Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval

Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 97
(#) Hodinka válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Megvan az 200kHz alatt is,csak kevésbé effektív.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Valahogy így képzelem el a korona jelenséget. Tehát minél kerekebb az elektróda, annál stabilabb a térető, valint a korona?
A mellékleten én csak az elsővel találkoztam eddig.
De majd a többit is kipróbálom.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

A korona azért keletkezik, mert azon a ponton sűrűbbek a térerővonalak, a térerő átlépi a levegő átütéséhez szükséges kritikus térerőt (kb.21kV/cm). Aztán már a korona saját maga lesz az elektróda, tekintve, hogy vezető, így egyre mélyebben benyúlik a levegőbe. Ezért válik nemlineárissá az átütés látszólag nagyobb feszültségeknél (40kV+).
Van egy jó kis BME-s könyvem, az a neve, hogy "Nagyfeszültségű technika". Ezt érdemes átolvasni.
Valamint itt van egy jó adag izgalmas java alkalmazás, nemcsak térerőhöz, hanem antennához, hangokhoz, meg sok egyébhez:Bővebben: Link
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Hú itt aztán minden van.
(#) B.I hozzászólása Jún 20, 2010 /

Sziasztok.
MOSFET-el meg lehet e csinálni a visszacsatolós kapcsolást? Ha meglehet kérem valaki rajzolja már le a kapcsolást.
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Bocs hogy nem irtam konkrétat de nekem csak egy FET-em van, azt is nemrégen termeltem ki egy PC tápegységből.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Működhet,de mivel a MOSFET-ek térvezérlésű tranzisztorok ezért többnyire sokkal maceránsabb őket „visszacsatolós” üzemmódba elhelyezni mivel itt nagy tekintettel kell lenni a gate áramra,elsődleges szempont valami áramkorlát kialakítása lenne,ezért is egyszerűbb ha inkább egy stabil vezérlő áramkörrel irányítod(pl.555-ös IC,esetleg más oszcillátorok is szóbajöhetnek),többekközt ezért is mindenhol így oldják meg.
Egyébként meg némi segítség
Néhány bekötésmód FET-re,Bővebben: Link,Bővebben: Link
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Jún 21, 2010 /

Szia.
Olvasnivalót nem tudnál e magyarul adni?
Az alábbi kapcsolás müködőképes? Ha az elv jó akkor kérlek a hiányosságokat javisd ki. Eddig FET-tel nem foglalkoztam igy nem is értem annyira a müködését.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Jún 23, 2010 / 1

Idézet:
„Olvasnivalót nem tudnál e magyarul adni?”

Nem hiszem el,hogy a neten nem találsz semmit
Rengeteg információt találsz mindenről,csak körül kell nézni kicsit.
Idézet:
„Az alábbi kapcsolás müködőképes?”

Nem,az úgy egyáltalán nem fog működni.:no:
Idézet:
„Eddig FET-tel nem foglalkoztam igy nem is értem annyira a müködését.”

A FET is egy tranzisztor épp az a működési elve mint egy sima bipoláris tranzisztorénak,nyit és zár,csak némi eltéréssel persze.Például a FET-ek mint már említettem térvezérlésűek ami azt jelenti,hogy a„Drain”-„Source”csatorna áramát a vezérlőelektródán ható elektromos térerősség irányítja,tehát ilyenkor a „Gate” elektródán áthaladó áram értéke gyakorlatilag nulla,ellenben a bipoláriséval ahol a „Bázis” árama összefüggésben áll a tranzisztor áramával.Két féle FET létezik „záróréteges” (avagy JFET),és „növekményes” vagy „önzáró”,a különbség az,hogy az utóbbi akkor nyit ki,ha a "Gate"-re feszültséget adunk,a „záróréteges”pedig ennek pont az ellenkezője,tehát a "Gate"-re adott feszültség zárja be a csatornát.
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Köszönöm hogy segitettél.
Olvasgatok még egy kicsit és akkor megint megpróbálok egy kapcsolást összehozni hátha az már jó lessz.
(#) B.I válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Szia.
Olvasgattam és most újra megpróbáltam egy kapcsolást csinálni és az alábbi képen látható, hogy mire jutottam. Ez igy már müködhet? Ha érdemes belekezdeni a kijavitásába akkor kérlek csináld már meg.
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Igy? És igy müködhet?

És még azt kérdezném meg hogy a felső tekercs alsó szálát miért nem a testre kell kötni?

Köszönöm, hogy segitettél.
(#) Hodinka válasza B.I hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Bocs hogy beleszólok,de a másik rajzod sem lesz jó,ugyanis túl nagy áram éri majd a "gate"-"source" csatornát,áramkorlátra mindenképp szügség van.Inkább valahogy így indulj ki: (csatolt kép),de lehet még többféleképpen is variálni.Bár igaz feetback kapcsolást még én sem nagyon próbáltam FET-ekkel,de elvileg működnie kell.Egyébként az ellenállások adatait csak sacra adtam meg,ki kell számolni.

FET....JPG

(#) Hodinka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Ok,de a zenner és a 100ohm os ellenállás akor sem jó helyen van,a D2 és D3-ra meg sz.ntem végképp nincs ott szügség.
(#) gömb hozzászólása Júl 4, 2010 /

Kérném az elvtársakat, ha van egy kis idejük, lektorálják ezt a kapcsolást.
A frekvencia kb 930 khz, az impulzusok elvileg 0.88 ns-osak(0.88 ns-ig van áram, 0,19 ns-ig nincs). Ez ugye már nem ráz? Az IC bírja ezt a frekit? És még egy: A frekvencia függ a tápfesztől?

555.jpg

(#) mex válasza gömb hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Hát elvtárs....
A "papír" sokmindent elbír, nemúgy az ic. Javaslom nézd meg az adatlapján a felső határfrekvenciát. Az a kettő darab 100 ohm minek van? Feleslegesen sokat fogyaszt, értelem nélkül. A 4-es lábat elég 1-10k közti értékkel a pozitív tápfeszre kötni. A trafód nemtudom milyen kivitelű, de ekkora frekin, ha egyáltalán működne az ic, akkor sem kapnál jóformán semmi kimeneti feszültséget a tekercsek induktivitása miatt. Komoly inverterekkel sem mennek 200kHz fölé.
(#) Hodinka válasza gömb hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Hát 900kHz környékén már semilyen áram nem ráz(csak éget),de ekkora frekin már tesla tekercseket szokás járatni nem tranzformátort.
(#) Wegg válasza gömb hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Én úgy látom ,hogy a tranzisztornál a kollektor és az emitter is fel van cserélve.Ezek csak elvi gondolatok de ha megépítenéd akkor több gond lenne vele mint a rajzban .

Végülis ki kell kísérletezni,mert ha szétnézünk a neten nem nagyon találni feedback-es invertert FET-ekkel,amint lesz egy kis időm,ki is próbálom,már csak kíváncsiságból is.
(#) gömb válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Köszi a válaszokat, az impulzusidőt elnéztem, 0.88 us az.
(Jó is jenne 1 GHz 40 Ft-ért )
A kapcsolási időt (ha jól értelmezem) 100 ns-nak írja. Vagyis bírja.

Valamiért nem nyitja meg,csak nálam van a baj?

A royer oszcillátort sima bipoláris tranzisztorok alkotják, mondjuk van ellenütemű FET-es megfelelője is,az pedig a ZVS,de egyébként is ide két db tranyóra lenne szügség,B.I. barátunknak meg csak egy FET-je van(korábban írta),pont ez a lényeg az egészben.
(#) Hodinka válasza gömb hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Idézet:
„A kapcsolási időt (ha jól értelmezem) 100 ns-nak írja. Vagyis bírja.”

Ja...
(#) Collector válasza Hodinka hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

A linkelést nem engedik a 4hv-ról, csak annál jelenik meg a kép, aki linkeli.
(#) Gergő81 hozzászólása Júl 5, 2010 /

A nagyfeszültség előállításánál két jelentős gond áll fenn:

A tekercselési kapacitások nagyok.

Ha egyenirányítani kell, a nagyfeszültségű diódák lassúak.

Ezért mindenképp rezonáns, vagy kvázi-rezonáns tápegység kell, a nagy meredekségű élek kerülendők.

Ha sorkimenőből kívántok jó hatásfokkal megbízhatóan nagyfeszültséget nyerni, használjatok kvázi rezonáns záróüzemű felépítést.
Ennek vezérlésére például a TDA4605 alkalmas, ha a kapcsolóelem FET, és a TDA4601 ha bipoláris tranzisztor.
A kapcsolóelemmel párhuzamos kondenzátor feltétlen polipropilén impulzusüzemű legyen. (C248, FKP1, MKP10, stb...) jó a TV-k sorfokozat kondija. (2n7... 10n 1500...2000V)
A frekvenciával nem érdemes túl magasra menni. (15-40kHz)
A rezonáns visszatérést biztosítani kell, hogy a FET akkor kapcsoljon be, ha a párhuzamos kondenzátor épp kisült, és a test dióda vezet.
Aki ismeri az eredeti sorfokozat működését, annak ez sem lesz bonyolult, bár a dokumentáció nem a legjobb.
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Gergő81 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Szia!
Ez így igaz! Még annyit, hogy 50Hz-es tévé trafójánál a frekvenciával sem szabad elszaladni. 20kHz fölé nem érdemes menni.
(#) Gergő81 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ez így van, de azért az újabbak bírják a 30-40 kHz-et, mert nem lassabb félvezetőkkel, és nem rosszabb vasmaggal készülnek mint a monitor sorkimenők.
A fluxust csökkenteni kell ilyenkor. Az újabb CRT monitorok gyakran járnak 15625 Hz többszörösén is, 31...62 kHz között.
Persze kérdés, hogy mire kell, van e értelme.
(#) kadarist válasza Gergő81 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

A monitor az más tészta, de főleg a régebbi tévék vasai nem bírják a ngyobb frekvenciás gerjesztést.
Következő: »»   31 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem