Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   30 / 103
(#) varttina válasza peti12 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A 0,47 valószínű 470nF lesz, a 472k pedig 4,7 nF.
(#) peti12 hozzászólása Máj 25, 2010 /

kösz a választ
(#) Face801 válasza didyman hozzászólására (») Máj 28, 2010 /

Megtörtént a kondenzátorok cseréje de sajnos nem segített egyik kártyán sem.Azt hiszem feladom viszont szeretnék egy kicsit jobban belemenni a videókártyák javításába gondolok itt ram is gpu csreér.Ha valaki tudja,hogy hol lehetne valamilyen írott anyagot fellelni a kártyák javításáról az nagyon megköszönném.
(#) PetAd hozzászólása Máj 29, 2010 /

Sziasztok
Ennek a két kondinak lehet valami baja? Az egyik alján egy kis dudor van a másikon meg valami sárga anyag. Talán kifolyhatott az elektrolit? Oda pont nem kellene szigetelő, mert a kondi negatív lába nincs kivezetve és ott csatlakozik a tv fém vázához.
(#) kadarist válasza PetAd hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Szia!
Esetleg nem szigetelten kellett csatlakoztatni a kondit a tévé fémvázához? Mert akkor lehet, hogy a szigetelés maradványa. De akár egy elektrolitfolyás is lehet.
(#) PetAd válasza kadarist hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Nemhiszem, mert máshol nem ért hozzá a fémvázhoz, csak ott tudott, a két kivezetés meg a benne lévő 2 kondi + kivezetése, negatív sehol nincs rajta.
(#) kadarist válasza PetAd hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Akkor viszont tényleg tönkrement. A másik kondinál még akár fröccsöntési hiba is lehet az a pukli. Töltsd fel a kondenzátort, és figyeld meg, hogy megtartja-e a töltését.
(#) PetAd válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 29, 2010 /

Lekapartam a kondi1-ről azt a valamit, alatta fehér műanyag van, kipróbáltam 250V egyenfesszel, de ahogy hozzáérintetem a + hoz az egyik 50µF-os kivezetést, szikrázott egyet, de ez csak amiatt lehetett, mert üres volt. kondi2-nél 20µF-os kivezetést próbáltam de az többször is szikrázott azt inkább békén hagytam nem szeretném ha eldurranna. Legközelebb ellenálláson keresztül töltöm fel.
(#) Silious hozzászólása Jún 1, 2010 /

Sziasztok
Azt hogy lehet e legkönnyebben megoldani, hogy egy adott kapcsolásban, ha leveszem a feszültséget, akkor a kondi minél hamarabb, vagy azonnal süljön ki?
Próbálkoztam Led-el, de akkor is kell pár másodperc mire lemerül
A kondi 470 µF-os.
A kapcsoláson eső feszültség változó (2-4-6-8-10, beállítástól függ).
A segítséget előre is köszönöm.
(#) didyman válasza Silious hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Sorbakötsz a kondi előtt egy diódát az áramkörben. A dióda A-K lábaira egy PNP nagyáramú (5-6A minimum) tranzisztor bázisa és emittere kerül értelemszerűen, a kollektor a földre. Bázisba esetleg egy pártíz Ohm-os ellenállás fél W-os méretben nem baj, ha van. Működés egyszerű, a dióda biztosítja az áramutat a kondi, majd a kimenet felé és a tranzisztornak nyitóirányú előfeszítést fog adni zárótartományban, ha a kapcsolt feszültség alacsonyabb, mint a kondiban tárolt. Ennek hatására a PNP tranyó kinyit és a kondit kisüti addig, amíg vezetni képes (0,3-0,4V többlet fog maradni). Ha a feszkülömbözet megszűnik, a tranzisztor lezár, nem befolyásolja a működést, felfelé kapcsoláskor pedig maximum egy diódányi záróirányú előfeszítést fog kapni (ennyit elvisel). Ha nincs visszacsatolás, akkor a dióda schottky legyen. Hány Amper szükséges, gondolom, olyan párszáz mA maximum, itt 100-200mV esik le egy jobb schottky-n. Ez 2V-nál a 10% tűrésbe belefér.
A visszacsatolás a kondi kapcsai "után" történjék, kompenzálva a diódán eső feszültséget.
(#) Silious válasza didyman hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Szia
Köszi a részletes választ, bár egy kicsit megfogott, de ha mindent jól értelmeztem, akkor a mellékelt képen a helyes kapcsolást belinkeltem.
Még annyi, hogy a feszültség menetközben változhat le és fel is. Ez nem fogja befolyásolni a tranzisztor működését?
(#) (Felhasználó 4577) válasza Silious hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Egyszerűbb, ha párhuzamosan kötsz vele egy nagyteljesítményű ellenállást. Nem kell olyan nagy, max 5W, viszont az áramkör áramfogyasztása egy picit meg fog nőni. Az ellenállás értéke függ a tápfeszültségtől.
(#) didyman válasza Silious hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

Igen, így. Működni fog ingadozó bemenetnél rendesen, csökkenéskor követi az emitteren a bázist, növekedéskor lezár, nem szól bele a kimenetbe. R1 amúgy része az eredeti áramkörnek?
(#) didyman válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Jún 1, 2010 /

A soros 1k-val milyen ellenállásra gondoltál, ami nem osztja le jelentősen a kimenetet, mégis elég rövid reakcióidőt ad?
(#) Silious válasza didyman hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Szia
Igen része, 10V--1K--470µF--föld, ez lenne az eredeti kapcsolásom. A rajzon egyébként elírtam, nem BC, hanem BD244C.

variszabi: Csak elég lenne egy pl.: 1k 5W-os huzalellenállás párhuzamosan kötve? És akkor az olyan gyorsan le tudná húzni a kondit?

Igazából nem tudom, hogy melyik lenne a nyerőbb....
(#) didyman válasza Silious hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Nem, teljesen tévút. Egyrészt 10V és 1kOhm esetén az 5W értelmetlen adat (ez a dolog pártíz Ohm-ig lenne használható), másrészt az 1k-s ellenállás a soros 1k-s ellenállással feszültséget fog osztani. Ahhoz, hogy az osztás ne legyen túl nagy mértékű, mondjuk 10% maximum, ahhoz 10k-s ellenállat kell. Az pedig a 470µF-os kondit nem fogja gyorsabban kisütni, mint a LED.

Értem, köszönöm szépen, akkor a te javaslatodat valósítom meg, még annyi, hogy a dióda milyen típusú legyen?
(#) didyman válasza Silious hozzászólására (») Jún 2, 2010 /

Kb. tökmindegy-1N400x, ha schottky, akkor annak kéred, 1A terhelhetőségű biztosan elég lesz.

Rendben, még1x köszön szépen a segítséget
(#) csövi hozzászólása Jún 4, 2010 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen:
http://www.bodorvent.hu/termekek_ipari_axialis.php?seria=vko1
ventillátor elé sorba szeretnék bekötni fénycső kondit, fordulatszám csökkentése érdekében. A kondinak viszont a lábán van párhuzamosan egy ellenállás. Azthiszem 1Mohm. Az kell oda nekem, vagy szedjem inkább le?
(#) csövi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Köszönöm! Nem szeretnék meglepődni
(#) petemazi hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sziasztok!
Ez vajon olajkondi? Nekem így első ránézésre annak tűnik.

322.JPG

(#) didyman válasza csövi hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Csak a mosolyod lesz más
(#) petemazi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Köszi.
Valami eszméletlen jó hangja van. Legalábbis a mezei fóliákhoz és kerámiákhoz képest. Na csak az a baj, hogy egy darabom van, és két hangváltóba általában kettő darab kell.
(#) didyman válasza petemazi hozzászólására (») Jún 7, 2010 /

Keress régi fénycsöves lámpatesteket, lesz bennük sok. Érdekes a tapasztalatod, szeretik ezeket az olajpapírokat, de van egy paraméterük (tranziens válasz azt hiszem), ami épp nem annyira jó. Tesla dobozokban is olajos kondik voltak a magasok előtt, de ritka volt az alkalmazásuk.
(#) peti12 hozzászólása Jún 15, 2010 /

Hello. Az lenne a kérdésem hogy fólia kondenzátort hogy kell leolvasni pl.: 332k akkor az mennyi vagy milyen szabály szerint kell leolvasni
(#) kadarist válasza peti12 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Szia!
A harmadik szám a nullák számát adja meg a két első szám után. Így pF-ban kapod meg az értékét. Jelen esetben 3300pF, azaz 3,3nF.
(#) peti12 hozzászólása Jún 15, 2010 /

ok köszönöm már értem
(#) MolnarG hozzászólása Jún 23, 2010 /

Készülő erősítőmhöz akarok venni minőségi kicsatolókondit. Ebay-en kinéztem Nichicon Muse audio kondikat, de ebből is van több fajta... a választáshoz kérnék egy kis segítséget.

kondik

Muse KZ vagy Muse FW Gold vagy ES
(#) Kovidivi válasza MolnarG hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Ezek biztosan jól fognak szólni?
Próbáltál már sokféle kondit, és hallottál különbséget hangzásilag köztük? Gondolom nem sok fajta 470µF-os kondi van a boltban, ahol vásárolsz. De mi lenne, ha vennél kisebb/nagyobb kapacitásút, és készítenél 470µF-ot? Így fel tudnád használni az egész bolt össze kondimárkáját, típusát (ESR).
Következő: »»   30 / 103
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem