Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MRL 601
Sziasztok.
Vettem egy MRL 601 típusú reflexiós érzékelőt. Van egy kis gond vele, sehogy se nyit ki a tranzisztorja. A led 45 mA -rel van meghajtva. A max amit kibír a 60 elvileg. Ennek ellenére nem nyit ki. Amikor világos felülethez közelitem akkor egy enyhe feszültségesés tapasztalható a CE átmeneten, de ez nem jelentős(0,1 V). Egy teljesen alap kapcsolása van. Egy ellenállás vele sorosan a led, ez világít. Az áramkör másik részén ellenállás, tranzisztor, és egy optocsatoló ledje sorbakötve. Remélem tudtok segíteni mert már egy napja szenvedek vele. Köszi előre is
Vagy lehet hogy mégjobban meg kellene emelni az áramot a leden?
Szia,
Eloszor is itt az adatlap: http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/182230-da-02-de-Reflex-Lichtschranke_MRL_601.pdf Rajzold le legyszi hogyan kototted be, lehet hogy itt hibaztal. Pontosabban nem csak a bekotest add meg, hanem a kiegeszito aramkorok kapcsolasat. Ill. ha jol kototted be, akkor is lehet hogy valahol kontakthiba/rovidzar van, nezd at alaposan.
Hello,
A kapcsolasnak mukodnie kell a rajz alapjan. Ha atnezted es nincs elkotes, akkor hibas a szenzorkeszulek.
Már többször is átfutottam a kapcsolást és megegyezik a lerajzolttal. Van egy másik érzékelőm is és kipróbálva azzal se működik.
Amikor rávilágítok infrával, akkor egész jól kinyit a tranzisztor. Tehát az a probléma, hogy kevés a visszavert infrafény. Az infra leden 55mA áram megy. Ha jól tudom 60 a max. Hogyan lehet növelni a visszaverődő fényt, hogy nyisson ki teljesen a tranzisztor? Vagy hogyan lehet csökkenteni az érzékenységét a tranzisztornak?
És azt vajon jól vettem ki a leírásból, hogy a led maximális árama 60 mA? Vagy az valami mást jelöl?
Meg lett a hiba oka. A kapcsolás hibás. Az érzékelő nem tud annyira kinyitni, hogy szinte rövidzár legyen. A kinyitott állapotban is több Kohm az ellenállása. Meg kellett növelni az ellenállást és jó lett.
Nem értem, miért kell Neked még 1 optocsatoló, mikor a reflexiós eszköz is az? Felesleges kínozni (és érzéketlen) a mellékelt kapcsolással. Tégy sorba reflexiós optó tranzisztorával egy 47k ellenállást és tápfesztől-tápfeszig fog működni. Utána aztán tehetsz még 1 sima tranyót, amivel kapcsolsz (pl egy LED-et, relét stb).
Igen már az optocsatolót kiszedtem. De nekem a 47k ellenállással nem ment fel tápfesig, viszont 13k-val már jól működött.
A tranyó bázisát az ellenállás és a refl tranyó közé kellene kötni? Mondjuk nem próbáltam ki, de nem lesz kevés neki a BE áram?
Igen, oda kell kötni, 13k-val már ki kell nyitnia. Mivel a tranyóknak áram kell a vezérléséhez, a 13k által adott bázisáram és a tranyó áramerősítési tényezőjének szorzata határozza meg a kapcsolható terhelés nagyságát (áramát).
A 47k- val valszeg azért nem ment fel a tápig, mert a látható fény (környezeti) hatására valamennyire vezetett az optó vevőtranzisztora. Nagyobb érzékenységet (távolság) modulált meghajtással és infraszűrővel lehet elérni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |