Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Szeretném megépíteni,de nem tuom,milyen kondik kellenek hozzá. Azt tudom,hogy 5db elektrolit kondi kell hozzá,na de hogy a többi milyen,azt nem tudom... ![]() Szeretném,ha valaki írni egy kondis alkatrészlistát,nagyon megköszönném!! Valamint az még a kérdésem,hogy az IC 3-as lábára csatlakozó Ct kondi az biztos,hogy 0.01 uF? Mert ilyen kis kapacitású kondiról nemtudok. Előre is köszönöm szépen! Üdv: Zoltán
Nézd meg jobban az adatlapját, ott van hozzá a kapcsolás és ottvan az alkatrészek melett az érték is!
Ha jobban rákeresel itt a fórumon megtalálhatod egy zip fájlban minden kapcsolással és alkatrészlistával , tudom mivel én is innek másoltam
![]() ![]()
Az értékeket le tudom olvasni,azzal nincs is gond,hanem a fajtájukkal. Mert ugye több fajta is van: elektrolit,tantál,fólia,kerámia. Tudom melyik kondik elektrolitok,mivel azok 2pólusúak. Na de a többi?
![]()
Énis ugyanebben a cipőben járok néha , de azt szoktam csinálni hogy a hestore-n megkersem a tantál kondikat és ot van mellékelve kép minden egyes alkatész mellé a kondenzátorok kapacitását pedik nagyon egyszerűen meg tudom állípítani Kondi értékek . ha fapadosak is a módszereim remélem tudtam segíteni.
![]()
Hali! Én a gyári adatlapban szereplő kapcsolást építettem meg, műanyag kondikkal (ezek 63V-os polarizálatlan kivitelűek), szokott lenni rajtuk egy kis fekete pont az egyik lábnál, ez a külső fegyverzetet jelöli, zavarvédelmi célból ezt szoktuk a földponthoz közelebb kötni. Egyet építettem már kis kerámia kondikkal is, azzal is jól működött. A 0.01 µF az 10 nF-os érték lehet kapni ilyen értékű kondikat, az IC 3-as és 18-as lábára kell.
Sziasztok , lenne egy kérdésem megjött ugye az új ic az előző LM1036N-1 es helyére a mostani pedig sima 1036N és a mellékelt felvételben hallható zaj mitől keletkezik (esetleg más karakterisztikájú a két ic ? ), ezt nem értem tudnátok segíteni előre is kössz.
![]() Idézet: de nem vagyok benne biztos hogy ez segít. „Megjegyzés: Ha zajokat, vagy zúgást észlelünk, akkor érdemes a tápfeszültségét megszűrni, 10ľF - 100ľF/25V-os elektrolit kondenzátorral.”
Próbáld meg a tápfeszt szűrni, de ha nem segít kösd le a bemeneteket 100K-s ellenállással földre
![]()
10000 kössz
![]() ![]() ![]()
A 230V-os oldalra kötött zavarszűrő elsősorban nem ilyesmik miatt van ott, hanem a készüléked által keltett zavarok hálózatra történő visszajutását hivatott meggátolni.
Az LM1036 tápágába az elkó elé betehetsz pártíz ohm soros ellenállást, ez védelmet nyújt a más fokozatokkal a tápfeszültségen keresztül történő csatolás kialakulása ellen (fokozatok egymásra hatása, tápfeszültségen keresztüli gerjedés). Ugyanakkor az IC táplábára is érdemes párszáz nF-os hidegítést tenni, lehetőleg az IC-hez minél közelebb. A másik, amit érdemes szem előtt tartani az a fokozatok helyes erősítésének, jelszintjeinek a megválasztása, illetve a szintek illesztése. Ha az LM1036 után egy olyan végfok van, ami viszonylag érzékeny, és emiatt a hangerőt alig feltekerve már torzításhatáron dolgozik a végfok, akkor az LM1036 kimeneti zaja már zavaróan hallható lesz a végfokban akár teljes lehalkításkor is. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy az LM1036 bemeneti oldalát leosztjuk, hogy az végfok a hangerőpotméter normális tartományában használható legyen, hanem a végfok erősítését kell lecsökkenteni.
Sziasztok! Lenne 1 olyan problémám, hogy a a hangerő potim 1 sony erősítőé 100kA sztereó, és nem szabályoz csak kb. a 3/4-étől ot is nagyon gyorsan. Mit lehetne ezzel csinálni, esetleg vehet 1 50k potit? Esetleg ha összekötném az 1. és a 2. sort a poti lábkiosztása szerint akkor meg tudnám felezni 50kra?
Biztos hogy lineáris? Próbáld meg kimérni egy ohm mérővel. Ráteszed a mérőt a be és a csúszka kivezetéseire, és ha a potenciométer 100K, akkor negyed fordulatnál kb. 25K, félfordulatnál a felét, háromnegyednél értelemszerűen 75K-t kellene mérni nagyjából. Ha ettől nagyon eltér, akkor logaritmikus.
Természetesen, ha összekötöd a két sort, akkor feleződik az érték. Ha netán a potid logaritmikus, akkor úgy kösd össze, hogy az első sor bemenetét a második sor kimenetével, csúszka a csúszkával, maradékot pedig a maradékkal. Nem lesz ugyan teljesen lineáris, egy próbát viszont megér.
Már bocsánat de lm1036n-nek nem 10K-s poti kell??
Bocsi hogy közbeszólok de 47K A lineáris potik kellenek neki .
Hmm..érdekes tényleg 47K de én már láttam 10K-ssal és még 5K-ssal is
![]()
Rég jártam erre.. unalmamban most kicsit olvasgattam. Érdekes, hogy mennyiféle hibát tudtatok összehozni ezzel a kis IC-vel
![]()
Hát azért nem mindenki olyan profi hogy elsőre össze tudja rakni
![]()
Pedig ha úgy vesszük, egyszerű mint a balta
![]() ![]()
hello!
LM1036 -al építettem hangszínszabályzót. kérdésem az lenne hogy ha balance-t ki szeretném hagyni mit kösek össze? A kimenet másik lába a test a (+ az megvan)?
Hali!
A hozzá tartozó poti helyére tegyél be két sorbakötött 22k-s ellenállást. (A két ellenállás közös pontja felel meg a poti középső kivezetésének.)
Igy gondoltad a balance poti kihagyását ?csatolom a képet
47K lineáris potit tettem a többi helyre.
Hello én is meg szeretném csinálni a hangszínszabájzot de ki szeretném hagyni a be ki kapcsolót meg még annyi, hogy jók lenének ezen a B50K potik mert ez van ingyen itthon
Nem mindegy milyen potikat teszel mert csak a poti végén fog magasat vagy mélyet adni meg a balansz középállása is elcsúszik stb... ha akarod később megnézhetem én milyeneket alkalmaztam. Nekem is elég sokat kellet cserélgetni a tökéletes szabályzásért. De többnyire B10K potikat meg a hangerőnak A47K -sat alkazmaztam.
Az A47K az nem logaritmusos hangerönek szerintem lineáris jobb lene de én csak ezt ugy mondom
Sziasztok
Ismét adódott egy kicsike gondom. Az Lm1036-os hangszínszabályzóhoz készítettem egy tápegységet az általatok közzétett kapcsolásból. A gondom vele hogy a kapcsolást megépítettem de az egyenirányítónál grezt használtam amit egy monitorból szedtem ki . A trafó az egy 120w-os 0,12,24 volt-ot ad le a 24V-ot az 7294-es erősítő meghajtására használnám a 12v-os kimenetett pedig a hangszínszabályzóra. A tápegység 12,77V-ot ad le a grezt után , a kapcsolás kimenetén pedig 17,6 V-t jön ki . De a dióda pillanatok allat felmelegszik terhelés nélkül is ! Mi lehet a gond vele? Viszont ptóbáltam adapterrel Egyenirányítást kihagyva úgy jónak tünt (nem volt melegedés). A csatolt rajzot átalakítottam ahogy bevan kötve az alkatrészek nálam köszönöm a segítséget.
A tranzisztorod hogy van bekotve? (A rajzodon a bce irany, nem tul jo, a B-C lab fel van cserelve)
BC 239 Ugy ahogyan a csatolt rajzon van pirossal jelölve . (akkor az nem jó így ezek szerint?) Légyszi kijavítanád a rajzon a helyes bekötésre? sajnos nem sokat értek a tranzisztorok bekötéshez.
Köszönöm már megoldottam,a tanácsod alapján. igaz megnéztem az adatlapját a BD239-nek és igazad volt fordítva kötöttem be.
köszönöm ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |