Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Lapozás: OK   29 / 91
(#) vicsys válasza janimester hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Erre a célra találták ki az áramkorlátos labortápegységet. :yes:
(#) janimester válasza vicsys hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Köszi Dj Szabcsa akkor alkalmazom itt is , vicsys sajnos nincs keret labortápegységre pedig jól jönne.
(#) ABU válasza janimester hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Bekapcsolódva a témába, tudnál készíteni egy rajzot, hogy hogyan van maga a tápegység megépítve? Most a trafó 2 szekunderes vagy 1 középmegcsapolású? Mert írtad, hogy 10V-0V-10V így valamelyik a nullához képest negatív feszültséget fog kapni. Azt is mondtad, hogy csak a trafó beépítése után keletkezett az a nagy áramfelvétel. Csatoltam egy vázlatot a tápról. Így van megépítve?

tap.jpg

(#) janimester válasza ABU hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Igen így , és a trafó két ugyanakkora fesz.-ű szekunderes csak közösítve vannak a 0 pontjai.
(#) janimester válasza ABU hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Jah és ez nemegészen így van
Idézet:
„gy valamelyik a nullához képest negatív feszültséget fog kapni”
ha a gnd -ket szétválatszom vagy csillagpontosan két Graetz hídat rákapcsolok akkor ottlesz nekem +- mindegyik ágon .Természetesen a feszültség oldalt is megkapja mindkét graetz
(#) Lacika válasza janimester hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Szerintem rajzold le, hogy hogyan csináltad meg a táp részét, de a kondikat is rajzold bele,honnét veszed ki a feszültségeket, mert így csak vakon tapogatódzunk. Van egy nagyon rossz sejtésem, hogy sima egyenirányítás helyett csináltál egy GISPER sokszorozót.
(#) ABU válasza janimester hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Hát ha a 2 szekundert külön-külön egyenirányítod, majd a két diódahidat sorba kötöd, akkor lesz neked + 0 -. Ez ugyan az, mintha a két szekunder két szélső végét tennéd egy hídra, majd a két középsőt összekapcsolnád, mint GND. Ha most véletlenül a 3 vezetékből a 0 és a negatív ágat adod az előerősítőnek, akkor az negatív tápfeszültségről fog járni. Így már nem lesz egy potenciálon a végfok GND-jével és a kivezérlésmérő GND-jével sem. Vagy valami ilyesmi, késő van már,kezdek belegabalyodni, legjobb lesz tényleg egy részletes rajz.
(#) janimester válasza ABU hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Elkészítettem a rajzot , bocsi hogy csúnya lett .
(#) vicsys válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Szerintem a közösített középkivezetés miatt, csúnya zárlatod lehet... Mértél feszültségeket? A graetz-ek után nem látok puffer és hidegítő kondikat. Vannak?
(#) ABU válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Gyorsban átnézve a végfokozat bemeneti gnd-je rá van kötve a tápegysége negatív ágára, azt gyorsan szüntesd meg. A másik trafónál vedd le a közösítést a két szekunderről. Később majd készítek neked egy rajzot, hogy én hogyan kötném be a cuccost.
(#) janimester válasza vicsys hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Igen vannak szűrések a búgás elkerülése miatt. És a trafók középkiveetései jól vannak egyesítve ezt bizonyítandó ha rémértem 20V közösítve ,kóülön - külön 10-10V. Szerintem az lessz ha megjönnek az új IC-k akkor külső adapterről fog menni és akkor nem bántják egymást a trafók .

Oké köszönöm .Legalább tisztán látom hol hibázhattam .
(#) Lacika válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Ne haragudj, de ez így használhatatlan.
Készíts egy rendes, kapcsolási rajzot, de csak a táprészről. Az, hogy jel, az most lényegtelen. A rajzba legyen benne minden, főleg a kondenzátorok, hogy van a két tápegység összekötve, a kimeneteket pedig jelöld meg, hogy mi mire megy.
Ha netán a grafikus programban nem tudsz egy rendes kapcsolási rajzot készíteni, az nem olyan nagy baj, hiszen mindenki valamilyen programnál volt egyszer kezdő, de azért felhívnám a figyelmedet arra, hogy még létezik a papír és a ceruza, tehát le lehet rajzolni kézzel is, majd szkenner vagy fotó, és már fel is lehet tenni ide.

Látom amúgy időközben vicsys valahogy megértette az elrendezést, de amit írtam a legközelebbi alkalomra azért ez megfogadandó.
(#) szilva válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Az alsó trafónál a különálló szekunderek "belső" vége miért is van összekötve?
(#) janimester válasza szilva hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Azért mert ha összekötöm ugye akkor összeadódnak a feszültségek és nem a nulla hanem a két kimeneti vezetékre fogom tenni a ventillátort és bekapcs ledeket mert így nagyobb feszültséggel gyorsabban megy a venti is......röviden tömören És tudom használni amúgy a sprint layoutot az eaglet stb.. csak paintbe egyszerűbb (gyorsabb) volt összetákolni a kapcsolást , amúgy müködött minden cucc először 1-2óráig halgattam , csak playstaion adapterről ment ugye az előerősítő, a végerősítő pedig a rendes trafóról akkor még vu és venti sem volt benne. De mikor trafóra akartam tenni az előerősítőt és bele egy dobozba minden cuccal akkor kezdett el iszonyatosan búgni full hangerőn ki-be rezonáltak a membránok . Azthiszem megoldom az adapterrel úgy semmi baja nem volt . A vég IC trafója kicsit szigeteléshibás mert 1-2V esik a dobozon megmértem, lehet az előerősítő potméterein keresztül bejut a feszkó az ic-be és ez megzavarja , mert az ic ugye feszültséggel "dolgozik" nem a hangjel futkoz a potikon.Szerintem haggyuk is , most kibírom hogy még egy adaptert bedugok

Na készítettem egy vázlatos rajzot, azt hiszem jó, ha nem, akkor javítsatok ki.

