Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, azt nem mondanám, hogy miniatűr.
De arra jó lehet, hogy rájöjjünk, hogy mekkora kondi kell, nem?
Ha megnéznél egy régebbi forgókondit, akkor bizony már mondanád, hogy ez miniatűr! Feltételezem, hogy nincs kapacitásmérőd, igy nem tudod megállapítani, hogy melyik a kisebb kapacitású része a kondinak. Feltételezem azt is, hogy az eszközt nem ismered, igy látásból sem tudod azt megállapítani. De igazad van, kisérletezni jó vele.
Akkor most mi legyen?
A ferritet hiába tologatom a tekercsbe, nem változik semmi.108,00 MHz-n hallgatom a rádiót. Azt meg lehet mondani, hogy túl nagy, vagy túl kicsi a kapacitás?
Megint mértem az áramfelvételt, de most nem változik, ha széthúzom a tekercset...
5V. De most stabil, szűrt labortáp van rákötve, az előbb meg egy lemerült 9V-s elem. 2,8V. De ez sem nagyon változik, és szerintem akkor is csak azért, mert kevésbé érintem oda a multimétert.
Jah, és ferritből van narancssárga tetejű is melyik a jó?
Pedig azt írták, hogy ez 88-108 MHz között sugároz.
:no: Meg hogy tök egyszerű, csak megkeresem a vevővel
Am mivel lehet mérni, hogy van -e egyáltalán sugárzás? Nem vagyok benne biztos, hogy működik a kütyü...
Ha egy tekercs két végét a voltmérőre kötöm, és odatartom az adó tekercséhez, az indukció miatt áram fog folyni benne, ha működik nem?
Szerintem már azon megbukik,hogy 5V ról járatod.A tranzisztor munkapontja kellően elmászik, az eredeti 3V-ról ment.Amit mérni tudsz az maximum a tranzisztor ohm mérővel .Bármit mérsz elhangolódik, leáll az egész.
Én amikor ilyennel kísérleteztem ,beállítottam a rádiót kb középre és egy műanyag pálcával addig lökdöstem (nyújtottam,mozgattam) a tekercset amíg nem hallottam a rádióban a csendet (ill gerjedést ) egy-egy pillanatra. Ekkor már legalább a környékén volt.Ezután jöhetett a rádióval a megkeresés ill. az óvatos hangolgatás. A másik az sem biztos hogy ez mindenféle mikrofonnal működik,illő volna legalább két vagy három tranzisztoros kapcsolást építeni,ami szerintem már nem ilyen érzékeny a mikrofonra .(nem hangja nem lesz, hanem egyáltalán nem működik -szerintem- ha a mikrofon nem megfelelő )
Talán a mobiltelefon "kapásjelzőt" ha az antennához teszed ??? (bár lehet kicsi hozzá a térereje.)
Jó lenne egy frekvenciamérő, vagy egy RF detektor...Igen hasznos műszerek az ilyen esetekben, s ma már nem nagy feladat egyik sem.
Hali
Maga a kapcsolas szerintem mukodeskeptelen. Az oszcillator munkapontjat semmi sem allitja be. Be kellene allitani ket ellenallassal a munkapontot, RF hidegitest kellene a bazisra tenni (1n), es egy kondival becsatolni a miki jelet. Talan mukodhet. Udv Vili
Nem egészen. A tranzisztor munkapontját a 4.7 k állítja be, ami egyben a mikrofon erősítőjének a munkaellenállása is. A bázis 1 n -val RF szempontból hidegítve van. Az oszcillátor földel bázisú kapcsolásban. A bázisáram nyeszegetésével történik a moduláció. A kapcsolás ugyan gyengusz, de működőképes, és már működött is. (csak nem tudni milyen frekvencián) Most már valószínű hogy a tranyó adta meg magát, mert a 3 V helyett 5 V -ot kapott, és nagy volt a bázisáram.
Az más kérdés, hogy az ilyen, és ehhez hasonló kapcsolások egyszerűnek tűnnek, de valójában meglehetősen bonyolultak, mikor egy alkatrész egyidőben több feladatot lát el. Ha hozzányúlsz az egyik funkcióhoz, befolyásolod a másikat is.
Hali
Szoval azert ilyen kapcsolast alapbol nem epitunk meg. Ebben minden fugg a homerseklettol, a taptol, a ... mindentol. Sokba kerul betenni ket ellenallast es egy kondit pluszban? Legyen 20 Ft, viszont jobban kezben tudod tartani a munkapontokat. En is csinaltam ilyesmit vagy 30 eve, de legalabb 2 tranyoval. Az elso volt a miki erosito, a masodik az oszci. Mukodott is egy 9 voltos elemrol. meg az OIRT savban. Utana atalakitottam CCIR savra es ott is mukodott. En vegulis azt nem ertem, hogy honnan tudjatok ilyen jo erzekkel kiszedni a netrol a leheto legrosszabb kapcsolasokat( tudom miert ). Egy kis turelemmel azert lehet talani par 100 kapcsolast, ami mukodik is. No comment Udv Vili
Amit Te megépítettél kapcsolást, az ugyanez a kategória máskülönben. A miki erősítő benne van a mikrofon kapszulában. Ez a kapcsolás legalább annyira működőképes, mint a tied. (ha már OIRT, akkor EBU, mindkettő CCIR által kijelölt műsorszóró sáv)
Nem én szedtem le az internetről, de ha már leszedte segítünk. Legalább tanul belőle. Mondjuk nem éppen adóépítéssel kellene kezdeni a tanulást, de ha már így esett, majd rájön, hogy még kell más is hozzá. Az áramkör működésének értelmezése pedig alap dolog.
Teljesen egyet értek. Nálam a háromtranzisztoros vált be (igaz egytranzisztorosnak neki sem álltam ) . Forgókondit mindig kisméretűt használtam és a frekiért felelős kondit váltottam ki vele. Minden esetbeen így csináltam így bármikor áligathattam a frekit a nekem tetsző sávra. Arégi képen látszik milyen (bontott) forgókondikat használtam illetve látszik egy beépítve.
Úgy érted, hogy ha közel viszem hozzá, gerjed a mobil?
Ilyet nem tapasztaltam... Am a mobil antennája a füles vezetékében van, egész közel raktam az adó antennájához.
Szia!
Eléggé kezdő vagyok, (pont ezért tetszett meg ez az egyszerűnek tűnő, kevés alkatrészes cucc) le tudnád írni ugyanezt kicsit egyszerűbben?
Értem. Tudnál ajánlani helyette valami szintén egyszerű, de működőképes kapcsolást, amit már kipróbáltál, és egyszerű megcsinálni?
Akkor most mi a következő lépés?
Vegyek egy forgókondit? Ezek közül jó valamelyik: http://www.hestore.hu/kat_382.html Ezek meg túl kicsik nem? http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZWV...tNdz09 Az jutott még eszembe, hogy az egyik ellenállás változtatása (trimmer) nem ugyanazt eredményezi -e, mint a kondi változtatása. Végül is astabil multivibrátorban is, ha nagyobb az ellenállás, akkor rövideb lesz a led bekapcsolási ideje -> nagyobb lesz a frekvencia. Jól gondolom?
Ha valakinek van valami jó ötlete, hogy hogy lehetne "átcsinálni" az áramkört működőképesra, írja meg, ha kell hozzá valami alkatrész ma még el tudok szaladni a Conradba 13 óráig...
Am jó lenne, ha sikerülne megcsinálni ezt a kütyüt jövő vasárnapig.
Igen, ilyen trimmereket kellene beszerezned, pl. a HE -s 1.8 - 22 pF es, vagy hasonló. A lényeg, hogy beleessen a 15 pF a hangolási tartományba, ahogyan a képen is látni. Az ellenállások változtatásával a tranzisztor munkapontját lehet változtatni, természetesen ez is befolyásolja némileg a frekvenciát, de nem ezekkel kell játszani. Esetünkben a frekvencia meghatározó elem a kollektorköri LC rezgőkör, ennek a rezonanciafrekvenciáját kell a 87.5 108 MHz közé húzni.
Az emitterköri 330 ohmon mérheted a tranzisztor áramát feszültségméréssel, majd ohm törvénnyel kiszámolva az áramot. Ezt kell figyelni a hangolgatáskor, de nézheted a tápból felvett áramot is. Ha már vásárolni mész vegyél 2N2222 tranzisztort is, de jó a BC is.
A HE-s trimmert most sajna csak megrendelin tudom, hétvégén nincsenek nyitva :no: de legalább árulnak olyat, ami ide kell :yes:
"Ha már vásárolni mész vegyél 2N2222 tranzisztort is, de jó a BC is." 2N2222-t sajna nem találtam sem a conradban, sem a hestore-nál. Bc mi? "Az emitterköri 330 Ωon mérheted a tranzisztor áramát feszültségméréssel, majd Ω törvénnyel kiszámolva az áramot. Ezt kell figyelni a hangolgatáskor, de nézheted a tápból felvett áramot is." Ezt kifejtenéd egy kicsit bővebben is? (kezdő vagyok, légyszi fogalmazz egyszerűen) Pl megköszönném, ha leírnád lépésről lépésre, hogy hol, és mit kell mérnem. Ezzel azt akarjuk meghatározni, hogy mekkora legyen a táp?
Ami most is benne van, azt hiszem BC547 -ről volt szó.
És jó lenne az eredeti 3 V -ról járatni. és ehhez valami 3.3 V zener, meg 470 ohmos ellenállás. Ohm törvény: I=U/R
A Bc miért kell?
Gondolod, hogy elromlott? Ez mennyire biztos? Van itthon egy 2N3904-esem is, az is Npn. Az nem jó? proba írta, hogy a mikrofon nem megfelelő. Ez van benne: http://www.hestore.hu/termek_10022505.html Szerinted?
A 2N3904 lassúnak tűnik, lehet hogy nehéz berezgetni 100 MHz en.
Az eredeti tranzisztorra azt mondtad, hogy nem reagál, jobb, ha van másik is, nem egy nagy összeg. Lehet, hogy az 5 V, és a kis bázisellenállás megviselte.
Értem. Akkor legkorábban hétfőn elmegyek a cuccokért: FT7 1.8 - 22 trimmer fóliakondi BC 547 és mi kell még?
Pl a 3V-hoz? zener? milyen fajta? Az 5V-os tápra kell kötni? 9V csatira kötök egy 78L05-öt, kkor ugyanott vagyok mint a labortáppal, csak az kisebb. Viszont most meg tudom csinálni, hogy a tranyó helyére foglalatot forrasztok be, meg a 15p kondi helyére is. Van még egy fajta tranyóm: BC 182B ez is NPN. Kicsit szerkesztettem, legyél szíves nem széthúzni a mondatokat feleslegesen, és kicsit jobban figyelni a helyesírásra. köb..
Pl. LF33CV, 3.3 V -ot ad, a 7805 helyett. Ha labortápod lenne, azt be lehetne állítani 3 V -ra is.
A BC182 nem jó, kicsi a határfrekvenciája., esetleg ha a mikrofon nem lesz elég érzékeny, akkor abból lehet majd megcsinálni a mikrofon erősítőt. Addíg is próbálkozzál a meglevő áramköröddel, az 5 V -os táp + ágában tegyél sorba egy 330 - 470 ohmot, egy 100 µF megszűrve. így a táp egy kicsit lecsökken.
Labortáp, mert választhatsz, hogy 5, vagy 12V-ot adjon
Am egyszer talán az is eljön, hogy csinálok egy rendes tápot. Így jó lesz? A tranyót kiszedtem, helyette 3 foglalatot tettem be, most kipróbálom, h működik -e.
Hát, ha kísérletezgetni szeretnél, akkor azzal kellett volna kezdeni. Egy ilyen táp az alapja mindennek. Nézz át a labortáp topikba. Amit csak átkapcsolni lehet, az nem labortáp, csak egy mezei táp. (persze sok esetben ez is elég, de nem mindíg)
Jó lesz, ha az 5 V -ot az ellenállásra (baloldalra) kötöd |
Bejelentkezés
Hirdetés |