Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy nem igazán értem, mi a különbség pl a telefonom 220V AC => 5.5V DC töltője és a változtatható (3-12V) kimeneti feszültségű adapter között? Mert ugyebár a 3-12V os ba egy fémtekercs van, ami a súlyán is érződik. A telefon töltő ezzel szemben nagyon könnyű. Ez hogy lehet? Nem ugyanúgy működik a két készülék? A másik: adott egy 12 V-os adapter 500mA-es, na most erre nyugodtan ráköthetek 2db 12V-os 500mA-es készüléket? Előre is köszönöm a segítséget.
Hello!
- Mert a nehezebben 50Hz-es lemezes transzformátor van, a másik pedig kapcsolóüzemű, ahol sokkal nagyobb a működési frekvencia, így a trafó is kisebb. - Ha elbírsz egy zsákot, akkor kettőt is a hátadra rakhatok? ![]() üdv! proli007
És az hogy milyen a működési frekvencia az miért lényeges? Ebben az esetben konkrétan PC ventilátorról lenne szó.
Hát ha két fele akkora zsákot mint a maximális teljesítményem ![]()
Sziasztok!
Megépítettem ezt a Skori-féle áramgenerátort. Működik, de nem tudom 0...100% között állítani a fényerőt, hanem csak kb.50...100%, mert 50% körül hirtelen elalszik a LED. Okozhatja ezt az, hogy a potim 50k ? Vagy inkább a tekerccsel van gond, amit nem tudtam kimérni, csak betettem egy tetszőleges tekercset. ![]()
1kohm helyett 50 kohm-ot használsz? Ez már jó nagy eltérés. Nem csoda, hogy rosszul működik az áramkör.
Hello!
A PC ventilátor, már egyenfeszültségről jár, nem váltóról. Tehát fogalma sincs a frekiről.. Az előző kérdésedben azt kérdezted, hogy miért nehezebb az egyik táp a másiknál, most meg azt, hogy mi a különbség... Ha már tudod, hogy valami milyen maximális terheléssel terhelhető, akkor azt is tudod, mekkora összterheléssel lehet terhelni. Ha a PC ventilátor nem eszik meg 500mA-t, csak pld. 200-at, akkor nyilván elbírja a táp. Ha meg túlterheled, tönkre megy.. Ezeket, most körbe-körbe fogod kérdezgetni? Vagy esetleg utána nézel, néhány alapvető elektronikai összefüggésnek? (Használd a fejlécben található Válasz gombot!) üdv! proli007
Mindjárt megnézem 1 kOhm-al, ha úgy sem jó, akkor a tekerccsel van gond, mert annak ismeretlen az induktivítása
![]()
Szeretnék alkonyatkapcsolós megoldással ledes fényforrást készíteni, ami egy 12V 4Ah-s akkuról üzemelne. Az alkonytakapcsolós fórumot átnézve a mellékelt kapcsolással képzelném el. A kérdésem jó ez a kapcsolás így és ha egy 8k-16K fotoellenállást használnék akkor az R1-nek jó a 8K2 ellenállás.
Előre is köszönet. ![]()
Jogos a feddés, elnézést türelmetlen voltam.
Annyiért már jobb a másik csak nem akarok kitet venni :no:
Hi Mesterek.
Az lenne a kérdésem hogy a PC hangkari bemenetének mekkora az impedanciája? Segítséget előre is köszönöm.
Hi akit érdekelne megtaláltam.
line in: 5k-47k ohm-ig mic in: 600 ohm
A különbség meg a nehézség kérdése az egy és ugyanaz akart lenni. Csak nem tudtam máshogy megkülönböztetni a két dolgot ugye mint a súly alapján.
Hidd el utána akarok nézni meg fogok is, de jelen pillanatban eléggé sürget ahhoz az idő, hogy ne tudjak elolvasni egy könyvet, csak megtudjam milyen transzformátort használhatok a PC ventihez. ![]() Akkor mindegy, hogy melyik típusút használom a transzformátorhoz? üdv
Próbáltam 500 Ohm-al, 2200-al, nem igazán van különbség. Talán a tekercs okozhatja a problémát, bár ez már a második amivel próbálom, ugyan az a helyzet.
![]()
Sziasztok! Szeretnék egy egyszerű áramkört építeni, ami 12V-ról 5.0V-ot és 500mA csinál.(USB) Egy telefont szeretnék tölteni így. Kocsiban szeretném használni. Ha valaki tudna segíteni a kapcsolási rajzban, megköszönném!
![]()
Nem akarok lopni félre ne értsetek csak kiváncsi vagyok
![]() Ha csipog a lopásérzékelö akkor az miért van ? Köszönöm elöre is a válaszokat ![]() Még valami : Ha bárki azt irná hogy probáljam ki és megtudom ... Gondoltam már rá de nem merrem ![]()
Nos lopásgátlokat igen ki lehet játszani, de nem szeretnék tippeket adni. Elég annyi hogy ált. 90cm. es kaputávolságnál müködik. Faraday elvileg le van földelve...
Ne küszködjél vele. Kínaiak már rég gyártanak kapcs. üzemű szivargyujtós tápokat. Az alkatrészek többe kerülnek, mint amennyiért komplett megvehető. :yes: Például itt találsz, egy ezres alatt is.
![]()
Köszi a választ!
![]()
Bocsi, kicsit siettem=> javiítás
![]()
Hello!
Mindössze azért "kötözködtem" kissé, mert úgy éreztem, hogy a kérdésedre alapból magad is tudod a válasz, csak nem akarsz logikusan gondolkodni, vagy kicsit utána nézni. Így próbálva kicsit "rákényszeríteni" a műszaki gondolkodásra. Gyakorlatban mindegy melyik típust használod. Ma igen elterjedtek a kapcsolóüzemű dolgok, Jobb hatásfokúak, kisebb súlyúak, kisebb térfogatúak. De mivel lényegesen igényesebb (pontosabban nagyobb igénybevételnek kitett) alkatrészekből áll, ezért általánosságban kisebb az üzembiztonságuk is, mint a hagyományos "hálózati transzformátoros" tápegységeknek. üdv! proli007
Hello!
Alapvetően ez nem a tekercs (kapcsolóüzem) hanem egy szabályozási kérdés. De egy szál tranzisztortól nem várható el korrekt áramszabályozás 0..X értékig. Tehát ez nem egy labor áramgenerátor, csak egy kapcsolóüzemű áram-visszacsatolt szabályzó "egyszerű lelkületű Led-ek számára". üdv! proli007
Szia! Én is úgy látom, teljesen mindegy volt neki, milyen potit kap, és milyen tekercset (a tekercsnek többfélét betettem, mert sajnos az induktivitást nem tudom mérni, még hangszóróval is próbáltam, a poti tekerésére eltérő frekvenciákon sípolt
![]() De alapvetően ez a kapcsolás nekem nem felel meg, mert olyan 1,2A-es áramgenerátor kellene ami ténylegesen 0...100%-ig megy. Körülnézek a LED-es topikokban ![]() Üdv, zoka
Sziasztok!
Ez lehet, hogy nagyon amatőr kérdés, szóval: megépíteném a képen látható alul-áteresztő szűrőket, mind a kettőt kipróbálnám. Csak az a gondom velük, hogy +/- táp kell a tl072 műveleti erősítőknek. Nekem csak 1x12V áll rendelkezésre. Nincs valami olyan trükk, amivel át lehet alakítani egytáposra ? Korábban már építettem egy szűrőt: Ez az Ez is tl072 és egy tápról ![]() Köszi!
Sziasztok.Az lenne a kérdésem hogy az 1N4148 diódát hogyan kell bekötni?
![]()
A kapcsolási rajzon látod, hogy merre mutat a "hegye", arra felé kell lennie a diódán a csíknak.
Rendben.Köszi a segítséget.
Köszi a segítséget.
Szia!
Ebben a topicban megoldást találsz a problémádra.
Sziasztok!
Új vagyok itt, és nem iss találtam a kérdésemnek megfelelő topicot, újat nyitni nem akartam. Autómon van egy hátsó spoilerbe integrált, ledes 3. féklámpa. 16 éves, gyengék a ledek (kb. 40 db), nappali fénynél abszolút nem látszik. Gondoltam átforrasztom erősebbre, újakra. De már a szétszedésnél megakadtam. A képen látszik, hogy a piros búra és a fekete "tartószerkezet" között vmi sárga - talán kétkomponensű ragasztó - anyag van, ami össze van gyógyulva rendesen a cuccal, immár 16 éve. Még a szike sem bele, vagy közé, olyan kemény. Szal a kérdés az lenne, hogy találkoztatok-e hasonlóval, és van-e a roncsolásmentes szétszedéshez vmi ötletetek?? Thx M |
Bejelentkezés
Hirdetés |