Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   926 / 4003
(#) sadamsa hozzászólása Júl 4, 2010 /

Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy nem igazán értem, mi a különbség pl a telefonom 220V AC => 5.5V DC töltője és a változtatható (3-12V) kimeneti feszültségű adapter között? Mert ugyebár a 3-12V os ba egy fémtekercs van, ami a súlyán is érződik. A telefon töltő ezzel szemben nagyon könnyű. Ez hogy lehet? Nem ugyanúgy működik a két készülék?
A másik: adott egy 12 V-os adapter 500mA-es, na most erre nyugodtan ráköthetek 2db 12V-os 500mA-es készüléket?
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza sadamsa hozzászólására (») Júl 4, 2010 /

Hello!
- Mert a nehezebben 50Hz-es lemezes transzformátor van, a másik pedig kapcsolóüzemű, ahol sokkal nagyobb a működési frekvencia, így a trafó is kisebb.
- Ha elbírsz egy zsákot, akkor kettőt is a hátadra rakhatok?
üdv! proli007
(#) sadamsa hozzászólása Júl 4, 2010 /

És az hogy milyen a működési frekvencia az miért lényeges? Ebben az esetben konkrétan PC ventilátorról lenne szó.
Hát ha két fele akkora zsákot mint a maximális teljesítményem igazából kötöttem már rá kettőt, nem lett baja, csak nem tudom mi gond lehet belőle?
(#) zoka hozzászólása Júl 5, 2010 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a Skori-féle áramgenerátort. Működik, de nem tudom 0...100% között állítani a fényerőt, hanem csak kb.50...100%, mert 50% körül hirtelen elalszik a LED. Okozhatja ezt az, hogy a potim 50k ? Vagy inkább a tekerccsel van gond, amit nem tudtam kimérni, csak betettem egy tetszőleges tekercset.
(#) kadarist válasza zoka hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

1kohm helyett 50 kohm-ot használsz? Ez már jó nagy eltérés. Nem csoda, hogy rosszul működik az áramkör.
(#) proli007 válasza sadamsa hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hello!
A PC ventilátor, már egyenfeszültségről jár, nem váltóról. Tehát fogalma sincs a frekiről.. Az előző kérdésedben azt kérdezted, hogy miért nehezebb az egyik táp a másiknál, most meg azt, hogy mi a különbség...
Ha már tudod, hogy valami milyen maximális terheléssel terhelhető, akkor azt is tudod, mekkora összterheléssel lehet terhelni. Ha a PC ventilátor nem eszik meg 500mA-t, csak pld. 200-at, akkor nyilván elbírja a táp. Ha meg túlterheled, tönkre megy..

Ezeket, most körbe-körbe fogod kérdezgetni? Vagy esetleg utána nézel, néhány alapvető elektronikai összefüggésnek?
(Használd a fejlécben található Válasz gombot!)
üdv! proli007
(#) zoka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Mindjárt megnézem 1 kOhm-al, ha úgy sem jó, akkor a tekerccsel van gond, mert annak ismeretlen az induktivítása
(#) rozsascs hozzászólása Júl 5, 2010 / 1

Szeretnék alkonyatkapcsolós megoldással ledes fényforrást készíteni, ami egy 12V 4Ah-s akkuról üzemelne. Az alkonytakapcsolós fórumot átnézve a mellékelt kapcsolással képzelném el. A kérdésem jó ez a kapcsolás így és ha egy 8k-16K fotoellenállást használnék akkor az R1-nek jó a 8K2 ellenállás.

Előre is köszönet.

alkonyat.JPG

(#) rozsascs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Jogos a feddés, elnézést türelmetlen voltam.
(#) David.zsombor válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Annyiért már jobb a másik csak nem akarok kitet venni :no:
(#) Baxi hozzászólása Júl 5, 2010 /

Hi Mesterek.
Az lenne a kérdésem hogy a PC hangkari bemenetének mekkora az impedanciája?
Segítséget előre is köszönöm.
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hi akit érdekelne megtaláltam.
line in: 5k-47k ohm-ig
mic in: 600 ohm
(#) sadamsa válasza proli007 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

A különbség meg a nehézség kérdése az egy és ugyanaz akart lenni. Csak nem tudtam máshogy megkülönböztetni a két dolgot ugye mint a súly alapján.
Hidd el utána akarok nézni meg fogok is, de jelen pillanatban eléggé sürget ahhoz az idő, hogy ne tudjak elolvasni egy könyvet, csak megtudjam milyen transzformátort használhatok a PC ventihez.
Akkor mindegy, hogy melyik típusút használom a transzformátorhoz?
üdv
(#) zoka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Próbáltam 500 Ohm-al, 2200-al, nem igazán van különbség. Talán a tekercs okozhatja a problémát, bár ez már a második amivel próbálom, ugyan az a helyzet.
(#) dave500 hozzászólása Júl 5, 2010 /

Sziasztok! Szeretnék egy egyszerű áramkört építeni, ami 12V-ról 5.0V-ot és 500mA csinál.(USB) Egy telefont szeretnék tölteni így. Kocsiban szeretném használni. Ha valaki tudna segíteni a kapcsolási rajzban, megköszönném!
(#) xxxboyxxx hozzászólása Júl 5, 2010 /

Nem akarok lopni félre ne értsetek csak kiváncsi vagyok Mobiltelefonomat beletetem a házikészitésö Faraday kalitkámba és teljesen le lett árnyékolva és nem is tudtam hivni mert nem volt téretö , vajon a lopásgátlonál ha be-ki mész akkor csipog a kapun ?
Ha csipog a lopásérzékelö akkor az miért van ?
Köszönöm elöre is a válaszokat
Még valami : Ha bárki azt irná hogy probáljam ki és megtudom ... Gondoltam már rá de nem merrem
(#) aroxol válasza xxxboyxxx hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Nos lopásgátlokat igen ki lehet játszani, de nem szeretnék tippeket adni. Elég annyi hogy ált. 90cm. es kaputávolságnál müködik. Faraday elvileg le van földelve...
(#) SzervízMacska válasza dave500 hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Ne küszködjél vele. Kínaiak már rég gyártanak kapcs. üzemű szivargyujtós tápokat. Az alkatrészek többe kerülnek, mint amennyiért komplett megvehető. :yes: Például itt találsz, egy ezres alatt is.
(#) dave500 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Köszi a választ! Akkor inkább nem szenvedek vele.
(#) sadamsa válasza sadamsa hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Bocsi, kicsit siettem=> javiítás "Melyik típusú transzformátort használom?"
(#) proli007 válasza sadamsa hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hello!
Mindössze azért "kötözködtem" kissé, mert úgy éreztem, hogy a kérdésedre alapból magad is tudod a válasz, csak nem akarsz logikusan gondolkodni, vagy kicsit utána nézni. Így próbálva kicsit "rákényszeríteni" a műszaki gondolkodásra.

Gyakorlatban mindegy melyik típust használod. Ma igen elterjedtek a kapcsolóüzemű dolgok, Jobb hatásfokúak, kisebb súlyúak, kisebb térfogatúak. De mivel lényegesen igényesebb (pontosabban nagyobb igénybevételnek kitett) alkatrészekből áll, ezért általánosságban kisebb az üzembiztonságuk is, mint a hagyományos "hálózati transzformátoros" tápegységeknek.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Júl 5, 2010 /

Hello!
Alapvetően ez nem a tekercs (kapcsolóüzem) hanem egy szabályozási kérdés. De egy szál tranzisztortól nem várható el korrekt áramszabályozás 0..X értékig. Tehát ez nem egy labor áramgenerátor, csak egy kapcsolóüzemű áram-visszacsatolt szabályzó "egyszerű lelkületű Led-ek számára".
üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Szia! Én is úgy látom, teljesen mindegy volt neki, milyen potit kap, és milyen tekercset (a tekercsnek többfélét betettem, mert sajnos az induktivitást nem tudom mérni, még hangszóróval is próbáltam, a poti tekerésére eltérő frekvenciákon sípolt ) Sajnos csak egy nagyon kis, kb 20%-nyi poti-elfordulási tartományban változtatható a fény.
De alapvetően ez a kapcsolás nekem nem felel meg, mert olyan 1,2A-es áramgenerátor kellene ami ténylegesen 0...100%-ig megy. Körülnézek a LED-es topikokban
Üdv,
zoka
(#) zoka hozzászólása Júl 6, 2010 /

Sziasztok!
Ez lehet, hogy nagyon amatőr kérdés, szóval:
megépíteném a képen látható alul-áteresztő szűrőket, mind a kettőt kipróbálnám. Csak az a gondom velük, hogy +/- táp kell a tl072 műveleti erősítőknek. Nekem csak 1x12V áll rendelkezésre. Nincs valami olyan trükk, amivel át lehet alakítani egytáposra ?

Korábban már építettem egy szűrőt:
Ez az
Ez is tl072 és egy tápról

Köszi!

filter.PNG

(#) Tom Sowyer hozzászólása Júl 6, 2010 /

Sziasztok.Az lenne a kérdésem hogy az 1N4148 diódát hogyan kell bekötni?
(#) Frankye válasza Tom Sowyer hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

A kapcsolási rajzon látod, hogy merre mutat a "hegye", arra felé kell lennie a diódán a csíknak.
(#) Tom Sowyer válasza Frankye hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Rendben.Köszi a segítséget.
(#) Tom Sowyer válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Köszi a segítséget.
(#) kadarist válasza zoka hozzászólására (») Júl 6, 2010 / 1

Szia!
Ebben a topicban megoldást találsz a problémádra.
(#) MalterKoma hozzászólása Júl 6, 2010 /

Sziasztok!
Új vagyok itt, és nem iss találtam a kérdésemnek megfelelő topicot, újat nyitni nem akartam.
Autómon van egy hátsó spoilerbe integrált, ledes 3. féklámpa. 16 éves, gyengék a ledek (kb. 40 db), nappali fénynél abszolút nem látszik. Gondoltam átforrasztom erősebbre, újakra. De már a szétszedésnél megakadtam. A képen látszik, hogy a piros búra és a fekete "tartószerkezet" között vmi sárga - talán kétkomponensű ragasztó - anyag van, ami össze van gyógyulva rendesen a cuccal, immár 16 éve. Még a szike sem bele, vagy közé, olyan kemény.
Szal a kérdés az lenne, hogy találkoztatok-e hasonlóval, és van-e a roncsolásmentes szétszedéshez vmi ötletetek??
Thx M
Következő: »»   926 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem