Fórum témák
» Több friss téma |
A 0,47 valószínű 470nF lesz, a 472k pedig 4,7 nF.
Megtörtént a kondenzátorok cseréje de sajnos nem segített egyik kártyán sem.Azt hiszem feladom viszont szeretnék egy kicsit jobban belemenni a videókártyák javításába gondolok itt ram is gpu csreér.Ha valaki tudja,hogy hol lehetne valamilyen írott anyagot fellelni a kártyák javításáról az nagyon megköszönném.
Sziasztok
Ennek a két kondinak lehet valami baja? Az egyik alján egy kis dudor van a másikon meg valami sárga anyag. Talán kifolyhatott az elektrolit? Oda pont nem kellene szigetelő, mert a kondi negatív lába nincs kivezetve és ott csatlakozik a tv fém vázához.
Szia!
Esetleg nem szigetelten kellett csatlakoztatni a kondit a tévé fémvázához? Mert akkor lehet, hogy a szigetelés maradványa. De akár egy elektrolitfolyás is lehet.
Nemhiszem, mert máshol nem ért hozzá a fémvázhoz, csak ott tudott, a két kivezetés meg a benne lévő 2 kondi + kivezetése, negatív sehol nincs rajta.
Akkor viszont tényleg tönkrement. A másik kondinál még akár fröccsöntési hiba is lehet az a pukli. Töltsd fel a kondenzátort, és figyeld meg, hogy megtartja-e a töltését.
Lekapartam a kondi1-ről azt a valamit, alatta fehér műanyag van, kipróbáltam 250V egyenfesszel, de ahogy hozzáérintetem a + hoz az egyik 50µF-os kivezetést, szikrázott egyet, de ez csak amiatt lehetett, mert üres volt. kondi2-nél 20µF-os kivezetést próbáltam de az többször is szikrázott azt inkább békén hagytam nem szeretném ha eldurranna. Legközelebb ellenálláson keresztül töltöm fel.
Sziasztok
Azt hogy lehet e legkönnyebben megoldani, hogy egy adott kapcsolásban, ha leveszem a feszültséget, akkor a kondi minél hamarabb, vagy azonnal süljön ki? Próbálkoztam Led-el, de akkor is kell pár másodperc mire lemerül A kondi 470 µF-os. A kapcsoláson eső feszültség változó (2-4-6-8-10, beállítástól függ). A segítséget előre is köszönöm.
Sorbakötsz a kondi előtt egy diódát az áramkörben. A dióda A-K lábaira egy PNP nagyáramú (5-6A minimum) tranzisztor bázisa és emittere kerül értelemszerűen, a kollektor a földre. Bázisba esetleg egy pártíz Ohm-os ellenállás fél W-os méretben nem baj, ha van. Működés egyszerű, a dióda biztosítja az áramutat a kondi, majd a kimenet felé és a tranzisztornak nyitóirányú előfeszítést fog adni zárótartományban, ha a kapcsolt feszültség alacsonyabb, mint a kondiban tárolt. Ennek hatására a PNP tranyó kinyit és a kondit kisüti addig, amíg vezetni képes (0,3-0,4V többlet fog maradni). Ha a feszkülömbözet megszűnik, a tranzisztor lezár, nem befolyásolja a működést, felfelé kapcsoláskor pedig maximum egy diódányi záróirányú előfeszítést fog kapni (ennyit elvisel). Ha nincs visszacsatolás, akkor a dióda schottky legyen. Hány Amper szükséges, gondolom, olyan párszáz mA maximum, itt 100-200mV esik le egy jobb schottky-n. Ez 2V-nál a 10% tűrésbe belefér.
A visszacsatolás a kondi kapcsai "után" történjék, kompenzálva a diódán eső feszültséget.
Szia
Köszi a részletes választ, bár egy kicsit megfogott, de ha mindent jól értelmeztem, akkor a mellékelt képen a helyes kapcsolást belinkeltem. Még annyi, hogy a feszültség menetközben változhat le és fel is. Ez nem fogja befolyásolni a tranzisztor működését?
Egyszerűbb, ha párhuzamosan kötsz vele egy nagyteljesítményű ellenállást. Nem kell olyan nagy, max 5W, viszont az áramkör áramfogyasztása egy picit meg fog nőni. Az ellenállás értéke függ a tápfeszültségtől.
Igen, így. Működni fog ingadozó bemenetnél rendesen, csökkenéskor követi az emitteren a bázist, növekedéskor lezár, nem szól bele a kimenetbe. R1 amúgy része az eredeti áramkörnek?
A soros 1k-val milyen ellenállásra gondoltál, ami nem osztja le jelentősen a kimenetet, mégis elég rövid reakcióidőt ad?
Szia
Igen része, 10V--1K--470µF--föld, ez lenne az eredeti kapcsolásom. A rajzon egyébként elírtam, nem BC, hanem BD244C. variszabi: Csak elég lenne egy pl.: 1k 5W-os huzalellenállás párhuzamosan kötve? És akkor az olyan gyorsan le tudná húzni a kondit? Igazából nem tudom, hogy melyik lenne a nyerőbb....
Nem, teljesen tévút. Egyrészt 10V és 1kOhm esetén az 5W értelmetlen adat (ez a dolog pártíz Ohm-ig lenne használható), másrészt az 1k-s ellenállás a soros 1k-s ellenállással feszültséget fog osztani. Ahhoz, hogy az osztás ne legyen túl nagy mértékű, mondjuk 10% maximum, ahhoz 10k-s ellenállat kell. Az pedig a 470µF-os kondit nem fogja gyorsabban kisütni, mint a LED.
Értem, köszönöm szépen, akkor a te javaslatodat valósítom meg, még annyi, hogy a dióda milyen típusú legyen?
Kb. tökmindegy-1N400x, ha schottky, akkor annak kéred, 1A terhelhetőségű biztosan elég lesz.
Rendben, még1x köszön szépen a segítséget
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen:
http://www.bodorvent.hu/termekek_ipari_axialis.php?seria=vko1 ventillátor elé sorba szeretnék bekötni fénycső kondit, fordulatszám csökkentése érdekében. A kondinak viszont a lábán van párhuzamosan egy ellenállás. Azthiszem 1Mohm. Az kell oda nekem, vagy szedjem inkább le?
Köszönöm! Nem szeretnék meglepődni
![]()
Sziasztok!
Ez vajon olajkondi? Nekem így első ránézésre annak tűnik.
Köszi.
Valami eszméletlen jó hangja van. ![]() ![]()
Keress régi fénycsöves lámpatesteket, lesz bennük sok. Érdekes a tapasztalatod, szeretik ezeket az olajpapírokat, de van egy paraméterük (tranziens válasz azt hiszem), ami épp nem annyira jó. Tesla dobozokban is olajos kondik voltak a magasok előtt, de ritka volt az alkalmazásuk.
Hello. Az lenne a kérdésem hogy fólia kondenzátort hogy kell leolvasni pl.: 332k akkor az mennyi vagy milyen szabály szerint kell leolvasni
Szia!
A harmadik szám a nullák számát adja meg a két első szám után. Így pF-ban kapod meg az értékét. Jelen esetben 3300pF, azaz 3,3nF.
Készülő erősítőmhöz akarok venni minőségi kicsatolókondit. Ebay-en kinéztem Nichicon Muse audio kondikat, de ebből is van több fajta... a választáshoz kérnék egy kis segítséget.
kondik Muse KZ vagy Muse FW Gold vagy ES
Ezek biztosan jól fognak szólni?
Próbáltál már sokféle kondit, és hallottál különbséget hangzásilag köztük? Gondolom nem sok fajta 470µF-os kondi van a boltban, ahol vásárolsz. De mi lenne, ha vennél kisebb/nagyobb kapacitásút, és készítenél 470µF-ot? Így fel tudnád használni az egész bolt össze kondimárkáját, típusát (ESR). |
Bejelentkezés
Hirdetés |