Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró tekercselés

Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 34
(#) hugi00 válasza pacal76 hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

De bizony hangszorohoz kell. )
(#) hugi00 válasza abcdabcd hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

1Kg-ot vettem naluk en is. - de formahuzal nincs nekik 2 negyzetmili alatt.
(#) jancsi8511 hozzászólása Jún 13, 2010 /

Sziasztok van egy 58cm átmérőjű hangszóróm amit tekercseltünk 0.25 ös huzallal de nem tudjuk mennyit kell rárakni ahoz hogy elérjük a 8ohm-ot. A tekercs átmérője 8.3cm 3 szor probáltuk eddig,de volt mikor szépen szolt csak a membránnak szinte semmi kilengése sem volt vagy próbáltuk kevésbé megtekerni de ekkor az össz hangerő 1negyedénél elkezdett szó szerint visítani
(#) voodoo hozzászólása Jún 13, 2010 /

Hellosztok !

Nekem egy 38 cm-es nem tudom milyen márkájú hangszóróm van. Leégett. Nem tudom hány ohm-os volt, de szeretnék olcsón kijönni és inkább próbálkozni, ha jól megy házilag megtekerni. Aki tudna segíteni akkor megmondanám a pontos csévetest hosszát, átmérőjét, mágnes magasságát, átmérőjét. Szeretnék egy 4ohmos kb 400-800Wattot kihozni belőle.

Segítségeket előre is köszi!

Kép0187.jpg

(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Milyen volt eredetileg?
(#) didyman válasza voodoo hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ekkorka mágnessel? Nehéz feladat lesz, szerintem 150W környékén gondolkozz-legalábbis így ránézésre ez nem az a mágnes, amiből ki lehet hozni ekkora teljesítményt jó hatásfokkal.
(#) shalafi.66 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

A 4-800 érdekes lesz. Azért írd csak le a méreteket.
(#) pacal76 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Levágsz egy méteres darabot a 0.25 huzalból és megméred hány ohm innen már tudni fogod milyen hosszú drót kell a 8 ohm-hoz.
(#) shalafi.66 válasza didyman hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Néha a 150-es terhelhetőségre is 800-at ír a gyártó.
(#) didyman válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

A huzalnak van egy fajlagos ellenállása per méter. Kiszámolod, milyen hosszú kell 8Ohm-hoz. Az átmérőből számolsz kerületet. Elosztod vele a hosszt. Megkapod a körülbelüli menetszámot. Pontosítani szükséges lehet a több rétegű tekercselés és a huzal vastagsága miatt, pár menet eltérés fog adódni maximum.
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Azért lengőcsévét nem épp így szoktunk méretezni... Mi van, ha nem 0,25 kell?

Nagyjából 83-as átmérőnél 0,25 huzallal 9-10mm-es tekercselési magassággal lesz 8 ohm, ez olyan 2*30 menet, kb. 16 méter.
(#) didyman válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

PMPO Egyszer indítok témát a rövidítés minél találóbb kifejtésére. Pe*is magnifying power output pl?
(#) pacal76 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Érd be a 150w én most tekertem egy ugyan ilyen hangszórót. Ha vissza lapozol találsz róla képeket is.
Ha még nem tekertél szórót akkor szerintem ne ezen gyakorolj mert túl kicsi a légrése ami jó dolog, de nem kezdőknek.
Inkább válassz gyakorolni sal v mnc ott olyan a légrés hogy budigurigából is csinálhatsz csévét.
(#) shalafi.66 válasza didyman hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Áh, nem egészen erre gondoltam. Sok hsznél szeretik duplázni a valós névleges terhelhetőséget (pl akár eminence is), mondván, úgyis kibírja a cséve a többszörösét, míg nem torz a bemenőjel.
(#) pacal76 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

De az ember ezt mondta 0.25.
Tényleges számítással tisztába vagyok de itt nem ez volt a kérdés.

Engem nem érdekel, mi a kérdés, ha más a jó megoldás. Körbe kell egy kicsit járni a dolgokat, nem elég mindig a kérdésre válaszolni sztem.
(#) didyman válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Tudom, tudom. Én is mindig nézek ezeken az adatokon. Az hagyján, hogy ráírják a 2x akkorát, de aztán a hangnyomás az másodlagos marad, pedig bizonyos aspektusból fontosabb paramétere egy hangszórónak, mint a teljesítmény, illene arról is beszélni (no és a torzításról ekkor aterhelésen). Aztán a sok Watt-hoz meg azt tudom hozzátenni, hogy itthon a végfok olyan 2x30W-ot muzsikál le két 250-es Videotonra (újratekertek, életem első erősítőjével sikerült gyors halálra ítélnem őket) és két HK 25mm-es dómra. Nem a minőségéről akarok beszélni (hangszínszabályzómentes életet élek, és nem szeretem a torzítást, hacsak nem cső csinálja ), az úgyis szubjektív, de hangerejét tekintve eddig senki sem hitte el, hogy 30W. Autóban meg a rádió beépített TDAhetvenakárhányas végfoka tud olyat zenélni (csak ne volna akkora IM-torzítása), hogy ott sem gondolkozom külön végfokon, csak egyrészt nem az utcára akarok zenélni vele, másrészt nem a pirosműanyagos hangszórókat tettem bele a piacról (egészen hihetetlen, milyen pocsék hatásfokkal tudnak dolgozni egyik-másik márka modelljei).
Biztos lehetne sokkal jobban is megcsinálni, de abból a költségvetésből, amiből készült, az eredmény egész hallgatható valami, már nem az első ember jegyezte meg, hogy az ő autójába is én fogom csinálni a hangot, muszáj lesz fejlődni, tanulni .
(#) pacal76 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Tudom te maximalista vagy.
Bár még egy kérdésemre se adtál kielégítő választ!

Visszaolvastam, azon egy alkalommal, amikor tőlem kérdeztél, a kérdéshez képest elég pontos választ kaptál, 50liter-50Hz formában. Más, megválaszolható kérdésed nem volt szerintem.
(#) jancsi8511 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

nem volt eredetileg haverral csináltuk
(#) didyman válasza (») Jún 13, 2010 /

Kész vagy
(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Az egész hangszórót?

Kösz mi mindig olyan 3cm magasan duplán tekertük 0.25 ős zsinórral de próbáltuk 0.30 as és 0.40-es el is a mágnesünk átmérője 28cm és 4 cm magas. Ja igen.Az egész hangszórót már egy hónapja csinálgatjuk.

Ha jobban érdekel küldök képet,de csak félkész.
(#) shalafi.66 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 / 1

Nem tudom, mire akarjátok használni, illetve mit lehet kihozni az adott légrésből-indukcióból, de 8 ohmhoz 83*30mm-nél olyan 0,355 körüli huzalátmérő kell, és kb 2*60 menet.
(#) hugi00 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ne kuld !

Tedd fel a forumra, hogy mas is lathassa.
- este teszek fel en is parat. )

A Házimozim mindig kinyírta a mélyemet ami kisebb mint 8ohm annak nálam annyi gyárija egy 120W-os volt.Amit mindig szétszaggatott + van rá egy 400w os erősítő na ehhez kéne nekem a hangszóró. Most kiprobálom az elöbb le1rt 10mm magas duplán tekert tekercset.Itt a mágnes képletes rajza
(#) hugi00 válasza jancsi8511 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Hol szerezted ezt a nagy magnest ? - es mennyiert ?
Kell nekem is ! - irj mailt ha nem publikus. Kosz.

Mekkora a polusvasad ? - es a gyuru ?
- ilyesmi rajzra lennek kivancsi.
(#) hugi00 válasza hugi00 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

... es a kepek.
1
4
5
(#) jancsi8511 válasza hugi00 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Kollégám hozta a mágnest valami autóbontóból.De ha van egy súlyzótárcsád elviszed normális esztergáshoz és polarizálja neked.Vagy ha valahogy közel jutsz szép nagy villanymotorokhoz
Következő: »»   16 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem