Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Tehát ha jól értem, itt is érvényes, hogy attól hogy drágább nem jobb, és DB-vel még szólhat szépen? Bár az hogy mi a szép hangzás, tudjuk abszolút szubjektív.
Szia!
Érdekes én Gyuláról járok át hozzátok tekercseltetni,és eddig semmire nem mondták hogy nem tudják megcsinálni és igen szépen dolgoznak és nem is drágán.Ja és a torroidot is megcsinálják csak mivel kicsit macerásabb ezért kicsit többet kell rá várni.
Igen? Megírnád ki foglalkozik vele és hol?
Jó erősítőhöz jó trafó kell ahoz pedig hogy olcsón hozzájusson az ember ismeretség és utánajárás szükséges
Szia!
Azt hiszem mindenkinek igaza van ez a fórum az erősítőkről szól,úgy hogy a többit e-mail ben.
Álltalában az is elég, ha körülnézel mondjuk a vaterán :yes:
Az a DB gondolom BD akart lenni.
Még a most kaphatók is jól szólnak, csak SOAR miatt nem birják a feszt. Tehát 50-60 V-nál (összesen !) nem tanácsos feljebb menni
Nnna..Végigolvastam az egészet.Baromi sokat lehet tanulni belőle.
Hello mindenkinek!
Van 1 elég nagy problémám, a Yamaha A 500 -as erősítőmmel. Történt vele valami és azóta "HANGFALGYILKOS" lett. Amíg be nem melegszik(így vettem észre) addig jó de utána kinyírja a hangfalakat. Normál 8 ohm-os, erős hangfalak. Viszont ha kis hangerőn hajtom akkor nem. Lehetséges, hogy rossz a hűtése(bordás)? Megoldanám-e a problémát ha raknék bele 2 ventilátort(fújó + szívó) ? Nem szivesen vágnám meg. Légyszives írjon valaki hozzáértő. szép napot
(alul van a belvilágáról is fotó!)
elvben így kéne kinéznie...Ez a kép szerint nem olyan gyenge a hűtés.... Pár dolog és fotók a yamaha a 500-ról
Kösz a gyors reagálást.
Ugyan ez csak feketében, de a kérdésre nem válaszoltatok, hogy: a melegedéstől megölheti a hangfalakat? Vagy, hogy mitől lehet ez? Múltkor tesztelgettem és mikor kezdett bemelegedni(kb 20 min) akkor elkezdtek a hangfalak érdekes hangon torzulni, recsegni. Gyors lekapcsoltam, ami érdekes, hogy a hangfalak jók. ui.: eddig 14 hangfalat nyírt ki, teljesen (vicc nélkül)
Én nem hinném, hogy a hűtéssel van a gond, mivel eddig is jó volt...
köbzoli-hez hasonlóan én is egyenfeszre gondoltam, vagy valami egyéb védelmi alkatrész mehetett el... Csak tapogatok... Egyébként mekkora hangfalakat nyírt ki? Nem lehet, hogy gyengék voltak?
A hangfalak "kinyírása" miben nyilvánul meg? Mély, magas, vagy mindkettő tönkremegy (esetleg többutasnál mind)? Működés közben nem "tolja ki" vagy "szívja be" a mélysugárzó membránját? Amikor elkezd turzulni a hang, akkor nem kezdi el "kitolni" vagy "beszívni"?
http://elektrotanya.com/yamaha_a-500.pdf/download.html
Elvileg ez az, de a jobb felső sarokban vmi újabb van. Nem tudom.
csovalek kérdésére:
Teljesen mindegy volt két nagyon faca jamo 300w os kb + rákötöttem kissebb házimozi hangfalakat utána. Ugyanaz volt. szilva kérdésére: Mély, magas, mindent megöl. A jamo- k többutas volt, a házimozié nem, sal centehangfalakat is kinyírt pedig azok bírják. kitolni v beszívni, ezt még nem figyeltem. Mit jelent ha pl beszív vagy kitol? Ja hozzá kell tennem, h csak a közép+magas -t használom, mert külön erősítőről megy a mély. Kösz az eddigi válaszokat
Ha többutas hangfalban a magasak is elmennek, akkor inkább kellene valamiféle gerjedésre gondolni, mint egyenkomponensre a kimeneten. Persze a kettő együtt is jelentkezhet.
Igen ez csak a hangfalak közép és magas hanszóróit hajtja, van 1 másik erősítő az hajtja külön a különálló mélynyomómat.
Első lépésnek egy műterhelést tennék rá, arra egy multimétert, amit váltó feszültség állásba kapcsolnék, bemenetre egy szinusz jelet akasztanék, és a hangerőt pedig addig tekerném amíg a kimeneten nincs jel torzulás, majd így hagynám a gépet, és figyelném mi történik. De ha van oszcilloszkópod, akkor az még jobb lenne multiméter helyett.
Szkóp nélkül hogy látod a torzulást a műterhelésen?
Bocsánat...úgy, hogy egyen feszre állítom a műszert. De ezzel is csak az egyen feszültség meglétét lehet ellenőrizni első körben.
És a jelalak torzulást meg sehogyan nem lehet látni a multiméterrel.
Azon is kelenne agyalni. hogy a termikus terhelhetősége a magas jelemzöen (5W), illetve középnek (5-20W) nagyon kicsi
Valószinü tulzott elvárások vannak.
Esetleg próbálkozhatnál a hangszóró elé bekötni egy kondenzátort és ez azon kívül, hogy vágja az éles hangot egyenfeszt is kiszűrné.
Így, ha egyenfesz gond van, akkor nem szabad, hogy kinyirja a hangszórót... Egyenfeszre ennél jobb ötletem nincs. A gerjedés más tészta. Elvileg hapro válasza jó volna, mert , ha gerjedni kezd, akkor ugyan akkora jel melett nőnie kellene a leadott telyesítménynek(műszerrel mérhető) és az is kinyirhatja a hangszóród...
Igen, a valós probléma még mindig nem teljesen tiszta, sok itt a kérdőjel...
Hogy a lótüdübe lehetne érdemit, ha nincs konkrét infó ?
Legalább egy fénykép a hangszorókról, és erösitő teljesitmény Szerintem az van amit az elözőben irtam
Jó lenne egy skicc is arról, hogy hogyan voltak itt tulajdonképpen összekötözve a dolgok. Hol és hogyan volt szétválasztva a "mély" és "magas" jelút, és ilyenek...
Sziasztok!
A gondom az, hogy vettem 1 db TDA7560-as IC-t. És hogy szép legyen az áramkör Eagle progival szeretném megtervezni, csakhogy, amit ír az IC adatlapja "FLEXIWATT25" nevü toknak a lábkiosztását nem találom az Eagle-ben. Tudtok segíteni, hogy honnan tölthetem le vagy milyen néven keressem?? A másik: mivel eredetileg 4x45 W teljesítményű az ic, ezért gondoltam rá, hogy hídba kötve lehetne használni, és nagyobb lenne a teljesítménye, de kevesebb csatornával, pl: 2x70W Az a gondom, hogy ilyenfajta megoldásról nem találtam semmit sem interneten ezzel az ic-vel kapcsolatban A válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Ez már hidalt erősítő, tovább nem hidalható. 2 ohm-os hangszóró esetén már 80W-ot ír a fáma! Nyákterv (kétoldalas) és kapcsolási rajz: Bővebben: Link
valaki már csinált áramkört ezekkel a "kadarist" által küldött link képei-vel?
Egyébként köszönöm a linket. Láttam 14V-ot bír az IC. létezik erre a feszültségre stabilizátor? vagy hogy a legkönyebb előállítani??
Valószínűleg működik. (Mivel elég alapkapcsolás kinézete van.) Ha meglesed az adatlapját, valószínűleg megtalálod benne. 14V-ot pl. egy PC táp pici átalakításával el lehet érni. De megy az 9-14V-ig bármivel, tehát a 12V is elég neki. (Csak romlik a teljesítménye és hamarabb eléri ugyanazt a torzítást, mint amit nagyobb tápfesszel később.) Amúgy nekem van egy TA8275HQ nevű IC-m ez 4*41W-ot tud. És nagyon primitív kapcsolás kell hozzá. A nyákterv meg is van. Ha esetleg érdekel írj privátot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |