mai világban annyi minden felkerül az internetre nem hivatalosan és ő is nyilván ettől fél, hogy egy pillanat alatt bárki által elérhetővé és letölthetővé vállik az általa írt könyv ingyen! Persze az a hangnem amit használt a fórumban, nem szép, de nyilván hirtelen felindulásból tette...
Ez így van, bizony ez reklám!hogy egy fórumon szóba kerül és dícsérik, ráadásul a lehető legjobb reklám! pl. sosem hallottam volna erről a könyvről, itt kb. 2500 kilóméterre kis hazánktól, viszont itt a fórumon hallottam és már régebben elhatároztam, hogy amint egyszer kis időre hazatérek biztos, hogy fogok venni egy ilyen könyvet! Arról hadne írjak most, hogy egy kézbevehető példány az ami iagzi élményt nyújt, gondolom ezzel mindenki tisztában van... Ja és sokan elfelejtik az internet adta lehetőségeket és hogy "amennyit elvesz legalább annyit vagy többet hozzá is tesz"
Kedves egybegyűltek!
Úgy érzem, hogy mostmár bele kellene avatkoznom. Előrebocsájtom, hogy én és a BioDigit mint tulajdonos semmiféle felelősséget nem tudunk vállalni az oldalra felkerült tartalmakért. Utánna kerestem, de nem láttam, hogy az oldalra bárhova is felkerült volna a könyv, bárki által leszedhető digitális formában. Ha pedig egy másik tárhelyre (uw/atw/stb...) került fel, az pedig már végképp nem a mi felelősségünk. Arra számíthattok, - mint ez már sokszor kiderült - az oldal elég nagy és valószínű, hogy egy magyar könyv szerzője is tagja e társaságnak. Az éles hangnemmel én sem értek egyet, de Radiox helyébe képzelve magam, valószínűleg én is ezt tettem volna. Egy szó mint száz. Az oldalon nincs a könyv, más tárhely pedig nem a mi hatáskörünk alá tartozik. Ha ott van valami szerzői jogot sértő, akkor írni kell szépen a tárhely szolgáltatónak (akinek megint nincs felelőssége a tartalom miatt) és kideríti ki volt / törli. Röviden ennyit. További jó társalgást!
Találtam még egy alternatívát. TDA1554Q tipusú IC. Ennél egyszerűbbet álmodni sem lehetne. Csak nem tudom hogy mennyire szól jól, mondjuk a TDA2030-hoz vagy a TDA2003-hoz képest. Valakinek van esetleg tapasztalata?
Én most épp a tda1554q-t használom. Szerintem nagyszerű! a bemenetre kell csak két kondi és már szól is. Hihetetlenül egyszerű, pár forrasztás és kész.
Elég nagyot szól és jól, tudom ajánlani!
Kedves GORY! Semmi akadálya annak, hogy kétéves munkával egy élet tapasztalatát könyv formában megjelentesd, s miután kifizetted a nyomdaköltséget, és mindent amit kell, ott lásd az interneten ingyen. Nem tudom tényleg örülnél-e? Tisztelettel a szerző.
Köszönöm a korrekt beavatkozást! Tisztelettel: Ágoston Lajos.
Kedves HUHU! Azt írod, hogy nem veszem figyelembe, hogy amennyit az internet elvesz, legalább annyit hoz is, nos ezeken a fórumokon senki sem azt kérdezte, hogy hol lehet a könyvet megrendelni, hanem azt, hogy hol lehet ingyen letölteni. Neked sem jutott eszedbe, hogy megrendeld, pedig a Rádióvilág kft. honlapján ott vannak a megrendelés elérhetőségei. Üdv: Ágoston!
Kedves Ágoston!
Igen, valóban igaza van, a fórumon tényleg mindenki csak az ingyen letölthetőt keresi, de legalább többen is tudnak róla, hogy létezik ez a könyv és valószínünek tartom, hogy lesznek akik megakarják majd venni. De bizony eszembe jutott, hogy megrendeljem, sőt már sok más dolgot próbáltam is rendelni, de az országhatárokon kívülre senki nem volt hajlandó küldeni semmit(és ezek nem is könyvméretű nehéz dolgok voltak), még úgy sem, amikor mondtam, hogy előre átutalom a pénzt... Persze lehetséges lenne, hogy ismerőseim továbbküldik, de 1 könyv postaköltsége többe kerülne mint a könyv... Miért költsem azt a pénzt postaköltségre, ha másik könyvet is vehetek belőle, ráadásul most már körvonalazódik a programom, valószínüleg agusztusban lesz időm és hazatudok menni és megtudok sok mindent venni, amit már régóta akartam. ..
Császtok!
Találtam itthon pár IC-t és gondoltam hátha lehetne vmeikből egy jó kis végfokot építeni!A gugliban nemtaláltam egyiknek se adatlapot ígyhát hozzátok fordultam.Nah az IC-k: TDA8172(talán ez lehet a legjobb) TDA4858 TDA9112 STR6653 STV7778 Nah ezek lenének azok.Ha valameik jó végfoktnak lécci adjatok már egy kapcsolást hozzá! ![]()
csodálkozom, hogy nem találtál semmit a gugliban. Beírtam és egyből bejött egy rakat.
Amúgy felejsd el, mert eggyikből sem tudsz erősítőt csinálni, másra valók. Mondjuk a két utolsót nem néztem meg.
Kedves Ágoston úr!
Megint leírnám, hogy az Ön könyve nincsen fent ezen a fórum oldalon, és nem is volt. Aláírom hogy ez bosszantó és törvénysértő dolog lenne, és nem is örülnék neki ha rólam lenne szó. De mivel nincs fent a könyv, ezért tárgytalan. Viszont mielőtt valakit fel akar jelenetni, kérem tájékozódjon legközelebb. Ez egy nagyon humánus és intelligens emberekből álló fórum szerintem, és nem túl szimpatikus ez a fajta hozzászólás. Senki sem azért van itt hogy Önt megkárosítsa. Én részemről lezárom ezt a témát, és elfogadom amit valaki említett, hogy hirtelen felindulásból tette. Mindezek ellenére megfontolom hogy mégis megveszem a könyvet. Én ugyanis ha letölthető lenne, akkor is egy kézbe fogható példányt értékelnék.
Back to business:
Nem tud valaki egy netoldalt, ahol az erősítők szakszerű dobozolása van esetleg képekkel is illusztrálva? Érintésvédelmi szempontból érdekelne a dolog. Fém doboz, szigetelés, föld..stb Mert a 4*25W-os erőlködőm még mindig cipős dobozban van. És ezt az újat is normálisan csomagolnám be akkor.
Tsá.
Én az első végfokomat fa dobozba árnyákolás nélkül raktam össze és amikor kész volt akkor fogtam hozzá a hangfal épitéséhez addig csak rákötözgettem hangszórókat hogy szól-e és jól-e?! ![]()
Üdv!
Szeretnék csinálni egy végfokot, a kérdésem az lenne hogy milyen erősítőt ajánlotok egy +-45V-os szekunderű trafóhoz. Csak otthoni használatra kellene, 2 db 3 utas Sony hangfalat kellene hogy meghajtson, ezeknek az impedanciája 6ohm. Egy jó külső pc hangkártyáról kapná a jelet. Érdekelnek azok az A osztályú erősítők is amik elbírnak ekkora tápfeszültséggel.
Sziasztok!
A problémám a következő. Olyan félvezetős erősítőt szeretnék építeni ami igen magas szintű minőséggel rendelkezik közel áll egy csöves végfok HALHATÓ! tulajdonságaihoz. Bonyolultsága nem érdekel de kiváló hangja legyen. A teljesítménye 20-50W de ha ettől több az sem számít, szobai zenehallgatásról van szó és mivel volt csöves erősítőm így a mostani félvezetős Yamahám nem elégíti ki az elvárásaimat, tehát építeni akarok egyet. Olyan válaszokat szeretnék aki már épített egy pár végfokot és van összehasonlítási fogalma a dolgokról. A QUAD és STK,TDA kapcsolások nem érdekelnek, kimondottan magas minőségű kapcsolást szeretnék, legyen benne dinamika és adjon teret a zenének. Várom mindenkinek a válaszát és tapasztalatát.
Szia! Az igényed elég speciális. Egy adott technológiával akarod elérni egy másik technológia teljesítményét, illetve minőségét. Akkor miért nem olyant építesz? Mielőtt kijelented, hogy csöves hangzást akarsz, olvasd el a cikkemet: Vakteszt, avagy, amikor elszakadunk a realitás talajától (ha még nem olvastad), s abban láthatod, hogy az, hogy "csöves hangzás" korántsem egy egységes fogalom. Persze, nagyjából rámondható, hogy lágy, meleg hangzás, ami a fülnek kedvezőbb. DE! Mi is teszi ezt azzá? A torzítás, a felharmonikusok aránya, a frekimenet... Ráadásul, mindezeket nagyon befolyásolják a felhasznált alkatrészek. Nem a ráírt értékük, hanem a paramétereik.
Egy félvezetős jóval kisebb torzítással dolgozik, jóval másabb felharmonikusokkal, másabb frekimenettel is rendelkezhet. Ráadásul a rákötött hangsugárzó visszahatására is jóval érzéketlenebb lehet, ami szintén befolyásolja a hallottakat. Szerintem, ne akarj fából vaskarikát csinálni, mert csak valamilyen öszvér megoldásod lesz, de nem fogod elérni a szándékodat. Az almás pite is almával finom, nem pedig répával. A húslevesbe pedig répát teszünk, nem pedig almát. Ha az almás pitét szereted, akkor azt süss. Ha a csöves hangzást szereted, akkor csöves erősítőt építs. |
Bejelentkezés
Hirdetés |