Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha a fehérvári H2000-re godolsz, annak semmi köze a Videotonhoz, viszont a használati értéke a kínai hangszóródhoz viszonyítva kb. 8-10-szeres. Terhelhetőségben még a kisebb HA 20 is jóval több az MNC-nél, elektromosan legalább 1,5-szer, mechanikailag pedig hasonlók, talán 1mm-rel (pp) több a fehérvári hangszóró lineáris tartománya. Nem beszélve a nagyobb lengőcsévével készült változatról.
Ui. ezek hangszórók, nem "sugárzók". A "lealázná" és hasonló kijelentések mögé nem ártana némi valóságalap is. Anélkül ezek csak félrevezető hőzöngések. Nem tudom, te hány hangszóró terhelhetőségmérésén vagy túl, és mennyire ismered az ide vonatkozó szabványokat...
Nem is gondolnád, mennyire fontos lehet a kinézet
Ez Hofira emlékeztet, nála volt hogy Cenzné meg az ura a képet hallgatták, és a hangot nézték.
Ezt nem is hallottam, de ha megvan valahol ez a felvétel megkeresem én most találtam ki...
Semmi köze ? Csak oda van írva
Az 1"-os tekercsével biztosan... Írj, amit akarsz, nem bántam meg, hogy megvettem
Nézd, ha téged nem érdekel hogy jó-e valamire az adott hangszóró, amit megvettél, akkor természetes, hogy nem bánod meg, de van akinek számít hogy mit kap a pénzéért.
A lengőcséve 25mm-es átmérője ellenére magasabb a terhelhetőség a huzal és a technológia miatt. Tudom, hogy oda van írva, én írtam oda, náluk itt van a weblap nem valós része, és a T-S paraméterek a helyükön vannak. Nem úgy, mint a Te hangszóródnál. Rövid idő alatt volt itt háromféle azonos MNC hangszóróhoz tartozó paraméterhalmaz, és még csak véletlenül sem használhatók ugyanabban a dobozban.
A hitelesség kedvéért, nem azt írtam, hogy a weblapon nincs kiírva a Videoton szó, hanem azt, hogy a mostani hangszóróknak semmi köze a Videotonokhoz. tényleg nem kötekedés.
Messze van az a technológiától
Nem tudom befolyásolni, de az átlag felhasználó számára nincs ellentét, fizikai méretek többnyire megegyeznek, hasonlóan is néz ki, amit idéztél, a technológia is azonos, csak másképp működik, és másképp szól. De ez az ügyfelek elég kis részét érinti csak, ők viszont tájékozódnak-értesülnek a szükséges infókról adatlapokon, fórumokon, személyesen.
Mire gondolsz ezzel? Vagy, kérdezem másképp. Hol itt az információtartalom, és mi az alapja ezeknek a valótlan kijelentéseknek? Sok lengőcsévét készítettél már?
Annyi értelme van ezt a topikot olvasni, mint a TV-ben valami mónika/balázs/győzike sót vagy joshit nézni… Akárki akármit kérdez, vagy akármilyen véleményt nyilvánít, az shaflinak egy rakás sz@rt jelent, mert nincs jó hangszóró, nincs jó hangfal, nem lehet kisebb pénzből épkézláb dolgot kihozni, de még csak drágábból sem. Szerintem nem kéne mindent ócsárolni, mert ez nem a jótanácsok osztogatása, hanem egyenes f!kázás, ezzel a másik alázása… Nem véletlenül lett tiltva az előző regisztrációja, meg egyéb hasonló témájú fórumokról se balesetből dobták ki És tökmindegy ám, hogy mikor nézem meg ezt a témát, vagy melyik oldalra lapozok, csak ugyanazt lehet olvasni folyamatosan! Egy MNC se hallgathatatlan, csak kinövi az ember - ha valaki abból szeretne építkezni, akkor miért nem lehet neki segíteni? Miért kell egyből kidobatni vele a hangszórót? Ne erről szóljon már az egész (szerintem ezzel nem csak én vagyok így, egyszerűen mindenkit elrettent ez a dolog…) Bocs, ez kikívánkozott belőlem :action:
Nagyon szépen összeszedted a lényeget, erről van szó
Köszönöm
Nem lehet segíteni, mert nincs min segíteni, ugyanis az alapvető problémák épp a hangszóróval vannak.
Amit pedig leírtál kb. annyi valóságtartalommal bír, mint az emlegetett idézőjeles "hangszórókhoz" tartozó adatok.
Én is hasonlókat vettem észre, és valóban: így nehéz tanulnom bármit is, bár így sem lehetetlen, csak egy oldalt kell olvasnom arról, hogy ki mennyire utálja-szereti az adott hangszórót, és aztán esetleg áttérnek a megvalósításra.
Másrészt szerintem ez még mindíg jobb, mint ha egy hozzá nem értő (pl. én ) írkálna nagypofával minden marhaságot. Így legalább a színvonal megvan, csak elég magas. De ezt írta le klemo86 kolléga is, bár én zöldfülű vagyok még, nemigen kolléga. Én azért örülök, hogy van egy fórum, ahonnan meg tudtam, tudom tanulni az alapokat, sőt többet!
Mindez sajnos nem változtat azon a szomorú tényen, hogy ezek a kínai hangszórók kritikán aluliak... :idiota:
Nem értem, hogy mi a probléma azzal, ha létezik egy bizonyítottan jobb termék, ami ráadásul árban is versenyképes, és felhívja rá a figyelmet. Az már csak adalék az egészben, hogy nevezett termék kis hazánkban készül, hazai munkaerővel. Az tény hogy egyes válaszokat fikázásnak fogjátok fel, pedig nem azok. Ezek egyszerű tények.
Nem azzal van a probléma, hanem hogy egy márka (a kisipari hulladékokat ne ezek közé soroljuk, mert a Gamma XLR csati használhatatlan, mégis van neve, "gyártója", de a Neutrik az mégiscsak valami) alacsonyabb árfekvésű termékeit is hulladékként emlegeti - ha megkérdezed, hogy akkor mégis mit ajánl, akkor meg síri csönd… Csak ennyi a bajom. Nem alacsonyodik le idáig, hogy ezt megossza, mit vegyél ahelyett, ami "szemét"…
Na, erről beszéltem épp A "valóságtartalom", a "nincs min segíteni" és az "alapvető problémák" Megint itt tartunk, mint minden 4. hozzászólásod… Ez egy ilyen fórum, hogy kihozzuk a dolgokból a maximumot - nem az, hogy még a sok százezer forintos gyári is kacatnak legyen titulálva - az ideális világból ki kéne nőni!
Köszi megnéztem amikor rákerestem nem adott találatot csak idézték mások is
[/OFF]Hurrá még egy shalaffi fan, még egy fórumon ,hónapokig nem jövök inkább de ha idenézek akkor mindig van aktuális kioktatott
Bármikor bármennyi fórumon szerte hazánkban. Ha valaki én egyszer csak a közismert fórumokon több ezer hozzászólást számoltam tőle össze Látom ismét vezérhím vagy a falkában!! Egy bibliai idézet jut eszembe Máté evangéliumuából a sorszáma most nem jut eszembe. "Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa" De kétségem sincs a jó viszontválasz felől Emberileg is a topon kellene lenni nem csak szakmailag
De ha már itt tartunk el tudom sorolni az én , vagy általam ismert H2000 hangszórók hibáit.
Dóm magasak: Az átvitelük valami iszonyat , nekem már 2 adta meg magát a lehető legrosszabbkor. A műanyag fedlap úgy törik , reped mintha üvegből lenne. Mélyközép : Bejáratás után is nagy eltérések , még az Fs-ben is. A 2 db 22 centis a mai napig nálad van , mert olyan szarok voltak , hogy elvállaltad a javítását. 2 db 484-es 20 centis , szintén nagy eltérés . Ezenfelül az esztétika is kifogásolható minden darabnál! Magyarán ronda kivitelezés. Mély : 672 , ugye többeknek is lepottyant a perem , mondjuk nekem nem , csak elektromosan gyenge.( Qes) Az adatlapra nem is hasonlít, habár én olyant szerettem volna venni. Összeségében a használati értékük annyi , hogy nem használom őket . A mellékelt képen 8 db 582 -es impedancia görbéje látszik. Részemről vége a H2000 -el.
Halihó Kedveskéim!
20 mm -es fenyő lapokból szeretnék hangdobozt építeni,....szerintetek jobb avagy rosszabb mint a bútorlap? Üdv:Villages!
Ez mondjuk nem javítós kérdés, de azért... A fenyő önmagában nem lesz jó, max. előlapnak, bútorlappal (vagy más keményfával) kombinálva pl.
Csak azért ide írtam, mert a hanfal topic le van zárva.
Kifejtenéd miért nem jó a fenyő önmagában? Üdv:
Sziasztok!
Az MNC Noir 2 hangszóróimnak szeretnék egy-egy dobozt építeni, a mérési eredmények Itt vannak Mielőtt bármit is írok, nem szeretném, hogy az legyen, mint tegnap, tekintsünk el attól, hogy MNC, inkább csak elméletileg érdekelnének a következő számolgatások: Azért vagyok gondban ezzel kapcsolatban, mert EBP=120 körüli érték jött ki, és én meg eredetileg zárt dobozt szerettem volna építeni. Zárt doboz: Qtc=0,71 esetén 9,2 literes zárt dobozméretet kapok eredményül (WinISD). Illetve a Klinger féle képletekkel is számolgattam, akkor is közel ennyire jön ki. Ebben az esetben f3=98Hz, ami elég magas. Az első kérdésem: Qtc tényezőre hatással van a doboz mérete, erre már rájöttem. A fenti példából kiindulva, mi történik, ha a dobozméret: a, kisebb, mint 9,2 liter (Qtc nagyobb, mint 0,71) b, nagyobb, mint 9,2 liter (Qtc kisebb, mint 0,71) Ezek az események hogyan befolyásolják f3 frekvenciát, és az átviteli görbét, valamint a terhelhetőséget ? Amire leginkább kíváncsi lennék, ha nagyobb a doboz 9,2 liternél, mondjuk 20 liter, akkor f3 kerülhet mélyebbre ? Mert a programok szerint nem úgy néz ki, "mint amit el lehetne onnét mozdítani" Reflex doboz: Ha ezt választom, Vb=17,6 liter, és f3=59 Hz körül van. Ez teljesen jó, de félek, hogy nem lesz olyan terhelhető, mint zárt doboz esetében, illetve suhoghat a reflexcső.... Na most, említettem az EBP-t, illetve mindenhol azt olvasom, hogy ez reflex ládába való. Ha mégis zárt ládát kap, az a mély átvitelén kívül negatív hatással lehet más frekvenciákra ? Vagy csak kizárólag a mély átvitele lesz gyengébb. A válaszokat előre is köszönöm zoka
b-reflexben kb. 50-60Hz-es alsó határral lehet számolni, zártban pedig 110 körülivel. Bár a baffle step miatt a valóságban ettől még rosszabb lesz az eredmény (az ajánlható térfogat a lengőrendszer képességeit figyelembe véve, maximum 30 liter, fb=50Hz).
Az meg csak tévhit, hogy a zárt dobozzal kisebb a membránkitérés, a valóságban épp fordítva van, általában jól megválasztott térfogat, és hangolás esetén b-reflex dobozoknál nagyobb a mech. terhelhetőség. A Klinger-féle "képletek" dobozméretezéshez kb. használhatalanok, és a programok sem arra valók, hogy gombnyomásra gondolkodás nélkül megmondják a hangszóróhoz tartozó megfelelő térfogatot. Mint minden esetben, legelőször az alapokkal kell tisztában lenni. a) elvárt max. hangnyomás b) elvárt alsó határfreki c) a hangszóró képességei, határai kis és nagyjelű alkalmazásnál - lengőrendszer - T-S arány - nagyjelű paraméterek, és kitérésfüggően nemlineárisan változó paraméterek (Cms, B*l, Le, stb.) d) az alkalmazási-felhasználási körülmények, úgy mint: - erősítő - környezet, szoba-lehallgató helyiség hatásai - rendszer többi eleme (ha van) Ezek után, egészében nézve lehet továbblépni dobozméretezés ügyben. Szóval hiába kéred, sajnos nem elhanyagolható, hogy milyen hangszóróról van szó, igenis nagyban befolyásolja a döntést, hogy ez épp MNC. A felhasználási céltól is függ, de szinte biztos, hogy nem volt egy jó választás, még az árát figyelembe véve sem.
A fenyők általában mind puhafák, kisebb szappantartók kijönnek belőle, nagyobb dobozok sűrű merevítéssel, vagy pl. kifejezeten jó eredményeket hoz táblásítva más keményfával. Enélkül nehéz megtartani vele a 7-15 körüli ideális doboz jósági tényezőt.
Nem is gondoltam, hogy a terhelhetőség a reflex dobozzal akár jobb is lehet. Azt tapasztaltam is a teszt dobozban, hogy szekrény tetején elég kevés mélyet adott a zárt ládában, de padlóra téve sokkal jobb. Tehát egy csomó mindentől függ a végeredmény, ebbe nem is szeretnék most belemenni. Én értem, hogy összességében kellene nézni, meg mindenre odafigyelni, de ez a doboz nem ér annyit, hogy napokat töltsek ezzel.
Ami azt illeti, a maximum, a hangszóró térfogatát levonva olyan 15 liter körül lehetne. Ennél nagyobb doboz kizárt, ha így nem jó, hát nem jó, de nagyobb nem lesz a könnyű hordozhatóság, elhelyezés stb. ez esetben fontosabb, mint hogy a maximumot hozzam ki belőle. Ebből kiindulva Szerinted, ha egy 15 liter hasznos belső térfogattal számolhatunk, akkor az zárt doboz esetében rosszabb eredményt ad, mint 9 liter? A másik kérdésem: ennél a hangszórónál érdemes lenne a 15 literes dobozt figyelembe véve reflex-dobozt kialakítani ? Mit lehet így kihozni egy jó hangolással? Ha mégis zárt mellett maradok, akkor az csak a mély átvitelre lesz negatívan befolyással ? Köszi!
Mire is fogod használni?
Hangoskodásra leginkább. A JBL sub mellé, közép és magasnak. Önmagában ritkán hallgatnám, de egy 14 liter térfogat mindenhogyan meglesz, a kérdés csak az, reflex legyen-e
|
Bejelentkezés
Hirdetés |