Igen a kapcsija így nézki az egész cuccnak.
(#) szilva válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

De a graetz egyen oldala is össze van kötve... Ez így nagyon nem jó! Javaslom a többiekkel egyetértve, hogy rajzold le rendesen, hogy hogyan akarod megoldani a tápellátást és tervezd meg azt tisztességesen. Az szerintem nem jó megoldás, hogy ezer különböző trafót szerelsz egy egységbe, mert képtelen vagy a tápellátást egyszer korrekten megtervezni.

Azon nem tudom, mit értesz, hogy a végfok trafója szigeteléshibás, de ha nem tökéletes egy hálózati trafó, akkor életveszélyes, inkább ne használd!
(#) szilva válasza ABU hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Igen, körülbelül így kellene kinéznie, bár akkor sem értem, miért kell ehhez két vagy inkább három trafó. Azt még megértem, ha a ventis résznek (ami a tápfeszre képes komoly zajt generálni) külön tekercs, esetleg külön kistrafó adja az áramellátást, de az előfoknak és a kivezérlésmérőnek szerintem felesleges.
(#) storm hozzászólása Jún 14, 2010 /

Nekem 1 kérdésem lenne ezzel kapcsolatban
Van ugyebár a potméter és annak van a fém 'sapkája' és mivan akkor hogyha az hozzáér a GND-hez? mert szerintem itt is ez történt. Főleg hogy valamelyik trafó még hibás is kitudja mi került azokra a potikra..De meg is mérhetnéd a potikat, hogy jók-e még
Amúgy szerintem 12V-os stabkockával még szebb hangja lenne
(#) janimester hozzászólása Jún 14, 2010 /

Oké akkor szerintem újra megtervezem a tápot és szólok majd mire jutottam . A szigeteléshibán arra gondoltam hogy amikor toldottam a trafót lehet akkor megsérült a szekunder szigetelése az EI lemezek összecsúsztatása közben.Köszöntem a türelmeteket.
(#) ABU válasza storm hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

OSB lapon vannak a potijai, de ha hozzá is érne a csúszka a testhez, akkor sem lenne gond helyes szerelés esetén, mert a potit úgy is a referencia feszültség irányába vagy pedig a gnd felé tekered. Max az ic adott lábán nem lenne referencia.

Ha még van rá lehetőséged, akkor szerintem szedd le a másik szekunder tekercset és menjen egy tápról az előfok és a kivezérlés mérő, ahogyan szilva javasolta, vagy egyszerűen csak kihagyod azt a tekercset. Venti helyett meg ha tudsz szerezz be nagyobb hűtőbordát.

OKé , megfogadom a tanácsod bár a hűtőbordáknak elég borsos az ára.
(#) titi válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Te tényleg a végfok negatív feszültségét kötötted össze a hangszín negatívjával?
A végfok GND-jét kellett volna... - szerintem.
(#) storm válasza janimester hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Nemfeltétlen kell másik hűtőborda..hány voltról megy a végfok? Mert ha 35-40V akkor még 7812 vagy 7815 még tud stabil feszt csinálni, és mivel nem fogyaszt se a hangszínszabi se a VU meter sokat így 78xx se fog annyit fűteni, hogy hőség legyen a szobában
(#) titi hozzászólása Jún 14, 2010 /

Most lehet én látom rosszul, de mintha mindenki arra koncentrálna, hogy miért van a két egyenirányító negatív sarka összekötve.
Pedig én úgy látom, hogy a keletkezett hiba nem ebből fakad. Hanem abból, hogy az előfok, és a kivez.jelző testpontja a végfok felől negatív potenciálra került amiatt, hogy a végfok GND-je helyett a negatív tápját kötötte a hangszín testjére.
De javítson ki valaki, ha rossz a feltételezésem.
(#) storm válasza titi hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

A baj ott kezdődik (legalábbis nálam), hogy nem lehet tudni mi hogyan van bekötve és kinek van igaza..
Persze tippeket ígyis lehet adni
(#) szilva válasza titi hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Ez valóban így van, ahogy írod. Én merem remélni, hogy csak elrajzolás, és a valóságban nem így volt, mert így leginkább a végfoknak kellett volna szépet "szólnia". Persze hogy onnan mi kerül az előfok kimenetére vissza, az meg már lutri ilyenkor. De mivel két külön tápegység van, maga az előfok tápfeszültsége nem tűnik ettől rossznak, eltekintve attól, amit már korábban többen is megjegyeztünk, hogy az előfok trafójának két szekundere között nem kellene összeköttetésnek lenni a graetz-ek előtt.
(#) storm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 14, 2010 /

Lehet jobblesz.. elvégre mindenki a saját hibájából tanul
Következő: »»   29 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem