Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Először megépíted így, megméred az anódfeszt az EF-en, aztán ha kevés, csökkented az ellenállást. Szerintem olyan 200V-nak kell lennie rajz, bár ezt nem tudom.
Üdv p_istvan
Kerestem én is a rajzot de ezt találtam, sok rajz Bővebben: Link ,talán sokan csemegéznek itt ,párat megnéztem és letöltöttem. Kellemes kutatást .Ötlet és tapasztalatszerzést. Talán erre a rajzra gondoltál?,MKIII alul Üdv
Üdv I48
Én is kutattam találtam MKIII rajzot csak kérdés az a bizonyos ominózus e?. Már feltettem . Szívesen böngészek ,és megosztom ,de nyelvtani gond (megfogalmazás ) főleg éjjel munka után ,ezért Bo(c)ss mindenki. Iskolában megutáltatták velem a Magyar nyelvet pedig Somogy megyei vagyok .Ezért már 6.-as koromtól elektronika , és segítség nélkül , azaz könyvek a segítség stb . Üdv
Helló!
Azt szeretném kérdezni hogy ha a Dynacoprd erősítőmnek csak a csöves végfokát szeretném használni kell valamilyen átalakítást elvégeznem? 30perc után recsegi ropogni kezdett, az összes kondenzátort kicseréltem a végfokban minden ellenállást aminek kicsit is eltért az értéke minden feszültségem rendben van mégis vacakol. Lekötöttem a tranzisztoros előfokot és semmi baja végének végig az eleje szivatott. Ezt annyira nem is bánom igazából nem is akartam használni az előfokát a hangszínei nem tetszettek. A rajzon szereplő 6-os csatlakozási pontnál lekötöttem és raktam rá egy kimenetet potméterrel. Az elképzelésem az hogy a nagy redszeremhez csatlakoztatom a Fostex stúdió keverőmhöz. Első próbára kicsit érzéketlennek tűnik nagyon ki kell hajtanom a keverőt hogy igazán jól megszólaljon. Így változtatás nélkül jól illeszkedhet egymáshoz ez a bemenet és a keverőm szabvány kimenete? Itt a Dynacord kapcsolási rajza: Dynacorde
Sajnos ez nem az . Ha jól saccolom ez a rajz az 50-60 évekből való, valami gitáros cucc. Nem sikerült megfejtenem. De ezt majd a gitárosok megteszik helyettem.A névrokon az egy viszonylag új fejlesztés, néhány évesre gondolom.Mindenesetre kösz a fáradozásodért.
A kimenőhöz 20Hz fa-ra, 270V-hoz 10 négyzet cm-re, sima si-maghoz 0,6T gerjesztéssel nekem 2X2400 menet
és a szekunderek 8 ohmra, 55, 24 ohmra 97 menet A huzalok sorban:0,1, 0,36,0,27 mm. De "hallgassuk" meg az esetlegesen más véleményeket is.
Eljutottam a 6С19П összeépítéséig, de egy apróság bizonytalan: HGY kolléga mondta, hogy 6Н13С helyett 2-t kell parallelbe kötni, 6С41С helyett 3-at… Az én rajzomon 6С41С van, és többen 2 párhuzamos 6С19П-t mondtak, egy másik rajzon is így van írva. Nos?
![]()
Kössz. Az jó ötlet. Ez nekem eszembe se jutott.
![]()
Szia..Én most fejeztem be egy 6h13c --De egy ismerösöm most jutott el odáig hogy beszerezte a csőveket.....de egy jó kapcsolás kéne.Én is majdnem elhajlottam a gu-50 felé csak a sapkája nem tetszett .
![]() ![]() Szerk, : köb.. Nem kiabálunk..
Nekem van, sötétben, elég közelről. GU50
Szia.
Nekem tetszik sapkástul együtt is.Csak már ott tartanák,hogy elkezdhetném de mostanában nagyon sokat dolgozom. "Cirokl" Laci készségesen felajánlotta a segítségét amit nincs szándékomban visszautasítani,úgyhogy úgy néz ki lesz nekem is hamarosan egy csövesem.
2 is elviszi, de 3 jobban. Csináltam egy táblázatot, mindeki eldöntheti hogy melyik cső hány db másikkal váltható ki.
A kimenő teljesítményt első körben az anóddisszipáció határozza meg. (Pa) Az illesztő kimenőtrafó ellenállását a cső belső ellenálása (Ri) A táblázatból látható, csodák nincsenek. Mivel mind a 4 cső azonos felhasználásra készült, látható a hasonlóság. Innentől egyéni, hogy 6 db 6C19 vagy 1 db 6C33. Fűtésigény, belső ellenálás, anód disszipáció kb. azonos mindkét alternatívánál. Mondjuk én egy 10 W PP vagy 6W PSE-nél a 6C19-et választanám, mert össze tudom válogatni párba, kicsit kisebb meghajtófesz kell. A 6N13 kicsit erősebb, de ott a két csőfél adott a búrán belül. Nagyobb teljesítménynél meg szigorúan a 6C41 vagy 6C33 a sok párhuzamos cső alkalmazása helyett.
Ó
![]() ![]() ![]()
Nem használtam még a 6E5P-tetródát, de mostanság divatos. Akár jó is lehet. (nekem is van vagy 4 db)
A meghajtás szerintem gyenge, ezeknek az orosz tápcsöveknek (és általában a triódáknak) minimum egy Wiliamson kell ellenütemben. És szimmetria.
De láttam már a neten vagy 60 db csöves 6C19 OTL-t is. Nagy az Isten állatkertje..
2X10 W 6C19 PP 3-4 K illesztéssel szerintem igen jó, jobb mint EL84, csak a meghajtás...Csodák itt sincsenek.
Divatos vagy sem, nekem tetszenek a hasonló dolgok: olyan ronda, hogy már szép
![]()
Meghajtásnak kiváló. Sokan már végfoknak is használnák, ami kis teljesítménynél nem is hülyeség.
De triódának kötve már kicsi a teljesítmény. Én még kipróbálnám a 4P1L csövet is meghajtásnak. Még pentódaként is iszonyúan lineáris! Ha kell, küldök jelleggörbét.
Ez is jó "hülyén" néz ki, majd holnap megtanulmányozom, elvileg hoz egyet a postás
![]() ![]()
Jó kis cső a GU-50...
Ha nem tetszik a sapija, szedd le róla, úgy már egész jópofa. Én most épitem vele az SE-t, remélhetőleg az Audiofil Találkozóra már kész lesz, egyenlőre még csak darabokban van.... Idézet: „Nagyobb teljesítménynél meg szigorúan a 6C41 vagy 6C33 a sok párhuzamos cső alkalmazása helyett.” Sajnos a 6C33C-t is csillagozhattad volna, mert abban is két trióda van párhuzamosan kötve, és nem sok figyelmet fordított a gyártó az egyformaságukra. Manipulálni is csak a fűtésen keresztül lehet valamelyest (ha nem nagy az eltérés), ebből következik hogy 2* 6,3 V-al kell fűteni. Van olyan 33-asom is, ahol fél csőnél 100 mA, egész csőnél 110 mA-re áll be az anódáram ugyanakkora rácselőfesznél, el lehet képzelni mennyire hasonló a két trióda a búrában. ![]()
Szerintem 2-2 vel is tökéletes főleg PP-nél, jelentéktelenül lesz csak kisebb a teljesítmény (kicsit "B"-sebb "AB"-ben, mint 41-el ugyanaz kijön belőlük. Tiszta "A" osztályban kicsit kisebb, mert 2 csőnek kisebb a megengedett disszipációja, mint a 41-esé, de még úgy sem biztos, mert lineárisabb, ha jól emlékszem (ez nem biztos)). Mindenesetre, ha 4 db-ot össze tudsz válogatni, akkor kár ezen aggódni.
![]()
10 cm2 vason 1 W-ra 4800 menet primer, 87:1 áttétel 8 ohmra, mekkora Raa-ra gondoltál ilyen csillagászati menetszámokkal, 60 K Raa kell ezeknek a csöveknek?
Szerintem valamit nagyon elsaccoltál. ![]()
Kiszámoltam 6C4C SE-hez a kimenőt. Primer 1600 menet 0,21-es huzalból 4*2 sor sorba kötve, szekunder 90 menet 0,49-es huzalból 3 sor párhuzamosan a primerek között. Így 2,5K/8R áttétel jön ki, kb. 0,7T-vel 20négyzetcentis EI vason. Jobb lenne vastagabbra a primert, de csak ilyen huzalom van kb. 5kg. A hozzáértő Urak véleményére vagyok kíváncsi. Ha ez így rendben van akkor hétvégén elkezdeném tekerni...
A 0,21-es sovány lesz a 6C4C-nek, tekerd duplán ha tudod, vagy csinálj 2 primert párhuzamosan kötve (mindegyik primer részt kétszer tekerd, ezeket párhuzamosan, a párhuzamos primer részeket pedig sorosan). A menetszámok szerintem jók. :yes:
Visszavonom, nem vékony a 0,21 sem a 6C4C-nek, 6C41C-re gondoltam, de azért szerintem jobb úgy ahogy javasoltam.
![]()
20 Hz fa-ra én más értékeket számoltam. 1T-s gerjesztést simán lehet a sima szilíciumos vasnak adni.
1,2T is megengedett, de de mivel bizonytalan minőségű a vas, ezért 1T val számoltam. 270V sosem lesz a 2 anód közti váltakozó hangfrekis feszültség. Én az 1969-es rádiótechnikában lévő kimenőszámításos képleteket használtam. A számításaim szerint: Uaa = gyök alatt(Pki x Raa). ezzel a képlettel max 74V váltakozó hangfrekvenciás feszültség jelenik meg a két anód közt maximális kimenőteljesítménynél 1,5W kimenőteljesítményen 3,6kOhm Raa-n, és ezt kell transzformálni a 4 és a 24 ohmos kimeneteknek megfelelő feszültségre az áttétel ismeretében. 4 ohm az 2,45V kimenőfeszültségnek felel meg 1,5W kimenőteljesítményen és 24 ohm az 6V kimenőfeszültségnek felel meg 1,5W kimenőteljesítményen. mivel 1,5W kimenőteljesítményt szeretnénk elérni. És ugye az áttételt a menetszám arányokból kapod és az impedancia transzfromáció az az áttétel négyzete.
Na na, csak óvatosan azzal a gerjesztéssel. A szilíciumos vas esetén hálózati trafónál jó az 1 - 1.2 T, mert ott a hiszterézis görbe miatti torzítás nem igazán érdekes, de kimenőtrafó esetén jobb a kissebb gerjesztés, mert bár ez nagyobb vasmagot jelent, a torzítása kisebb, Én is inkább a 0.6 T -t javasolnám, sőt, némi légrésnek is jótékony hatása van a linearitásra.
Idézet: „Ha nem tetszik a sapija, szedd le róla, úgy már egész jópofa. ” Sapiban is egész jópofa. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |