Fórum témák
» Több friss téma |
Ez a szmotortol függ,pontosabban mekkora a teljesitménye.Persze rendszerint mindenképp ajánlott a töltésvezérlö,ez védi az akkukat az esetleges tultöltéstöl,és az ebböl következő károsodástol.
Kedves Szrovacsek!
Ahogy lehar is mondja, a visszatápláláshoz a kiválasztott teljesítményű ( x.. w ) inverternek kell megnézni a dc oldali működési tartományát pl: windyboynál 139V-300V, vagy 200-600, stb., és ahhoz tekercselni a turbinát, ill. azzal megegyező feszültségre a turbina Tekercselését. (lásd gyári turbinák leírásában-termlési grafikon ) Valamint fontos, hogy figyelembe kell venni a turbina munkaponti feszültségét, amit ki kell számolni, és a windyboyban , be lehet,és kell állítani a bemeneti oldalon, hogy a turbina milyen függvény szerint tud termelni, ezáltal az inverter mekkora feszültségen mekkora áramot engedjen fel a hálózatra. Kisebb teljesítményű gépekhez gyártottak 24-60V dc tartományban fogadni tudó WB 1100LV típusú invertert, de mostanság sokára gyárja le a német cég. Ha az ember utánaszámol, akkor általánosan elmondható, hogy inkább a 2-3kW os gépektől indul a hálózatra táplálás, hiszen az már termel is annyit, amit optimális hatásfokkal működik, és persze anyagilag jobb képet mutat. ( ilyen súly, rotor, terhelés, magasság, stb. már nincsenek akkora különbségek a költségek- arányában. ) Minnél nagyobb gépet épít valaki, annál gazdaságosabb a költség- termelés aránya.
Szia!
Köszi a kimerítő választ. Én is mindenképpen nagy rotorátmérőt tervezek, viszont a motor az fix. Gergő81 egyik siemens motorját vettem meg generátornak. Úgy terveztem, hogy megépítem a gépet, és üresen letesztelem, hogy kb mekkora veszültségeket produkál, és ehhez képest veszek hozzá invertert. csak meglepődtem hogy elég magas feszültség kell a komolyabbaknak. Úgy gondoltam, hogy egy sima trafófal megoldható lenne az inverterre történő ráállítás. Ez rossz ötlet? Túl veszteséges?
Ahogy azt már írtam, a legfőbb gond az, hogy a jó hatásfok érdekében az optimális gyorsjárási tényezőt tartani kell.
Ennek következménye a szélsebességgel arányos lapátfordulatszám igénye. A szél az éppen termelő 2-3 m/s-tól 10-15 m/s ig használható ki, fölötte viharvédelem kell. Ezért első közelítésként a generátor kimenőfeszültsége is 1:5 arányban változni fog. A javasolt méretek szerint ez a 100-500V DC tartományt jelenti egyenirányítás után, és ezen a nagy arányon trafó nem segít. A generátor üresjárási feszültsége 2000/perc mellett 3~, 100Hz, 3*272V fázis-fázis. Szinkronreaktancia nem ismert, de kondenzátorokkal részben kompenzálható. Névleges nyomatéka állandó üzemben 10-12 Nm. Maximális fordulatszáma a túl nagy feszültségek miatt 3500 körüli, (jó lenne 600V-os félvezetőkkel dolgozni). A többiek véleménye miatt javaslatom írom ide is: Átmérő: 4m Gyorsjárás: 7,5 Áttétel: 1:8 Teljesítmény: 2-2,5kW 10m/s mellett. Töltésvezérlő: feszültségcsökkentő (step down) (100)110-500 V DC bemeneti, és 96-120 V DC kimeneti feszültség 96V-os akkutelep
Üdv Ződfülű!
Olyan inverter van, ami csak egy stabil bemenő feszültséggel rendelkezik, kb. 40-200 volt közötti értékkel? Ez használható TV vagy hűtőgép üzemeltetésére?
Nem én végeztem el a kísérletet, de elméleti alapon ugyanerre jutottam. Szóval a közel elhelyezett mágnesek "önkielégítő módon " sajnos légmagos esetén nagyon kevés erővonalat engednek a szemben levő mágnesekhez, márpedig a tekercsek által metszett minél több erővonalra van szükség.
Tehát a ritkán elhelyezett mágnesek: C:\szélkerék\Erővonalak távoli mágnesnél.jpg A sűrűn elhelyezett mágnesekkel: C:\szélkerék\Erőtér közeli mágnesekkel.jpg
Nem pont olyan lett, amilyet szerettem volna, de azért a lényeg megvan
Szia Juranits!
Erbe meg én is párszor már feltettük a menetszám kiszámításának a módját. Hogy ne kelljen keresgélni, összeszedtem és elküldtem emailban.
Üdv mindenkinek. Van egy 12 V-os orosz dinamóm, amit vagy én vagy más sok évvel ezelőtt szétbontott és a két állótekercsnek kivezette a végeit. A kefék kábelét szintén. Most hat kábel lóg ki a dinamóból és nem tudom hogyan kössem be. Az is igaz, hogy sok variáció nincs, de attól félek, hogy valami leéghet, ha valamit rosszul kötök. Mellékelek egy képet és Paint ábrát.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Szia Kingkey.
Hát ez az, ha én azt tudnám , hogy mennyi kellene , mi lenne az ideális?. A tárcsám külső átmérője 360mm a 12 db jelenleg meglévő mágnes 40szer 15mm. /neodim/. Üdv:Sanyi.
A kettő állórésztekercset sorbakötöd, rákapcsolsz 1 akkut, majd megpörgeted a dinamót. Ha nem ad le feszültséget, az egyik állórésztekercset megfordítod.
Semmit nem tehetsz vele tönkre. Ha nem akarsz szórakozni a pörgetéssel, akkor a sorbakötött állórészt párhuzamosan kötöd a kefékkel, majd így kötöd rá az akkut. Ha csak szikrázik, de nem indul el, rossz a kötés. Ha forog, akkor jó és termelni is fog. Bár jobban jársz, ha megdobod vele a MÉH-ecskéket.
Üdv Juranits!
Egy kis spekuláció: Kb. 300 watt max. teljesítményt akarsz, és 12 volt az induló feszültséget. Kiderült, hogy függőleges tengelyű gépet szeretnél csinálni, Ilyen gépet árulnak is: Bővebben: Link Használjuk fel az infót belőle: Optimális fordulatszáma ( 1/min) : 4,2*v(m/s). A magyar szélviszonyoknál szerintem a 2,5-8 m/sec-os szélsebesség tartományra érdemes tervezni (szóljatok ha rosszul gondolom). Melléklek egy táblázatot az 1 négyzetméterről levehető teljesítményről. Ez alapján az árusított szélkerék még jó is lehet számodra, mert a hasznos felülete kb. 4 négyzetméter. A fordulata az áramtermelés kezdetekor: 4,2*2,5 m/sec = 10,5 ford/perc. Nézzük meg, mire mennek ezzel a fordulattal a mágneseid. 2-szer 8 db mágnes, és 6 db tekercs három fázist ad a generátornál. Az átmérő 40x15 mm-es neodym mágneseidre én 18 mm-es légrésre 0,38 tesla indukciót feltételeztem. A fórumra is feltett „Egy tekercs effektív feszültsége” táblázat segítségével 240 menet (egy ökölszabály alapján) feszültsége 0,35 volt. Két tekercs sorba kapcsolása és a csillagkapcsolás után a vonali váltó feszültsége a generátornak 1,2 volt. Ez éppen hogy megnyitja az egyenirányító diódákat…. Úgy tűnik, ez az összeépítés nem túl jó. Megjegyzések: -Talán erre is jó egy számolgató ember itt a fórumon. -Ha butaságot írtam, feltétlen szóljanak a szélgépet használók
„Bár jobban jársz, ha megdobod vele a MÉH-ecskéket.“
Erről szó sem lehet. Írja rajta: „Сделано в СССР“. 1963-ban. Három év múlva ötven éves lesz. Pár tíz év és műkincs vagy régiségnek nevezhető. Amúgy a MÉH, nálunk Dák egy eurónak az értékét sem adná érte lejben. Már próbálkoztam, mindent párhuzamosan kötöttem és forgott, mint motor. Nem nagy fordulattal, de forgott. Arra azért nem volt bátorságom, anélkül hogy valaki hozzáértőt megkérdezzek, ilyen bekötéssel felpörgessem vagy 2000 fordulatra, hátha termel áramot. Köszönöm a választ, lehet hogy még na tájékoztatlak az eredményről.
Szia!
Üresen hiába teszteled,azzal csak "átvered" magad. Akassz rá diódákat, vagy grátz hidat, amivel egyenirányítod, abból már a dc oldalon tudod mérni a feszültséget. Ugyanis az AC oldalon ha digitalis kis multiméterrel mérsz, az 50 Hz-re van kalibrálva, a motor meg 0-200Hz ig megy kb. Köss rá terhelésként 150-500w os halogén refi, vagy infralámpa izzót, vagy fűtőbojler cekászt, és az így leterhelt állapotában tudod mérni hány?V-on, hány A? jön le. De vigyázz, mert a kis sz*r multiméterek csak 10A -rt viselnek el, afölött leolvad a kábel! HA meg vannak az eredeményket, mehet xls táblázatba, és csinálhatsz függvényt belőle. És mehet az invreter kiválasztása. Forgatáshoz meg kell egy db 1000w os, vagy nagyobb fúro, vagy esztergapad, amin meghajtod.
Nem számottevő a pontatlanság 200Hz frekin sem.
Ha egyenirányitja, de nem tesz rá pufferakkut, akkor sem jobb a helyzet hiába DC.
Szia!
Aszem rosszul kérdeztél, vagy én nem értem. A stabil alatt folyamatosan egyenlő, változatlan pl. folyamatos x feszültséget értesz? Mert turbinából folyamatosan változik a lejövő fesz ( V ), és a áram erőssége ( A ) folyton a szél erejének, lökéseinek megfelelően változik. ( + akkukapacitás értéke, terhelésértéke, hálózat befogadóképessége- ellenállása is befolyásolja a lejövő teljesítményt! ) Fentebb írtam, hogy a legegyszerűbb bemérni egy generátort, ha kimérted a gépedte, akkor tudok neked ajánlani, invertert. Gondolom sziget üzemű inverter kell neked, ami elindítja a hűtődet is? Javaslat:Írd össze a fogyasztóid teljesítményét, amiket egyszerre használsz általában, valamint a fogyasztókra írt teljesítmény felvételt, illetve, hogy mennyi ideig használod, és melyeket egy időben, és külön? ez alapján lehet az akkubankodat is méretezni a teljesítményhez, inverterhez igazítva. Aszem ezt is leírta valaki, a 20. oldal körül. ÉS ha ez megvan, akkor jöhet az akku X idő alatti utántöltéshez szükséges , a helyszínne,( nálad adott )szélerőviszonyok függvényben a turbina teljesítmény kiválasztása. Tehát: 1. Fogyasztás számítás--> 2. Inverter kiszámítása--> 3. Akkukapacitás kiszámítása. 4:-->utántöltési idő /széljárás függvényében Turbina teljesítmény kiszámítása. Ha ezek megvannak, akkor küldd el privátba is akár, és megmondom, mire van szükséged. És hogy mit tudok ajánlani neked.
Azért mondtam, hogy terhelés alatti értékeket mérjen, mert azokat be kell táplálni a hálózatra feltápláló inverternek, és a munkapontját is be kell lőni.
Ezeket nélkül nem tudod beállítani se az invertert, se hogy mennyit engedjen a bemeneti oldalon.
Még nincs nála a motor, nem tudja kipróbálni, a szállítás "késik".
Az üresjárási mérés pontos volt, én mértem, a műszerem 1kHz-ig jó, és a szkóppal is egyező értéket mutatott. A jelalak terheletlenül trapéz-szinusz átmenet. Ahogy írtam a kérdéses az általam nem kimért szinkronreaktancia értéke.
HA inverterrel terhelsz fel hálózatra, vagy töltöd az akksidat, akkor nem kell a szinkronnal, freqivel, stb foglalkozni, a hálózati inverter végzi, és illeszti az aktuális értékeknek meg felelően. Ezért olyan drága a minősített inverter, a papírjai miatt.
SZélturbinát szinkronban hálózatra kapcsolni tilos! Illetve rengeteg beépített védelemmel kell felügyelni, ami háztartási méretben horror összeg a turbina barkácsolás sokszorosa, ami által nem érdemes.
Nézz utána a SZINKRONREAKTANCIA fogalmának egy jó villamosgépes könyvben.
Számít az itt, közbülső DC körrel is, ez kéne az üresjárási mérésből terhelés esetére érvényes feszültségek számításához.
Szia lehár.
A köszönetem mellet e-mail- küldtem neked levelet de a gép rendszer hibára hivatkozva nem küldi azt át. Üdv:Sanyi Skype: juranits.sandor.
Üdv erbe
Tegnap kipróbáltam a dinamót azzal a bekötéssel, amit tanácsoltál. Sikerült, jobban is mint kellett volna. 12 V helyett 35 voltot termel 1500-2000 fordulatnál percenként. Egy 12 V, 5W-os égővel próbálgattam. Olyan szép fémes színnel vonta be az égő üvegét belülről. Az egyik állótekercsnek megcseréltem a bekötését, csak két volttal adott kevesebbet. A készülék negatívan testelt. Nem lehetne-e valahogy elérni, hogy pozitívan legyen testelve, bekötéssel? Úgy két dinamót tehetnék egy sasszéra és a feszültség összeadódna. Szép napot mindenkinek.
Szia Ződfülű!
Köszönöm a válaszaid, én sokat tanulok belőle. Gépész vagyok, rám fér az ilyen irányú felvilágosítás. Nagyon rendes Tőled a segíteni akarás, de én nem tudok vele élni. Olyan helyen lakom, ahol szélgépet nem tudok felszerelni. A téma viszont érdekes, ezért foglalkozom vele. Valószínűleg fogok egy áramtermelő szélgépet csinálni, de ahol működni fog, ott értelmetlen a használata. (majd odaadom valakinek, akinél haszna lesz). A kérdéseim jók voltak. Majd leírom, milyen rendszerbe gondolkodom, érdekel, ki mit szól hozzá.
Szia Sziriusz!
Hát, öregem, ha mindent vennék készen hozzá nem is élvezném a saját munka örömét. Az adatoknál azt hiszem, hogy félreértés van Hiszen én egyoldalon lévő mágnesek számát gondoltam 16db-nak /2szer16/és ehhez probálkozom tekercsekkel.Szerencsére a mechanikai részt teljes egészébem meg tudom csinálni.Hát hagy dicsekedjek egy kicsit, én a Kádár-korszakot arra használtam fel hogy szakmákat tanultam/mechanika müszerész mester, lakatos-mester, általános gépész technikus, viz-gáz központi fütésszerelő, hivatásos B-C jogositvány,de még kisnyomású kazánkezelői papirt is szereztem, de ezenkivül szerencsére a gépekkel is jól bánok /eszterga, maró, gyalu stb../ hát ezért nem is volt gondom még a nyugi után is az elhelyezkedés. Üdv:Sanyi.
Át lehet buherálni. Fordítva kell bekötni a gerjesztőtekercset, ami eddig testen volt, arra a +, a másik véget meg testre. Ezután, hogy biztos legyen az előmágneseződés, egyszer elindítani a fordított polaritással akkuról. Ezután ha megpörgeted, már fordítva adja a szuflát.
Szabályzó nélkül nem célszerű dinamót-generátort működtetni. Dinamó megfut, elkezd szikrázni a keféje. Ha gyengébb diódák vannak a generátorban, a túlzott feszültség kilövi. Ha valahol gyengébb a szigetelés, por, sár, kis víz maradt benne, leéghet.
Nem tudom hogy meg oldottátok-e a gerjesztési problémát a szélkeréknél,de az ötletemet azért leírom.Az ötletem a következő,a turbina tengelyére párhuzamosan egy 110-es mű cső darab kb20-30cm hosszú benne keresztben egy tengelyen, a csőben egy könnyűszerkezetű lemez.melynek az aljára van erősítve a pici mágnes.Alap helyzetben vele síkban a műcsövön a rid relé.Amikor a szellő meg fújja a mindig szélirányban levő csövet.amely lehet a turbina farkán is elhelyezve,a rid relé működésbe lép. a legkisebb fuvallatra,és mindig követi az irányt. nem tudom hogy aktuális e még? ha nem elnézést kérek de még csak most lett nettem és most olvastam a problémát.Tisztelettel,
Szia erbe
Köszönöm, hogy n+1 -ik alkalommal is válaszoltál a kérdésemre. A dinamó csak közvetve tartozik a szélerőmű építéshez. Építettem magamnak egy gépjárművet, ami könnyen beragad a sárba. Arra készítettem egy csörlőt. A csörlőt meg is kell hajtsa valami. Ez a dinamó és a jármű akkuja pontosan kiad(hat) annyi feszültséget, ami elég a készletemben lévő egyenáramú motornak a csörlő meghajtására. A csörlő, csiga segítségével felhuzigálja az erőművem nehezebb darabjait a magasba. Juranits, elnézést hogy közbeszólok, de itt a fórumon, véleményem szerint 100-ból 99 fórumtag az alkotás szépségéért épít szélerőművet. A megtermelt áram csak pont az i-n
Szia Juranits!
Örülök, hogy ilyen sokoldalú ember vagy. A mágnesek darabszámát az általad leírtakból saccoltam, mert írtad: A mágneseim 40szer 15 mm pillanatnyilag 12db van de még vásárolok hozzá még minimum 6db-ot. Mivel az egy tárcsára felrakott 9 mágnest nem tartottam túl jó ötletnek, maradtam inkább a 8-nál. Remélem a küldött Excel táblázatoknak hasznát veszed, és segít a szélgép készítés beindításában.
Kedves erbe és mások
Az a dinamó amiről már régóta regélek, régen traktorokon volt. Majd lecserélték alternátorokra. Ma reggel jutott eszembe, hogy több mint húsz éve az egyik ember, ilyen dinamóval próbált akkumulátort feltölteni, relék és egyenirányító nélkül. Mivel egyenáramú áramfejlesztő, nem is tartotta szükségesnek. Amikor letelt a töltés ideje, megmérte a feszültséget az akkuban, láss csodát! A műszer mutatója balra billent ki. Megkérdezte egy szakitól, aki elmosolyodott. Elmagyarázta, hogy ez a dinamótípus menet közben megcseréli a polaritását, ahelyett, hogy az akkut töltse, lemeríti. Olyankor a konzsunktor – dizzsunktor relé kikapcsol. Amennyiben ez igaz, úgy semmilyen kísérletnek nincs helye. Szigetelő aljazatra kell szereljem és egy egyenirányító hídon keresztül adja az áramot. Úgy cserélheti kedvére a polaritását. Az érdekelne, hogy ez a sarokcsere igaz lehet. Vicces lenne egyenáramot egyenirányítón keresztül felhasználni.
Ez nem egészen igaz,a dinamo menetközben sohase cserél polust,viszont,az általad emlitett töltés szabályozó relé-nek(diszzsunktor-konzsunktor) pont az az egyik szerepe hogy amikor a dinamó forgása,ill a rajta keletkezett feszültség egy meghatározott szint alá csökken,akkor lekapcsolja az akkut a dinamorol.Ez azért szükséges,még a forgó,termelö dinamonál is,mivel még ha valamivel is kissebb a termelt fesz az akkuénál,akkutöltés helyett,akku lemerités lessz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |