Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Elírtad a prefixumot. Szerintem te 9kHz re gondoltál. Piezohangszóró kell hozzá. Van itt a fórumon két topik is neki.
Jó, csak ezt 22kHz el kell hajtani. Az említett topikokban van a megoldás a problémádra.
Oké, köszi!
Jó az a hangszóró, de biztos találsz olcsóbbat, mint ez a rablóbanda. Akár itt, házon belül is.
Sziasztok!
Kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne egy nyomógombbal 2 funkciót megvalósítani? 1. Egyszer megnyomom, kapcsol egy áramkört. 2. Nyomva tartom x másodpercig kapcsol egy másikat. Válaszokat, ötleteket előre is köszönöm!
Kis, hatlabu 10f20x PIC-el. kb 130Ft
Felprogramozod ahogy neked tetszik, meghatarozhatod a tol-ig idoket.
Sziasztok kedvem támadt összedobni nekem is egy ilyen kapcsolást de máris felmerült néhány kérdés.
Ez ugyebár úgy működik hogy a jack dugóból jövő jel vezérli a tarnyó bázisát Mi az a BETAP Nem kéne aledeknek némi ellenállás A válaszokat köszi.Bővebben: Link
A betáp betáplálást, magyarul a tápfeszültséget jelenti. Némi áramkorlátozó ellenállás azért tényleg nem ártana, a LED-ek áramához méretezve.
...és akkor a tranzisztor soros bázisellenállásáról még nem is beszéltünk...
Bizony, az is kell. Az a baj, hogy net el van áraszva ilyen használhatatlan minimál kapcsolásokkal. A sok tapasztalatlan kezdő meg megépíti ezeket, aztán csodálkozik eldurrognak az alkatrészek. Attól, hogy rajzszerkesztő programmal van megcsinálva egy kapcsolás, még nem biztos, hogy jó is.
És még valami, remélem nem mondok hülyeséget. A jack-től mikor fog a bázisra akkora feszültség is érkezni, hogy "elég legyen", mivel emiter követős a kapcsolás. Szerintem a LED-eknek a kollektoron a helyük ilyen esetben.
Ráadásul ez innen van.Bővebben: Link
Emitterkövetőnél is kell bázisellenállás?
Egyre jobb ez a kapcsolás. :eek2:
Üdv!
Szeretnék egy aktív szubládát használni kisebb összejöveteleken, esetleg itt a gépnél. A kérdésem az, hogy mekkora trafó, és milyen egyenirányítás, puffer szükséges hozzá. A beépített erősítő teljesítménye 100W. A válaszokat előre is köszönöm!
Ez furcsa. A hangkimeneten maximum 700mV jöhet ki ha jól tudom. Ez a feszültség nem elég a soros LED ek kinyitásához. Ettől függetlenül a kapcsolás működik. Ez hogy lehet? Talán erősítő van elékötve?
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy ennél a kapcsolásnál (és úgy általában) DC-nél hova kell kötnöm a földet, vagy mit csináljak vele?
Ne haragudjatok a hülye kérdésért, kezdő vagyok nagyon. (bocsi, ha fölöslegesen nyitottam új témát, nem találtam megfelelőt)
Szia! Megfelelő topic a Kezdő kérdések. De hogy segítsek is, megmondom a megoldást Azok a föld pontok a negatív pólust jelzik. Azokat össze kell kötni majd rá a negatív pólusra. Mint a rajzon is látható az hogy ott csak a "+9V" van. A földelési jelek szimbolizálják a negatív pólust.
Az áramforrás negatív sarkára. (asszimetrikus táplálás esetén.)
12V-os tápfeszültségnél nincs baj, mert a ledek nyitófeszültsége + a tranzisztor beállít egy áramot. De mi van, ha növeljük a feszültséget?
Köszönöm, már látok is neki az olvasásnak
Az emitterkövetőnek van erősítése? Én úgy tudtam, hogy a bázisfeszültség jelenik meg az emitteren.
Nem mondtam, hogy ez a kapcsolás jó, csak belinkeltem a forrást.
Tuti, hogy egy végfokra van kötve. Megeszem a cipőm ha ez megy egy jack-ről. Amúgy talán néhol 1V is van, viszont ez még mindig hol van a kb.4V-tól. És én is úgy tudom a bázisfeszültség minusz a tranzisztoron eső feszültség jelenik meg az emiteren.
Át kell pakolni a diódákat a kollektorra egy kis soros ellenállással, valamint Darlington-tranzisztort és bázisellenállást kellene használni. Legalább is én így csinálnám.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |