Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
1Kg-ot vettem naluk en is. - de formahuzal nincs nekik 2 negyzetmili alatt.
Sziasztok van egy 58cm átmérőjű hangszóróm amit tekercseltünk 0.25 ös huzallal de nem tudjuk mennyit kell rárakni ahoz hogy elérjük a 8ohm-ot. A tekercs átmérője 8.3cm 3 szor probáltuk eddig,de volt mikor szépen szolt csak a membránnak szinte semmi kilengése sem volt vagy próbáltuk kevésbé megtekerni de ekkor az össz hangerő 1negyedénél elkezdett szó szerint visítani
Hellosztok !
Nekem egy 38 cm-es nem tudom milyen márkájú hangszóróm van. Leégett. Nem tudom hány ohm-os volt, de szeretnék olcsón kijönni és inkább próbálkozni, ha jól megy házilag megtekerni. Aki tudna segíteni akkor megmondanám a pontos csévetest hosszát, átmérőjét, mágnes magasságát, átmérőjét. Szeretnék egy 4ohmos kb 400-800Wattot kihozni belőle. Segítségeket előre is köszi!
Milyen volt eredetileg?
Ekkorka mágnessel? Nehéz feladat lesz, szerintem 150W környékén gondolkozz-legalábbis így ránézésre ez nem az a mágnes, amiből ki lehet hozni ekkora teljesítményt jó hatásfokkal.
A 4-800 érdekes lesz. Azért írd csak le a méreteket.
Levágsz egy méteres darabot a 0.25 huzalból és megméred hány ohm innen már tudni fogod milyen hosszú drót kell a 8 ohm-hoz.
Néha a 150-es terhelhetőségre is 800-at ír a gyártó.
A huzalnak van egy fajlagos ellenállása per méter. Kiszámolod, milyen hosszú kell 8Ohm-hoz. Az átmérőből számolsz kerületet. Elosztod vele a hosszt. Megkapod a körülbelüli menetszámot. Pontosítani szükséges lehet a több rétegű tekercselés és a huzal vastagsága miatt, pár menet eltérés fog adódni maximum.
Azért lengőcsévét nem épp így szoktunk méretezni... Mi van, ha nem 0,25 kell?
Nagyjából 83-as átmérőnél 0,25 huzallal 9-10mm-es tekercselési magassággal lesz 8 ohm, ez olyan 2*30 menet, kb. 16 méter.
PMPO Egyszer indítok témát a rövidítés minél találóbb kifejtésére. Pe*is magnifying power output pl?
Érd be a 150w én most tekertem egy ugyan ilyen hangszórót. Ha vissza lapozol találsz róla képeket is.
Ha még nem tekertél szórót akkor szerintem ne ezen gyakorolj mert túl kicsi a légrése ami jó dolog, de nem kezdőknek. Inkább válassz gyakorolni sal v mnc ott olyan a légrés hogy budigurigából is csinálhatsz csévét.
Áh, nem egészen erre gondoltam. Sok hsznél szeretik duplázni a valós névleges terhelhetőséget (pl akár eminence is), mondván, úgyis kibírja a cséve a többszörösét, míg nem torz a bemenőjel.
De az ember ezt mondta 0.25.
Tényleges számítással tisztába vagyok de itt nem ez volt a kérdés.
Engem nem érdekel, mi a kérdés, ha más a jó megoldás. Körbe kell egy kicsit járni a dolgokat, nem elég mindig a kérdésre válaszolni sztem.
Tudom, tudom. Én is mindig nézek ezeken az adatokon. Az hagyján, hogy ráírják a 2x akkorát, de aztán a hangnyomás az másodlagos marad, pedig bizonyos aspektusból fontosabb paramétere egy hangszórónak, mint a teljesítmény, illene arról is beszélni (no és a torzításról ekkor aterhelésen). Aztán a sok Watt-hoz meg azt tudom hozzátenni, hogy itthon a végfok olyan 2x30W-ot muzsikál le két 250-es Videotonra (újratekertek, életem első erősítőjével sikerült gyors halálra ítélnem őket) és két HK 25mm-es dómra. Nem a minőségéről akarok beszélni (hangszínszabályzómentes életet élek, és nem szeretem a torzítást, hacsak nem cső csinálja ), az úgyis szubjektív, de hangerejét tekintve eddig senki sem hitte el, hogy 30W. Autóban meg a rádió beépített TDAhetvenakárhányas végfoka tud olyat zenélni (csak ne volna akkora IM-torzítása), hogy ott sem gondolkozom külön végfokon, csak egyrészt nem az utcára akarok zenélni vele, másrészt nem a pirosműanyagos hangszórókat tettem bele a piacról (egészen hihetetlen, milyen pocsék hatásfokkal tudnak dolgozni egyik-másik márka modelljei).
Biztos lehetne sokkal jobban is megcsinálni, de abból a költségvetésből, amiből készült, az eredmény egész hallgatható valami, már nem az első ember jegyezte meg, hogy az ő autójába is én fogom csinálni a hangot, muszáj lesz fejlődni, tanulni .
Tudom te maximalista vagy.
Bár még egy kérdésemre se adtál kielégítő választ!
Visszaolvastam, azon egy alkalommal, amikor tőlem kérdeztél, a kérdéshez képest elég pontos választ kaptál, 50liter-50Hz formában. Más, megválaszolható kérdésed nem volt szerintem.
nem volt eredetileg haverral csináltuk
Az egész hangszórót?
Kösz mi mindig olyan 3cm magasan duplán tekertük 0.25 ős zsinórral de próbáltuk 0.30 as és 0.40-es el is a mágnesünk átmérője 28cm és 4 cm magas. Ja igen.Az egész hangszórót már egy hónapja csinálgatjuk.
Ha jobban érdekel küldök képet,de csak félkész.
Nem tudom, mire akarjátok használni, illetve mit lehet kihozni az adott légrésből-indukcióból, de 8 ohmhoz 83*30mm-nél olyan 0,355 körüli huzalátmérő kell, és kb 2*60 menet.
Ne kuld !
Tedd fel a forumra, hogy mas is lathassa. - este teszek fel en is parat. )
A Házimozim mindig kinyírta a mélyemet ami kisebb mint 8ohm annak nálam annyi gyárija egy 120W-os volt.Amit mindig szétszaggatott + van rá egy 400w os erősítő na ehhez kéne nekem a hangszóró. Most kiprobálom az elöbb le1rt 10mm magas duplán tekert tekercset.Itt a mágnes képletes rajza
Hol szerezted ezt a nagy magnest ? - es mennyiert ?
Kell nekem is ! - irj mailt ha nem publikus. Kosz. Mekkora a polusvasad ? - es a gyuru ? - ilyesmi rajzra lennek kivancsi.
Kollégám hozta a mágnest valami autóbontóból.De ha van egy súlyzótárcsád elviszed normális esztergáshoz és polarizálja neked.Vagy ha valahogy közel jutsz szép nagy villanymotorokhoz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |