Fórum témák
» Több friss téma |
Hali
A villanypásztorból nem lehet szúnyog irtott készíteni ? http://www.rovarcsapda.com/?p=productsMore&iProduct=2 [u]
Nem lehet,a rovar csapdákban amúgy nagyon egyszerű elektronika van,
-egy leválasztótrafó kimenetét(230v/230v 6-10Watt) egyenirányítjuk majd egy ellenálláson keresztül töltünk egy 1-3µF 400voltos kondit és a kondiban lévő puffer feszültséget visszük a két rácsra,amikor a rovar mindkét rácsot érinti NA AKKOR VAN CSAK MEGLEPI. :yes:
Hali
Értem esetleg tudnál egy összeállítást rajzolni ? Kezdő vagyok nagyon. Otthon van a sima fekete de nem hatásos. Azért gondoltam a villanypásztora mert az ipariak csattognak rendesen.
Hali
Köszönöm megtaláltam sőt van még egy. De szerintem hasonló elven működnek a villanypásztorok. Magas feszültség miatt gondolom, igaz nincs hozzájuk uv égő.
Na ezt nem vettem figyelembe mivel nem tudtam eddig.
A legegyszerűbb megoldás rovarcsapdára a fesz. sokszorozó (kondik-diódák) a végére pedig egy mikrosütőből kiszedhető kondi, azok ilyen pár mikró 2,5kV körüliek. Lehet közvetlen a hálózatra is kötni a sokszorozót, csak akkor igencsak vigyázni kell az érintésvédelemre..
Szia!
Én is ezzel a pásztorral foglalkozom, vagyis konkrétan az elődjével, amit itt találtam: http://bsselektronika.hu/index.php?id=453# Annyit változtattam hogy tranzisztornak a korábbi kézi rajzon használt BUT 12A-t használtam. A kapcsolásom egyenlőre nem akar működni, a tranzisztor előtt még mérem a feszültséget, de nem megy át rajta, a trafón már nincs feszültség. Ellenőriztem az ellenállásokat meg a kondenzátorokat, nincs velük probléma. Az 555-öt nem tudom hogy szokás tesztelni. A tranzisztor csere lenne az oka? (Eredetileg valami tv-ből kiműtött BUxxx-es tranzisztor kellene, de olyanom nem volt) üdv!
Hi
Az 555-t ezzel a kapcsolással tudod tesztelni itt érdemes ic foglalatot alkalmazni,hogy legközelebb is tudd használni. Ja és ebből a kapcsolásból vedd ki az 1N4148 -as diódát és próbáld meg úgy.
Szia!!
Köszönöm a kapcsolást, félre rakom jó lehet még valamikor. A pásztort próbáltam már az 1n4148 nélkül, de úgy se megy üdv
Hi
Ez egy annyira egyszerű kapcsolás,hogy ennek elsőre mennie kell a hiba oka vagy ic vagy tranyó,próbáld meg először az inverter részt meg építeni a 9/230-as trafó kimenetére ami jelen esetben a 230voltos oldal rá tenni egy glimm lámpát ez meg mutatja, hogy működik e vagy sem én BD249 raktam bele és azzal is ment. Én mindig úgy építek meg egy áramkört,hogy részekre bontom,itt ez a következő 555-tel fel épített áram kör a vég fok a hozzá tartozó 2 db ellen +a trafó utána az egyen irányítás és végén a tirisztorra felépített relaxációs áramkör a kondival és gyújtótrafóval. Ja és ne rakd félre hanem rakd össze és nézd meg jó e az 555-t :yes:
Érdekes oldal az a bsselektronika, összelopkodják mindenhonnan a kapcsolásokat aztán sajátként felrakják.
(nem Ulicska Dávidnak hívnak, és ezt én rajzoltam és küldtem be ide a fórumra először..)
Szia!
Gondolkodtam a kezemben forgatva a panelt és az jutott eszembe hogy mikor forrasztgattam rá az Ic-t eléggé átmelegedett, lehet nem használt neki. Legközeleb egy hét múlva leszek bolt közelében akkor megveszem ami kell a villogó-hoz. Meg valószinű veszek neki egy foglalatot és azt forrasztom be, ugyanis nincs 100Wattosnál kisebb pákám, úgyhogy most ezt játszuk u.i: " én is úgy gondoltam hogy előbb a trafó előtti résszel foglalkozom:yes: Cavalier! Tisztában vagyok hogy a te kapcsolásod, tudom hogy te raktad fel anno még régen azt a kézi rajzot. Végig olvastam az egész topicot és az alapján döntöttem el hogy ezt csinálom meg. A bss-t csak azért hoztam fel, mert a nyákrajzot onnan szedtem le, és így gondoltam egyértelmű lesz hogy a te kapcsolásodról van szó! Köszönjük a kapcsolást. Üdvözlet.
Foglalatot minden IC -s kapcsolásba érdemes építeni sok bosszúságtól megmenekülhetsz. Nagyobb tételben akár 5ft ért is lehet vásárolni aukciós portálokon.
Nem is neked céloztam amit írtam, csak rád reagáltam, mert most jött fel.
Továbbterveztem már a dolgot, azt is, aminek a 3d képét legutóbb felraktam, nemsokára publikálom a rajzokat meg mindent.
Szia az első variáns amit Dizi mondta hogy próbapanelon összedobja arról van már eredmény .Tudod a lekapcsolós.
üdv
Igen, azt terveztem tovább, feszkétszerezőt raktam az inverter után, így jó lett, alapból a 9V nyáktrafóval nem adott elég feszültséget. Még fogok variálni az inverter kitöltésével, de alakul.
Ráéreztem már a műnyomós vasalós nyákgyártásra, most már hamar tudok prototípust készíteni.
Én is vasalok már.Az amatőr igényeket teljesen kielégíti .Csak sajna a printerem nem jó hozzá igaz lézer de bevásároltam valami gagyi port az oki B4100 hoz és csak szürkét nyom de azt is csíkozza . Így máshol kell a printelést megoldanom .De egy megváltás a nyákgyártásba az biztos .Soha többé nem veszek után gyártott tonert.
Az általam elkészített pásztor egy gyári dobozban lezárva és egy diszperzites vödörrel letakarva hogy ne essen rá az eső .Bírja a meleget szóval megy éjjel nappal. üdv
Szia!
A bss-re én küldtem be, azért, mert felraktak oda két gagyi villanypásztort, és gondoltam közzéteszem ezt, ami sokkal használhatóbb azoknál. Nem tudtam, hogy ez a Te rajzod, csak annyit, hogy itt találtam a fórumban. Bocs ha ezzel keresztbetettem neked, nem szándékos volt! uli
Dizi szia !
Nyák trafóba tudsz e olyat ami 220/220 V ? Nézegettem de nem találtam .Van még egy dobozom és tartaléknak akarok bele építeni egy másik kutyapásztort.De azt meg a DIAC -os ra csinálnám próba képen meg sokkal egyszerűbb is . üdv
Nincs vele amúgy bajom, kb. 5 perc alatt rajzoltam át egy ráditechnikás rajzot, nem is ebből élek, úgyhogy nem ért semmiféle kár belőle.
Hello valaki tud nekem segíteni kaptam egy villany pásztor amit le kéne másolnom de nem tudom milyen ic-ék vannak benn e mert valaki lekaparta a jelzéseket, ha valaki tudna kapcsolást hozzá megköszöném
Magyarul koppintani szeretnéd, de még arra sem veszed a fáradságot, hogy lerajzold az áramkört, inkább várod a sültgalambot. Ha visszarajzolod talán segítenek, mert sokminden kiderülhet a rajzból. A nyolclábú tutira 555.
A ferritmagos trafócska még fel fogja dobni a leckét vagy majd a hasadra ütsz ,hogy kb hány menet ,ugyan ez a helyzet a kimenő trafóval nagy fába vágtad a bicskád.
Minek lemásolni mikor itt is találsz jó kis rajzokat csak.
Tipikus mentalitás. Más lenne a helyzet, ha javítani szeretné, de így....
230/230-as panel trafó az nagyon ritka leginkább csak gyárak használnak kis teljesítményű leválasztótrafót pl rovarcsapdák.
Egy a megoldás készíteni kell egyet 2 db trafót össze kell fordítani.
Szia !
Köszönöm válaszodat .Igen én is úgy csináltam tudod csak szebb lett volna az egytrafós megoldás.Elakartam kerülni a trafó tekerést .Van egy kb 30Watt -os osztott biztonsági trafóm . kicsit nagy de sajna csak ez van osztott tekercs csévével .Ebből lesz a diac-os tartalék "pásztorka". További szép napot . üdv
Én igy csináltam 3-at a rajz alapján. Akkumulátorral működik. 11V alá nem üriti azt és forditott rákapcsolás esetén nem megy tönkre. Az impulzusok (intenzitás) a potival állithatók. A frekvencia pedig 3-5Hz(szerintem ennyi elég). Igy a kapcsolás fogyasztása 15-20mA. A kertben 1mm vastag ónozott dróttal 45m nél hosszaban 10 fát (15-20 cm törzsátmérő) műanyag palackokkal beboritva használtam a drót rögzitésére. A drótot 1x csavartam körül a szigetelt fatörzsön a földtől 35cm magasságban. Az áramkör +kapcsát földeltem. Ekkor a dróthoz egy földelt drótot közelitve 1.5-2mm es szikra jelentkezett. Ez max 2KV. A gyújtótrafó üresjárási feszültségét jelentösen csökkenti a drót-föld kapacitás. Tehát a gyújtótrafó akkor alkalmas nagyobb területek pásztorkodására, ha kevesebb drót tartót használunk és feljebb vezetjük azt a földtől.
Sziasztok.
Tudtam szerezni egy gyári pásztort de meghalt az aksija. Adapterről szeretném működtetni. A korábban készített kutyapásztoromhoz csináltam egy 12v-os stabilizátort. A stab után 11,85v-ot mértem a gyári cucc megy 12v ill. 9v-ról is. 12v-on 104mA, 9v-on 131ma a felvétele. Szerintetek elég hozzá a 11,85v kb. 1000mA -rel? |
Bejelentkezés
Hirdetés |