Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MRL 601

Témaindító: histu1985, idő: Márc 19, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) histu1985 hozzászólása Márc 19, 2007 /

Sziasztok.

Vettem egy MRL 601 típusú reflexiós érzékelőt. Van egy kis gond vele, sehogy se nyit ki a tranzisztorja. A led 45 mA -rel van meghajtva. A max amit kibír a 60 elvileg. Ennek ellenére nem nyit ki. Amikor világos felülethez közelitem akkor egy enyhe feszültségesés tapasztalható a CE átmeneten, de ez nem jelentős(0,1 V). Egy teljesen alap kapcsolása van. Egy ellenállás vele sorosan a led, ez világít. Az áramkör másik részén ellenállás, tranzisztor, és egy optocsatoló ledje sorbakötve. Remélem tudtok segíteni mert már egy napja szenvedek vele.

Köszi előre is

Vagy lehet hogy mégjobban meg kellene emelni az áramot a leden?
(#) sixtek hozzászólása Márc 19, 2007 /

Szia,

Eloszor is itt az adatlap:
http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/182230-da-02-de-Reflex-Lichtschranke_MRL_601.pdf

Rajzold le legyszi hogyan kototted be, lehet hogy itt hibaztal. Pontosabban nem csak a bekotest add meg, hanem a kiegeszito aramkorok kapcsolasat.
Ill. ha jol kototted be, akkor is lehet hogy valahol kontakthiba/rovidzar van, nezd at alaposan.

Mellékeltem a kapcsolást.
(#) sixtek hozzászólása Márc 19, 2007 /

Hello,

A kapcsolasnak mukodnie kell a rajz alapjan.
Ha atnezted es nincs elkotes, akkor hibas a szenzorkeszulek.
(#) histu1985 válasza sixtek hozzászólására (») Márc 19, 2007 /

Már többször is átfutottam a kapcsolást és megegyezik a lerajzolttal. Van egy másik érzékelőm is és kipróbálva azzal se működik.

Amikor rávilágítok infrával, akkor egész jól kinyit a tranzisztor. Tehát az a probléma, hogy kevés a visszavert infrafény. Az infra leden 55mA áram megy. Ha jól tudom 60 a max. Hogyan lehet növelni a visszaverődő fényt, hogy nyisson ki teljesen a tranzisztor? Vagy hogyan lehet csökkenteni az érzékenységét a tranzisztornak?
(#) histu1985 hozzászólása Márc 20, 2007 /

És azt vajon jól vettem ki a leírásból, hogy a led maximális árama 60 mA? Vagy az valami mást jelöl?
(#) histu1985 válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 22, 2007 /

Meg lett a hiba oka. A kapcsolás hibás. Az érzékelő nem tud annyira kinyitni, hogy szinte rövidzár legyen. A kinyitott állapotban is több Kohm az ellenállása. Meg kellett növelni az ellenállást és jó lett.
(#) Sebi válasza histu1985 hozzászólására (») Márc 22, 2007 /

Nem értem, miért kell Neked még 1 optocsatoló, mikor a reflexiós eszköz is az? Felesleges kínozni (és érzéketlen) a mellékelt kapcsolással. Tégy sorba reflexiós optó tranzisztorával egy 47k ellenállást és tápfesztől-tápfeszig fog működni. Utána aztán tehetsz még 1 sima tranyót, amivel kapcsolsz (pl egy LED-et, relét stb).
(#) histu1985 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Igen már az optocsatolót kiszedtem. De nekem a 47k ellenállással nem ment fel tápfesig, viszont 13k-val már jól működött.
A tranyó bázisát az ellenállás és a refl tranyó közé kellene kötni? Mondjuk nem próbáltam ki, de nem lesz kevés neki a BE áram?
(#) Sebi válasza histu1985 hozzászólására (») Ápr 20, 2007 /

Igen, oda kell kötni, 13k-val már ki kell nyitnia. Mivel a tranyóknak áram kell a vezérléséhez, a 13k által adott bázisáram és a tranyó áramerősítési tényezőjének szorzata határozza meg a kapcsolható terhelés nagyságát (áramát).

A 47k- val valszeg azért nem ment fel a tápig, mert a látható fény (környezeti) hatására valamennyire vezetett az optó vevőtranzisztora. Nagyobb érzékenységet (távolság) modulált meghajtással és infraszűrővel lehet elérni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem