Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
1Kg-ot vettem naluk en is. - de formahuzal nincs nekik 2 negyzetmili alatt.
Sziasztok van egy 58cm átmérőjű hangszóróm amit tekercseltünk 0.25 ös huzallal de nem tudjuk mennyit kell rárakni ahoz hogy elérjük a 8ohm-ot. A tekercs átmérője 8.3cm 3 szor probáltuk eddig,de volt mikor szépen szolt csak a membránnak szinte semmi kilengése sem volt vagy próbáltuk kevésbé megtekerni de ekkor az össz hangerő 1negyedénél elkezdett szó szerint visítani
Hellosztok !
Nekem egy 38 cm-es nem tudom milyen márkájú hangszóróm van. Leégett. Nem tudom hány ohm-os volt, de szeretnék olcsón kijönni és inkább próbálkozni, ha jól megy házilag megtekerni. Aki tudna segíteni akkor megmondanám a pontos csévetest hosszát, átmérőjét, mágnes magasságát, átmérőjét. Szeretnék egy 4ohmos kb 400-800Wattot kihozni belőle. Segítségeket előre is köszi!
Milyen volt eredetileg?
![]()
Ekkorka mágnessel? Nehéz feladat lesz, szerintem 150W környékén gondolkozz-legalábbis így ránézésre ez nem az a mágnes, amiből ki lehet hozni ekkora teljesítményt jó hatásfokkal.
A 4-800 érdekes lesz. Azért írd csak le a méreteket.
Levágsz egy méteres darabot a 0.25 huzalból és megméred hány ohm innen már tudni fogod milyen hosszú drót kell a 8 ohm-hoz.
Néha a 150-es terhelhetőségre is 800-at ír a gyártó.
![]()
A huzalnak van egy fajlagos ellenállása per méter. Kiszámolod, milyen hosszú kell 8Ohm-hoz. Az átmérőből számolsz kerületet. Elosztod vele a hosszt. Megkapod a körülbelüli menetszámot. Pontosítani szükséges lehet a több rétegű tekercselés és a huzal vastagsága miatt, pár menet eltérés fog adódni maximum.
Azért lengőcsévét nem épp így szoktunk méretezni... Mi van, ha nem 0,25 kell?
Nagyjából 83-as átmérőnél 0,25 huzallal 9-10mm-es tekercselési magassággal lesz 8 ohm, ez olyan 2*30 menet, kb. 16 méter.
PMPO
![]() ![]()
Érd be a 150w én most tekertem egy ugyan ilyen hangszórót. Ha vissza lapozol találsz róla képeket is.
Ha még nem tekertél szórót akkor szerintem ne ezen gyakorolj mert túl kicsi a légrése ami jó dolog, de nem kezdőknek. Inkább válassz gyakorolni sal v mnc ott olyan a légrés hogy budigurigából is csinálhatsz csévét. ![]()
Áh, nem egészen erre gondoltam.
![]() ![]()
De az ember ezt mondta 0.25.
Tényleges számítással tisztába vagyok de itt nem ez volt a kérdés.
Engem nem érdekel, mi a kérdés, ha más a jó megoldás.
![]()
Tudom, tudom. Én is mindig nézek ezeken az adatokon. Az hagyján, hogy ráírják a 2x akkorát, de aztán a hangnyomás az másodlagos marad, pedig bizonyos aspektusból fontosabb paramétere egy hangszórónak, mint a teljesítmény, illene arról is beszélni (no és a torzításról ekkor aterhelésen). Aztán a sok Watt-hoz meg azt tudom hozzátenni, hogy itthon a végfok olyan 2x30W-ot muzsikál le két 250-es Videotonra (újratekertek, életem első erősítőjével sikerült gyors halálra ítélnem őket) és két HK 25mm-es dómra. Nem a minőségéről akarok beszélni (hangszínszabályzómentes életet élek, és nem szeretem a torzítást, hacsak nem cső csinálja
![]() Biztos lehetne sokkal jobban is megcsinálni, de abból a költségvetésből, amiből készült, az eredmény egész hallgatható valami, már nem az első ember jegyezte meg, hogy az ő autójába is én fogom csinálni a hangot, muszáj lesz fejlődni, tanulni ![]()
Tudom te maximalista vagy.
Bár még egy kérdésemre se adtál kielégítő választ!
Visszaolvastam, azon egy alkalommal, amikor tőlem kérdeztél, a kérdéshez képest elég pontos választ kaptál, 50liter-50Hz formában. Más, megválaszolható kérdésed nem volt szerintem.
nem volt eredetileg
![]() ![]()
Az egész hangszórót?
Kösz mi mindig olyan 3cm magasan duplán tekertük 0.25 ős zsinórral de próbáltuk 0.30 as és 0.40-es el is a mágnesünk átmérője 28cm és 4 cm magas. Ja igen.Az egész hangszórót már egy hónapja csinálgatjuk.
Ha jobban érdekel küldök képet,de csak félkész.
Nem tudom, mire akarjátok használni, illetve mit lehet kihozni az adott légrésből-indukcióból, de 8 ohmhoz 83*30mm-nél olyan 0,355 körüli huzalátmérő kell, és kb 2*60 menet.
Ne kuld !
Tedd fel a forumra, hogy mas is lathassa. - este teszek fel en is parat. ![]()
A Házimozim mindig kinyírta a mélyemet ami kisebb mint 8ohm annak nálam annyi gyárija egy 120W-os volt.Amit mindig szétszaggatott + van rá egy 400w os erősítő na ehhez kéne nekem a hangszóró. Most kiprobálom az elöbb le1rt 10mm magas duplán tekert tekercset.Itt a mágnes képletes rajza
Hol szerezted ezt a nagy magnest ? - es mennyiert ?
Kell nekem is ! - irj mailt ha nem publikus. Kosz. Mekkora a polusvasad ? - es a gyuru ? - ilyesmi rajzra lennek kivancsi.
Kollégám hozta a mágnest valami autóbontóból.De ha van egy súlyzótárcsád elviszed normális esztergáshoz és polarizálja neked.Vagy ha valahogy közel jutsz szép nagy villanymotorokhoz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |